Esoteric G-05 Master Clock Generator
Esoteric G-05 Master Clock Generator

Esoteric G-05 Master clock

16. kolovoza 2023. | Esoteric, High-end audio

Esoteric, proizvođač vrhunskih audio uređaja i nosača zvuka, odlučio je dopuniti Seriju 5 najavom G-05 Master Clock Generatora.

Esoteric, proizvođač vrhunskih audio uređaja i nosača zvuka, odlučio je dopuniti Seriju 5 najavom G-05 Master Clock Generatora.

Nova serija Esoteric 05

Minimalistički i prekrasan stil proizašao iz vodeće tehnologije i kvalitete tvrtke Esoteric. I vrhunski zvuk koji nosi vlasnika u prvoklasno iskustvo slušanja. Ovo je temeljni koncept serije Esoteric 05, srž Esoteric robne marke.

 

Serija 05 sastoji se od uređaja:

 • K-05XD Super Audio CD reproduktora,
 • N-05XD mrežnog DAC pretpojačala i
 • S-05 Class A stereo pojačala snage, koje uključuje razvojne rezultate serije Grandioso.
 • G-05 Master Clock Generator

G-05 Master Clock Generator sadrži jedinstveni Master Sound Discrete Clock, dodan je u liniju, što omogućuje proširenje audio sustava koji je još slobodniji i prikladniji za pronalaženje vrhunske kvalitete zvuka.

Master Sound Discrete Clock, potpuno interno razvijen OCXO* modul takta (sata), dizajniran je kako bi omogućio kombiniranim digitalnim izvorima zvuka da podignu glazbeni izražaj korak dalje.

G-05 Master Clock Generator sada je dostupan s ovim interno razvijenim modulom, koji će otkriti puni potencijal glazbene reprodukcije serije Esoteric K i N, kao i širokog spektra digitalnih reproduktora drugih proizvođača.

* OCXO = Oven Controlled Crystal Oscillator (termički kontrolirani kristalni oscilator)

Nova serija Esoteric 05

Esoteric G-05 Master Clock Generator

Esotericov satni modul

“Master Sound Discrete Clock” u G-05 razvila je tvrtka Esoteric unutar kuće, od odabira kristalnog oscilatora do kruga za kontrolu temperature i njegovog kontrolnog programa za postizanje visoke preciznosti, a sve je završeno u jedinstvenom diskretnom krugu. Esotericov interni modul sata posvećen je reprodukciji glazbe.

Pomno smo pazili na svaki detalj i poboljšali kvalitetu glazbenog izričaja dizajnirajući vlastiti krug kristalnog oscilatora, prethodno upakiran kao modul opće namjene, u jedinstveni diskretni krug za reprodukciju glazbe bliže idealima naših inženjera.

Namjenski projektiran kristalni oscilator “Esoteric SXT-03”.

Kristalni satovi općenito imaju prirodni timbar, nizak fazni šum i izvrsnu stabilnost u kombinaciji s naprednim sustavima kontrole temperature. Osim toga, budući da se taktni signal generira oscilacijom, postoji jaka korelacija između fizičkih svojstava materijala i konačne postignute kvalitete zvuka.

Veći kristali imaju veću samooscilaciju i veću marginu oscilacije, čak i uz veći otpor u krugu, čineći oscilaciju stabilnijom. Zato je G-05 opremljen velikim prilagođenim kristalnim oscilatorom Esoteric SXT-03 s idealnim elektrofizičkim svojstvima.

Sirovi kristalni materijal polako se povećava tijekom dugog vremenskog razdoblja, a zatim se reže SC-rezom (Stress Compensated Cut) s izvrsnim temperaturnim karakteristikama. Također ispitujemo proizvodni proces do najsitnijih detalja, pažljivo biramo i koristimo kristale čije su fluktuacije središnje frekvencije strogo unutar specifikacija.

Esoteric G-05 Master Clock Generator iznutra
Esoteric G-05 Master Clock Generator i N-05XD crni
Esoteric G-05 Master Clock Generator i K-05XD srebrni

Master Sound TC*

Esotericov vlastiti program za kontrolu temperature

Na točnost frekvencije kristala utječe temperatura. Stoga je kontrola temperature najvažniji čimbenik u održavanju tog parametra. Vlasnički “Master Sound TC” tvrtke Esoteric je sustav potpune kontrole temperature koji maksimizira performanse kristala. Razvili smo ne samo hardver, već i upravljački softver unutar tvrtke kako bismo osigurali da Master Sound Discrete Clock pruža najviše moguće performanse.

U tipičnom OCXO, kristali se pohranjuju u grijanu komoru i održavaju na konstantnoj temperaturi. Međutim, kristali se razlikuju po temperaturi na kojoj su najstabilniji. U našem Master Sound TC sustavu, temperaturu prostora kontrolira program prilagođen za svaki kristal, kako bi se osiguralo da je svaki uvijek na pravoj temperaturi za stabilan rad. Rezultat je iznimno prirodan i čist izlaz takta s izvrsnom muzikalnošću.

* TC = Thermo-Control

Master Sound TC – jedinstveni proces kalibracije

Temperaturne karakteristike svakog SXT-03 kristala mjere se tijekom proizvodnja, te se izrađuje karta individualnih svojstava; SXT-03 je sastavljen u modul, a na temelju ove sheme mikroračunalo prilagođava temperaturu grijača temperaturi okoline pri kojoj oscilacija je najstabilnija. Ovaj niz procesa, uključujući spaljivanje, pažljivo se provodi za svaku pojedinačnu jedinicu.

Višestupanjsko kontrolirani grijač u 128 koraka za održavanje ravnomjerne temperature

Grijač, koji održava jednoliku temperaturu unutar pećnice, jedan je od mnogih Esoteric specijaliteta. Grijačima u običnim modulima jednostavno se upravlja da se opetovano uključuju i isključuju u skladu s padom i porastom temperature unutar pećnice, ali u Master Sound Discrete Clock temperaturu fino kontrolira grijač sa 128 koraka u multistupanjskoj  kontrole.

Osim toga, minimiziranjem fluktuacija struje koje se javljaju kada se grijač uključuje i isključuje, eliminiraju se štetni učinci variranja struje na krug kristalnog oscilatora.

Tri neovisne jedinice za napajanje za vrhunsku glazbenu izvedbu

OCXO moduli obično su konfigurirani s jednim napajanjem. U G-05, međutim, postoje tri napajanja koja neovisno pogone krugu oscilatora, krug grijača/kontrole i međuspremnik pojačala (buffer), a optimalni napon se dovodi izravno u svaki blok kruga kako bi se postigla visoka kvaliteta zvuka.

Esoteric-HCLD izlazni međuspremnik (buffer)

G-05 je opremljen vrlo hvaljenim “Esoteric-HCLD” krugom izlaznog međuspremnika pojačala koji se nalazi i u pretpojačalu Grandioso C1X. Iskorištava prednosti snažne mogućnosti prijenosa struje i širokog frekvencijskog odziva od 180 MHz za isporuku čistog signala takta sinusnog vala od 10MHz povezanim digitalnim reproduktorima.

Esoteric G-05 Master Clock Generator
Esoteric G-05 Master Clock Generator čip

Opremljen s četiri izlaza takta od 10 MHz

Četiri izlaza sinusnog vala od 10 MHz osigurana su za opskrbu takta do četiri digitalna uređaja.

Prilagođeno dizajnirani koaksijalni kabeli sa SMA MIL konektorima

Posebni prilagođeni koaksijalni kabeli, pažljivo odabrani za kvalitetu zvuka, koriste se za kritično ožičenje unutar G-05. Konektori su pozlaćeni SMA u skladu s MIL standardima. Izlazni konektori su pozlaćeni BNC konektori s precizno usklađenom impedancijom = 50 Ω za povećanje pouzdanosti prijenosa i smanjenje gubitaka.

Esoteric G-05 Master Clock Generator stražnja strana

Jedinstvena konstrukcija kućišta

Konstrukcija šasije također je posebno dizajnirana protiv vibracija ugrađenih sklopova. Prednji i bočni paneli izrađeni su od izdržljivog aluminija debelih stijenki za suzbijanje vanjskih vibracija a Master Sound Discrete Clock modul unutar kućišta je slobodno montiran i uzemljen vlastitom težinom bez upotrebe montažnih vijaka.

Izolacijske noge, izrađene od čelika i poduprte u tri točke, koriste posebnu metodu montaže koja se velikom masom šasije naliježe na donju ploču i tako se učvršćuje.

Uklanjanjem što je više moguće vijaka za montažu modula sata i izolacijskih nožica, te izbjegavanjem koncentracije naprezanja uzrokovane spajanjem ovih komponenti osjetljivih na vibracije zajedno, može se postići prirodan učinak prigušivanja vibracija, što rezultira vrhunskom kvalitetom zvuka.

Osim toga, gornja ploča ima polulebdeću strukturu koja nije učvršćena vijcima, što rezultira otvorenim zvukom.

Esoteric G-05 Master Clock Generator srebrni

Specifikacije:

 • Izlazna frekvencija: 10MHz
 • Preciznost: unutar ±0.01ppm
 • Konektori: 4 x BNC
 • Izlazni napon: Sinusni val, 0.5 ±0.1Vrms / 50Ω
 • Dimenzije (ŠVD): 380 x 128 x 350 mm
 • Masa: 10 kg
 • Završna obrada: crna, srebrna

Esoteric G-05 Master clock (Esoteric) MPC: 5.690,00 €

Esoteric o5 serija lifestyle

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ESOTERIC ČLANCI: