Fyne Audio F500 – Inovativne tehnologije, izvrsni rezultati! (BUG)

26. lipnja 2020. | Audio/video sistemi, Fyne Audio, Recenzije

Fyne Audio F500 – Inovativne tehnologije, izvrsni rezultati! (BUG)

lip 26, 2020 | Audio/video sistemi, Fyne Audio, Recenzije

“S luksuznom izradom, iznimno atraktivnim dizajnom i moćnim performansama, Fyne Audijevi zvučnici F500 neće imati problema s pronalaskom puta do srca (i novčanika) domaćih ljubitelja kvalitetne akustike”

članak prenešen iz časopisa BUG (srpanj/kolovoz 2020.) – link

“S luksuznom izradom, iznimno atraktivnim dizajnom i moćnim performansama, Fyne Audijevi zvučnici F500 neće imati problema s pronalaskom puta do srca (i novčanika) domaćih ljubitelja kvalitetne akustike”

članak prenešen iz časopisa BUG (srpanj/kolovoz 2020.) – link

Fyne Audio F500

Škotski Fyne Audio ne bismo nužno ubrojili među poznatije proizvođače hi-fi zvučnika. U  usporedbi s veteranima s ovog polja, riječ je o mladoj tvrtki,  snovanoj prije samo četiri godine.

Međutim, Fyne Audio je preko svojih osnivača povezan s čuvenim Tannoyem, što bi svakome  trebalo biti dovoljno za zaključak kako se radi o znalcima na polju akustike. Fyne je specifičan po sklonosti eksperimentiranju, pri čemu te eksperimente karakterizira nekonvencionalna tehnička  izvedba zvučnika, ali i visok stupanj uspješnosti.

Tvrtkini modeli, poput testiranog F500, često se nalaze na listama najboljih kupnji u svojim  cjenovnim kategorijama.

F500 pasivni su zvučnici bookshelf formata, visoke kvalitete izrade, oku ugodna dizajna i  kompaktnih vanjskih dimenzija, od 325×218 ×200 milimetara.

Masa im iznosi 7,3 ki lograma (po zvučniku). Kako se radi o pasivnim zvučnicima, da bi zasvirali, potrebno ih je spojiti na stereo pojačalo ili AV receiver, preporučene snage od 30 do 120 W (pri 8 Ω; deklarirana osjetljivost zvučnika je 89 dB).

To ih prirodno usmjerava uporabi u dnevnom boravku, gdje će se, u idealnom  slučaju, nalaziti na stalcima, premda nisu preveliki ni za korištenje na stolu, uz pretpostavku da vam je računalo povezano s pojačalom snage.

Nesvakidašnji, silno atraktivni dizajn i
izvrsna kvaliteta izrade dobitna su kombinacija

Nestandardni inženjering

Nekonvencionalnost ovih zvučnika vidljiva je već na prvi pogled. Zvučnička kutija, načinjena od  MDF-a (prešano drvo srednje gustoće) na svojoj prednjici nema uobičajene dvije zvučničke jedinice  visokotonac i bas-srednjetonac – već su one izvedene tako da se 1-inčni visokotonski driver  od titana nalazi u sredini 6-inčnog, papirnatog bas-srednjetonca.

Taj dizajn, s akvim smo se susretali kod, primjerice, KEF-ovih drivera Uni-Q, Fyne Audio naziva IsoFlare. Inženjeri, koji su ga razvili, kažu da se ovakvom implementacijom postiže bolja  usmjerenost srednjih i visokih frekvencija, a samim time i bolja prostornost i prostorno pozicioniranje izvora zvuka, čak i u slučajevima kad slušatelj ne sjedi na optimalnoj poziciji. U  Fyneovoj tehničkoj dokumentaciji ističe se i posebna izvedba visokotonca, čija je titanska membrana izrazito rigidna, a geometrija valovoda takva da se sprečavaju interne refleksije
visokofrekventnih zvučnih valova te izbjegava “bojanje” zvuka.

Zanimljiva je i izvedba prstena koji okružuje bas-srednjetonsku jedinicu. Naziva se FyneFlute, a promjenjiva geometrija njegove nejednolike površine trebala bi sprečavati neželjenu refleksiju izlaznih zvučnih valova.

Skretnica je opremljena ransformatorskim zavojnicama s laminiranom jezgrom i visokokvalitetnim  olipropilenskim kondenzatorima, odabranim s ciljem minimiziranja gubitaka  prilikom usmjeravanja audiosignala prema pripadajućim driverima, odnosno postizanju visoke  “razlučivosti” zvuka. Još je neobičnija izvedba bas-refleksnog porta, koji nećete pronaći straga, a ni sprijeda, već – odozdo. Iako bi vam se moglo učiniti da se s donje strane zvučničkih kutija nalazi  stilizirano “postolje”, ovdje je ugrađen takozvani BassTrax Port System. Interni bas-refleksni port  oslobađa energiju dubokih tonova na kupolasti difuzor, a on je zadužen za njeno ravnomjerno širenje po prostoru, u punih 360°.

Takva izvedba bas-ref leksnog otvora, kao i opisana implementacija zvučničke jedinice IsoFlare, daje naslutiti kako Fyne ne želi da razbijamo glavu oko pozicioniranja zvučnika u prostoru. Ipak, upute u korisničkom priručniku ipak nam ne ostavljaju posve slobodne ruke: sugerira se barem pola metra odmaka od stražnjeg zida, jedan metar odmaka od bočnih zidova te između 1,5 i 4,5 metara razmaka između samih zvučnika.

Visokotonska jedinica nalazi se u sredini bas-srednjetonca, a okružena je
prstenom varijabilne geometrije. Svako od tih rješenja implementirano
je s ciljem smanjenja refleksija i poboljšanja performansi

Odličan temelj manjeg sustava

Kako se ta silna tehnološka priča prevodi u praksu, točnije, kako Fyne Audijevi zvučnici F500 – zvuče? Iznad očekivanja.

Prvo što smo zamijetili jest to da im zvuk pukom veličinom dobrano nadilazi gabarite, osobito prilikom glasnijeg slušanja.

Konstrukcija unificirane zvučničke jedinice i basrefleksnog sustava BassTrax očito čine svoje i na drugim poljima: F500 sežu duboko i udaraju vrlo konkretno.

Ako volite mesnati bas, ovi Fyne Audijevi bookshelfovi osvojit će vas već na prvo slušanje. Kako se frekvencije kreću prema srednjima, pribojavali smo se blage odvojenosti vokala od basova, ali nje
nema – čitav spektar vrlo je dobro povezan. U srednjem i visokom tonskom području do izražaja dolazi detaljnost zvuka i uvjerljivost vokala, a treba kazati i da metalna visokotonska jedinica ne  onosi nikakvu istaknutu gruboću u reprodukciji.

Fyne Audio F500 (Fyne Audio) MPC: 997,00 €
AKCIJA: 839,00 € Kupi

Sa zvučnicima se isporučuju zaštitne mrežice,
koje se magnetski učvršćuju za njihovu
prednju stranu

Unatoč zaista iznimnoj količini detalja, zvuk Fynea F500 ni u jednom trenutku ne djeluje suviše sterilno i analitično. Kako bi ovi zvučnici zaista pokazali za što su sposobni, valja ih spojiti na  solidnu elektroniku.

Za test smo koristili Cambridge Audijevo odlično integrirano pojačalo CXA60, i ta je kombinacija funkcionirala izvrsno: čvrsto, energično i koherentno. Fyne Audijevi zvučnici nameću se kao izvrstan izbor za kompaktniji hi-fi sustav, odnosno za hi-fi sustav za manje i srednje velike prostorije, gdje nema prostora za podne zvučnike.

Kvaliteta izrade zaista je impresivna, dizajn silno atraktivan, a akustičke performanse samo zaokružuju izrazito pozitivan cjelokupni dojam. Treba, doduše, biti svjestan postojanja jake  konkurencije: Dynaudio Emit M20, Bowers & Wilkins 606, Dali Opticon 2 i Acoustic Energy AE300 samo su neki primjeri izvrsnih zvučnika istog tipa i namjene te slične cijene.

Rado bismo vam kazali koji su među svima njima najbolji, ali takvo što je nemoguće, jer nema  jednog para koji će svakome biti bolji od drugih. Olakotna okolnost jest to što, kad govorimo o objektivnim performansama, među navedenim modelima nema pogrešnog izbora. Fyne Audijevi zvučnici F500 u tehnološkom su smislu “najposebniji” član ovog društva, a istodobno  konstrukcijski i dizajnerski najluksuzniji, pa bi vas upravo to prilikom kupnje moglo odvući u  njihovom smjeru.

Osim u testiranoj boji oraha (Dark Oak),
Fyne Audijevi zvučnici dostupni su u varijantama
Black Oak, Piano Gloss Black i Piano Gloss White

Sa zvučnicima se isporučuju zaštitne mrežice,
koje se magnetski učvršćuju za njihovu
prednju stranu

Fyne Audio F500 zvučnici

Zvučničke jedinice 1” titanski visokotonac +
6” papirnati woofer
Frekvencijski odaziv 45 Hz – 34 kHz
Impedancija / Osjetljivost 8 Ω / 89 dB
Potrebna snaga pojačala 30-120 W
Dimenzije i masa
(po zvučniku)
325 x 318 x 200 mm
7,3 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 5.890 kn

 

DOJAM

  • Izvrsni hi-fi zvučnici,
  • jedan od najboljih izbora među pasivnim bookshelfovima ove cijene.
P
  • Izvrsna kvaliteta zvuka,
  • besprijekorna kvaliteta izrade,
  • atraktivan dizajn,
  • iznenađujuće nezahtjevni u smislu pozicioniranja
O
  • Ništa posebno

Fyne Audio F500 (Fyne Audio) MPC: 997,00 €
AKCIJA: 839,00 € Kupi

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

Fyne Audio F500 paketi po SUPER cijenama:

FYNE AUDIO ČLANCI: