Grandioso S1X

Esoteric Grandioso S1X – stereo pojačalo snage

10. lipnja 2023. | Esoteric, High-end audio

Predstavljamo: Esoteric Grandioso S1X – stereo pojačalo snage

Zamršeno i dinamično. Nova prekretnica u Class-A stereo pojačalima snage

Sve gdje je glazba otvorena i prikazana u potpunosti – Grandioso S1X.

Predstavljamo: Esoteric Grandioso S1X – stereo pojačalo snage

Zamršeno i dinamično. Nova prekretnica u Class-A stereo pojačalima snage

Sve gdje je glazba otvorena i prikazana u potpunosti – Grandioso S1X.

Esoteric

ESOTERIC je proizvođač high-end uređaja osnovan 1987. godine s ciljem dizajniranja proizvoda koji će reproducirati zvuk jednak master snimkama. Svi uređaji (od mrežnih audio reproduktora, SACD reproduktora, DAC-ova do pojačala) su po strogim standardima ručno rađeni u tvornici u Tokiju. Najnovije tehnologije, inženjerska izvrsnost, najsuvremenija japanska umješnost i strast za inovacijama, sve je u paketu s ciljem otkrivanja novih dimenzija iskustva reproduciranja i slušanja glazbe.

Kad odjel za istraživanje i razvoj domisli nova rješenja i sklopove koji dodatno popravljaju ionako vrhunske performanse, kreće se u usavršavanje postojećih, koji postaju novi modeli s nekim pre ili su-fiksom.

Osnovni model Esoteric Super Audio CD reproduktora, K-05, konačno je dostupan u XD inačici, kao K-05XD, vrhunsko linijsko predpojačalo Grandioso C1X promijenilo je ime u Grandioso C1X solo, a stereo pojačalo snage Grandioso S1 dobilo je sufix – Grandioso S1X.

 

Esoteric K05XD sva tri srebro
05 k-05xd_n-05xd_s-05

Esoteric Grandioso S1X – stereo pojačalo snage

Zamršeno i dinamično. Nova prekretnica u Class-A stereo pojačalima snage

Sve gdje je glazba otvorena i prikazana u potpunosti – Grandioso S1X.

Čista zvučna kulisa

Rođenjem Grandioso M1X, našeg vodećeg monoblok pojačala snage, ESOTERIC platforma dizajna pojačala potpuno je obnovljena. Grandioso S1 sada je ponovno rođen kao Grandioso S1X, novi vodeći model u potpuno različitoj klasi-A stereo pojačala snage.

Monoblok M1X utjelovljuje ESOTERIC ideju o idealnom pojačalu. Dinamičan zvuk M1X, proizveden potpuno redizajniranim pogonskim stupnjem i snažnom jedinicom napajanja koja uključuje ogromnu količinu materijala, osvojio je audiofile diljem svijeta. S1X, stereo model klase A, prekrasno prati prepoznatljivi zvuk M1X “osjećaja dinamičnosti koji oslobađa punu snagu glazbe” i “osjećaje velikih razmjera”. Iako S1X zauzima upola manje prostora isporučuje veliku snagu od 2400 W/1 Ω, te transparentnu i detaljnu izražajnost koju može pružiti samo klasa-A. Ovo pojačalo utjelovljuje prekretnicu koja ostvaruje ideale ESOTERIC stereo pojačala klase-A.

Grandioso S1X - stereo pojačalo snage
Grandioso S1X - stereo pojačalo snage

Glavne značajke

Grandioso S1X – stereo pojačalo snage

 • Novodizajnirani pogonski stupanj s 5-paralelnim push-pull pogonom bipolarnih tranzistora velikog kapaciteta
 • Snaga od 50 W / 8 Ω u A-klasi pruža gusto glazbeno tkanje u idealnoj kombinaciji preciznosti i dinamike
 • “ES-LINK Analog” prijenos pomiče granice vjernosti između pretpojačala i pojačala snage
 • Vrhunska linearnost snage za neusporedivu dinamiku (50W/8Ω do 100W/4Ω)
 • Izlazni transformator s toroidnom jezgrom velikog kapaciteta koji iznimno reagira na dinamičke promjene struje
 • Konfiguracija 3 transformatora s neovisnim transformatorima za prednji stupanj, pogonski stupanj i sustav upravljanja
 • Grandioso namjenski blok kondenzatori velikog kapaciteta neovisni o kanalu (10 000 μF × 6/kanalu)
 • Sabirnice od čistog bakra, ultra-debelo ožičenje i najkraći put spojeva značajno smanjuju unutarnju impedanciju
 • Balansirani audio priključci u svakom sklopu osiguravaju nisku razinu buke
 • Ugrađeni dijelovi visoke kvalitete kao što su FET sklopka za prebacivanje ulaza, diskretni modul pojačala IDM-01, itd.
 • Stereo način rada i mogućnost bi-amplifikacije za daljnje poboljšanje sustava kombiniranjem dviju jedinica.
 • Povećana šasija na veličinu M1X s novodizajniranom konstrukcijom klase A
 • Dizajn šasije optimizira unutarnju kontrolu vibracija temeljitim traženjem ravnoteže između “krutosti” i “fleksibilnosti”
 • Dvostruka rešetka u obliku saća i polu-plutajuća gornja ploča za odvod topline i oslobađanje zvuka
 • Šiljate izolacijska nožice s jedinstvenom strukturom za smanjenje mehaničkog naprezanja
 • Jedinstveni hladnjak u obliku vala za smanjenje vršne rezonancije
 • DC trigger ulaz za napajanje ON/OFF

Nova pogonska jedinica

Novodizajnirani pogonski stupanj, jednostavan 5-paralelni push-pull pogon s bipolarnim tranzistorima velikog kapaciteta, je klase A (radni raspon 50W/8Ω) i ima gust i transparentan zvuk. Međutim, čak i opće karakteristike klase-A – niske distorzije i visoka preciznost – ne mogu uopće opisati ljepotu reproducirane glazbe koju nam S1X daruje.

Žive boje poput triodnog cijevnog pojačala s izravnim grijanjem, brzo pokretanje zvuka potpomognuto velikom strujom mirovanja i pogonska snaga, otvorenost… S1X novi pogonski stupanj Class-A nasljeđuje snažan i dinamičan koncept dizajna M1X, uključujući bipolarne elemente velikog kapaciteta i snažnim napajanjem.

Bez obzira na metodu pojačanja, S1X ozbiljno slijedi ono što bi pojačalo trebalo biti i postiže kvalitetu zvuka koja je ukupni zbroj predanosti koje ESOTERIC bespogovorno pruža.

Grandioso S1X - amp module

Vjernost

S vodećim Grandioso zasebnim pojačalom, ESOTERIC probija nove horizonte pomičući granice vjernosti u prijenosu signala između pretpojačala i pojačala snage. ES-LINK Analog, na primjer, ESOTERIC-ova jedinstvena metoda prijenosa struje, idealna je za prijenos prije napajanja, gdje je razina signala izuzetno niska u stvarnom slučaju, i prenosi otprilike 100 puta veću struju od konvencionalnog prijenosa napona.

Stoga je manje osjetljiv na buku, a sva energija glazbe šalje se iz pretpojačala u struju. Osim toga, izlazni signal iz predpojačala i ulazni signal za pojačalo snage mogu se održati krajnje identičnim jer, u načelu, na njih ne utječe impedancija spojnih kabela.

Esoteric C1X solo i Grandioso S1X

ES-LINK Analog – ESOTERIC jedinstveni prijenos struje

Esotericov jedinstveni sustav prijenosa struje “ES-Link Analog” je idealna metoda za prijenos pretpojačala na pojačalo gdje je razina signala izuzetno niska. U usporedbi s konvencionalnim prijenosom napona, prenosi približno 100 puta više struje, što ga čini manje osjetljivim na šum i šalje punu energiju glazbe u pojačalo.

ES-LINK Analog – ESOTERIC jedinstveni prijenos struje

Također, na njega ne utječe impedancija interkonekcijskih kabela između pretpojačala i pojačala, tako da održava savršeni integritet između izlaznog signala pretpojačala i ulaznog signala u pojačalo.

U konvencionalnom prijenosu napona, izlazna impedancija izvornog uređaja je niska, a ulazna impedancija ciljnog uređaja je visoka. Drugim riječima, struja potrebna za prijenos signala nastoji biti niska.

Također, zbog komponente otpora (impedancije) prijenosne staze (interkonekcijski kabel), napon odaslanog signala koji se isporučuje ciljnom uređaju je prigušen za razinu izračunatu Ohmovom zakonu (napon = struja × otpor). Stoga, duži kabel uzrokuje povećani otpor koji značajno utječe na taj signal.

Nasuprot tome, u prijenosu struje, izlazna impedancija izvornog uređaja je visoka, a ulazna impedancija ulaznog uređaja je niska, što rezultira krugom “jaka van, niska unutra”, a tijekom prijenosa signala razina struje održava se višom nego prijenosom napona, omogućujući snažnu isporuku audio signala.

Također, prijenosom struje, trenutna razina izlaza iz izvornog uređaja uvijek odgovara onoj na ciljnom uređaju. Zamislite da koristite crijevo za slanje vode iz slavine u kantu. Sve dok na crijevu nema rupa, uvijek će ista količina vode iz slavine teći u kantu, bez obzira na duljinu crijeva.

Esoteric Grandioso S1X - stereo pojačalo snage

Slično, ako kabel za prijenos nije podijeljen na više staza, sva struja iz izvornog uređaja bit će isporučena ciljnom uređaju, a vrijednosti struje koje teku uvijek će biti iste, čak i ako je put prijenosa duži .

Ova prednost točnog prijenosa čak i najmanjih signala očituje se iz činjenice da se prijenos struje široko koristi u mjernim instrumentima koji mjere precizne signale.

Konvencionalna impedancija prijenosa napona u ESOTERIC proizvodima je dizajnirana na nekoliko desetina ohma na izlaznim krugovima i oko 100 kΩ na ulaznim krugovima. Nasuprot tome, ES-LINK analogni izlazni/ulazni krugovi su dizajnirani približno 1 kΩ na izlaznom krugu i 0 Ω na ulaznom krugu.

Ako se usredotočimo na vrijednost struje prilikom prijenosa audio signala, uz jednake vrijednosti prenesenog signala, vrijednost je približno 100 puta veća od one prilikom prijenosa napona.

Posljedično, visoka razina struje omogućuje isporuku pune energije glazbe.

Esoteric Grandioso S1X - stereo pojačalo snage

Dinamika

Izvor robusna pogonska snaga dostojne vodećeg modela je namjenska ESOTERIC jedinica za napajanje. Za blokove pojačala koji stalno zahtijevaju visoku struju za rad u klasi A, napajanje je najključnija komponenta za postizanje moćne i bogate zvučne pozornice. Zahvaljujući ESOTERIC jedinstvenom dizajnu napajanja, S1X se može pohvaliti izuzetno dinamičnim glazbenim izričajem s velikom preciznošću.

Predimenzionirani izlazni transformatori

S1X koristi toroidalne transformatore najvećeg kapaciteta koje šasija S1X može primiti. Performanse transformatora, s puno većim kapacitetom od izvorne potrebe, omogućuju iznimno visoko praćenje dinamičkih promjena u opskrbi strujom, što rezultira dinamičnim i otvorenim zvukom. Također, potiskivanje vibracija transformatora rezultira potiskivanjem protoka struje. Iz tog razloga, S1X se usuđuje primijeniti otvorenu montažu s uklonjenim oklopnim kućištem.

Izlazni transformatori i ploče za napajanje pogonskih stupnjeva

Izlazni transformatori i ploče za napajanje pogonskih stupnjeva

Energetski transformator namijenjen pretpogonskom stupnju (pobudi)

Glavna značajka zvuka S1X-a je visoka razlučivost koja omogućavajući da se nježni tonovi svakog instrumenta jasno čuju, čak i na vrhuncu izvedbe punog orkestra. Sklop za napajanje posvećen stupnju predpogona (stupanj za pojačanje napona), koji obrađuje signale niske razine iz pretpojačala, eliminira utjecaj pogonskog stupnja, koji ima velike fluktuacije struje, i poboljšava rezoluciju.

Uz dva izlazna transformatora za izlaz i pobudu, R-jezgreni energetski transformator za upravljanje instaliran je u konfiguraciji s tri transformatora kako bi se stvorilo čisto napajanje s potpuno niskim šumom.

Energetski transformatori i ploče za napajanje (L-ch i R-ch) pobude i ploča za napajanje ulaznog stupnja

Energetski transformatori i ploče za napajanje (L-ch i R-ch) pobude i ploča za napajanje ulaznog stupnja

Ispravljački sklop u dvostrukoj mono konfiguraciji

Osim ako se ne radi o mono izvoru, lijevi i desni glazbeni signali razlikuju se. Krugovi za ispravljanje snage dizajnirani su u dvostrukoj mono konfiguraciji, ne dijele oba kanala, kako bi se izbjegle međusobne smetnje i postiglo jasno odvajanje kanala i razlučivost.

Višestruki paralelni blok kondenzatori

Sustav ispravljanja također uključuje Grandiosovu jedinstvenu i temeljitu pažnju posvećenu detaljima. Grandioso visokokvalitetni prilagođeni kondenzatori koriste se za kao blok kondenzatori, dok dvostruka mono i paralelna konfiguracija od 6 x 10 000 μF po kanalu osigurava snažnu struju potrebnu za rad klase A u svakom trenutku. Stoga S1X prati dramatične promjene u glazbenim signalima s agilnošću i izražava dinamiku u najvećoj mogućoj mjeri.

Dizajn niske impedancije

Ključne sekcije ožičenja kao što su npr. od primarne strane do sekcije napajanja, pogonskog stupnja, itd. koriste predimenzionirane sabirnice od čistog bakra i ultra-debele kabele s vijčanim spojevima. Odziv napajanja je maksimiziran osiguravanjem niske impedancije.

Esoteric Grandioso S1X - stereo pojačalo snage

Manje je više

S obzirom na masivan izgled, ovo može djelovati pomalo iznenađujuće. Međutim, putevi signala u S1X su dizajnirani da budu što kraći, a sklop je iznenađujuće jednostavan. Kvaliteta čistog zvuka podržana je “suptraktivnom estetikom”, da tako kažemo, stvorenom pročišćivanjem naprednog inženjerstva.

Općenito, pojačala klase A generiraju puno topline, a unutarnja temperaturna stabilnost iznimno je važna. Iz tog razloga, S1X optimizira položaj i sklop temperaturne kompenzacije kako bi se efikasno stabilizirala temperature cijelog bloka. To pridonosi visokoj kvaliteti zvuka jer ubrzava stabilizaciju mirne struje nakon uključivanja i omogućuje elementima pojačala da rade unutar svojih najboljih karakteristika.

Sklop fazne kompenzacije je jednostavna 1-polna konfiguracija, a završni stupanj je bez zavojnice, dok je negativna povratna sprega svedena na minimum kako bi se poboljšala dinamičnost glazbe. Filozofija minimalističkog sklopa omogućuje da se harmonici koji su najvažniji za glazbu, ali se lako izgube, zadrže i reproduciraju ekspresivno.

Grandioso S1X - block diagram

Tekstura

S1X nije samo moćna jedinica, već i ona koja delikatno stvara gradaciju između eksplozivnog vrhunca glazbe i tišine. Novodizajnirano uravnoteženo pojačalo prima audio signal neovisno o svakom ulaznom stupnju i prenosi se u stupanj pojačanja na uravnotežen (balansirani) način kako bi se osiguralo stabilno pojačanje bez šuma. Kako bi se smanjila tonska obojenost (koloracija zvuka) za sve preklopne položaje u putanji audio signala, uključujući ulaznu sklopku koriste se FET elementi. Pažljivo odabrane visokokvalitetne komponente, kao što je IDM-01 (Integrated Discrete-Amplifier Module) razvijen za prethodni C1X, dodatno naglašavaju teksturu tonova.

Svestranost

Grandioso S1X se ponaša ne samo kao samostalno stereo pojačalo snage, već nudi i fleksibilnost u raznim vrhunskim aplikacijama. Sustav se može proširiti na monoblok pojačalo postavljanjem dva premoštena S1X stereo pojačala, ovisno o zvučnicima koji se kombiniraju i radnom okruženju. Odabir načina rada podržava konvencionalni stereo način i bi-amp način rada za vrhunski zvuk višestaznih zvučnika s odvojenim HF/LF ulazima. Možete izgraditi sustav pojačala klase A iz svojih snova prema kvaliteti i karakteristikama zvuka koji želite ostvariti. Bez obzira na broj i veličinu sustava pojačala, uključivanje/isključivanje (ON/OFF) se može kontrolirati iz pretpojačala Grandioso C1X putem DC Triggera*, što omogućuje sofisticiranu upotrebu prikladnu za vrhunske aplikacije.

*3,5 mm monokabel s mini utikačem za povezivanje prodaje se zasebno. Pripremite kabel odgovarajuće duljine za vaše potrebe.

Dubina

Unatoč jednostavnosti sklopa, S1X je dizajniran da eliminira svaki kompromis u kvaliteti reprodukcije korištenjem dvostruke mono konfiguracije od ulaznog do završnog stupnja, pri čemu je ulazni stupanj najvažniji.

Komponente su među najvećima u svojoj klasi, a uzorak ploče, koji koristi bakrenu foliju debljine 105 µm u ključnim sklopovima, i ultra-debele kabele s priključcima konektora koji su eliminirani što je više moguće, osiguravaju bezuvjetnu odvažnost snagu tipičnu za pojačala snage.

Konkretno, sedam sabirnica u pogonskom stupnju izrađeno je od luksuznog 1,0 mm debelog OFC materijala visoke čistoće, a MOS FET elementi bez mehaničkih kontakata korišteni su u izlaznom stupnju. Smanjenje unutarnje impedancije osigurava snažnu kontrolu čak i kod bas jedinica s većim promjerom, a pogonska snaga s lakoćom doseže graničnu točku niske frekvencije.

Biamp način rada

Kada su dvije S1X jedinice raspoređene i postavljene na “bi-amp mod”, isti audio signal se isporučuje iz izlaznih terminala koji su bili L/R u stereo modu. To znači da se jedna jedinica može koristiti kao mono pojačalo snage s dva izlaza za zvučnike. Izlazna snaga je ista kao kada se jedan S1X koristi u normalnom stereo modu (50W/8Ω), ali kao što je prikazano na slici, HF/LF jedinice zvučnika mogu pokretati zasebni krugovi pojačala snage, omogućujući čistiji zvuk višestaznog zvučničkog sustava. Ovaj način je učinkovit kada je rezolucija važnija od pogonske snage.

Biamp način rada

Dvostruka saćasta rešetka

Najupečatljivija značajka vanjskog dizajna S1X je “dvostruka saćasta rešetka” na poklopcu. Otvor u obliku saća korišten je za poboljšano uklanjanje topline, a lagana gornja ploča je usavršena  do zadnjeg mogućeg stupnja kako bi se poboljšao osjećaj oslobađanja zvuka. Preklapanjem dvije rešetke različitih debljina, vibracije se također učinkovito raspršuju u potrazi za čistim tonom. Osim toga, raspored otvora na gornjoj ploči upotpunjen je dizajnom koji postiže i elegantan izgled i visok stupanj učinkovitosti uklanjanja topline koja je svojstvena radu pojačala klase A.

Esoteric dvostruka zaštitna saćasta rešetka

Mehaničko savršenstvo

Kako bi se postigao jedinstveni cilj “reprodukcije master zvuka”, kućište je konstruirano da optimalno kontrolira sve vibracije koje mogu utjecati na kvalitetu zvuka. Elegantan i čist oblik ovog mehaničkog inženjerstva nalik sportskom automobilu, pomiče granice svoje ravnoteže između krutosti i fleksibilnosti i govori o njegovom visokom stupnju savršenstva.

Na primjer, kućište koje zahtijeva krutost, uvelike koristi aluminijske blokove i potpuno je nerezonantno, dok gornja ploča, koja mora biti bez vibracija za otvoreni zvuk, ima polulebdeću strukturu. ESOTERIC-ova jedinstvena patentirana izolacijska nožica, koja integrira šiljak i podložnu pločicu, također ima posebnu montažnu strukturu koja smanjuje mehanički stres i poboljšava kvalitetu zvuka. Osim toga, velika hladila pojačala imaju poseban oblik vala koji raspršuje vršnu rezonanciju rebara i potiskuje rezonanciju.

Grandioso S1X straga

Opis specifikacija:

 • Nazivna izlazna snaga (8 Ω klasa-A/4 Ω):  2 x 50/100 W
 • Kompatibilna impedanca zvučnika:  4 Ω do 16 Ω
 • Analogni audio ulazi:
  • ES-LINK Analog × 1 par
  • XLR  × 1 par
  • RCA  × 1 par

Općenito:

 • Napajanje:  AC 120V, 60Hz; AC 220-240V, 50Hz
 • Potrošnja:  310 W (270 W bez signala)
 • Dimenzije (ŠVD): 491 × 221 × 536 mm (uključivo izbočine)
 • Masa: 48 kg

  Audio performanse:

  • Frekventni odziv:  5 Hz do 100 kHz (+0dB, –3dB, 8Ω)
  • Odnos signal/šum: 109 dB (IHF-A, XLR)
  • Ukupna harmonijska
  • izobličenja:  0.006 % (1 kHz, 8 Ω, 50 W)
  • Pojačanje (Gain):  28.5 dB (XLR); 34.5dB (RCA)

  Esoteric Grandioso S1X – stereo pojačalo snage (Esoteric) MPC: 39.000,00 €

  Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!