Kako pozicionirati svoje zvučnike?
Kako pozicionirati svoje zvučnike?

Kako pozicionirati svoje zvučnike? – Fyne Audio kratka škola o zvučnicima 2.dio

29. travnja 2023. | Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Kako pozicionirati svoje zvučnike?

 

Zašto je pozicioniranje zvučnika važno?

Za one od nas koji vjeruju da bi glazba i dalje trebala biti impresivno iskustvo, a ne samo zvučna kulisa/tapeta za slušanje u pozadini, evo nekoliko savjeta o tome kako postaviti svoje zvučnike da iz njih izvučete najbolje performanse.

Prije nego što počnemo, važno je zapamtiti da će svaka soba zvučati drugačije i da će svaki slušatelj čuti zvuk malo drugačije. Podovi i mekani namještaj u prostoriji sigurno imaju ogroman utjecaj na zvučni doživljaj, kao i postavljanje preblizu zidova ili stupnju zakrenutosti prema mjestu za slušanje. Sjetite se samo dana kada ste okrenuli ključ svog novog doma i koliko je prazna soba odjekivala, a nakon što ste stavili zavjese i napunili je svim svojim namještajem to više ne primjećujete.

 

Fyne Audio F500

Hi-Fi postavljanje

Nakon što ste upravo raspakirali svoje nove zvučnike, započnite ciljanjem jednakostraničnog trokuta između njih i mjesta gdje će biti vaš položaj za slušanje. To će vam pomoći da dobijete najbolju točku trodimenzionalne glazbene slike. Naša serija F500 i novije koriste našu zaštićenu Isoflare tehnologiju, što znači da će zvučna pozornica biti šira, dajući veće prirodnije zvučno polje.

Za početak, ciljajte na jednakostranični trokut između mjesta slušanja i zvučnika.

 

Pozicioniranje zvučnika

Samostojeći zvučnici

Naš tehnički direktor, dr. Paul Mills, savjetuje da bi idealna udaljenost između zvučnika trebala biti između 1,5 i 4,5 metara, ne bliže od 1 metar bočnim zidovima i najmanje 0,5 metara udaljeni od stražnjeg zida. Također, preporuča se usmjeravanje prema mjestu slušanja (fronte zakrenute prema slušatelju – slika).

Zvučnici za police i stalke

Zvučnici za police i stalke općenito su manji i stoga se često koriste u manjim prostorima. I dalje ih treba postaviti oko položaja kazaljki na položaje 10 i 2 sata. Postavljeni u visini uha, trebali bi imati što više prostora oko sebe kako bi se smanjili neželjeni efekti odbijenih frekvencija od graničnih zidova. Za zvučničke kutije koji imaju naš patentirani BassTrax sustav otvora usmjerenih prema dolje, pozicioniranje je manje kritično od drugih zvučnika s konvencionalnijim oduškom.

Tipično Hi-Fi smještanje (F500 Series)

AV postav

 

Prednji kanal

Prilikom postavljanja AV sustava, zvučnici prednjeg desnog i lijevog kanala trebali bi biti postavljeni na isti način kao i u 2-kanalnom Hi-Fi sustavu. Središnji zvučnik trebao bi biti na jednakoj udaljenosti između lijevog i desnog kanala i na istoj visini, što bi idealno trebalo biti u razini uha.

Stražnji kanal

Korišteni za kinematografske surround zvučne efekte, zvučnici vašeg stražnjeg kanala trebaju biti postavljeni iza vas u zrcalnom položaju vaših prednjih zvučnika i zakrenuti prema položaju za slušanje, kako biste stvorili potpuni trodimenzionalni doživljaj filma.

Subwoofer

Subwoofer je dizajniran da vašem iskustvu slušanja unese više niskih frekvencija, a na njegovu izvedbu može uvelike utjecati i smještaj u prostoriji. Ako ga postavite u kut pokraj zvučnika s prednjim kanalom, povećat ćete količinu basa, dok će njihovo postavljanje na sredinu zida ili dalje u prostoriji donijeti mnogo manje pojačanja niskih frekvencija.

Tipična AV postavka (sa serijom F500 i serijom F3) (stražnji kanal iza položaja za slušanje)

Tipična AV postavka (sa serijom F500 i serijom F3) (stražnji kanal iza položaja za slušanje)

Fyne Audio kućno kino F303i F300i

Jesmo li sve to shvatili?

Kao što smo već spomenuli, svaka je soba jedinstvena i kvaliteta zvuka mijenja se od sobe do sobe, stoga ne zaboravite da i podne obloge mogu napraviti razliku. Ti prekrasni drveni podovi od hrastovine izgledaju savršeno, ali će uzrokovati odbijanje zvučnih valova, isporučujući potencijalno manje koherentan, mutniji zvuk. S druge strane, tepisi, tapisioni meki jastučići i jastuci pomažu prigušiti svaku neželjenu energiju. Dakle, ako vam stvari zvuče pomalo neuredno, dopustite svom skrivenom dizajneru interijera da u sobu ubaci mekane komade namještaja i/ili zavjese.

 

Možda će biti potrebno malo eksperimentiranja,

ali to je dio zabave!

Možda će biti potrebno dosta pokušaja i promašaja da biste pronašli točnu postavku koja vam odgovara, ali zapamtite, to je dio zabave! Nemojte se bojati pomicati i mijenjati stvari kako biste pronašli idealan razmještaj, količinu i vrstu elemenata u slušaonici, s ciljem postizanja prirodnog i za vas idealnog zvuka.

Sretno slušanje!

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: