HiFi Rose RS201E – Velike ambicije

04. veljače 2021. | Audio/video sistemi, HiFi Rose, HiFi Rose CI, Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Recenzije

Južnokorejska tvrtka HiFi Rose specijalizirala se za proizvodnju modernih, moćnih i relativno skupih uređaja za lokalnu i mrežnu reprodukciju zvuka i videa. Model RS201E spada u gornji dio HiFi Roseove ponude, a riječ je o spoju hi-fi stereo pojačala, DAC-a, glazbenog i video svirača te mrežnog streamera.

članak prenešen iz časopisa BUG (Veljača 2021.) – link

Južnokorejska tvrtka HiFi Rose specijalizirala se za proizvodnju modernih, moćnih i relativno skupih uređaja za lokalnu i mrežnu reprodukciju zvuka i videa. Model RS201E spada u gornji dio HiFi Roseove ponude, a riječ je o spoju hi-fi stereo pojačala, DAC-a, glazbenog i video svirača te mrežnog streamera.

članak prenešen iz časopisa BUG (Veljača 2021.) – link

HiFi Rose RS201E – Velike ambicije

Uređaji poput HiFi Roseova modela RS201E u novije se doba smještaju u kategoriju “pametnih pojačala”.  Međutim, umjesto da tratimo vrijeme na traženje optimalnog naziva, u ovoj ćemo se recenziji detaljno pozabaviti
onime što RS201E može, te kako se u svemu tome snalazi. Cijena mu iznosi pozamašnih 14.290 kuna, stoga je sasvim razumljivo kako su nam očekivanja visoka.

Počnimo s vanjštinom uređaja, jednim od nekoliko njegovih aspekata koji smjesta privlače pozornost. Gabariti kućišta, koje je sprijeda i odozgo prekriveno robusnim, i oku ugodnim, anodiziranim aluminijem, iznose 27,8 x
20,2 x 7,6 centimetara, što znači da je HiFi Rose RS201E petnaestak centimetara uži, i oko osam centimetara “plići” od standardne hi-fi komponente, poput stereo pojačala. Također je i osjetno lakši – masa mu iznosi 2,3 kilograma.

Prednjom stranom uređaja dominira 8,8-inčni IPS ekran, čija razlučivost iznosi visokih 1.920×480 točaka. To rezultira zaista oštrim i dopadljivim prikazom, kao i širokim kutovima gledanja, stoga je ekran jednako lako čitljiv iz svih dijelova prostorije.

S obzirom na cijenu uređaja, stava smo da bi još prikladniji bio OLED panel, koji bi imao neusporedivo dublju crnu boju, što bi izgledalo još atraktivnije, osobito noću. Ekran je osjetljiv na dodir, i
izvrsno reagira na podražaje. Tu ne mislimo samo na preciznost detekcije pritiska, već i na cjelokupnu brzinu njegova sučelja, koje je temeljeno na drastično modificiranoj varijanti Androida 7 (Nougat).

HiFi Rose ne otkriva koji čip i koliko RAM-a koristi za izvođenje integriranog softvera, ali sve se na tom uređaju događa brzo i bez čekanja – puštanje glazbe, pokretanje videa, prebačaj između aplikacija, odabir ulaza i izlaza, namještanje  lasnoće, povezivanje s lokalnim i mrežnim diskovima te animiranje svih dijelova sučelja.

U smislu odzivnosti, ali i  cjelokupne organizacije, korisničko sučelje ugodno je za korištenje te nismo imali apsolutno nikakvih problema s navigacijom i dolaskom do željenih sadržaja. Ako ste ikad koristili neku napredniju aplikaciju za slušanje glazbe, na HiFi Roseovom modelu RS201E snaći ćete se u nekoliko minuta.

Osim širokog ekrana, sprijeda još nalazimo tipku za uključivanje i isključivanje, dvosmjerni joystick za reguliranje glasnoće zvuka (može se pritisnuti kao  tipka, čime se zvuk isključuje) te 3,5-milimetarski izlaz za slušalice.

Prednja i gornja strana uređaja načinjene su od anodiziranog aluminija, što uređaju daje luksuzan izgled i robusnu konstrukciju

Višestruka pohrana

Na stražnjoj strani uređaja smješteni su linijski (RCA) ulaz, optički (TOSLINK) ulaz i izlaz, preamp izlaz (u slučaju da RS201E želimo spojiti na drugo pojačalo), konektor napajanja (koristi se povelika vanjska “ciglica”), HDMI  izlaz, po jedan USB-C, USB 3.0 i USB 2.0 konektor, utor za microSD kartice (do 512 GB), Ethernet priključak te terminali za pasivne zvučnike. Na donjoj strani kućišta uređaja, ispod plastičnog poklopca, nalazi se ladica za SATA SSD (do 4 TB), na koji možemo pohraniti audio i video sadržaje.

Spomenuti USB-C konektor funkcionira isključivo kao servisni, a u ugrađeni USB 2.0 i USB 3.0 port možemo ubaciti USB stick kapaciteta do 512 GB, ili eksterni disk kapaciteta do 4 TB.

Na svim podržanim vrstama memorije  (USB stickovi, vanjski diskovi, microSD kartice, SATA diskovi) slobodni smo koristiti datotečne sustave FAT32 ili NTFS, stoga oni ne iziskuju nikakvu posebnu “pripremu”.

Optički ulaz većini će korisnika služiti dovođenju zvuka s televizora.

Među konektorima rado bismo vidjeli još jedan optički ulaz, a dobro bi došlo i proširenje funkcionalnosti HDMI izlaza, koji nema funkcionalnost HDMI ARC ni HDMI-CEC

Očekivali bismo da je prijenos zvuka s televizora izvediv pomoću HDMI-ja, ali HDMI port HiFi Roseova uređaja nema HDMI ARC funkcionalnost, stoga HDMI sučelje služi isključivo za prikaz slike. Nije podržan ni HDMI-CEC pa nema načina da uključenjem televizora automatski uključimo i RS201E; potrebno ga je “probuditi” ručno, pomoću daljinskog upravljača, mobilne aplikacije ili tipke na njegovoj prednjici.

Kad već navodimo manjkavosti ugrađenog HDMI porta, spomenimo da propuštenom prilikom također smatramo izostanak mogućnosti prikaza sučelja HiFi Roseova uređaja na ekranu televizora. Kada bi takvo što bilo izvedivo, navigacija kroz izbornike, opcije i instalirane aplikacije bila bi moguća s veće udaljenosti, s koje ne možemo razaznati što piše na ekranu samog uređaja. Daljinski upravljač ovako ćete s veće udaljenosti koristiti samo za  reguliranje glasnoće – za sve druge radnje morat ćete se približiti uređaju dovoljno da vidite što se događa na njegovom vlastitom ekranu. Čemu onda HDMI izlaz uopće služi? Prikazu videa, koja puštamo preko tvornički  instaliranog VLCa, s lokalnih medija ili mrežno dijeljenih lokacija, kao i prikazu grafike prilikom slušanja glazbe (omot albuma, vremenska traka, informacije o kvaliteti audiozapisa), te prikazu sadržaja preko RoseTubea, kako  se naziva tvornički instalirana neslužbena aplikacija za pregledavanje YouTubea. Dotična vas lišava YouTubeovih  posadnih reklama, ali i mogućnosti da povežete svoj korisnički profil na Googleu te tako smjesta dospijete do svih  kanala na koje ste pretplaćeni.

Dvosmjerni joystick koristi se za namještanje glasnoće zvuka, a također se može pritisnuti kao tipka, čime se zvuk isključuje (mute). Iznad njega nalazi se tipka za uključenje uređaja, a ispod je 3,5-milimetarski izlaz za slušalice

Čita sve

Osim spomenute žične mrežne konekcije, HiFi Rose RS201E podržava bežično umrežavanje, preko ugrađene 802.11b/g/n/ac bežične mrežne kartice, koja radi u 2,4 i 5-gigahercnom frekvencijskom pojasu. Podržan je i Bluetooth, premda je razočaravajuće što se radi o standardu Bluetooth 4.0, limitiranom na arhaični kodek SBC.

Takvo što nikako ne priliči uređaju s ozbiljnim, audiofilskim ambicijama, koji bi morao podržavati kodeke aptX, aptX HD i LDAC. Vlasnike Appleovih uređaja razveselit će podrška za AirPlay.

Kako smo već spomenuli, uređajem se upravlja preko mobilne aplikacije Rose Connect, pomoću priloženog daljinskog upravljača, ili korištenjem njegova vlastitog touchscreena. Daljinac je kompaktan, i za komunikaciju s uređajem koristi Bluetooth, što ga čini neosjetljivim na položaj i domet, no također je posve plastičan te se ni po čemu ne uklapa u sjajnu kvalitetu izrade samog uređaja.

 

Ugrađeni 8,8-inčni IPS ekran dobro je vidljiv iz svih kutova. Na dodire reagira precizno i brzo, što itekako povećava ugodu korištenja uređaja

Reprodukcija sadržaja odlično je izvedena, osobito kad je riječ o glazbi. Sadržaje s ugrađenog SSD-a, ubačene microSD kartice, utaknutog USB sticka ili lokalne mreže (za dijeljenje koristi se DLNA) možemo sortirati prema svim uobičajenim kriterijima – albumu, izvođaču, pjesmi, ili izravnoj putanji na konkretnom mediju, što je zgodno za korisnike koji baš jako vole način kako su strukturirali svoje glazbene direktorije.

Kad odaberemo što ćemo slušati, na desnoj strani ekrana HiFi Roseova uređaja  prikazuju se izvođač, naziv pjesme i podaci o datoteci, a ispod toga, velike su kontrole za pauziranje i prebacivanje pjesama, zatim prečice za otvaranje i popunjavanje playliste, repeat, shuffle i favoriziranje trenutačne pjesme, te vremenska traka i tipka za aktivaciju prikaza preko cijelog ekrana. Dodirnemo li potonju, RS201E sve te kontrole i artwork razvlači preko cijelog ekrana, što, zahvaljujući njegovoj visokoj razlučivosti, izgleda odlično.

Još bolje izgleda takozvani VU Mode, koji artwork i kontrole zamjenjuje VU metrima za lijevi i desni kanal, koji izgledaju toliko uvjerljivo da s malo veće udaljenosti djeluju poput “pravih”, analognih.

Odabir ulaza i izlaza moguć je na ekranu uređaja, u mobilnoj aplikaciji ili pomoću daljinskog upravljača

Od glazbenih formata, podržani su svi koji vam mogu pasti na pamet, uključujući, naravno, FLAC. Osim PCM datoteka, koje mogu imati maksimalnu razlučivost od 32-bit/384 kHz, podržani su i DSD64 (2,8 MHz), DSD128 (5,6 MHz) i DSD256 (11,2 MHz) sadržaji.

Slično funkcionira i pretraživanje lokalno i mrežno pohranjenih videa, a njih možemo reproducirati na televizoru, ali i na ekranu HiFi Roseova uređaja, ako nam je takvo što iz nekog razloga zanimljivo.

VLC nam se u nekoliko navrata srušio prilikom prebacivanja između ta dva načina prikaza, ali kako u praksi nitko normalan neće gledati  filmove na ekranu pametnog pojačala i “na živo” ih prebacivati na televizor, to mu nismo uzeli za zlo.

Testna 4K  videa radila su uredno, bez trzanja i ikakvih drugih anomalija, te s urednim prikazom titlova. RS201E podržava sve aktualne videokodeke.

S ugrađenim moćnim DAC-om i pojačalom koje po kanalu isporučuje 50 W snage, za korištenje HiFi Roseova uređaja još vam trebaju samo pasivni zvučnici

MOBILNA APLIKACIJA

Mobilna aplikacija za upravljanje HiFi Roseovim uređajem naziva se Rose Connect, a dostupna je u izvedbama za Android i iOS. Dizajn joj je solidan, premda bi se na nekim detaljima moglo poraditi – pojedini elementi sučelja nepotrebno su sitni.

Također bi valjalo dotjerati jezik: neki izrazi nesuvislo su i nekonzistentno prevedeni na  engleski, a neke riječi započinju malim slovom umjesto velikim, pa izostaje osjećaj ispoliranosti.

Aplikacija nam omogućuje pregledavanje i puštanje svih glazbenih i video sadržaja kojima uređaj ima pristup (lokalno ili prekom  kućne mreže), kao i pokretanje svih aplikacija koje uređaj nudi, poput Tidala, RoseTubea, Rose Podcasta i drugih. Također, imamo pristup sistemskim postavkama, kao i softverskom daljinskom upravljaču, gdje brzopotezno mijenjamo ulaze, namještamo glasnoću i slično.

Glasnoća se u svakom trenutku može namjestiti i pomoću pripadajućih tipki na bokovima mobitela. Neke funkcije misteriozno izostaju; primjerice, kad otvorimo nekog izvođača, njegove pjesme ne možemo sortirati prema albumima, već se one prikazuju u nizu, bez jasne logike sortiranja. Doduše, kad pustimo neku pjesmu, moguće je odabrati da nam se prikaže čitav album na kojem se  alazi.

Još je čudnije kako nema načina da željenu pjesmu dodamo na playlistu, niti da kreiramo novu playlistu – te  dvije radnje moraju se obaviti na samom uređaju, preko njegovog dodirnog ekrana. Štoviše, vlastite playliste i favorizirane pjesme nećete ni vidjeti dok ne kreirate (besplatni) korisnički račun i ulogirate se u njega – bizarno.

Aktivacijski e-mail za potvrdu izrade računa uopće nije preveden s korejskog pisma i jezika pa ćete ga morati  rovesti kroz Google Translate, ili “napikavati” naslijepo.

Plastični daljinski upravljač kvalitetom izrade kaska za samim uređajem, s kojim komunicira pomoću Bluetootha, što znači da “hvata” na velikom dometu i iz svih položaja

Preferira lokalno

Osim aplikacije za reprodukciju glazbe i videa te spomenutog preglednika YouTubea (RoseTube), RS201E dolazi s nekolicinom drugih aplikacija, kao što su Clock,Radio, Rose Podcast, Tidal i Rose Store. Clock sadrži nekoliko zaista atraktivnih analognih i digitalnih satova, od kojih neki također prikazuju vremensku prognozu, ali uz jedan “sitni” problem: među ponuđenim lokacijama nema Hrvatske, stoga ne možemo prikazati vremenske prilike ni iz jednog dijela naše zemlje. Isti problem zatekao nas je u aplikaciji Radio – nema domaćih postaja, već smo ograničeni na ponudu iz nekolicine stranih zemalja.

Tidal, uz pretpostavku da ste pronašli kreativno rješenje kako biste se pretplatili, radi uredno – štoviše, HiFi Rose RS201E veselo surađuje s visokokvalitetnim MQA sadržajima.

No domaćim će korisnicima vrlo nedostajati glazbeni servisi poput Deezera, Spotifya  i TuneIna, koji nisu instalirani tvornički, a ni dostupni u Rose Storeu, Roseovoj tobožnjoj trgovini s aplikacijama, koja zapravo ne nudi ništa osim mogućnosti nadogradnje tvornički instaliranih aplikacija.

Ekran možete iskoristiti i za prikaz sata. Neki satovi uz sebe imaju vremensku prognozu, no nije moguće odabrati nijedan hrvatski grad

Na HiFi Roseovim forumima pronašli smo nekoliko upita oko dostupnosti Spotifya, na koje su predstavnici tvrtke odgovorili s kriptičnim: “Radimo na tome”, ali bez konkretnih datuma. Na istome mjestu naveden je i službeni timeline s planiranim nadogradnjama, gdje stoji, redom, Roon – Tidal – MQA – Spotify – Qobuz – Deezer.

Tidal i MQA već su dodani pa bi Spotify definitivno trebao biti sljedeći na redu, a nakon njega navodno stižu još i Qobuz i Deezer. Jedini problem: ta je informacija napisana 3. prosinca 2019. godine, a Spotifya
u trenutku nastanka ove recenzije, na sredini siječnja 2021., još uvijek – nema. Trenutačno nema ni podrške za Roon, koju je RS201E, koliko smo uspjeli iščitati iz forumskih poruka, isprva imao, ali tada je Roon promijenio pravila vezana uz certifikaciju, stoga je RS201E od 21. rujna postao necertificiran.

Za postojeće vlasnike HiFi Roseova uređaja Roon je nastavio raditi, dakle, mogli su iz Roonovih stolnih i mobilnih aplikacija puštati glazbu izravno na RS201E, ali njegovi novi korisnici moraju čekati da certifikacija ponovno postane aktivna. I to je jedan od “postupaka u tijeku”, bez konkretnog datuma realizacije.

Atraktivan prikaz trenutačno odabrane pjesme – vidimo omot albuma te sve relevantne kontrole

Zbog opisanih “osebujnosti”, HiFi Rose RS201E u svojem je sadašnjem stanju najupotrebljiviji za preslušavanje i pregledavanje lokalnih sadržaja, onih koje čuvamo u formi digitalnih audio i video datoteka, bilo na medijima spojenim izravno u RS201E, bilo na nekom od kućnih računala ili NAS-ova, s kojih ih dijelimo pomoću tehnologije DLNA.

Za pristup internetskim sadržajima ne radi se o dobrom rješenju, osobito za korisnike iz Hrvatske, koji ne mogu pristupiti nijednom u nas dostupnom glazbenom servisu ili radijskoj postaji.

U aspektu akustike, HiFi Rose RS201E vrlo je sposobna hi-fi komponenta. U utrobi krije digitalnoanalogni konverter ESSa SABRE ES9018K2M, čije smo tehničke mogućnosti već spomenuli.

Njemu je pridruženo pojačalo klase D, koje isporučuje 50 W snage po kanalu (pri 8 Ω). Odabrana kombinacija komponenti isporučuje vrlo  muzikalan i uglađen zvuk, posve lišen analitičnosti i agresivnog razotkrivanja mana u lošijim snimcima i  audiozapisima niže kvalitete.

MQA sadržaji s Tidala zvuče zaista grandiozno i detaljno, ali nismo imali problema ni sa slušanjem pojedinih vremešnih MP3 datoteka, koje je vaš autor proizveo nevještim ripanjem CDova u  srednjoškolskim danima.

HiFi Rose RS201E specifičan je uređaj, čija će kombinacija odlika, mana i cijene privući specifičnu publiku. Njegovi postojeći nedostaci pretežito su softverske prirode, stoga HiFi Rose nije u bezizlaznoj  situaciji – posvete li softveru jednaku pozornost kao hardveru, RS201E stasat će u odličan proizvod. Trenutačno to  još uvijek nije.

Kada slušamo glazbu, ekran može prikazivati atraktivan i uvjerljiv VU metar, dostupan u nekoliko različitih boja

Na donjoj strani uređaja nalazi se plastični poklopac, ispod kojeg se krije ladica za SATA SSD. Kapacitet mu može biti do 4 TB, a visina ne smije prelaziti sedam milimetara

HiFi Rose RS201E – Velike ambicije

Pojačalo 2x 50 W pri 8 Ω, D-klasa
DAC ESSa SABRE ES9018K2M (PCM 32-bit/384 kHz, DSD64/DSD128/DSD256
Ekran 8,8” IPS (1.920×480)
Ulazi Linijski (RCA), optički (TOSLINK)
Izlazi Preamp (RCA), optički (TOSLINK), HDMI
Ostali konektori USB-C, USB 3.0, USB 2.0, microSD, SATA SSD
Povezivost Ethernet, Wi-Fi (802.11b/g/n/ac), Bluetooth 4.0, AirPlay
OS Android 7 (Nougat)
Dimenzije i masa 278 x 202 x 76 mm / 2,3 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 14.290 kn kn
P
 • Izvrsna kvaliteta izrade uređaja,
 • uvjerljive akustičke performanse,
 • oštar ekran,
 • precizna detekcija pritiska i brz rad korisničkog sučelja,
 • atraktivan prikaz grafike i kontrola prilikom slušanja glazbe,
 • podrška za ogroman broj audio i video formata
O
 • Izostanak podrške za Spotify, Deezer, TuneIn i neke druge popularne glazbene servise,
 • HDMI sučelje trebalo je biti bolje iskorišteno
  (nisu podržani HDMI ARC ni HDMI-CEC),
 • cijenili bismo još jedan optički ulaz,
 • nedorečena mobilna aplikacija,
 • Bluetooth ograničen na kodek SBC,
 • nema hrvatskih radijskih postaja,
 • cijena

DOJAM

Uređaj s nizom izvrsnih mogućnosti, ali i preko nekoliko (većinom softverskih) mana – poglavito će zanimati korisnike koji posjeduju veliku kolekciju glazbe i videa, a manje drže do glazbenih servisa

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

PRESS/RECENZIJE ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest