Fyne Audio 9.dio Isoflare
Fyne Audio 9.dio Isoflare

Zašto koristiti zvučničku jedinicu s IsoFlare točkastim izvorom zvuka?

31. kolovoza 2023. | Audio/video sistemi, Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Zašto koristiti zvučničku jedinicu s IsoFlare točkastim izvorom zvuka?

U čemu je stvar?

Fyne Audio nastoji biti na čelu istraživanja i razvoja i ima svoju vlastitu tehnologiju u svim svojim zvučnicima, od serije flagship F1 i serije Vintage sve do serije F500, donoseći vam optimalno iskustvo slušanja, bez obzira na vaš budžet.

Glazbene filozofije

Kada se radi o zvučnicima s pokretnom zavojnicom, postoje dvije glavne filozofije dizajna: diskretne pogonske jedinice i točkasti izvor. U idealnom slučaju, jedna pogonska jedinica koja pokriva sve frekvencije bila bi sjajna, ali zakoni fizike kakvi jesu, zvučnik koji radi na vrlo niskim frekvencijama, neće dobro raditi na visokim frekvencijama i obrnuto.

Koaksijalni ili točkasti zvučnici imaju za cilj proizvesti zvučne valove koji zrače prema van iz jedne točke u prostoru, slično jednom snopu svjetlosti baterijske svjetiljke. Tradicionalni zvučnici, s druge strane, reproduciraju zvuk odvajanjem različitih frekvencija pomoću membrane veće površine za niske frekvencije i manje za više frekvencije i usmjeravajući ih prema jednoj točki.

Zamislite da dvije ili više zraka svjetlosti dopiru do točke gdje se susreću, ali se ne križaju.

Isoflare driver

IsoFlare tehnologija, prirodan izbor

IsoFlare je Fyneova zaštićena tehnologija točkastog izvora zvuka koju je razvio dr. Paul Mills. To je tip dizajna koaksijalnog zvučnika koji postavlja visokotonac ne samo na istu os, nego u akustično središte srednjotonskog ili bas zvučnika. Visokotonac je opterećen matematički dizajniranim valovodom, koji poboljšava disperziju i integraciju visokofrekventnih zvukova sa srednjotonskim ili bas frekvencijama.

Zamislite kamen koji pada u mirno jezero. Svi valovi dolaze iz jedne točke i zrače nesmetano. Ovako radi točkasti izvor zvuka – IsoFlare zvučnička jedinica.

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama -kriogena tehnologia 02

Postavljanjem visokotonca u središte niskotonske jedinice, zvučnici s točkastim izvorom osiguravaju da su zvučni valovi koje emitiraju visokotonac i niskotonac vremenski usklađeni i da dođu do ušiju slušatelja na u isto vrijeme i iz istog smjera. Na taj način stvaramo šire područje (sweet spot) s prirodnijim i koherentnijim zvukom, koji je bliži načinu na koji doživljavamo zvuk u stvarnom životu.

Skretnice naše vodeće serije F1 i Vintage podvrgavaju se potpunom kriogenom tretmanu, dok Vintage CLassic, serije F700 i serije F500 SP koriste naš ekonomičniji Cryo-Lite proces, gdje se tretira samo unutarnje ožičenje.

Ova vrsta detalja daje vam dodatno veselje pri slušanju svoje omiljenu glazbu. Dakle, sada bi bilo dobro vrijeme da se opustite i učinite upravo to.

Fyne Audio F500 SP driver presjek

Ovaj koherentni točkasti izvor održava ne samo simetričnu disperziju, već i faznu koherenciju u cijelom audio pojasu, uključujući kritično područje križanja s niskofrekventnim konusom, pružajući točnu sliku točkastog izvora čak i po osi i održava pravu harmonijsku strukturu glazbenih instrumenata.

Dodatno, visoka učinkovitost visokotonca smanjuje kompresiju snage, dajući izuzetan tranzijantni odziv.

IsoFlare ima dodatnu prednost jer je svestraniji i prilagodljiv različitim okruženjima slušanja.

Zamislite jazz glazbenika kako improvizira na pozornici, IsoFlare radi na sličan način, budući da su visokotonac i niskotonac spojeni, zvučnik se može postaviti u različite položaje i dalje pravocrtno proizvoditi i slati prirodan i koherentan zvuk.

Fyne Audio Vintage Fifteen samostojeći zvučnik

Fyne Audio Vintage Fifteen samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 36.000,00 €

Fyne Audio F500SP

Fyne Audio F500SP zvučnici (Fyne Audio) MPC: 1.836,00 €

Tradicionalni dizajn zvučnika

Kada je riječ o tradicionalnim zvučnicima, visokotonac i niskotonac su odvojeni i u različitim dijelovima kućišta – obično s visokotoncem postavljenim iznad niskotonca, što može stvoriti nepovezano iskustvo slušanja, s visokim i niskim frekvencijama koje dopiru do ušiju slušatelja u različita vremena iz različitih smjerova. Zvuk je manje prirodan i koherentan i otežava stvaranje optimalnog doživljaja trodimenzionalne reprodukcije. Harmonijska struktura glazbenih instrumenata nikada se ne može u potpunosti sačuvati.

Zamislite ponovo jezero mirne površine, ali ovaj put držite dva kamena ispred sebe, u širini ramena. Ako sada ispustite kamenje u vodu, valovi zrače iz dva odvojena izvora, što rezultira njihovim sudaranjem u jednoj točki i međusobnog remećenjem valnog uzorka. Ovako funkcionira tradicionalni dizajn kombinacije visokotonskog i niskotonskog zvučnika.

To može otežati stvaranje osjećaja prostora i dubine i može dovesti do manje imerzivnog više kliničkog iskustva slušanja. To je zato što su zvučni valovi usmjereni prema slušatelju, umjesto da zrače prema van iz jedne vremenski usklađene točke u prostoru.

Tradicionalni zvučnici, za razliku od IsoFlarea, više ovise o preciznom smještaju u prostoriji kako bi proizveli optimalan zvuk, poput klasičnog glazbenika kojem je potrebna posebna postava da bi svirao u skladu.

Prelazak na stvar

Ali, baš kao i u umjetnosti, zvuk je stvar preferencija i ono što tražimo u svom iskustvu slušanja može se razlikovati od onoga što traže drugi. Za jedne zvuk mora biti detaljniji i precizniji, za druge prirodniji i koherentniji – ali glazba je ipak najvažnija.

Sada znate zašto Fyne preferira IsoFlare za svoje proizvode.

Opustite se uz najdražu glazbu, a možete i zapjevati!

Sretno slušanje!

Fyne Audio F500 Isoflare detalj

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: