Fyne  Audio Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama (kriogena tehnologija)

Kriogena tehnologija – Fyne Audio kratka škola o zvučnicima 8.dio

16. kolovoza 2023. | Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Kriogena tehnologija

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama

Što je to i za što nam je potrebno?

Ponosimo se što Fyne Audio donosi najbolji mogući zvuk našim zvučnicima, odnosno korisnicima. Poput sportaša koji provode godine trenirajući, bruseći svoj zanat i stremeći za dodatnim malim dobitkom, i mi tražimo i razmatramo svaku mogućnost poboljšanja na najsitnijim detaljima. Mi smo jedna od rijetkih audio tvrtki koja izvodi vlastitu dubinsku kriogenu obradu u našoj škotskoj tvornici na kompletno složenoj skretnici što nas čini rijetkom vrstom na tom području. Dakle, zašto se toliko mučimo i što je to točno?

Zamrznuti!! Što je duboki kriogeni tretman?

Duboka kriogena obrada ili DCT postoji od 1960-ih i najčešće se koristi u industriji moto sporta kako bi se, između ostalog, smanjilo trošenje i produžio životni vijek komponenti motora i mjenjača. Također se koristi u komponentama zrakoplovstva, a nedavno se primjenjuje na limene puhačke instrumente, pa čak i na žice za gitaru.

U početku je otkriveno da obrada čelika na ekstremno niskim temperaturama uklanja većinu mekše austenitne strukture dajući mnogo tvrđu kristalnu strukturu. Kod dubokog kriogenog tretmana, komponente koje se obrađuju postupno se hlade na vrlo niske temperature, drže na toj temperaturi neko vrijeme, zatim se postupno vraćaju na sobnu temperaturu, uz ciklus od nekoliko dana, kako bi se izbjegao toplinski šok. 

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama -kriogena tehnologia 03

S neferitnim materijalima kao rezultatom proizvodnog procesa, bilo da se radi o izvlačenju žice, lijevanju ili hlađenju termoplastike iz rastaljenog stanja, u strukturi materijala dolazi do naprezanja i dislokacija čestica. Duboki kriogeni tretman umanjuje mnoge od ovih stresova i dislokacija i pročišćava granice kristala, kako bi se poboljšao prijenos signala.

Duboka kriogena obrada polako hladi komponente na obično -170°C tijekom razdoblja od nekoliko dana. Umjesto da tretiramo pojedinačne komponente, tretiramo kompletno složenu skretnicu, koja je odgovorna za osiguravanje da svaka pogonska jedinica dobije ispravan frekvencijski opseg. Nakon toga se ne izvode nikakve daljnje operacije, osiguravajući da materijalna struktura SVIH korištenih kabela, induktora, otpornika, kondenzatora, čak i terminali imaju koristi od ovog procesa.

Super, pa zašto ga koristimo u audio industriji?

Korištenje duboke kriogene obrade u audio industriji uglavnom je usmjereno na elektroničke komponente. Dr. Paul Mills i njegov tim istražuju i razvijaju najučinkovitiju tehniku, opsežno testirajući materijale i svaku komponentu kako bi osigurali kompatibilnost i pouzdanost. Osobito lemljeni spojevi obično imaju najuočljiviju lošu kristalnu strukturu, posebno s bezolovnim lemovima koji se danas koriste. Podvrgavanje takvom tretmanu, ponovno usklađuje kristalnu strukturu i omogućuje mnogo glatkiji prijenos, poboljšavajući prijenos signala, a također se koristi za poboljšanje performansi drugih komponenti kao što su cijevi.

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama -kriogena tehnologia 01

Zvuči dobro, ali zvuči li dobro?

U tom pogledu ne oslanjamo se samo na teoriju – na kraju krajeva, slušanje je vrlo subjektivna stvar. Stoga smo proveli opsežne subjektivne slijepe testove testove kako bismo kvantificirali sva poboljšanja. Rezultati su pokazali poboljšanje glazbenih detalja i transparentnosti zajedno s nedostatkom grubosti, između ostalih prednosti. Duboka kriogena obrada predstavlja metodu poboljšanja performansi vrhunskih zvučnika koja opravdava uložena sedstva.

Zapravo, toliko vjerujemo u to da smo, umjesto da povjerimo tretman vanjskim suradnicima, uložili u našu vlastitu komoru, što nam omogućuje da imamo objekte u našem sjedištu u Škotskoj. To nam daje kontrolu i fleksibilnost i omogućuje nam da optimiziramo naš proces, od produženog vremena hlađenja i zagrijavanja, do izbjegavanja toplinskog šoka, točno kao u preciznim uputama koje je dizajnirao dr. Paul Mills.

Skretnice naše vodeće serije F1 i Vintage podvrgavaju se potpunom kriogenom tretmanu, dok Vintage CLassic, serije F700 i serije F500 SP koriste naš ekonomičniji Cryo-Lite proces, gdje se tretira samo unutarnje ožičenje.

Ova vrsta detalja daje vam dodatno veselje pri slušanju svoje omiljenu glazbu. Dakle, sada bi bilo dobro vrijeme da se opustite i učinite upravo to.

Sretno slušanje!

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama -kriogena tehnologia 02

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: