Uzemljenje zvučnika - 5-ti terminal
Uzemljenje zvučnika - 5. terminal

Uzemljenje zvučnika – 5. kanal – Fyne Audio kratka škola o zvučnicima 4.dio

24. lipnja 2023. | Fyne Audio

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Fyne Audio

Fyne Audio – nije loše ne znati, loše je ne naučiti!

Po mnogima, zvučnici su najkritičniji i stoga najvažniji dio A/V sustava. Složili se mi s tim, ili ne, ipak im trebamo posvetiti dodatnu pažnju pri odabiru, postavljanju, korištenju i održavanju.

Kad veliki znalci, stručnjaci iz pojedinog područja odluče javno podijeliti znanje i informacije s korisnicima, to je prilika koju ne treba propustiti, a informacije treba shvatiti ozbiljno. Stečena i podijeljena znanja i iskustva skraćuju put do zadovoljstva jer sprječavaju manje iskusne korisnike u ponavljanju tuđih grešaka i zabluda.

Stručnjaci iz Tvrtke Fyne Audio odlučili su objaviti
kratku školicu o zvučnicima, a mi je s velikim veseljem prenosimo u više nastavaka.

Nadamo sa da ćete se zabaviti, ponešto naučiti ili se podsjetiti što i kako…

Uzemljenje zvučnika – 5. kanal

 

Uzemljenje zvučnika – 5. kanal

5. terminal se također naziva uzemljenje ili terminal za uzemljenje i mali je dio priče, ali s velikim zadacima.

Kad se pokušavate opustiti uz svoje omiljene melodije, jeste li se ikad zapitali zašto u potpunosti ne dobivate razinu detalja koju očekujete? Jedan od uzroka mogu biti radio frekvencije ili (skraćeno RF) koje se mogu prenositi kroz zvučnike i uzrokovati smetnje unutar pojačala.

Ako ste dovoljno sretni da posjedujete set Fyne zvučnika od F500SP do flagship F1 serije, i već postavili pomoću preporučenog “5 priključka” (koji se ponekad naziva uzemljenje ili uzemljenje terminal), onda to možda niste niti primijetili.

Da biste u potpunosti cijenili važnost ovog diskretnog malog dragulja, koji je dr. Paul istraživao i usavršavao mnogo godina, prvo trebate razumjeti više o radio frekvencijama i zvučnim zavojnicama zvučnika i kako oni utječu na naše iskustvo slušanja.

Radio Ga Ga

Živimo u svijetu prepunom elektroničkih uređaja i da parafraziram Freddieja Mercuryja, sve je to pomalo “Radio Gaga”. U svakodnevnom životu okruženi smo radijskim frekvencijama, a jedna od najčešćih su mobilni telefoni. Kao i radijske i televizijske emisije, mikrovalne pećnice i naravno, Wi-Fi na koji ste vjerojatno povezani čitajući upravo ove riječi, svi emitiraju signale u rasponu od 100 kHz do 300 GHz.

 

Vizualizacija RF interferencija

Vizualizacija RF interferencija

Preporučene metode usviravanja zvučnika:

Dakle, što su radio frekvencije?

Frekvencije ili valovi su način na koji definiramo brzinu osciliranja spektra elektromagnetskog zračenja. Dio spektra od 20 kHz do 300 GHz su tzv. elektromagnetske radiofrekvencije. Što to zapravo znači? Pa, jednostavno rečeno, radio val je ponavljajući niz vrhova i padova, zamislite niz valova u jezeru. Od formiranja vala do kraja vala naziva se ciklus. Valna duljina je udaljenost koja je potrebna da se završi jedan ciklus, dok je frekvencija broj ponavljanja ovog ciklusa u sekundi.

 

A što je to zvučna zavojnica zvučnika?

U redu, sada znamo nešto više o radio frekvencijama, razgovarajmo o zvučnim zavojnicama zvučnika. Zvučna (tonska, glazbena) zavojnica je duljina bakrene žice koja je namotana oko kalupa i pričvršćena na grlo membrane zvučnika, pričvršćena je na mjestu pomoću pauka kako bi se osiguralo da se ne pomiče bočno, već samo klipno, u pokretu naprijed-natrag . Glasovna zavojnica preuzima audio signal koji šalje pojačalo i stvara energiju reagirajući na elektromagnetsko polje motora zvučnika. To je kretanje koje gura i povlači membranu zvučnika koja pokreće zrak stvarajući zvučne valove koje svi znamo i volimo kao glazbu.

Zvučna zavojnica • F502SP presjek zvučničke jedinice

Zvučna zavojnica • F502SP presjek zvučničke jedinice

Pa kakve to veze ima sa smetnjama?

Dakle, ovaj maleni komadić bakra u formi zavojnice, koji je odgovoran za toliko dobrih stvari koje slušamo, može nažalost pokupiti RF smetnje. Ponaša se poput antene koja hvata smetnje, preko kabela ih vraća ih u pojačalo, gdje ulazi u strujni krug pojačala. Uzemljenje sustava motora zvučnika i kućišta učinkovito osigurava određeni stupanj zaštite od ovih smetnji.

Iako pojačala imaju više ili manje nultu izlaznu impedanciju, to se odnosi samo na audio frekvencije, ali na i na radio frekvencije. To može uzrokovati niske razine šuma i izobličenja pojačala, osobito ako uđe u petlju negativne povratne sprege i ometa audio signal.

Ovisno o dizajnu vašeg pojačala, neka su osjetljivija na RF smetnje od drugih, pri čemu lokacija igra važnu ulogu, ali u konačnici može prikriti one fine detalje koje svi želimo čuti s omiljene dobro masterirane ploče.

 

Sjajno! Dakle, kako 5. terminal pomaže?

Da bismo ovo u potpunosti razumjeli, moramo se prisjetiti noći žestoke grmljavinske oluje koju smo svi doživjeli. Znamo da munja, ili elektricitet, želi pronaći najkraći i najlakši put do zemlje, ponekad na štetu vaše TV antene! Ne predlažemo da krenete u lov na oluje držeći F500SP i kabel zvučnika, ali po istom principu gromobrana to radi naš 5. terminal, koji se ponekad naziva i terminal za uzemljenje. Ponaša se poput elementa sigurnosti koji stvara štitnik najmanjeg otpora za RF smetnje koje kanaliziraju svoj put od mjesta nastanka (metalna košara zvučničke jedinice) do zemlje kroz pojačalo. Kao što obilaznica u gradu pomaže u oslobađanju protoka prometa, ova zgodna mala veza će vaš zvuk održati transparentnim i detaljnim.

 

A kako da postavim svoj 5. terminal?

Prije svega, provjerite ima li vaš zvučnik 5. terminal na stražnjoj priključnoj ploči. Zatim, prema preporuci naših vlastitih laboratorijskih stručnjaka, koristeći po mogućnosti kvalitetan oklopljeni zvučnički kabel, spojite svoj 5. terminal na uzemljenje kućišta na stražnjoj strani vašeg pojačala (ponekad označeno kao GND ili uzemljenje). Ako vaše pojačalo to nema (često se koristi za gramofonske predstupnjeve), ne brinite, možete jednostavno otpustiti jedan od vijaka na kućištu na stražnjoj strani pojačala i spojiti kabel za uzemljenje s malim šiljastim konektorom. Nemojte zaboraviti ponovno zategnuti vijak.

 

Ugodno slušanje!

5-ti terminal (zeleni kabel)
5-ti terminal na zvučniku FYNE AUDIO

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: