Fyne Audio Vintage
Fyne Audio Vintage

Fyne Audio Vintage i Vintage Classic kolekcije – nikada nije zvučalo tako dobro

17. rujna 2022. | Audio/video sistemi, Fyne Audio

Predstavljajući ultimativnu fuziju klasične estetike zvučnika s naprednim akustičkim inženjeringom, potpuno nova serija Vintage besramno je tradicionalna u estetici, a ipak sažima beskompromisni pristup tvrtkinog tehničkog direktora, dr. Paula Millsa, vrhunskom akustičkom inženjerstvu.
Bezvremenski tradicionalni dizajn s tehnologijom i inženjeringom sadašnjosti.

Predstavljajući ultimativnu fuziju klasične estetike zvučnika s naprednim akustičkim inženjeringom, potpuno nova serija Vintage besramno je tradicionalna u estetici, a ipak sažima beskompromisni pristup tvrtkinog tehničkog direktora, dr. Paula Millsa, vrhunskom akustičkom inženjerstvu.
Bezvremenski tradicionalni dizajn s tehnologijom i inženjeringom sadašnjosti.

Vratimo malo vrijeme

Ako se pitate koja je u svijetu najstarija kompanija za proizvodnju zvučnika, iskusni audiofili koji pomisle na Tannoy – bili bi u pravu. Tvrtku je 1926. godine osnovao Guy R. Fountain, a zvučnike proizvode već skoro 90 godina. Ime Tannoy zaštićeno je od 1928. godine, a tvrtka je do 1975. bila locirana u Londonu, nakon toga seli u mjesto Coatbridge u Škotskoj.

Dio ekipe koja se bavila inovacijama, konstrukcijom i projektiranjem zvučnika bio je i Dr. Paul Mills koji je desetljećima bio njihov vodeći stručnjak, postavši jedna od najcjenjenijih osoba u HiFi industriji od 1990-ih.

 

Dizajner svjetskoga glasa

Danas je Dr. Mills na čelu Fyne Audio ekipe kao tehnički direktor koji u svoj rad donosi nenadmašnu mješavinu nasljeđa, iskustva i inženjerskog znanja. Beskompromisni dizajni rođeni iz strasti za stvaranjem najatraktivnijeg vizualnog i glazbenog iskustva je novi projekt koji mu je blizak srcu, a to su Fyne Audio Premium Vintage i pristupačnija serija Vintage Classic zvučničkih kutija.

 

dr Paul Mills

Ručno izrađeno u UK

Fyne Vintage Speakers lifestyle

Ručno izrađeni u Škotskoj i izvrsno dorađeni bezvremenskim furnirom od pravog drva, svaki model uključuje niz najnovijih Fyneovih tehnologija uključujući IsoFlare zvučničke jedinice s točkastim izvorom s FyneFlute ovjesom i BassTrax otvorom kroz koji zrak struji 360 stupnjeva.

Vintage Presence gumb

Od vrhunskih zakrivljenih kućišta i prilagođenog kotačića za kontrolu funkcije „Presence“ serije Vintage, do upečatljive crne prednje ploče s tkaninom sa škotskim uzorkom pristupačnije serije Vintage Classic, svaki model besprijekorno spaja tradicionalnu britansku izradu sa suvremenom audio izvedbom.

Upoznajte Vintage seriju

Predstavljajući ultimativnu fuziju klasične estetike zvučnika s naprednim akustičkim inženjeringom, potpuno nova serija Vintage besramno je tradicionalna u estetici, a ipak sažima beskompromisni pristup tvrtkinog tehničkog direktora, dr. Paula Millsa, vrhunskom akustičkom inženjerstvu. Bezvremenski tradicionalni dizajn s tehnologijom i inženjeringom sadašnjosti.

Svaki model ima najnoviju iteraciju IsoFlare zvučničke jedinice i FyneFlute ovjes. Ovi moćni zvučnici s točkastim izvorom kombiniraju niskofrekventnu konusnu jedinicu s laminiranom membranom i kompresijski visokotonac titanijske kupole od 75 mm kojeg pokreće snažan neodimijski magnetski sustav. Vrhunske elektroničke komponente skretnice kriogenički su tretirane i zajedno sa patentiranom ultimativnom implementacijom BassTrax oduška usmjerenog prema podlozi, definiraju akustičnu izvedbu u svim Vintage modelima.

Odjeven u veličanstveni retro dizajn, svaki model ima prilagođeno, ručno izrađeno kućište s dvije šupljine izrađeno od najfinije brezove šperploče, zatim oblikovano u krivulje promjenjivog radijusa za zaustavljanje stojnih valova. Zbog završne obrade u zadivljujući, ručno obrađen furnir od pravog oraha, s umetcima od kvrge američkog oraha (dio drveta između korijena i debla) i zlatno eloksiranim metalom, zvučnici serije Vintage odišu bezvremenskim luksuzom. S ručno, po narudžbi izrađenim savršeno odmjerenim gumbom za podešavanje prostornosti, nadopunjuje se isti luksuzni dojam vrhunskog komada retro/vintage dijela namještaja koji odvlači pažnju.

Vintage Ten samostojeći zvučnici

Isoflare – točkasti izvor zvuka

Na vrhuncu audio tehnologije, Fyne Audio IsoFlare zvučnička jedinica koja djeluje kao točkasti izvorni sustav pri čemu bas/srednjetonska jedinica dijeli zajednički centar s visokotonskom jedinicom. Uz stalnu usmjerenost koja slijedi iz istovremenog zajedničkog pomaka membrana, zvuk se proizvodi kao da izvire iz jedne točke u prostoru, pružajući izvanrednu vremensku usklađenost preko cijelog frekvencijskog spektra i vodeću trodimenzionalnost u klasi, čak i izvan osi. Vintage modeli imaju ugrađene najnovije IsoFlare jedinice, uključujući najveću koju je Fyne dosad stvorio za Vintage Fifteen zvučničku kutiju.

Kako bi se u potpunosti optimizirala izvedba zvučničke jedinice za seriju Vintage, svaki aspekt preciznog dizajna je uzet u obzir. Uklanjajući neželjene vibracije, koje bi bile štetne za kvalitetu zvuka, IsoFlare jedinice izgrađene su oko masivne, krute šasije od lijevanog aluminija, koja je patentiranim ljepilom spojena na namjenski nosač. Srednje/bas membrane od više vlakana velike površine pružaju izvrstan omjer krutosti i težine s raskošno bogatim srednjetoncem, dok je njihova izvedba dodatno poboljšana FyneFlute ovjesom koji učinkovito prekidaju energiju membrane na obodu.

U srcu zvučničke jedinice, Vintage kompresijski visokotonci koriste dijafragmu s titanskom kupolom promjera 75 mm razvijenu za F1-10 i 12, dajući glatki, kontrolirani i prošireni visokofrekventni odziv. Ventilirana stražnja komora u neodimijskom magnetu visokotonca postavlja niskofrekventnu rezonanciju znatno ispod područja skretnice i gura frekvenciju loma znatno iznad razine ljudskog sluha. Jedinstvena geometrija središnje postavljenog visokofrekventnog valovoda pruža najravniji frekvencijski odziv i omogućuje prirodno širenje viših frekvencija u prostoriju.

Vintage detalj isoflare
Fyne Vintage Basstrax

Basstrax tractrix sustav difuzora

Serija Vintage uključuje Fyne Audio BassTrax sustav otvora na kućištu usmjerenog prema podlozi u najnaprednijem i visoko podešenom formatu do sada, zajedno s Fyneovom najvećom implementacijom BassTraxa ikada u moćnom Vintage Fifteenu modelu. Dizajniran kao integrirani dio krutog kućišta od slojeva breze, energija niskih frekvencija donje komore odvodi se prema dolje na veliki konus difuzora Tractrix profila koji prenosi energiju ravnog vala u sferičnu valnu frontu od 360 stupnjeva.

Tractrix profil konusa difuzora održava kut od 90 stupnjeva na svakom sjecištu valne fronte koja se širi, čime se izbjegavaju refleksije i stvara glatki odziv basa u prostoriji. Rezultat je produžen, gladak i nevjerojatno skladan niskofrekventni odziv koji se neprimjetno integrira u prostoriju.

Pametan sustav čini Vintage zvučnike mnogo manje kritičnim za pozicioniranje u prostoriji, što dodatno pomaže integraciji velikih kutija u prostor. Sustav je izvorno primijenjen na horn zvučnike 1920. godine, ažuran nastavkom razvoja u tvrtki Fyne Audio i patentiran tijekom posljednjih pet godina.

Skretnice

Uvelike se oslanjajući na istraživanje i dizajn elektronike za vodeći Fyne Audio F1-12 model, Vintage skretnice su zbroj od 35+ godina iskustva dr. Paula Millsa u dizajnu analognih skretnica u najfinije, pažljivo ispitane komponente, ručno izrađene ožičenjem od točke do točke. Za besprijekornu integraciju u prostoriju, svaka skretnica uključuje suptilnu HF energiju i kontrolu prisutnosti u prostoru. Ove kontrole vlasnicima nude opciju da se prepuste finom ugađanju bez gubitaka za postizanje vrhunskih performansi prilagođenih osobnom ukusu i prostoru.

Svaka Vintage skretnica pravi je beskompromisni dizajn, ručno izrađen na pločicama koje prigušiuju vibracije, korištenjem nekih od najboljih svjetskih elektroničkih komponenti, i podešena da pruži doista vrhunske performanse u klasi. Naslanjajući se na desetljeća iskustva u dizajniranju vrhunskih zvučnika, dizajnerski tim predvođen dr. Paulom Millsom dotjerao je izvedbu skretnice računalnim modeliranjem, mjerenjima i mnogim satima kritičkog preslušavanja.

Uz posrebrene bakarne žice sa smanjenim sadržajem kisika (OFC), nakon potpunog sastavljanja i testiranja, svaka se Vintage skretnica kriogenički tretira u specijaliziranoj ustanovi. Ovaj proces super zamrzavanja i sporog odmrzavanja smanjuje mikro naprezanja u komponentama, ožičenju i lemljenim spojevima, poboljšava prijenos signala i pruža veću transparentnost zvuka.

Vintage Twelve straga

VINTAGE SERIJA:

Vintage Fifteen

Vintage Fifteen

Fyne Audio Vintage Fifteen

 • Sistem:  dvostazni, otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser
 • Preporučena snaga:  20 – 400 W
 • Vršna snaga:   800 W
 • Kontinuirana snaga:   200 W
 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):    97 dB
 • Nominalna impedanca:     8 Ω
 • Frekventni odziv (-6dB):    22 Hz – 26 kHz
 • Zvučničke jedinice:   1 x 380 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana, s kompresijskim visokotoncem sa 75 mm kupolom od titanijske legure i neodimskim magnetom
 • Rezna frekvencija:    750 Hz
 • Tip skretnice: pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, 2. reda, kriogenički tretirana
 • Podešavanja:  energija visokotonca (750 Hz – 26 kHz) +/- 3dB,
 • prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB
 • Dimenzije (VŠD):  1152 x 683 x 691mm
 • Završna obrada:   orah
 • Konstrukcija kućišta:   ploče breze u okviru od nauljenog i masivnog oraha, opsežna unutarnja ukrućenja

Fyne Audio Vintage Fifteen samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 36.000,00 €

Vintage Twelve

Vintage Twelve

Fyne Audio Vintage Twelve

 • Sistem:    dvostazni, otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser
 • Preporučena snaga:    20 – 350 W
 • Vršna snaga:   700 W
 • Kontinuirana snaga:  175 W
 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):    96 dB
 • Nominalna impedanca:   8 Ω
 • Frekventni odziv (-6dB):       24 Hz – 26 kHz
 • Zvučničke jedinice:  1 x 300 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana, s kompresijskim visokotoncem sa 75 mm kupolom od titanijske legure i neodimskim magnetom
 • Rezna frekvencija:   750 Hz
 • Tip skretnice:   pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, 2. reda, kriogenički tretirana
 • Podešavanja:  energija visokotonca (750 Hz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB
 • Dimenzije (VŠD):   1102 x 572 x 591
 • Masa: 77.1 kg svaki
 • Završna obrada:  orah
 • Konstrukcija kućišta:  ploče breze u okviru od nauljenog i masivnog oraha, opsežna unutarnja ukrućenja

Fyne Audio Vintage Twelve samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 27.500,00 €

Fyne Audio Vintage Ten

 • Sistem:  dvostazni, otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser

 • Preporučena snaga:  20 – 280 W

 • Vršna snaga:  560 W

 • Kontinuirana snaga:  140 W

 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):    94 dB

 • Nominalna impedanca:    8 Ω

 • Frekventni odziv (-6dB):    26 Hz – 26 kHz

 • Zvučničke jedinice:   1 x 250 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana, s kompresijskim visokotoncem sa 75 mm kupolom od titanijske legure i neodimskim magnetom

 • Rezna frekvencija:   750 Hz

 • Tip skretnice:   pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, 2. reda, kriogenički tretirana

 • Podešavanja:   energija visokotonca (750 Hz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB

 • Dimenzije (VŠD):  1040 x 468 x 489mm

 • Masa:  54.6 kg svaki

 • Završna obrada:   orah

 • Konstrukcija kućišta: ploče breze u okviru od nauljenog i masivnog oraha, opsežna unutarnja ukrućenja

Fyne Audio Vintage Ten samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 21.500,00 €

VINTAGE CLASSIC SERIJA:

Vintage Classic VIII

Vintage Classic VIII

Fyne Audio Vintage Classic VIII

 • Sistem:   dvostazni, dvostruki otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser
 • Preporučena snaga:   30 – 200 W
 • Vršna snaga:  400 W
 • Kontinuirana snaga:   100 W
 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):    91 dB
 • Nominalna impedanca:   8 Ω
 • Frekventni odziv (-6dB):   30 Hz – 34 kHz
 • Zvučničke jedinice:      1 x 200 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana s FyneFlute ovjesom i kompresijskim visokotoncem s magnezijskom kupolom od 25 mm, sustav feritnih magneta
 • Rezna frekvencija:    1.8 kHz
 • Tip skretnice:   pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, niskopropusna 2. reda, visokopropusna 1. reda
 • Podešavanja:    energija visokotonca (1.8 kHz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB
 • Dimenzije (VŠD):   873 x 380 x 300
 • Završna obrada:     orah
 • Konstrukcija kućišta:   ploče visoke gustoće, furnir prirodnog oraha, unutarnje ukrute

Fyne Audio Vintage Classic VIII samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 4.299,00 €
AKCIJA: 3.899,00 € Kupi

Vintage Classic VIII SM

Vintage Classic VIII SM

Fyne Audio Vintage Classic VIII SM

 • Sistem:    dvostazni, dvostruki otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser

 • Preporučena snaga:  30 – 180 W

 • Vršna snaga: 360 W

 • Kontinuirana snaga:  90 W

 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):   91 dB

 • Nominalna impedanca:    8 Ω

 • Frekventni odziv (-6dB):  34 Hz – 34 kHz

 • Zvučničke jedinice:    1 x 200 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana s FyneFlute ovjesom i kompresijskim visokotoncem s magnezijskom kupolom od 25 mm, sustav feritnih magneta

 • Rezna frekvencija:  1.8 kHz

 • Tip skretnice:   pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, niskopropusna 2. reda, visokopropusna 1. reda

 • Podešavanja:  energija visokotonca (1.8 kHz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB

 • Dimenzije (VŠD):  540 x 330 x 294 mm

 • Završna obrada:   orah

 • Konstrukcija kućišta:   ploče visoke gustoće, furnir prirodnog oraha, unutarnje ukrute

Fyne Audio Vintage Classic VIII SM samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 4.300,00 €

Vintage Classic X

Vintage Classic X

Fyne Audio Vintage Classic X

 • Sistem:    dvostazni, dvostruki otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser

 • Preporučena snaga:  20 – 280 W

 • Vršna snaga:  560 W

 • Kontinuirana snaga:  140 W

 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m): 94 dB

 • Nominalna impedanca:   8 Ω

 • Frekventni odziv (-6dB): 28 Hz – 26 kHz

 • Zvučničke jedinice:   1 x 250 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana s kompresijskim visokotoncem s titanskom kupolom od 75 mm, sustav feritnih magneta

 • Rezna frekvencija:   750 Hz

 • Tip skretnice:  pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, 2. reda

 • Podešavanja:  energija visokotonca (1.8 kHz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB

 • Dimenzije (VŠD):  918 x 450 x 381 mm

 • Masa:   45.2 kg svaki

 • Završna obrada:  orah

 • Konstrukcija kućišta:  ploče visoke gustoće, furnir prirodnog oraha, unutarnje ukrute

Fyne Audio Vintage Classic X samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 7.900,00 €

Vintage Classic XII

Vintage Classic XII

Fyne Audio Vintage Classic XII

 • Sistem:   dvostazni, dvostruki otvor prema dolje, BassTrax Tractrix difuser
 • Preporučena snaga:   20 – 350 W
 • Vršna snaga:    700 W
 • Kontinuirana snaga:   175 W
 • Osjetljivost (2.83 V @ 1m):    96 dB
 • Nominalna impedanca:    8 Ω
 • Frekventni odziv (-6dB):    25 Hz – 26 kHz
 • Zvučničke jedinice:     1 x 300 mm IsoFlare točkasti izvor, multi-vlaknasta  bas/srednjetonska membrana s kompresijskim visokotoncem s titanskom kupolom od 75 mm, sustav feritnih magneta
 • Rezna frekvencija:   750 Hz
 • Tip skretnice:    pasivna, s malim gubicima, za dvostruko ožičenje, 2. reda
 • Podešavanja:      energija visokotonca (750 Hz – 26 kHz) +/- 3dB, prostornost (2.5 kHz – 5.0 kHz) +/- 3dB
 • Dimenzije (VŠD):   1102 x 572 x 591 mm
 • Masa:  54.5 kg svaki
 • Završna obrada:   orah
 • Konstrukcija kućišta:   ploče visoke gustoće, furnir prirodnog oraha, unutarnje ukrute

Fyne Audio Vintage Classic XII samostojeći zvučnici (par) (Fyne Audio) MPC: 10.200,00 €
AKCIJA: 8.999,00 € Kupi

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

FYNE AUDIO ČLANCI: