Fyne Audio škola - Noge za zvučnike ili šiljci za zvučnike
Fyne Audio škola - Noge za zvučnike ili šiljci za zvučnike

Noge i šiljci – vrlo šiljato pitanje – Fyne Audio kratka škola o zvučnicima 6.dio

20. srpnja 2023. | Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Noge i šiljci – vrlo šiljato pitanje

 

Zašto ih koristiti?

Špice su bile izvor svađe među audiofilima, čini se pomalo kao fileki (tripice, dropci, škembići), ili ih volite ili mrzite. Oni međutim, služe svrsi, pa za slučaj da niste sigurni, evo što, zašto i kako koristimo šiljke.

Šiljci ili konusi?

Šiljci koji se ugrađuju u bazu samostojećih zvučnika pružaju stabilnost pri postavljanju na površinu prekrivenu tepihom. Ovi dugački tanki šiljci obično su poznati kao šiljci za tepihe i napravljeni su da prođu kroz tkanje tepiha i dođu u kontakt s čvrstom podlogom ispod.

Zvučnici za stalke i police nemaju šiljke, ali za optimalnu izvedbu preporučamo da postavite zvučnik na namjenske stalke.

Fyne Audio F1-10 šiljci

Fyne Audio F1-10 šiljci

Fyne Audio F700 šiljci

Fyne Audio F700 šiljci

Postolje dolazi s odgovarajućim sistemom za fiksiranje zvučničkih kutija ili možete koristiti kit osjetljiv na pritisak kako biste osigurali čvrsti spoj koji nadopunjuje isporučene akustične šiljke za tepih (kao što se vidi na našim stalcima FS6 i FS8).

Ako planirate koristiti svoje zvučnike na policama za knjige (na namještaju ili na polici, na primjer), uz zvučnike se isporučuju samoljepljivi odbojnici koje se postavljaju između zvučnika i podloge na kojoj stoje.

To sprječava neželjene vibracije od namještaja i okolnih ukrasa, a istovremeno štiti i namještaj i kućište zvučnika.

Međutim, oštrooki audiofili, možda će primijetiti da naši F1-10S ili F1-12S dolaze s Moorovim spojnim šiljcima koji su više stožastog oblika nego šiljci za tepihe, ali u biti obavljaju isti posao.

Fyne Audio FS6 stalci

Fyne Audio FS6 stalci

Fyne Audio FS8 stalci

Fyne Audio FS8 stalci

Fyne Audio FS6 stalci detalj šiljci

Fyne Audio FS6 stalak – detalj šiljka

Kako rade?

Mogli biste se zapitati koja znanost stoji iza šiljaka. Pa, naš vrlo funkcionalan tim laboratorijskih istraživača koji je radi glatko i bez poteškoća zaključio je da su šiljci dizajnirani da smanje točku kontakta između kućišta zvučnika i podloge. Smanjivanje kontaktne površine, minimizira količinu dovedenih vibracija što omogućuje njihovo raspršivanje u podlogu. Budući da je kućište stabilno, sitni pokreti kupole visokotonca nisu podložni nikakvim smetnjama.

Sjajno! Dakle, što to znači za zvuk? Pa, minimiziranje tih vibracija pomaže u isporuci boljeg i kontroliranijeg basa, dok kontrola stabilnosti pomaže u stvaranju više detalja i stereo slike.

Ali čemu služe šalice?

Znamo da postoji vrlo velika mogućnost da nećete htjeti oštetiti vrlo skupu podlogu od tvrdog drva u koji ste upravo uložili, pa u takvim slučajevima predlažemo korištenje isporučenih čašica ispod šiljaka. To će vam pomoći da točku kontakta svedete na najmanju moguću mjeru i izbjeći ćete ogrebotine podloge!

Šalice za šiljke zvučnika

Šalice za šiljke zvučnika

Moj subwoofer ima noge, a ne šiljke?

Ako imate subwoofer kao nadopunu svom Hi-Fi sustavu ili ste možda uložili u AV sustav, vjerojatno ste primijetili da vaš subwoofer koristi noge veće dodirne površine umjesto oštrih šiljaka. Nakon mnogih neprospavanih noći, naši prijatelji obučeni u laboratoriju odlučili su da subwooferi proizvode samo vrlo niske frekvencije i stoga je bolje gumenim izolacijskim nožicama (kao što se vidi na našoj F3 seriji subwoofera) upijati vibracije, umjesto da dopuštaju njihov prijenos na podlogu.

Stavite šiljak!

Dakle, evo ga, ravno iz laboratorija našeg dobrog doktora se pojavio razlog zašto svi naši samostojeći modeli imaju šiljke. Nadamo se da vam je ovo pomoglo shvatiti njihovu vrijednost u balansiranju i smanjenju vibracija. Ako su vam potrebne dodatne informacije o tome kako ih podesiti, možete ih pronaći u priručniku za svaki proizvod koji se nalazi u odjeljku podrške za proizvod.

Sada kada vaši zvučnici imaju čvrstu osnovu, pojačajte glasnoću i uživajte.

Sretno slušanje!

Subwoofer

Zamjenite noge subwoofera sa šiljcima

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: