Esoteric K05XD
Esoteric K05XD

Esoteric K-05XD CD/SACD reproduktor – najviši vrh

10. lipnja 2023. | Esoteric, High-end audio

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju.

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju.

Esoteric

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju. Najnovije tehnologije, inženjerska izvrsnost, najsuvremenija japanska umješnost i strast za inovacijama, sve je u paketu s ciljem otkrivanja novih dimenzija iskustva reproduciranja i slušanja glazbe.

Kad odjel za istraživanje i razvoj domisli nova rješenja i sklopove koji dodatno popravljaju ionako vrhunske performanse, kreće se u usavršavanje postojećih, koji postaju novi modeli s nekim pre ili su-fiksom.

Osnovni model Esoteric Super Audio CD reproduktora, K-05, konačno je dostupan u XD inačici, kao K-05XD, vrhunsko linijsko predpojačalo Grandioso C1X promijenilo je ime u Grandioso C1X solo, a stereo pojačalo snage Grandioso S1 dobilo je sufix – Grandioso S1X.

 

Esoteric K05XD sva tri srebro

Esoteric K-05XD CD/SACD reproduktor – najviši vrh

Beskompromisna kvaliteta oplemenjena vodećom tehnologijom.
Prekrasan otmjeni izgled.
Visokokvalitetan zvuk vrijedan izraza “high-end”. 

Najvećih pet

Osnovni model Esoteric Super Audio CD reproduktora, K-05, konačno je dostupan u XD izdanju. Platforma dizajna potpuno je obnovljena i sada sadrži transportni mehanizam VRDS-ATLAS i sklop Master Sound Discrete DAC/Clock sata.

Sve u svemu, ovo je dolazak potpuno novog Super Audio CD reproduktora. Prvi model K-05 predstavljen je 2011., evoluirao u K-05X 2015. i K-05Xs 2018. i postao najprodavaniji model u kolekciji Esoteric uređaja.

Esoteric K05XD prednja srebro
05 k-05xd_n-05xd_s-05

U tom smislu, K-05XD nasljeđuje filozofija povijesne serije K-05, ali je potpuno redizajniran kao Super Audio CD reproduktor i razlikuje se od prethodnih 05 modela po potpuno novoj dizajnerskoj platformi.

Novi VRDS-ATLAS prijenosni mehanizam “ATLAS 05” dizajniran je isključivo za ovaj model, a DAC sekcija koristi diskretni krug s “Master Sound Discrete DAC” za dodatno usavršavanje mogućnosti reprodukcije glazbe.

VRDS-NEO Super Audio CD transportni mehanizam, koji su, zbog vrhunske izvedbe koja nasljeđuje tehničku bit vodećih modela tog vremena, prihvatili neki od najistaknutijih svjetskih brendova, visoko su hvaljeni i osvojili su brojne audio nagrade diljem svijeta.

Uključujući plodove našeg rada proizašle iz razvoja Grandioso G1X glavnog generatora takta, kao jedinstveni diskretni taktni krug za ugrađene reproduktore, koristi se “Master Sound Discrete Clock”.

Povećana dvoslojna šasija prihvaća nadograđeni ATLAS mehanizam, svaki veći blok strujnog kruga i dio za napajanje, dok elegantan izgled K-05XD, – koji je sada još bliži višim modelima – suptilno ističe bogatstvo sadržaja, vrijednim da se nazove velikom inovacijom.

Ostvaren je veliki izbor tonova koji ekspresivno prikazuju detalje glazbe, a istovremeno je ostvarena fleksibilnost prilagođavanja zaista raznolikom rasponu žanrova od svilenkasto glatkih opernih arija do oštrog rocka.

Serijom legendarnih modela koji fasciniraju ljubitelje glazbe diljem svijeta, i blaženog zvuka koji donosi susret s novom tehnologijom, K-05XD poziva na uživanje u potpunosti.

Osobine

VRDS (Sustav čvrstog stezanja diska bez vibracija) temeljna je tehnologija CD/Super Audio CD transportnog mehanizma na koji se Esoteric fokusirao od osnutka. Disk je sigurno pričvršćen za okretnu ploču istog promjera, čime se potpuno eliminiraju neželjene vibracije samog diska i mehanizma. Servo struja je minimalizirana poravnavanjem mogućeg iskrivljenja diska s okretnom pločom i velikim poboljšanjem točnosti relativne optičke osi između optičkog čitača i udubljenja (pitova) s površine diska. S ovim značajkama, pogreške čitanja diska značajno su smanjene i postiže se vrhunska kvaliteta zvuka.

Novi VRDS-ATLAS – “ATLAS 05”

VRDS mehanizam nastavlja se razvijati. Najveći vrhunac u njegovoj slavnoj povijesti je nova VRDS-ATLAS platforma, koja se može pohvaliti najvišom razinom savršenstva i kvalitete zvuka. Izdanje K-05XD kvalificirano koristi “VRDS-ATLAS Reference”, vodeću kvalitetu mehanizma koji se koristi u modelima Grandioso, i opremljeno je novodizajniranim VRDS-ATLAS “ATLAS 05” mehanizmom, koji je ekskluzivan za K-05XD.

VRDS ladica

ATLAS 05 – mehanička konstrukcija

Jezgra transportnog mehanizma ATLAS 05 je hibridni “gramofon” izrađen od visokopreciznog aluminija i polikarbonatnih materijala. Ovaj prekrasan dizajn, inspiriran kolutom master trake, i njegova vrhunska sposobnost kontrole vibracija, utjelovljuju identitet Super Audio CD reproduktora serije 05, čija povijest seže više od 15 godina unatrag, sve do rođenja P-05. Polikarbonat, isti materijal kao i disk, pridonosi prirodnoj kvaliteti zvuka s malo koloracija, a hibridizacija s aluminijem u obliku žbica učinkovito raspršuje oblike vibracija povezane s velikom brzinom rotacije, uspješno smanjujući buku rotacije i inerciju. Dio mosta koji podržava gramofon je veći i širi od VRDS-NEO transportnog diska, a izrađen je od strojno obrađenog aluminijskog bloka debljine 10 mm s prekrasnim završnim slojem, dok njegova velika krutost i teška konstrukcija učinkovito uklanjaju vibracije koje utječu na kvalitetu zvuka.

Dizajn sa širokim i niskim težištem

Ključ koncepta dizajna VRDS-ATLAS je tehnologija mehaničkog uzemljenja, koja učinkovitije prigušuje vibracije. Cijeli mehanizam je dizajniran sa širokim i niskim profilom kako bi se postiglo nisko težište. U isto vrijeme, montažom pogonskog motora gramofona na donju stranu, put za odvođenje vibracija je znatno skraćen i mehanička buka je smanjena. Udubljenje ladice je minimalno radi povećanja krutosti, a plastični čep sprječava rezonanciju kada je ladica uvučena.

Esoteric K05XD transport laser

Konstrukcija šasije i raspored komponenti

S potpunom obnovom serije 05, šasija je doživjela najznačajniju evoluciju i u pogledu izgleda. Kako bi se ATLAS mehanizam, koji je veći od VRDS NEO mogao postaviti na mjesto, korištena je dvoslojna velika šasija umjesto prethodne tanke, jednoslojne, uz zadržavanje iste dubine. VRDS-ATLAS transportni mehanizam postavljen je u središtu i kruto fiksiran na 5 mm debelu čeličnu donju šasiju preko 2 mm debele čelične bazne ploče, dok je cijela šasija tada poduprta u tri točke pomoću jedinstvene šiljate nožice (japanski patent br. 4075477 i 3778108).

Poput modela više klase, donja šasija je oblikovana laserom i ima proreze za učinkovito raspršivanje i suzbijanje vibracija iz rotirajućeg mehanizma. Unutar dvoslojnog kućišta, audio sklopovi su uglavnom smješteni na gornjem sloju, a napajanje s transformatorima na donjem sloju kako bi se spriječilo curenje magnetskog toka i vibracije te kako bi se ožičenje napajanja svelo na minimum za poboljšane i rafiniranije glazbene dosege.

Polu-plutajuća gornja ploča

Polu-plutajuća struktura gornje ploče, koja nije zategnuta vijcima, donosi opsežan i otvoren zvuk. Sastavljanjem strujnih krugova s diskretnim komponentama koje su pažljivo ispitane, cilj nam je savršeno reproducirati živost i energiju glazbe, što se ne može postići s integriranim čipovima. Ponos vrhunskog inženjerskog tima tvrtke Esoteric stavljen je na probu u Master Sound Discrete DAC, diskretnim D/A pretvaračem dizajniranom u potpunosti u kući.

Raskošna količina materijala i velika izlazna struja

Master Sound Discrete DAC je prvi put instaliran u Grandioso D1X i bio je visoko hvaljen zbog zvuka koji podsjeća na žive koncerte. U K-05XD ima jednaka svojstva uz jednostavniju konfiguraciju sklopa koja vodi seriju 05 na novi horizont. Svaki kanal im 16 elemenata koji se sastoje od dijelova kao što su pokretači takta, logički sklopovi, kondenzatori i otpornici, dok je svaka ključna komponenta neovisna jedna o drugoj. Luksuzna konfiguracija izravna je ekstenzija filozofije high-end modela, tako da se sva energija glazbe emitira u svom najčišćem obliku.

Esoteric K-05xd block diagram

Digitalna obrada visokih performansi

Koristeći vlasnički Delta-Sigma modulator koji podržava 64bit/512Fs, K-05XD podržava najnovije formate uključujući DSD 22.5MHz reprodukciju. Algoritmi FPGA digitalne obrade za optimalnu reprodukciju DSD-a i PCM-a su namjenski algoritmi razvijeni za Master Sound Discrete DAC.

Kvaliteta zvuka potkrijepljena naprednom kontrolom kvalitete

U diskretnim DAC-ovima, gdje tolerancije komponenti izravno utječu na točnost izračuna, potrebna je visoka razina stručnosti i kontrole kvalitete u proizvodnji elektroničkih ploča. Vlastita tvornica tvrtke Esoteric može se pohvaliti tehnologijom montiranja ploča svjetske klase, uključujući lemljenje u peći bez kisika u čistoj sobi medicinske kvalitete. Visoka kvaliteta Master Sound Discrete DAC-ova podržana je tehnologijom uzgojenom u iskustvu proizvodnje elektroničkih sklopova za audio, medicinske, zrakoplovne i obrambene primjene.

Esoteric-HCLD, sklop jedinstvenog izlaznog međuspremnika (output buffer circuit)

Esoteric-HCLD (High Current Line Driver) izlazno međuspremničko pojačalo koristi sklop koji se može pohvaliti nevjerojatno velikom brzinom uspona (slew rate) od 2000 V/μs, što predstavlja brzinu odziva. Najvažnija sposobnost prijenosa struje i brzina za analogne izlazne sklopove se ostvaruju do krajnjih granica, reproducirajući stvarnost glazbe s dinamičkim rasponom koji oduzima dah.

Esoteric K05XD stampa

ES-LINK Analog – vrhunski jedinstveni prijenos struje

Uz linijske veze (XLR, RCA), ES-LINK Analog, Esoteric-ov izvorni način prijenosa struje, koristi se za povezivanje s pojačalom. Iskorištavanjem prednosti snažne mogućnosti opskrbe strujom HCLD međuspremnika, impendanca puta signala manje utječe na sam signal koji može se snažno, puno efikasnije prenositi informacije i tako maksimizirati potencijal kompatibilne opreme.

ES-LINK Analog – ESOTERIC jedinstveni prijenos struje

Esotericov jedinstveni sustav prijenosa struje “ES-Link Analog” je idealna metoda za prijenos signala s pretpojačala na pojačalo gdje je njegova razina izuzetno niska. U usporedbi s konvencionalnim prijenosom napona, prenosi približno 100 puta više struje, što ga čini manje osjetljivim na šum i šalje punu energiju glazbe u pojačalo.

Također, na njega ne utječe impedancija interkonekcijskih kabela između pretpojačala i pojačala, tako da održava savršeni integritet između izlaznog signala pretpojačala i ulaznog signala u pojačalo.

ES LINK analog shema

Snažno napajanje, ključ kvalitete zvuka

Uz potpuno novu platformu dizajna, napajanje je poboljšano na više nego dvostruko veću skalu od prethodnog modela, dodajući još više prodornosti i dubine tonu. Ugrađena su ukupno dva toroidna transformatora velikog kapaciteta za neovisno digitalno i analogno napajanje. Osim toga, odvojeni energetski transformator s EI jezgrom namijenjen upravljačkoj sekciji osigurava niži šum i sposobnost čišće i prozračnije reprodukcije.

Novi DC regulator/superkondenzator niske povratne sprege

Regulator napajanja je diskretna konfiguracija koja nema integrirane krugove u ključnim dijelovima, ali koristi “DC regulator niske povratne veze” koji smanjuje količinu povratne sprege kako bi se postigao snažan i otvoren zvuk. Osim toga, odvojeni energetski transformator s EI jezgrom namijenjen upravljačkoj sekciji osigurava niži šum i kristalno čistu reprodukciju.

USB Audio i MQA obrada

Opremljen različitim digitalnim ulaznim terminalima uključujući USB za DSD 22,5MHz i asinkroni prijenos, K-05XD se ponaša kao samostalni D/A pretvarač. Ovaj reproduktor uključuje MQA tehnologiju koja omogućuje reprodukciju i streaming MQA-CD i MQA audio datoteka, isporučujući zvuk originalne glavne snimke.

Esoteric K05XD bok centar srebro

Master Sound diskretni sat

Nije pretjerano reći da je sklop sata najveći ključ visoke kvalitete zvuka u digitalnoj reprodukciji. Esoteric se usredotočio na sklopove kristalnih oscilatora, koji su prethodno bili pakirani kao moduli opće namjene u IC-ovima, i dovršio je jedinstveni proizvedeni modul sata, “Master Sound Discrete Clock” za Grandioso G1X, naš vodeći glavni generator takta.

Jedinstveno diskretno strujno kolo G1X-a zaslužilo je veliko priznanje za svoju vrhunsku glazbenu ekspresivnost i izazvalo pomutnju u svijetu satova, koji su tradicionalno opisivani samo u terminima točnosti.

“Master Sound Discrete Clock for Digital Player” prvi put primijenjen ovdje u K-05XD, koristi ovaj koncept dizajna diskretnog sklopa isključivo na interni sat digitalnog reproduktora.

Jedinstveni dizajn strujnog kruga koji koristi pažljivo odabrane diskretne komponente, kao što je veliki kristalni oscilator, postiže visoku kvalitetu zvuka koja odražava Esotericovu filozofiju u svakom detalju, što se ne može postići sa IC-om opće namjene. K-05XD također radi s vanjskim glavnim generatorom takta za nadogradnju kvalitete zvuka sinkronizacijom unutarnjih krugova na još veću preciznost takta od 10MHz.

Esotericv K-05xd internal clock

Značajke:

 • Novorazvijeni “VRDS-ATLAS (ATLAS 05)” Super Audio CD prijenosni mehanizam “Master Sound Discrete DAC” s interno razvijenim 64bit/512Fs ΔΣ modulatorom
 • Novorazvijeni “Master Sound Discrete Clock for Digital Player” s ugrađenim playerom “ES” -LINK Analog” izlaz
 • Jedinstveni sustav prijenosa struje koji prenosi svu energiju glazbe s osjećajem prisutnosti • Esoteric-HCLD (High Current Line Driver), izlazni međuspremnik poboljšan prijenosom struje koji se može pohvaliti brzinom od 2000 V/ µs
 • 3-transformatorska konfiguracija; 2 neovisna toroidalna transformatora velikog kapaciteta za analogne i digitalne sustave i EI transformator za sustav upravljanja
 • Dio napajanja s diskretnim DC regulatorom niske povratne sprege
 • Funkcija sinkronizacije sata od 10MHz s vanjskim glavnim generatorom takta
 • Ugrađeni MQA dekoder koji također podržava sve digitalne ulazne izvore kao MQA-CD
 • USB DAC koji podržava DSD 22,5MHz i asinkroni prijenos
 • Opsežni ulazno/izlazni terminali (192 kHz, DoP-kompatibilni koaksijalni i optički digitalni ulazi / XLR i koaksijalni digitalni izlazi)
 • Biranje digitalnog filtra za PCM reprodukciju i analognog FIR filtra za DSD reprodukciju
 • RS-232C za vanjsku kontrolu za CI tržište, i DC trigger ulaz za napajanje ON/OFF
 • Dvostruki daljinski upravljač za upravljanje Esoteric pojačalima (RC-1333)
Esoteric K05XD zadnja srebro

Glavne specifikacije:

 • Analogni audio izlazi: XLR/ES-LINK Analog × 1, RCA × 1
 • Digitalni audio izlazi: XLR × 1, RCA × 1
 • Digitalni audio ulazi: USB × 1, RCA × 1, Optical × 1
 • 10MHz Clock ulaz: BNC × 1
 • Frekventni odziv: 5Hz to 70kHz (–3dB, SACD 0dB, DSDF: F2, XLR izlaz)
 • Odnos signal/šum: 110dB (IHF-A , SACD 0dB, DSDF: F2, XLR izlaz)
 • Ukupna harmonijska izobličenja: 0.0007% (1kHz , SACD 0dB, DSDF: F2, XLR izlaz)
 • Dimenzije (ŠVD): 445 × 161 × 357 mm
 • Masa: 20.7 kg

Esoteric K-05XD CD/SACD reproduktor (Esoteric) MPC: 13.500,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!