Elipson WM Multiroom WiiM mini BUG
Elipson WM Multiroom WiiM mini BUG

Elipson WM Multiroom WiiM mini – BUG recenzija – BEST BUY

03. ožujka 2023. | Elipson, Elipson CI, Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Mutlimedija/Audio Gadget, Recenzije, WiiM

Minijaturni mrežni svirač s oznakom poznatog francuskog proizvođača audioopreme, zaokružen je proizvod u svakom smislu, koji za uspostavu kvalitetne streaming ili multiroom  sluge od kupca traži jedino financijsku naknadu – vrlo pristupačnu, k tome.

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Veljača 2023.) – link

 

Minijaturni mrežni svirač s oznakom poznatog francuskog proizvođača audioopreme, zaokružen je proizvod u svakom smislu, koji za uspostavu kvalitetne streaming ili multiroom  sluge od kupca traži jedino financijsku naknadu – vrlo pristupačnu, k tome.

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Veljača 2023.) – link

Elipson WM Multiroom WiiM mini – BUG recenzija – BEST BUY!

U aktualnim industrijskim globalizacijskim trendovima može se primijetiti da su se francuski proizvođači iz audiosegmenta industrije  zabavne elektronike prilično dobro snašli. Tradicionalno, više usmjereni na nišu egzotičnih maloserijskih (skupih) hi-fi uređaja, uz eventualnu iznimku određenog broja proizvođača zvučnika, posljednjih godina  svjedočimo snažnoj prisutnosti nekolicine francuskih brendova u segmentu relativno jeftine audioelektronike. Svi oni temelje poslovni model na modernim trendovima prihvatljivim širokim masama konzumenata, koji u prvom redu imaju digitalni ekosustav distribucije i reprodukcije glazbe, a u drugom one koji gledaju na kućnu reprodukciju zvuka kao na životni stil, hobi ili općenito područje osobnog interesa – možemo ih nazvati audiofilima ili  glazbofilima, a koji je aktualno usmjeren na trendovski pokret kolekcionara vinila, odnosno onih koji bi to željeli postati (novi korisnici, dakle). Elipson jedna je od tih kompanija, pa iako je sustavno dio konglomerata više francuskih, odnosno danskih tvrtki, pod imenom AV Industry, zadržala je jak osobni pečat svojih proizvoda, utemeljen u gotovo stoljetnoj tradiciji proizvodnje i istraživanja pretežno zvučničkih konstrukcija, uglavnom još i danas neobičnih i egzotičnih ovalnih oblika.

Primjerice, jedan od Elipsonovih zvučnika iz njihove serije Edition, pod nazivom BS50 Tribute, konstrukcije nesvakidašnjeg loptastog oblika, s vertikalno usmjerenim širokopojasnim driverom i fazno usmjerenim “krilom” iznad njega, zapravo je moderna izvedba oblikom praktički identičnog  zvučnika BS50 Chambord, predstavljenog, ni manje ni više, nego 1953. godine!

No, bez obzira na taj egzotični dio Elipsonova kataloga, drugi dio ponude proizvođača otkriva i razloge postojanja krovnog klastera, s obzirom na  to da se u njemu nalaze uređaji koji su, ili temeljeni na digitalno ustrojenim komponentama porijeklom s Dalekog istoka, ili – kao u slučaju protagonista današnje recenzije – na onima koji su u potpunosti potekli iz okrilja kineskih tvornica.

Elipson WM Multiroom WiiM mini

Elipson WM Multiroom WiiM mini svojevrsni je brat blizanac istoimenog dalekoistočnog proizvoda

Imigrant blizanac

Već samim imenom, Elipson  WM Multiroom WiiM mini otkriva i površnijem poznavatelju audioscene blisko srodstvo s uređajem agilne dalekoistočne tvrtke Linkplay, pod nazivom WiiM mini. Navedena tvrtka, između ostalih poslova kojima se bavi, trenutačno u ponudi ima dva multiroom audiostreamera koji su u recentno vrijeme prilično uzburkali tržište takvih uređaja. Bez iznimke, prihvaćeni, kako
od recenzenata, tako i od korisnika, WiiM mini i novi Wiim Pro, ponudili su izvrsne performanse i adekvatnu ergonomiju korištenja, potaknuvši očito Elipson da s Linkplayem dogovori određenu vrstu suradnje.

Činjenica da su Elipsonov i Linkplayev WiiM mini praktički identični uređaji, očigledno potvrđuje kako je originalni stroj sam za sebe izvrsno koncipiran i izveden. Isto tako, Elipsonova odluka da cijena njegove inačice bude praktički istovjetna dalekoistočnoj, ukazuje na to da je prva premisa bila uključenje jednog takvog, gotovog i pouzdanog, rješenja u vlastiti ekosustav – u prvom redu  arhitekturnih, ugradbenih rješenja ozvučenja prostorija, kojima se Elipson već dugo bavi – bez  posebnih troškova razvoja.

Iako je možda malo ne neobična činjenica da na tržištu postoje dvije inačice praktički identičnog  uređaja za gotovo identičnu cijenu, s obzirom na to da se Elipson prodaje preko službenih  distributerskih kanala svojih zastupnika u pojedinim državama, smatramo da je riječ o promišljenom i opravdanom potezu tvrtke koja ga je uvela u svoj katalog, a isto se može odnositi i na kupca koji se odluči na kupnju upravo tim putem (odnosno, od domaćeg zastupnika Elipsona).

Elipson WM Multiroom WiiM mini

Kapacitivne kontrole glasnoće i tipka Play nalaze se na gornjoj plohi uređaja, zajedno s malom, višebojnom kontrolnom diodom

Minuciozna minijatura

Elipson WM Multiroom Wiim mini jedan je od najmanjih linijskih audiouređaja koje smo dosad vidjeli. Ako za tim postoji želja ili potreba, lako ga je potpuno ukloniti iz vidokruga, čak i u najminimalističnijim prostorima. On, doduše, na gornjoj površini svog okruglog i plosnatog tijela ima kapacitivne kontrole glasnoće, te tipku Play/Pause, no s obzirom na to da se s tim, kao i sa svim ostalim, funkcionalnostima upravlja pomoću (izvrsne) aplikacije – koju je Elipson također rebrendirao od Linkplayera – nakon početnog postavljanja uređaja, realno nema potrebe za bilo kakvom vrstom fizičke interakcije s njim.

Uz tipke postoji i mala kontrolna dioda, koja svojom bojom kazuje određene statuse uređaja, no ako ona ne svijetli crveno (što označava grešku) sve ostale informacije možete saznati preko aplikacije ili  intuitivno. Ako se, pak, odlučite ipak izložiti ga pogledima, uz malo menadžmenta kabela, lako je postići da taj maleni streamer nimalo ne smeta niti uređenju prostora, niti općenitom redu u prostoriji – jednostavno je premalen da bi radio nered. Istaknute mjere iznose točno 69 milimetara u promjeru, i 24 milimetara u visinu, tako da njegovo crno plastično tijelo uistinu možete sasvim zanemariti, u bilo kojoj opciji.

S obzirom na tako “ pozamašno” tijelo, jasno je i da fizički nema baš mjesta za mnogo funkcionalnosti. No, korištenjem 3,5 -milimetarskih analognih priključaka za ulaz i izlaz signala, uz standardni optički izlaz (i naravno, USB-C priključak za naponski adapter), zbrajaju se uvjeti za neočekivani plus, kada je riječ o ulazno-izlaznim funkcionalnostima uređaja. Jasno, 3,5-milimetarski analogni ulaz niskog ulaznog napona, kojem slijedi A/D konverzija, nije baš idealno rješenje za poslove prosljeđivanja čistog i neokrznutog signala dalje u lanac reprodukcije. 

Ipak, i takav kakav jest, pruža funkcionalnost koja nije apriorno za odbaciti, te će u određenom broju slučajeva pružiti vlasniku zadovoljavajuću uslugu, u prvom redu stoga što uloga svojevrsnog  pretpojačala zapravo i nije ključna karakteristika Wiim minija. Primjerice, u nekoj kombinaciji s aktivnim zvučničkim monitorima, mogućnost priključka analogne komponente i digitalne regulacije glasnoće na samom uređaju pružit će određenoj skupini potencijalnih korisnika Elipsonova Wiim  minija dodatnu vrijednost, kojoj će teško odoljeti.

Sasvim je druga priča s 3,5-milimetarskim analognim izlazom, koji je specificiran na standardnoj  izlaznoj snazi od 2 V, te tako otvara streameru mogućnost korištenja praktički u svim linijskim  sustavima, a da se ne bi nužno morali oslanjati na usluge vanjskog digitalno-analognog konvertera. Poduprt pritom još i unutarnjim D/A konverterom, za koji specifikacija kaže da je riječ o  neimenovanom Texas Instrument modelu, s podrškom za 24-bit/192kHz PCM reprodukciju, a  internetski komentatori navode da je riječ o Burr Brownovom čipu iz serije PCM 5121 (često korišten u pristupačnijim uređajima), za adekvatnu i vrlo pristojnu kvalitetu reprodukcije u osnovi i nije potrebno ništa osim onoga što dobijete iz Elipsonova paketa.

Naime, u kutijici s uređajem dobit ćete sve potrebne kabele. Osim USB-C na USB-A kabela za potrebe napajanja strujom (trebat ćete, dakle, ipak još i neki USB strujni adapter), Elipson prilaže i optički kabel, dvostrani 3,5-milimetarski analogni kabel, te 3,5-milimetarski na RCA kabel. Svi isporučeni kabeli izgledaju konstrukcijski vrlo uvjerljivo, i korak su iznad onoga što biste očekivali da ćete dobiti u paketu s uređajem vrijednosti stotinjak eura, kamoli još kineskog porijekla. Stoga, realno i nema  mjesta zebnji oko eventualne kvalitete i pouzdanosti priključka analognog izlaza na Wiim miniju, odnosno korištenja u ulozi samostalnog izvora zvuka, a da dodatno niste uložili ni cent više. Ako već imate DAC ili pojačalo s optičkim ulazom i nešto sposobnijim konverterskim sklopom – tim bolje.

Glavni izbornik aplikacije Elipson<br />
Multiroom

Glavni izbornik aplikacije Elipson Multiroom

U tabu izbora ulaza Elipsonove<br />
aplikacije moguće je izabrati Wi-Fi<br />
streaming, linijski ulaz i Bluetooth,<br />
kao i poveznice za podržane<br />
glazbene servise

U tabu izbora ulaza Elipsonove aplikacije moguće je izabrati Wi-Fi streaming, linijski ulaz i Bluetooth, kao i poveznice za podržane glazbene servise

Ekran playera sadržaja riješen je upravo standardno dobro, pregledno i informativno

Ekran playera sadržaja riješen je upravo standardno dobro, pregledno i informativno

Struji, bez žice

Iako, dakle, Wiim mini ima analogni ulaz, njegova temeljna funkcionalnost je sviranje glazbenih sadržaja preko mreže. S obzirom na to da nema konektora za LAN, sve se odvija preko bežičnih  protokola, poimence Wi-Fi 5 (802.11a/b/g/n/ ac), na 2,4 ili 5 GHz. Odnosno, moguće je alternativno signal slati preko Bluetootha, podržanog u verziji 5.2, s kodecima SBC i A AC. U oba slučaja rukovanje
i funkcioniranje odvija se pouzdano i neproblematično, tako da se u iole standardnim uvjetima rasprostiranja bežičnog signala možemo odmah posvetiti svim ostalim aspektima korištenja.

Sve nadalje može se odnositi na interakciju s aplikacijom ElipsonMultiroom, dostupnom za iOS i Android, koja je, jednom riječju – izvrsna. U pitanju je, jednako kao i kod samog uređaja, o  rebrendingu Linkplayeve Wiim/Companion aplikacije. Nakon početne inicijalizacije i nadogradnje firmwarea, korištenje aplikacije vrlo je ugodno – pregledno, logično, pouzdano. Osnovni prozor ima četiri taba, smještena na dnu ekrana. Prvi nosi oznaku izbora, a njime se pretražuju ulazni signali – bilo da je riječ o “skretnici” ulaznih signala (Wi-Fi, analogni, Bluetooth), bilo da je riječ o glazbenim  servisima, radijskim aplikacijama ili sadržajima s lokalnih mreža koje ćete, jasno, povlačiti s bežične mreže.

Drugi tab posvećen je uređaju, ili uređajima u multiroom konfiguraciji. Tu će se prikazati trenutačno reproducirani materijal te će biti ponuđena ikonica za konfiguraciju svakog pojedinog uređaja. Navedena konfiguracija uređaja prilično je opsežna, te se u njenom okviru može podesiti podosta stvari – od izlaznog bitratea za SPDIF izlaz, preko ekvalizacije zvuka, opcija kašnjenja signala u  multiroom konfiguraciji, podešavanja suradnje s glasovnim asistentima, razine fiksnog analognog izlaza… pa sve do podešavanja alarma na satu. Preostale su još ikonice pretraživanja, te generalnog setupa, koji uglavnom pokazuje trenutačnu verziju aplikacije.

Kad je riječ o broju usluga podržanih u aplikaciji, tu nalazimo solidan broj glazbenih servisa dostupnih na našem tržištu (Tidal, Spotify, Deezer, Apple Music) te tri aplikacije za internetski radio. Uređaj  podržava i adekvatan broj audiokodeka, uključujući FLAC, APE te OGG, primjerice. Možda nije naodmet pripomenuti da je TIDAL Master podržan bez MQA dekodera, pa oni koji na to računaju,  ipak trebaju potražiti neko drugo rješenje.

Uređaj podržava glasovne asistente Amazon Alexa i Apple Siri, a čini nam se da je možda odlučujuća stvar zbog koje se Elipson odlučio na akviziciju Wiim minija, izvrsno realizirano rješenje za multiroom.

Naime, kako smo već napomenuli da Elipson ima opsežnu ponudu raznih arhitekturnih zvučničkih rješenja, izgleda da je iskustvo koje je Linkplay stekao s ekosustavom Alexa bilo prilično važno za francusku tvrtku. Tu se navodi da uređaj, koristeći mikrofon i pripadajuće algoritme, mjeri latencije i korigira signal kako bi očuvao njegovu savršenu sinkronizaciju (navode kašnjenje manje od 0,00015s) u multiroom ili multikanalnoj reprodukciji.

Elipson WM Multiroom Wiim Mini podržava Appleov standard AirPlay2, no ne podržava alternativni Chromecast. Podržava i UPnP protokol za potrebe reprodukcije lokalnih sadržaja. Sve u svemu, iako smo koristili aplikaciju u okviru Androida, nismo osjetili neki poseban problem zbog nedostatka  podrške za Chromecast, barem ne one vrste s kojom ne bismo mogli živjeti. Ipak, nedostatak jedne
od dvije standardne platforme za bežično strujanje mora se upisati kao minus, čak i kad je u pitanju tako jeftin uređaj.

Spomenimo i da su podržani Spotify Connect i Tidal Connect, što znači da ćete Wiim mini u  aplikacijama tih glazbenih servisa moći odabrati na listi uređaja za reprodukciju zvuka, što za većinu predstavlja najintuitivniji način njihova korištenja.

PERFORMANSE JEFTINE HARDVERSKE PLATFORME

Ima sve, čak i bit-perfect

Iznutra, Wiim mini temelji se na Linkplayevoj platformi, odnosno “smart audio” modulu pod nazivom A97, koji je, opet ustrojen na dvojezgrenom procesoru Cortex A7, s pridruženih 128 MB DRAM  memorije te Broadcom BCM43438 Wi-Fi/ Bluetooth čipom, zaduženim za poslove povezivosti s mrežom. Iako je na prvi pogled riječ o ponešto nejakoj platformi, u stvarnosti je riječ o adekvatnom rješenju koje nema nikakvih problema s procesuiranjem nativnih digitalnih signala, od bitperfect streama u razlučivosti od 24-bit/192 kHz, preko “gapless playbacka” (koji bi trebao osigurati preciznu realizaciju vremenske domene izvornog signala), pa do svih ostalih poslova vezanih uz multiroom  konfiguraciju, i općenito korištenje uređaja. Ono što očito predstavlja danak korištenju iznimno jeftine platforme, zadaci su A/D konverzije, za koju se proizvođač očito odlučio da bude podržana izravno iz  platforme Allwinner. No to je zapravo i prilično razumljivo, s obzirom na generalnu namjenu  proizvoda.

U svakom slučaju, stvar radi, no ne bez određenog gubitka u uvjerljivosti reprodukcije, posebno kad je ostatak lanca sposobniji iznijeti više od minimuma informacija. S druge strane, poslovi D/A konverzije zaduženi su na Burr Brownov konverterski čip PCM5121, koji se hvali analognim audioizlazom, s  odnosnom signala i šuma od 106 dB (SNR) na 2 V, i dinamičkim rasponom od 92 dB (THD+N) s 0,009% distorzije. Iako je riječ od čipu starom sada već gotovo cijelo desetljeće, koji je i pri koncepciji bio zamišljen za potrebe nižeg dijela tržišta, ti podaci jasno daju do znanja kako je riječ o uređaju kojem se nominalno ne mogu uputiti nikakve posebne zamjerke. Sve to, opet, upućuje na tehnološku razinu do koje je audioindustrija općenito dosegnula.

Tako je, narode, došli smo do točke u kojoj, barem kad je riječ o izvorima zvuka i njihovim nazivnim specifikacijama i najpristupačniji digitalni streaming/DAC uređaji “brišu pod” s većinom tradicionalne analogne, pa čak i digitalne opreme starije generacije. Iznimka može biti jedino kakav znalački  koncipiran i podešen gramofon, koji vrti vrhunski produciranu i proizvedenu (izrezanu) vinilnu ploču, odnosno CD player, na kojem se nije štedjelo pri inženjeringu i proizvodnji. Možda trebamo još malo pričekati da se gore navedena konstatacija počne odnositi i na amplifikaciju, a tko zna – možda i na  zvučničke konstrukcije. U svakom slučaju, kada na ovo dodamo još i koncept i dostupnost glazbenih  servisa koji podržavaju reprodukciju glazbenih sadržaja visoke kvalitete, slobodno možemo reći da 
nam je tehnologija priskrbila svojevrsno zlatno doba, barem kad je riječ o jednom dijelu lanca kućne audioreprodukcije – onom ulaznom. Tu činjenicu ne mogu anulirati niti aktualna inflatorna  ekonomska gibanja.

Platforma Elipson<br />
WM Multiroom<br />
WiiM minija pomoću<br />
aplikacije pruža<br />
solidne mogućnosti<br />
podešavanja raznih<br />
opcija

Platforma Elipson WM Multiroom WiiM minija pomoću aplikacije pruža solidne mogućnosti podešavanja raznih opcija

Nije važno koliko košta, nego koliko daje

U svakom slučaju, tako opremljen Elipsonov WM Multiroom Wiim mini podržava sve uvjete da pruži apsolutno zadovoljavajuću glazbenu predstavu, čak i onima koji su zahtjevniji od korisnika koji isključivo traže rješenje za pozadinsko, pasivno slušanje glazbenih sadržaja. Prikopčajte Wiim mini na solidno pojačalo, adekvatno smještene zvučnike, i prepustite se uživanju u glazbi koju volite. Ako  proslijedite signal optičkim kabelom u kvalitetniji DAC, rezultat će biti još bolji, a vama ostaje samo da dohvaćate glazbu koju volite pomoću vrlo solidne aplikacije.

Reprodukcija jedne od skladbi kojom smo, između ostalih, testirali ovaj zvučni pak, pokazala je koliko je Elipsonov uređaj funkcionalan i apsolutno adekvatan u okruženju kvalitetnog audiosustava, barem ako korisnik nije posebno zainteresiran za razotkrivanje baš svakog sloja glazbenog tkiva spremljenog u medij apsolutno najviše dostupne tehnološke karakteristike u profesionalno akustički tretiranom
prostoru.

Svi oni čije su težnje više usmjerene na emotivnu povezanost s glazbom, doći će na svoje, prepuštajući se skladbi pod nazivom “Fu Man Chu”, koju je komponirao, napisao i izveo originalni “Rude boy” Desmond Dekker, legenda jamajačke i britanske ska scene. WM Multiroom WiiM mini, bez ikakve  dvojbe, uspijeva iznijeti u život gorko- slatku melodiju pjesme, a socijalno angažirani tekst, kao da  ukazuje na bit druženja s Elipsonovim streamerom – ne, financije uistinu nisu odlučujuće da okarakteriziraju čak niti jednu trivijalnu spravu (a kamoli čovjeka), nego je važno ono što se zapravo ima i može ponuditi.

Elipson WM Multiroom Wiim mini uistinu će svome vlasniku dati mnogo, a s obzirom na cijenu, možemo reći i – praktički svakome zainteresiranom. Best buy, bez dvojbe!

Elipson WM Multiroom Wiim mini na maloj je površini smjestio puno ulazno-izlaznih funkcionalnosti, a da to nije<br />
prouzročilo probleme s rukovanjem. Tajna je u 3,5-milimetarskim analognim konektorima

Elipson WM Multiroom Wiim mini na maloj je površini smjestio puno ulazno-izlaznih funkcionalnosti, a da to nije prouzročilo probleme s rukovanjem. Tajna je u 3,5-milimetarskim analognim konektorima

Elipson WM Multiroom WiiM mini

Tip Streamer s multiroom mogućnostima
Analogni ulazi 1x 3,5 mm
Digitalni izlazi 1x optički (TOSLINK)
Izlazi 2x XLR balansirani, stereo RCA, mono RCA za subwoofer, 6,35″ za
slušalice
Podržani audioformati MP3, AAC, ALAC, APE, FLAC, WAV, WMA, OGG
DAC Do 24-bit/192 kHz PCM, bit-perfect
Povezivost Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 (SBC, AAC)
Bežične platforme Apple AirPlay 2, UPnP, Spotify Connect, Tidal Connect
Podržani glazbeni servisi Spotify, Deezer, Qobuz, Amazon Music, Tidal,
Pandora, Napster, Apple Music, TuneIn Radio, iHeartRadio, Linkplay Radio
Podržani glasovni asistentiv Amazon Alexa, Apple Siri
Dimenzije 69 × 69 × 24 mm
Jamstvo 2 godine
Cijena 105 eura
BUG BEST BUY
P
  • Vrlo pristupačna cijena,
  • kompletan i zaokružen paket s uključenom svom potrebnom opremom,
  • izvrsna aplikacija,
  • iskoristiv 3,5-milimetarski analogni izlaz,
  • vrlo dobra kvaliteta zvuka u svim ulogama
O
  • Morao bi ipak imati podršku za Chromecast

DOJAM
Možda Elipsonova izvedba WiM Mini streamera generalno i nije na pragu omanjeg čuda, no svakako predstavlja autentični best buy u svojoj kategoriji proizvoda.

WiiM MINI mrežni audio streamer (WiiM) MPC: 103,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ELIPSON ČLANCI: