Esoteric Grandioso C1X solo

Esoteric Grandioso C1X solo – vrhunsko linijsko pretpojačalo

10. lipnja 2023. | Esoteric, High-end audio

Esoteric Grandioso C1X solo – vrhunsko linijsko pretpojačalo

C1X je vodeći model ESOTERIC pretpojačala koji nosi ponosni zaštitni znak “Grandioso”. Grandioso C1X je referentni standard za sljedeću generaciju.

Esoteric Grandioso C1X solo – vrhunsko linijsko pretpojačalo

C1X je vodeći model ESOTERIC pretpojačala koji nosi ponosni zaštitni znak “Grandioso”. Grandioso C1X je referentni standard za sljedeću generaciju.

Esoteric

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju. Najnovije tehnologije, inženjerska izvrsnost, najsuvremenija japanska umješnost i strast za inovacijama, sve je u paketu s ciljem otkrivanja novih dimenzija iskustva reproduciranja i slušanja glazbe.

Kad odjel za istraživanje i razvoj domisli nova rješenja i sklopove koji dodatno popravljaju ionako vrhunske performanse, kreće se u usavršavanje postojećih, koji postaju novi modeli s nekim pre ili su-fiksom.

Osnovni model Esoteric Super Audio CD reproduktora, K-05, konačno je dostupan u XD inačici, kao K-05XD, vrhunsko linijsko predpojačalo Grandioso C1X promijenilo je ime u Grandioso C1X solo, a stereo pojačalo snage Grandioso S1 dobilo je sufix – Grandioso S1X.

 

Esoteric K05XD sva tri srebro
Esoteric Grandioso C1X solo

Esoteric Grandioso C1X solo – vrhunsko linijsko pretpojačalo

Svi zvukovi prirodno oživljavaju i odzvanjaju na bezgraničnoj pozadini tišine.

Dragulj pretpojačala stvoren mudrošću ESOTERIC-a koji izvlači najbolje iz svakog dijela sustava, donoseći iznimno iskustvo pri kojem audio sustav jednostavno nestaje u prostoru u ugodnom osjećaju jedinstva s glazbom, – To je najvažnija uloga pretpojačala kao “zapovjednog centra” audio sustava.

C1X je vodeći model ESOTERIC pretpojačala koji nosi ponosni zaštitni znak “Grandioso”. Grandioso C1X je referentni standard za sljedeću generaciju, s pažljivo dizajniranim dvostrukim balansiranim krugom, kompletnom dvostrukom mono konfiguracijom, snažnim međuspremnikom (buffer) pojačala i napajačkim sklopom za pojačalo snage, te ES-LINK analognim prijenosom struje koji izaziva granice najviše vjernosti reprodukcije. To je vrhunsko pretpojačalo koje uključuje svu ESOTERIC-ovu mudrost i brojne tehnološke inovacije.

Grandioso C1X “solo” izdanje smješteno je u integrirano kućište bez promjene unutarnje konfiguracije sklopova originalnog C1X. Za svaki od pet sklopova koji zahtijevaju napajanje izrađen je poseban transformator što rezultira ozbiljnom elegancijom i veličinom uz zadržavanje karakterističnim, vrhunskim C1X zvučnim potpisom.

Esoteric Grandioso C1X solo
Esoteric Grandioso C1X solo lifestyle

Glavne značajke

Esoteric Grandioso C1X solo

 • Potpuna dvostruka monoblok konfiguracija u jednodijelnom kućištu
 • Dvostruko uravnotežena konfiguracija s 4 kruga po kanalu za potpuno nisku razinu buke
 • “Ultra-Fidelity Attenuator System” s 1120 koraka @ 0,1 dB intervala
 • Diskretni modul pojačala “IDM-01”
 • 3 ulaza i 2 izlaza ES-LINK Analog, jedinstvenog i zaštićenog sustava prijenosa struje
 • 2,000 V/µs slew rate prijenosa poboljšanog međuspremnika
 • ESOTERIC-HCLD (High Current Line Driver)
 • 2 XLR izlaza i 2 ES-LINK analogna izlaza za višestruki sustav pojačala
 • 5 transformatora: 4 toroidalna transformatora velikog kapaciteta za audio sustav i 1 R-core transformator za sustav upravljanja
 • Ulazni sklop/prekidač s FET elementima relejima eliminira koloraciju zvuka
 • Glatki upravljački gumb s visoko preciznim kugličnim ležajevima
 • Podešavanje pojačanja po ulazu: ±18dB (korak od 0,1dB) i podešavanje ravnoteže L/D: ±6dB (korak od 0,1dB)
 • AV-thru funkcija koja omogućuje koegzistenciju AV surround i čistog 2-kanalnog zvuka (ulazni terminali koji se mogu birati)
 • Nazivi izvornih uređaja koji se mogu uređivati na očitanju
 • Razne funkcije kao što su funkcija prigušivanja, funkcija isključivanja zvuka, postavka automatskog isključivanja zaslona itd.
 • Povećani font za bolju vidljivost
 • RS-232C terminal za vanjsku kontrolu
 • DC Trigger ulaz/izlaz za uključivanje/isključivanje napajanja sustava uključujući pojačalo snage
 • Daljinski upravljač s dva lica za upravljanje ESOTERIC izvornim uređajima (RC-1334)

Osobine

Novo razvijeni “Ultra Fidelity Attenuator System” – koncept

Postoje dvije glavne metode podešavanja glasnoće koje se koriste u pretpojačalima. “Atenuatorski sklop prigušivača s fiksnim otpornikom,” koji uključuje više fiksnih otpornika za podešavanje glasnoće, idealna je metoda za pretpojačalo koje teži kvaliteti zvuka zbog visoke pouzdanosti na kontaktnim točkama i reprodukcije čistog, izravnog i prirodnog zvuka. Budući da je glasnoća definirana preklopnim otpornicima, skala postaje prevelika za glatko podešavanje glasnoće.

Nasuprot tome, druga metoda koja koristi potenciometar (ugljični otpornik), “promjenjivi otpor za volumen”, omogućuje glatko podešavanje glasnoće bez stepenastih prelaza/koraka.

Međutim, put signala je duži, a zbog starenja postoji mogućnost pogoršanja preslušavanja između lijevog i desnog kanala i pogoršanja kontaktnih točaka. Novorazvijeni “Ultra vjerni sustav prigušivanja” plod je naše potrage za idealnim krugom prigušivača koji precizno ostvaruje željenu razinu glasnoće kao da je potenciometar, zadržavajući pritom izvrsnu kvalitetu zvuka kao “atenuatorski sklop prigušivača s fiksnim otpornikom”.

Esoteric Grandioso C1X solo

Dvostruki balansirani sklopovi s 4 kruga po kanalu

Zahvaljujući novim originalnim modulima razvijenim u kući, pri konstrukciji vodećeg modela Grandioso C1X korišteni su novi prikladni materijali. Grandioso C1X solo konfiguriran je s dvostrukim balansiranim krugom pretpojačala koji koristi četiri Ultra Fidelity Attenuator sustava po kanalu. Svi ulazni signali su balansirani i interno se prenose s niskom impedancijom kako bi se smanjilo pojavljivanje šuma, dok je dvostruka uravnotežena konfiguracija, koja koristi najbolju modularnu tehnologiju, potpuno oslobođena skupnih pogrešaka i preslušavanja; bešuman, snažan i prije svega čvrsto prenosi vibraciju glazbe na pojačalo.

Modul prigušivača “UFA-1792”

Jezgra Ultra Fidelity Attenuator System je UFA-1792, originalni modul koji integrira prekidački prigušivač s fiksnim otporom u integrirani krug. Unutarnji fiksni otpor može se mijenjati u 1120 koraka po 0,1 dB, što znači da se glasnoća može podešavati u nevjerojatno finim, gotovo beskonačnim koracima, u usporedbi s tipičnim modulom prigušivača koji nudi oko 0,5 dB/100 koraka. Osim toga, kao izvorni modul, sve od materijala, rasporeda i uzoraka unutarnjih sklopova beskompromisno je ispitano kako bi se postigla razlučivost i kvaliteta tona koja priliči vrhunskom pretpojačalu.

Modul pojačala “IDM-01”

Srce pretpojačala koji pojačava ulazni signal je originalni modul “Integrated Discrete-Amplifier Module IDM-01”. Pažljivo odabrani materijali, uzorak krugova i raspored, temeljito provode ESOTERIC-ovu filozofiju zvuka, baš kao i diskretno pojačalo, a izuzetno kratak put signala koji su najkorisniji dio takvih sklopova, omogućava dinamično i delikatno, vibrantno pojačanje bez gubitaka i izobličenja.

Vrhunska pogonska snaga

Snažna pogonska sposobnost pojačala snage

Paralelni pogon ESOTERIC-HCLD za pogonsko pojačalo snage

Mnogi su audiofili, nakon promjene pretpojačala iskusili zvuk koji se prije nije mogao reproducirati. Zvučno gledano, pretpojačalo ima veliki utjecaj na pogonsku snagu sustava, a dobro pretpojačalo će omogućiti da reproduzirana glazba zvuči izvrsno.

Grandioso C1X solo maksimizira pogonsku snagu pojačala snage primjenom najveće moguće količine materijala na izlazna međuspremnička (buffer) pojačala. Pojačalo izlaznog međuspremnika koristi ESOTERIC-HCLD (High Current Line Driver), koji je poznat po svojim izvrsnim mogućnostima pogona i širokom rasponu od 180 MHz, te se može pohvaliti zapanjujuće velikom brzinom pokretanja od 2,000V/μs. Ovo snažno međuspremničko pojačalo instalirano je u paralelnoj konfiguraciji za jednu signalnu liniju, dok izlazno međuspremničko pojačalo ima neovisni dio za napajanje – s dva namjenska velika toroidalna transformatora u neovisnim lijevim i desnim konfiguracijama. Izlazno međuspremničko pojačalo C1X solo, koje se može pohvaliti moćnom strujnom izlaznom sposobnošću koja dolikuje glavnom modelu, u potpunosti napaja pojačalo snage i zvučnike izvan njega, prenoseći publici neviđenu razinu živosti.

Dvostruki balansirani sklopovi s 4 kruga po kanalu

Snažan dio napajanja

ESOTERIC vjeruje da je 70% kvalitete zvuka pretpojačala određeno dizajnom dijela napajanja. C1X solo se sastoji od ukupno pet glavnih komponenti: lijevog i desnog ulazno/izlaznog pojačala i kontrolne sekcije. Svih pet snažno pokreće pet neovisnih energetskih transformatora za svaku sekciju (audiosustav: toroidalna jezgra, kontrolni sustav: R jezgra).

Odvajanjem napajanja za svaku sekciju i ulaganjem daleko većeg kapaciteta napajanja nego što je intrinzično potrebno, uzajamna interferencija između blokova krugova je u osnovi eliminirana, što rezultira iznimno čistom i dinamičnom kvalitetom zvuka. Osim toga, u potrazi za visokom kvalitetom zvuka u vodećem modelu Grandioso, korišteni su pažljivo odabrani dijelovi kao što su prilagođeni blok kondenzatori velikog kapaciteta i Schottky barijerne diode.

Unutrašnjost, donji dio<br />
(transformatori napajanja za svaki L i R ulazni dio)

Unutrašnjost, donji dio
(transformatori napajanja za svaki L i R ulazni dio)

Unutrašnjost, gornji dio<br />
(transformatori napajanja za svaku L i R izlaznu i upravljačku sekciju)

Unutrašnjost, gornji dio
(transformatori napajanja za svaku L i R izlaznu i upravljačku sekciju)

ES-LINK Analog metoda

S vodećim Grandioso odvojenim pojačalom, ESOTERIC postavlja nove temelje pomičući granice vjernosti u prijenosu prije napajanja. ES-LINK Analog, ESOTERIC jedinstvena i zaštićena metoda prijenosa struje, idealna je za prijenos do izlaznog stupnja, gdje je u stvarnoj upotrebi razina signala iznimno niska, a prenosi približno 100 puta veću struju od uobičajenog prijenosa napona. Stoga je manje osjetljiv na šum, a sva energija glazbe šalje se iz pretpojačala u pojačalo snage. Osim toga, izlazni signal iz pretpojačala i ulazni signal u pojačalo snage su krajnje identični jer na njih u načelu ne utječe impedancija spojnih kabela.

ES-LINK Analog – ESOTERIC jedinstveni prijenos struje

Esotericov jedinstveni sustav prijenosa struje “ES-Link Analog” je idealna metoda za prijenos signala s pretpojačala na pojačalo gdje je njegova razina izuzetno niska. U usporedbi s konvencionalnim prijenosom napona, prenosi približno 100 puta više struje, što ga čini manje osjetljivim na šum i šalje punu energiju glazbe u pojačalo.

Esoteric C1X solo i Grandioso S1X
ES-LINK Analog

Također, na njega ne utječe impedancija interkonekcijskih kabela između pretpojačala i pojačala, tako da održava savršeni integritet između izlaznog signala pretpojačala i ulaznog signala u pojačalo.

U konvencionalnom prijenosu napona, izlazna impedancija izvornog uređaja je niska, a ulazna impedancija ciljnog uređaja je visoka. Drugim riječima, struja potrebna za prijenos signala nastoji biti niska.

Također, zbog komponente otpora (impedancije) prijenosne staze (interkonekcijski kabel), napon odaslanog signala koji se isporučuje ciljnom uređaju je prigušen za razinu izračunatu Ohmovom zakonu (napon = struja × otpor). Stoga, duži kabel uzrokuje povećani otpor koji značajno utječe na taj signal.

Nasuprot tome, u prijenosu struje, izlazna impedancija izvornog uređaja je visoka, a ulazna impedancija ulaznog uređaja je niska, što rezultira krugom “jaka van, niska unutra”, a tijekom prijenosa signala razina struje održava se višom nego prijenosom napona, omogućujući snažnu isporuku audio signala.

Također, prijenosom struje, trenutna razina izlaza iz izvornog uređaja uvijek odgovara onoj na ciljnom uređaju. Zamislite da koristite crijevo za slanje vode iz slavine u kantu. Sve dok na crijevu nema rupa, uvijek će ista količina vode iz slavine teći u kantu, bez obzira na duljinu crijeva.

Slično, ako kabel za prijenos nije podijeljen na više staza, sva struja iz izvornog uređaja bit će isporučena ciljnom uređaju, a vrijednosti struje koje teku uvijek će biti iste, čak i ako je put prijenosa duži .

Ova prednost točnog prijenosa čak i najmanjih signala očituje se iz činjenice da se prijenos struje široko koristi u mjernim instrumentima koji mjere precizne signale.

Konvencionalna impedancija prijenosa napona u ESOTERIC proizvodima je dizajnirana na nekoliko desetina ohma na izlaznim krugovima i oko 100 kΩ na ulaznim krugovima. Nasuprot tome, ES-LINK analogni izlazni/ulazni krugovi su dizajnirani približno 1 kΩ na izlaznom krugu i 0 Ω na ulaznom krugu.

Ako se usredotočimo na vrijednost struje prilikom prijenosa audio signala, uz jednake vrijednosti prenesenog signala, vrijednost je približno 100 puta veća od one prilikom prijenosa napona.

Posljedično, visoka razina struje omogućuje isporuku pune energije glazbe.

Umjetnost tišine

Ulazno pojačalo

Sekcija ulaznog pojačala, kao i sekcija izlaznog pojačala, konfigurirana je s potpunim dvostrukim mono/dvostruko balansiranim krugovima s neovisnim lijevim i desnim napajačkim sklopovima. Ulazni signali se prenose bez gubitaka korištenjem ESOTERIC-HCLD buffer pojačala za prijenos signala od ulaznog do izlaznog pojačala. Za komutaciju ulaza koristi se sklopka s FET elementom umjesto konvencionalnog mehaničkog relejnog sustava. FET element, koji omogućuje trenutnu struju od 12 A i konstantnu struju od 3 A, smanjuje gubitak i eliminira učinke na kvalitetu tona uzrokovane rijetkim metalima na kontaktnim točkama, radnu buku i pogoršanje kvalitete zvuka tijekom vremena. Sve je to bilo neizbježno kod konvencionalnih mehaničkih releja, ali zahvaljujući HCLD sustavu postignut je čist, transparentan tona kakav u pretpojačalu i mora biti.

Logička kontrola s ultraniskim šumom

Dio logičke kontrole, koji kontrolira rad i prikaz, oklopljen je i smješten na prednjoj ploči, izoliran od modula pojačala. Foto-spojnik (photo-coupler) koji pretvara kontrolni signal u svjetlo za prijenos koristi se za spajanje na sklop pretpojačala kako bi se osigurala fizička i električna izolacija.

Nadalje, potpunim isključivanjem upravljačkog sklopa (osim tijekom rada), postiže se rad s niskim šumom bez utjecaja na sklop koji upravlja audio signalom. Kada se sustav isključi, postavka glasnoće automatski se spušta na nulu, a nakon uključivanja napajanja, postavka glasnoće se automatski vraća na izvornu razinu, eliminirajući potrebu za dodatnim upravljanjem glasnoćom. Sustav također ima fade-out/fade-in ulaznog signala kada se izvor zvuka prebaci na drugi, što je operativnost visoke klase s punom elegancijom i užitkom korištenja kojem smo težili.

MEHANIČKO SAVRŠENSTVO

Konstrukcija šasije

Kako bi se postigao jedinstveni cilj “reprodukcije master zvuka”, kućište je konstruirano da optimalno kontrolira sve vibracije koje mogu utjecati na kvalitetu zvuka. Elegantan i čist oblik ovog mehaničkog inženjerstva nalik sportskom automobilu, pomiče granice svoje ravnoteže između krutosti i fleksibilnosti i govori o njegovom visokom stupnju savršenstva.

Na primjer, kućište koje zahtijeva krutost, uvelike koristi aluminijske blokove i potpuno je nerezonantno, dok gornja ploča, koja mora biti bez vibracija za otvoreni zvuk, ima polulebdeću strukturu. ESOTERIC-ova jedinstvena patentirana izolacijska nožica, koja integrira šiljak i podložnu pločicu, također ima posebnu montažnu strukturu koja smanjuje mehanički stres i poboljšava kvalitetu zvuka.

Esoteric Grandioso C1X solo konstrukcija

Osjećaj visoke kvalitete koji rukovanje ispunjava zadovoljstvom

Kontrola glasnoće i birač ulaza koriste gumbe izrađene od aluminijskog bloka. Ugradnjom mehanizma kugličnog ležaja razvijenog u dizajnu VRDS pogonskih mehanizama, postiže se izuzetno precizna rotacija bez podrhtavanja jezgre. Podešavanjem rotacijskog momenta na optimalnu razinu, postiže se glatki, analogni rad, koji priliči ESOTERIC-ovom vrhunskom pretpojačalu.

Esoteric Grandioso C1X solo solo_knob

Dvostruki daljinski upravljač

Za upravljanje svim funkcijama C1X Solo pretpojačalom, ali i svim ESOTERIC digitalnim izvorima zvuka, isporučuje se kompaktan i jednostavan daljinski upravljač. Funkcionalni dizajn sadrži tipke s obje strane, a koriste se za svaki scenarij rada. Udobno aluminijsko kućište  veličine pametnog telefona, izrađeno je naprednom obradom metala. Svako rukovanje daljinskim upravljačem iskustvo je koje pokazuje vještinu izrade i promišljenu operativnost.

Esoteric Grandioso C1X solo straga

Analogni audio ulazi:

 • XLR/ES-LINK Analog  × 3 para
  • Ulazna impedanca:  50 kΩ
  • Ulazna osjetljivost:  500mV (pri nazivnom izlazu)
  • Najveći ulazni napon:  11.7 V
 • RCA: × 2 para
  • Ulazna impedanca:  500 kΩ
  • Ulazna osjetljivost:  500 mV (pri nazivnom izlazu)

Analogni audio izlazi:

 • XLR × 2 pairs
  • Izlazna impedanca:  30 Ω
  • Nazivni izlaz:   2 V
  • Najveći izlazni napon:   17 V (1kHz, 0.003%)
 • ES-LINK Analog:  × 2 pairs
  • Izlazna impedanca: 30 Ω
 • Vanjska kontrola: RS-232C
 • Konektor:   S-sub 9pin × 1
 • Trigger ulazni konektor:  3.5 mm mono mini × 1
 • Ulaz:   12V, 2mA
 • Trigger izlazni konektor:  3.5 mm mono mini × 2
 • Izlaz:   12V, ukupno 100 mA maksimalno

Općenito:

 • Napajanje:  AC 120V, 60Hz
 • AC 220-240V, 50Hz
 • Potrošnja: 22 W
 • U pripravnosti: 0.3 W kad RS-232C daljinski ne radi, 1.0 W kad radi
 • Dimenzije (ŠVD):  445 × 132 × 449 mm (uključivo izbočine)
 • Masa:   27.5 kg

 

Audio performanse:

 • Frekventni odziv:  1 Hz do 150 kHz (–3dB, XLR)
 • Odnos signal/šum:     120 dB (2 V ulaz, IHF-A, XLR)
 • Ukupna harmonijska izobličennja:    0.00035%
 • Pojačanje:  +12 dB

  Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!