Izobličenje i prednosti vrhunskog Hi-Fi sustava
Izobličenje i prednosti vrhunskog Hi-Fi sustava

Izobličenje i prednosti vrhunskog Hi-Fi sustava

01. prosinca 2023. | Audio/video sistemi, Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Izobličenje i prednosti vrhunskog Hi-Fi sustava

Glazba je za mnoge ljude strast, bilo da se radi o pjevanju, sviranju instrumenata ili samo slušanju. Zvuk dobre kvalitete može poboljšati iskustvo slušanja i poboljšati opći osjećaj dobrobiti i sreće.

Uživanje u glazbi može izazvati mnoge različite emocije, a istraživanje je pokazalo da dijeljenje glazbe kroz slušanje, izvođenje ili sviranje može povećati zadovoljstvo koje dobivamo. Prema dr. Nini Kraus sa Sveučilišta Northwestern, sluh je najteža stvar koju naši mozgovi moraju procesirati svaki dan.

Bilo da se radi o okruženju kao što je gledalište koncertne dvorane, nenamjenskom zatvorenom prostoru ili koncertu na stadionu, koji put plaćamo dosta novca za kupovinu ulaznica. Vjerojatno se rijetko razmišlja o akustičnim izazovima velikih prostora, od materijala gradnje, vrste i količine obloga, do veličine publike i kvalitete zvuka uvjetovane tim čimbenicima.

Isoflare driver

Nezadovoljavajući zvuk

Ako je zvuk nedovoljno dobar, to ostavlja trajan dojam na umjetnikovu sposobnost nastupa uživo, i vaše iskustvo slušanja takvog nastupa u cjelini. To je razlog zašto je, tijekom mnogih godina istraživanja i razvoja, razina stručnosti koja ide u postavljanje ovih odnosa porasla za nekoliko stupnjeva, kako bi uključila mnoge visoko obučene inženjere zvuka, akustične konzultante i skupu opremu, od pojačala do posebnih vrsta zvučnika i skretnica koje njima upravljaju.

Oni teže svetom gralu da svima u tom prostoru pruže isto iskustvo slušanja visokih performansi – u isto vrijeme. Svatko tko je ikada bio na glazbenom događaju uživo zna da nažalost to često nije slučaj.

Vjerojatno se svi sjećamo trenutka kada smo slušali koncert, a zbog njega smo se osjećali uzrujano i razdragano ili vas zaboljela glava ili uši i razveselili kada je završio. Zašto? Najvjerojatnije je to zato što je zvuk koji je dolazio iz zvučnog sustava bio izobličen ili je odjek iz zgrade ometao ili čak zato što je sam sustav bio loše specificiran ili instaliran.

Tehnologija smrzavanja na niskim temperaturama -kriogena tehnologia 02

OK, ali kakve to veze ima s Hi-Fi-jem?

Vjerujemo da je ključna uloga Hi-Fi sustava postići izvedbu za koju osjećate da je glazbenik upravo tu ispred vas, isporučujući onaj sveobuhvatan, inkluzivan zvuk od kojeg trne kralježnica kakav imamo kada smo na nastupu uživo. U tome je prednost našeg sustava IsoFlarea jer svojom širokom zvučnom kulisom omogućuje većem broju ljudi da zajedno, u istoj prostoriji uživaju u punoj izvedbi. Spojite ovu tehnologiju s ispravnim položajem zvučnika i potrebnim tretmanom prostorije i dobit ćete doista impresivno iskustvo i izvedbu koja je toliko osobna i intimna da je isporučena onako kako je tonski inženjer zamislio.

Fyne Audio F500 SP driver presjek

Dakle, što je distorzija (izobličenje)?

Ukratko, distorzija je mjesto gdje se glazba mijenja u odnosu na svoj izvorni oblik. Postoji mnogo načina za izobličenje zvuka, na primjer zasićenje pojačala, skraćivanje (smanjena rezolucija bitova u digitalnom zvuku) i preopterećenje zvučnika, da spomenemo samo neke.

Pogledajmo malo detaljnije…

Priroda glazbenih instrumenata

Većina glazbenih nota su zvukovi koji imaju određenu visinu ili frekvenciju. Ali glazbeni zvukovi nemaju samo jednu frekvenciju. Zvukovi koji imaju samo jednu frekvenciju smatraju se jednostavnim tonom, bez karaktera.

Karakter glazbenog zvuka čine harmonici izvorne osnovne visine ili frekvencije. Svi su višekratnici osnovne i parnog su ili neparnog reda (npr. 2. harmonik, 3. harmonik itd.). Zamislimo zvuk koji dobijete kada trzate onu dobro ugođenu Les Paul gitarsku žicu, harmonici će biti prilično različiti na recimo Gibson ili Fender ekvivalentu. I nemojmo zaboraviti, postoje dodatne varijable kao što je, između ostalog, kako je žica trzana. S druge strane, neki zvukovi nemaju određenu visinu, kao što su neki udarački instrumenti poput činela.

Fyne Audio Vintage Fifteen samostojeći zvučnik

Ilustracija pokazuje instrumente s osnovnim frekvencijama i harmonicima (nazivaju se i overtones).

Dakle, harmonici su lijepi i muzikalni?

Pa, ne uvijek. Svi harmonici koji nisu vjerni izvorniku mogu se klasificirati kao distorzija. Dodavanje harmonika neparnog reda može se doživjeti kao neugodno, dok harmonici parnog reda mogu dodati toplinu i karakter.

Zatim moramo uzeti u obzir frekvenciju na kojoj dolazi do izobličenja. Ljudsko uho je najosjetljivije oko 2 – 5 kHz, što je vrlo važno za razumljivost govora.

Intermodulacijska distorzija

Izobličenje dolazi u mnogim različitim oblicima, kao što je intermodulacijsko izobličenje koje se događa kada se dvije frekvencije pojavljuju istovremeno, a izlaz sadrži jednu ili više frekvencija koje su povezane zbrojem i razlikom dviju ulaznih frekvencija. Na primjer, zvukovi na 10 kHz i 12 kHz mogu uzrokovati intermodulacijska izobličenja na 2 kHz. To se doživljava kao prilično uznemirujuće, budući da nema veze s osnovnom frekvencijom.

Prijelazno intermodulacijsko izobličenje

Prijelazna intermodulacijska distorzija također se može pojaviti kada se dogodi velika nagla promjena u razini ulaznog zvuka.

Nesavršenosti reproduktivnog sustava

A tu su i izobličenja uzrokovana nesavršenostima reprodukcijskog sustava, posebno na velikim glasnoćama kada je preopterećen i proizvedeni zvuk postaje grub i neugodan. Pojačala se mogu dovesti u kliping (zasićenje), gdje im ponestane izlaznog napona, a membrane zvučnika mogu imati ograničeno gibanje, izobličiti se, ponekad udarajući u graničnike.

Može li izobličenje biti dobro?

Ponekad se distorzija može dodati namjerno, uzmimo na primjer pedale s gitarskim efektima. Oni se koriste za dodavanje karaktera tonu, unoseći osjećaj uzbuđenja u glazbu i moguće čak povećavajući uočenu glasnoću.

Sve uvelike ovisi o stilu glazbe, naravno, ono što odgovara Gun’s n Roses, može biti pretvrdo i grubo za druge žanrove glazbe.

Može li glasnoća utjecati ili uzrokovati izobličenje?

Neželjena glazbena distorzija može imati negativan utjecaj na cjelokupnu kvalitetu zvuka, čak i pri niskim razinama glasnoće, jer vrhovi energije u iskrivljenim frekvencijskim pojasima mogu subjektivno biti vrlo neugodni. Također je često da korisnici, zbog loše jasnoće (mutnog) zvuka ili nedostatka dinamike u zvuku, pokušavaju to popraviti pojačavanjem basa ili glasnoće.

Ukratko, neke razine izobličenja zvuka su neizbježne, ali kao i kod mnogih stvari u kojima uživamo, sve je u ravnoteži i tu dolazi High-end Hi-Fi. High-end Hi-Fi može replicirati ” dobro izobličenje” bez lošeg.

Kako na nas utječu glazbena distorzija i jako glasan zvuk?

Glasni zvukovi mogu uzrokovati umor mozga jer senzorno preopterećenje uzrokuje povećano oslobađanje kortizola. Konstantan osjećaj stresa koji ti zvukovi donose je posljedica toga što je mozak uvijek u smirenom ili uzbuđenom načinu rada. Porast razine kortizola u krvi i adrenalina popraćen porastom krvnog tlaka ono je što čini da se osjećamo na rubu ili psihički umorni što može rezultirati glavoboljama, ali i povećati rizik od srčanog udara, visokog kolesterola i oštećenja sluha.

Dokazano je da loša kvaliteta zvuka, gdje se djelići zvuka gube ili izbacuju iz bilo kojeg razloga, može imati negativan utjecaj na naš mozak. To zapravo može oštetiti neuronske putove, ali također nas čini manje uvjerenim da je ono što čujemo ispravno.

 

No, pomaže li High-End HiFi?

Pa, posjedovanje visokokvalitetnog sustava u kombinaciji s ispravnim tretmanom prostorije ili pametnom upotrebom mekog namještaja i pravilno postavljenim zvučnicima, pomaže poboljšati vaše šanse za uklanjanje boja ili “lošeg” izobličenja iz glazbe koju slušate. Ako je vaš mozak preopterećen neželjenim i neugodnim zvukom, vaše opuštajuće iskustvo slušanja omiljenih pjesama postaje manje ugodno i to će vas natjerati da ga promijenite, a može čak izazvati glavobolje i tjeskobu.

Učinak koji tražimo od svog omiljenog hobija.

Vrhunski sustav je manje nametljiv i kao rezultat više ugodan. Nećete osjećati potrebu za puštanjem glazbe preglasno, što bi moglo oštetiti vaše uši jer će sustav svirati bez napora i na sigurnoj razini slušanja.

“Visoka kvaliteta zvuka ima značajnu korelaciju s jačim pozitivnim emocijama, bogatijim glazbenim iskustvom i općom srećom.”

Daniel Müllensiefen, profesor glazbene psihologije na Goldsmiths Collegeu, Sveučilište u London.

Glazba je stvorena da se u njoj uživa i sluša, u kojem god obliku i na koji god način želite. Visokokvalitetna audio oprema pomaže u smanjenju izobličenja i buke koji ponekad dolaze s njom i omogućuje vam da čujete glazbu mnogo bolje nego što to može donijeti bilo koja izvedba uživo.

Ako niste sigurni da vaši zvučnici pružaju najbolju kvalitetu zvuka koju zaslužujete, kontaktirajte svog lokalnog distributera ili trgovca za demo. Oni će vas vrlo rado povesti na uzbudljivo i zanimljivo putovanje.

Dakle, uz sve ove informacije koje vam bruje u mozgu, odvojite trenutak za opuštanje uz neke od svojih omiljenih pjesama.

Opustite se uz najdražu glazbu, a možete i zapjevati!

Sretno slušanje!

Fyne Audio F500 Isoflare detalj

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: