Kako pozicionirati svoje zvučnike?

Kako spojiti Hi-Fi zvučnike?– Fyne Audio kratka škola o zvučnicima 3.dio

31. svibnja 2023. | Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Kako spojiti Hi-Fi zvučnike?

 

Single Wire, Bi-Wire, Bi-Amp, što sve to znači?

Sada kada imate svoje sjajne nove zvučnike i odlučili ste kako ih postaviti, obuzima vas uzbuđenje zbog spajanja i konačne reprodukcije najdraže glazbe?!

Pa razgovarajmo o načinima na koje to možete učiniti i izvući najbolje iz svog sustava. Nudimo više načina što, zašto i kako treba ožičiti zvučnike kako bi pružili sve što mogu.

Važno!

Obavezno isključite pojačalo iz mreže kako biste izbjegli moguća oštećenja!

Jedna žica (Single Wire)

Ovo je najjednostavniji način povezivanja zvučnika. Jednostavno rečeno, jedan kabel nosi i visoke i niske frekvenciju ili + (pozitivan, crveni) i – (negativan, crni, bijeli) od pojačala do svakog zvučnika. Jednostavno.

Korištenje jedne žice

Jednostavno spojite kabel za povezivanje ili premosnicu (jumper) između HF (visokotonski) i LF (niskotonski) konektora. Vaš zvučnik je možda već isporučen s premosnicom ili poveznim kabelom. Sada spojite kabel vašeg pojačala na svaki HF spoj (prema preporuci dr. Paula).

Prije nego što požurite spojiti zvučnike jednom žicom, istražimo druge opcije koje će vam možda bolje odgovarati.

Što je Bi-Wire?

Bi-wiring, jeste li čuli za to? Uvijek ste se pitali što je to? Mislili ste da zvuči previše komplicirano? Pa, nije strašno kao što možda mislite.

Ukratko, dvostruko spajanje zvučnika postoji od 1980-ih i “radi ono što piše na ambalaži”. To je način povezivanja zvučnika s pojačalom pomoću dva seta kabela umjesto jednog. Nije dostupan kao opcija na svim zvučnicima, no dostupan je na svim našim zvučnicima od naše vrhunske serije F1 do vodećeg modela naše ulazne serije F300, F303.

Važno je znati da kabeli imaju gubitke, odnosno električni otpor uzrokuje gubitke, a induktivitet kabela utječe na frekvencijsko područje. Vaše idealno pojačalo je savršen izvor napona, s nultim izlaznim otporom i induktivitetom, a to je ono što bi vaši lijepi novi zvučnici željeli. Velike struje koje povlači bas jedinica najbolje su izolirane od malih detaljnih signala visokotoncu. Bi-wiring ih drži razdvojenima, što rezultira boljim detaljima i jasnoćom na visokim frekvencijama.

Sve je u kabelu

Važno je uzeti u obzir kabele koje koristite za dvostruko spajanje zvučnika (Bi-wiring) jer bi idealno trebali biti iste duljine, marke i kvalitete. Svaka varijacija u njima može utjecati na kvalitetu proizvedenog zvuka. Neophodno je da kabeli koje koristite budu odgovarajuće kvalitete za performanse zvučnika. Iz tehničke perspektive, trebalo bi imati nizak električni otpor kako bi se smanjili gubici i maksimalno povećalo prigušivanje pojačala.

Najbolji kabel za vaše postavke subjektivan je i ovisi o sustavu, ali vaš bi vam lokalni prodavač trebao biti u mogućnosti ponuditi smjernice o tome. Kabeli bi trebali završavati visokokvalitetnim konektorima od 4 mm banana ili spade. Možete koristiti namjenski dvožilni kabel koji ima 4 pojedinačna kabela koji prolaze kroz jedan bužir ili imati 2 odvojena seta kabela. Evo primjera kako bi sve operacije prošle glatko, bez negativnih posljedica…

single wire kabel

SINGLE WIRE kabel

bi wire kabel

BI-WIRE kabel

Mogu li moje zvučnike spojiti dvožično (biwire)?

Kako biste provjerili je li vaš zvučnik kompatibilan s dvije žice, jednostavno ga okrenite i provjerite koliko ima priključaka za spajanje kabela. Za bi-wire potrebna su vam 4 priključna mjesta za vezivanje (2 pozitivna i 2 negativna). Jedan set veznih priključaka koristit će se za slanje signala u visokotonac (HF), a drugi set šalje signal u srednju/niskotonsku jedinicu (LF) što će rezultirati čišćim zvukom. Ovdje je prikazana razlika u odnosu na naš model F300 s jednožičnim priključkom (terminalom) i F500 modela s nadograđenim dvožičnim priključkom.

Kako napraviti bi-wire?

Uklonite premosnicu (jumper) ili spojni kabel (ako ga već imate). Sada pričvrstite svoje kabele pomoću mini banane (ili gole žice), stvarajući dobar kontakt izravno na terminal i zategnite kotačić ili pričvrstite kabel banana kopčom umetnuvši ga u stražnji dio terminala. Ne zaboravite provjeriti je li polaritet ispravan (crveno prema crvenom (pozitivno) i crno prema crnom (negativno)). Ako je polaritet obrnut, to može dovesti do poništavanja određenih frekvencija i rezultirati neželjenim učincima na kvalitetu zvuka.

Što je Bi-amplifikacija?

Ako želite treću opciju za povezivanje vašeg sustava, razmislite o bi-amplifikaciji. Zamislite bi-wiring na steroidima. Ne možete spojiti dva pojačala bez prethodnog dvostrukog ožičenja. Udvostručavanjem isporuke struje vašim zvučnicima, pojačala će biti manje opterećena i proizvoditi manje harmonijskih izobličenja, a bilo kakvo izobličenje na niskim frekvencijama neće se preliti na visokotonac (intermodulacijsko izobličenje). Iako ne povećava glasnoću, proizvodi čišći zvuk i veću definiciju sitnijih detalja. Jednostavno rečeno, bi-amping vam daje sve prednosti bi-wiringa zajedno s dodatnom isporukom snage, dajući svakom pojačalu lakše opterećenje i kao rezultat najmanje moguće izobličenje.

BI WIRE pojačalo

BI WIRE pojačalo

BI WIRE zvučnik

BI WIRE zvučnik

Kako do Bi-amplifikacije

Prvo ćete trebati dva identična pojačala snage, tako da oba imaju isti naponski dobitak. Morate ih spojiti tako da svaki prima isti ulazni signal. Baš kao i kod Bi-Wirea, trebali biste provući 4 kabela na svaki zvučnik, ovaj put će jedina razlika biti u tome što biste HF kabele oba zvučnika trebali provući na jedno pojačalo, a LF kabele oba zvučnika na drugo pojačalo. Obavezno uklonite kabele za povezivanje prije nego što počnete, kao i za bi-wiring, kako biste spriječili oštećenje pojačala. I gotovi ste.

BI amplifikacija pojačalo

BI amplifikacija pojačalo

BI amplifikacija na strani zvučnika

BI amplifikacija na strani zvučnika

Na kraju

Postoji više opcija za ožičenje vaših zvučnika, od kojih nijedna nije ispravna ili pogrešna, a sve ovisi o vašim osobnim preferencijama, proračunu i postavkama sustava. Ne zaboravite se zabaviti eksperimentirajući kako biste vidjeli koja vam postavka najbolje odgovara. Ako vam zvuči dobro, onda je tako!

Ako trebate više savjeta o najboljim kabelima za korištenje u skladu s vašim sustavom i proračunom, pomoć možete pronaći kod najbližeg Fyne distributera.

Sada ste spremni, udobno se smjestite i uživajte u postignuću.

 

Sretno slušanje!

Tipično Hi-Fi smještanje (F500 Series)

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: