Tange Ampster TV II
Tange Ampster TV II

Tangent Ampster TV II – Za one koji žele drugačije

16. veljače 2024. | Mutlimedija/Audio Gadget, Tangent

U lepezi Tangentove elektronike, integrirano pojačalo pod imenom Ampster TV II izdvaja  se neuobičajenim, vrlo distinktivnim konceptom.

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Veljača 2024.) – link

U lepezi Tangentove elektronike, integrirano pojačalo pod imenom Ampster TV II izdvaja  se neuobičajenim, vrlo distinktivnim konceptom.

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Veljača 2024.) – link

Tangent AMPSTER TV II

U današnje vrijeme uistinu smo, kao društvo, doslovno preplavljeni sveprisutnim produktima  globalne industrije. Čini se da se to, između ostalog, ne odnosi samo na onu potrošačku dimenziju pojma “društvo”, nego da pore profiliranja svih vrsta industrijskih proizvoda prodiru duboko u  materiju svih aspekata modernog stila života. Posebno je to prisutno u raznim obličjima i  utjelovljenjima elektronskih uređaja koji obilježavaju naš svakodnevni život, s obzirom na to da – na kraju – ispada kao da praktički svaki zamislivi koncept uspijeva pronaći svoje mjesto na tržištu,  odnosno ugurati sebe u naše dnevne rutine, postupke ili rituale. Pritom kao da i nije previše važno  radi li se o spravi koja se hvali mogućnostima obuhvaćanja više (potrebnih ili nepotrebnih) funkcija,  ili onima koje su usko specijalizirane za sasvim određenu potrebu.

Rekli bismo da je moderni, mrežno integrirani svijet u kojem je moguće kupiti praktički bilo koju  stvar s bilo kojeg meridijana, uopće ne izlazeći iz svojeg doma, napokon dao potpuno za pravo staroj  narodnoj izreci koja kaže da “svaka roba ima svoga kupca”. Tako je i pri susretu s još jednim  uređajem iz recentne popune kataloga danske audiotvrtke Tangent – jednostavno moramo uzeti u  obzir činjenicu da čak i iza takvog koncepta, na prvi pogled prilično neuobičajenog, zasigurno postoji  neki poslovni plan i temelj za tržišnu inauguraciju upravo tako sazdanog stroja, kakav on u konačnici i jest.

Radi se o integriranom Bluetooth pojačalu s HDMI ARC ulazom, pod nazivom Tangent Ampster TV II, kojim je danski proizvođač nedavno, uz konverter naziva DAC II, popunio svoju ponudu elektronike.

Tangent Ampster TV II - mini pojačalo (Tangent) MPC: 212,00 €

Tange Ampster TV II

Ampster TV II smješten je u Tangentovo standardno, jednostavno, ali kvalitetno izrađeno kućište

Vojnik za specijalne zadatke

S prednje strane uređaja, Ampster TV II minimalno se razlikuje od svog polivalentnijeg brata iz  Tangentove obitelji elektronskih uređaja, odnosno modela Ampster BT II. Dapače, onima koji slabije vide, bit će potrebno doći u zonu u kojoj će im biti vidljiv natpis modela, kako bi uspjeli detektirati o kojem je točno modelu riječ. Identitet može odati i broj dioda smještenih na prednjoj ploči, koje služe kao indikatori ulaza, uz jednu koja je posvećena stand-by indikaciji, dok je već standardni  multifunkcionalni gumb, bez ikakve indikacije razine glasnoće, jednak na oba modela.

Kad okrenemo standardnu Tangentovu, čvrstu i solidno izrađenu “kockicu”, u koju je smještena  elektronika, izrađenu u potpunosti od metala, bit će nam i jasnija ta distinkcija između dvije iteracije tvrtkinih integriranih pojačala. Naime, sa stražnje strane uređaja ukazat će nam se samo jedan  fizički ulazni priključak, uz antenu Bluetooth prijamnika. To znači da model Ampster TV II ima samo dva ulaza, za razliku od Ampstera BT II, koji ih ima četiri. Taj će fizički ulaz, dapače, i jasno dešifrirati oznaku “TV” tog modela – radi se o HDMI ARC priključku, koji u posljednje vrijeme često viđamo na integriranim pojačalima u stereo konfiguracijama, za razliku od nekih, recimo to tako,  njegovih klasičnijih primjena, na koje smo dosad bili navikli.

Čini se, naime, da sâm koncept kućnog kina pomalo ulazi u onaj više specijaliziraniji dio tržišta, s  obzirom na to da se – očito – sve veći broj kupaca, koji bi željeli kvalitetniji zvuk iz svojih televizora,  odlučuje na, za implementaciju u kućni ambijent, neusporedivo jednostavnije stereo konfiguracije svojih audiosustava, koji tako služe i u svrhu “potpore” konzumacije videosadržaja, od serija, filmova i TV emisija, do gaminga.

Tange Ampster TV II

S prednje strane uređaja, Ampster TV II minimalno se razlikuje od svog polivalentnijeg brata iz  Tangentove obitelji elektronskih uređaja, odnosno modela Ampster BT II.

Posebno takav zaključak dolazi do izražaja u ovom specifičnom slučaju, na ime već otprije  minijaturnih dimenzija Tangentove linije Ampster, koja broji manje od polovice širine standarda uobičajenog kod audiokomponenti, odnosno ukupno manje od 20 centimetara. S obzirom na to da i  ostalim svojim dimenzijama Ampster TV II ostaje jednako skroman, nije teško zamisliti  potencijalnog kupca kako se odlučuje za tako nešto nauštrb nekog AV receivera s desetak ili više izlaznih kanala, jednako brojnih ulaznih priključaka, no i s velikom masom i gabaritima, s kojima se  nije lako nositi u prostorom ograničenim dnevnim boravcima. A to sve još i prije negoli u kalkulaciju  uključimo potreban broj zvučnika, a da se uistinu ostvare one predispozicije koje uređaj  nudi.

Razvidno je stoga da se Tangent u ovom slučaju usmjerio na one kupce koji žele u nekoj mjeri  poboljšati zvuk sa svojih televizora, kao primarnog izvora sadržaja u njihovom domu, a nisu spremni  pritom žrtvovati ostale funkcije centralne obiteljske prostorije, kako bi u njoj uspostavljali  klasično kućno kino, s većim brojem kanala (zvučnika). Još ako pritom kupac otprije ima neki barem  malo solidniji par zvučnika, Tangentova ponuda uistinu može biti primamljiva, posebno  kada uzmemo u obzir vrlo pristupačnu cijenu i minijaturne dimenzije.

No, ovdje moramo i malo kontemplirati o Tangentovoj odluci da taj uređaj opremi isključivo tim  jednim ulaznim priključkom. Naime, u svjetlu činjenice da postoji i blizanačko integrirano pojačalo Ampster, jednako tako opremljeno digitalnim ulazima, čini nam se da je takva Tangentova odluka  prilično suspektna, pomalo čak i bizarna. No, o tome nešto kasnije.

Tange Ampster TV II straga

Pogled na stražnjicu modela Ampster TV II otkrit će njegovu vrlo specijaliziranu koncepciju – tamo se nalaze samo dva ulazna sučelja, HDMI ARC i Bluetooth, te izlazi za zvučnike i subwoofer

Minimalizam, konceptom i mogućnostima

Dodajmo ovom dosadašnjem opisu još samo činjenicu da u kutiji s uređajem nismo dobili u današnjim domovima prilično nesvakidašnji strujni kabel s dva izvoda (za potrebe testa “spasio” nas je prastari punjač AA baterija), te se osvrnimo i na za Ampster TV II posebno izrađeni daljinski  upravljač, koji je očito član iste obitelji kao i na ostalim Ampsterima, no s posebnim setom tipaka,  koje unatoč tome, u konačnici donose podosta generičko iskustvo korištenja. U kutiji je priložen i solidan korisnički priručnik, unatoč tome što je obujmom teksta više u okvirima nekog Quick Start Guidea.

O unutarnjoj topologiji pojačala Ampster TV II proizvođač ne ističe neke posebne podatke. S obzirom na to da smo već ranije testirali neke uređaje iz Tangentove ponude elektronike, možemo s priličnom dozom sigurnosti zaključiti o nekim okvirima u kojima se ona uopće može kretati. Jasno, s obzirom na vrlo pristupačnu cijenu, mogli bismo pretpostaviti da je ulazni stupanj i ovdje temeljen na JFET sklopu, D/A konverzija na nekom iz palete nešto starijih Crystalovih čipova, a izlazni pojačivački stupanj na određenoj iteraciji Infineonovih modula. Upravo onako kako smo to doznali  tijekom testiranja uređaja s kojima smo se ranije susreli, odnosno zaključujući i sukladno  pretpostavci da bi se Tangent ionako pohvalio uvođenjem nekih novijih, sposobnijih sklopova, kada bi to ovdje bio slučaj.

Baš kao što se to dogodilo s tvrtkinim uređajem DAC II, gdje je jasno istaknuto da se taj konverter  sada temelji na ESS Sabre čipu. Bilo kako bilo, takve pretpostavke o unutarnjoj arhitekturi jeftinih  uređaja današnjice ionako mogu samo dati kontekst činjenici da je razvoj pojedinih sklopova za  reprodukciju zvuka otišao toliko daleko da samo vrlo zahtjevne okolnosti mogu pokazati njihove  značajnije nedostatke. A upravo bi neracionalno bilo – s obzirom na njihovu cijenu – očekivati da bi oni trebali zadovoljiti zahtjeve najrigoroznijih glazbenih sadržaja, sustava, prostora i slušača.

Stoga će oni koji planiraju slušati glazbu preko Bluetootha, ionako ili biti svjesni njegovih inherentnih ograničenja, ili, pak, uopće izmaknuti od razmišljanja o njima. Taj aspekt korištenja  pojačala Ampster TV II zato mirne duše možemo označiti kao adekvatan okolnostima.

Tange Ampster TV II

Monolog uz pratnju blastera

Ponešto je drugačija priča sa slušanjem sadržaja preko HDMI ARC ulaza. Oni će uglavnom biti audiovizualni, dakle, bit će riječ o svim vrstama videosadržaja u kojima zvuk igra važnu ulogu (a  teško se i sjetiti onih u kojima to nije slučaj). Napamet prvo padaju serije i filmovi, jasno. Tu će ulogu Ampster TV II odraditi besprijekorno, naravno uz onu začkoljicu koja se tiče kvalitete i smještaja  pripadajućih zvučnih kutija. Ovdje će, naime, biti izrazito važna sposobnost kreacije homogene zvučne slike, kako bi važan aspekt igranih sadržaja, poput dijaloga, bio adekvatno reproduciran. A to  je upravo onaj dio slagalice u kojem zvučnik drži primat u sprezi sa sobnim uvjetima, a pojačalo je tu da u prvom redu daje podršku, i ne kvari rezultat.

Naravno, i razni filmski efekti i eksplozije puno će bolje odzvanjati preko gabaritnih membrana  klasičnih zvučnika, u odnosu na one iz televizora (pa i iz prosječnog soundbara). Osim toga, Ampster  TV II nudi i izlaz za subwoofer, koji će apsolutno pokriti sve moguće potrebe za  imaginarnim izravnim prijenosima svemirskih bitaka. Ono prema čemu je ovaj Tangentov sub-out  specifičan jest to što nudi takozvani hipass filter na 200 Hz, odnosno elektronskim sklopom skreće sve signale niže frekvencije u naručje subwooferu, te tako omogućuje membranama (malih) zvučnih  kutija da se ne muče sa signalima koje one ionako reproduciraju uz padove u glasnoći. Prava je šteta,  dapače, što takav sklop (doduše, možda ipak malo niže rezan) nije postao standardan na  integriranim pojačalima, nego se podešavanje rezne frekvencije uglavnom prepušta subwooferu, a taj se, inače vrlo koristan dodatak, treba svijećom tražiti među integrircima na tržištu. Međutim, čini  nam se da će oni koje zanima isključivo zvučna potpora videosadržajima možda biti pomalo  obeshrabreni potrebom da toliko pozornosti posvete zvučnicima, u odnosu na trivijalno nezahtjevan  soundbar.

Tange Ampster TV II kvalitetni terminali

Unatoč pristupačnoj cijeni, zvučnički terminali prilično su kvalitetni, dok je priključak  za strujni kabel opremljen verzijom s dva izvoda

Vibrantan izričaj

Posve je drugi slučaj ako budući korisnik ipak malo više pozornosti želi posvetiti glazbenim djelima,  bilo preko neke od aplikacija glazbenih servisa koje nude operacijski sustavi modernih televizora, bilo castanjem željenog glazbenog sadržaja na televizore s Chromecastom, ili plovidbom kroz ocean  glazbenih sadržaja koje nudi, primjerice, YouTube.

U tom se slučaju takav pojedinac, dakako, neće  ustručavati malo pozabaviti, u najmanju ruku, smještajem svojih zvučnih kutija u prostor, ako već neće posegnuti za nabavom novih kutija, koje bi mogle pružiti supstancijalno kvalitetne zvučne  rezultate, u sprezi s pojačalom Ampster TV II s jedne strane, i nekim uistinu kvalitetno  produciranim, kodiranim i realiziranim zvučnim zapisima, kakvima je YouTube krcat, s druge.

Mi  smo, primjerice, pogledali i neke od mnogobrojnih glazbenih televizijskih show programa, od kojih se kod nas izdvaja, jasno, HRT-ov Voice Hrvatska, trenutačno u svojoj četvrtoj sezoni. Jednako  nogat produkcijski, tehnološki, estetski i glazbeno, taj glazbeni spektakl predstavlja pravi užitak za  svakog  gledatelja, a posebno za onog koji je opremljen kvalitetnom tehnološkom opremom za gledanje i slušanje, pa je u tom smislu Tangent Ampster TV II poslužio kao primjer uistinu kvalitetnog i povoljnog rješenja za pasionirane ljubitelje glazbenih televizijskih emisija, posebno ako su one odrađene uistinu profesionalno, kako je to slučaj s našim izdanjem franšize Voice.

Pa kad smo već krenuli tim putem, logično je bilo da i produžimo do materijala univerzalnih uzora, ne samo javnim broadcasterima, već općenitom mjerilu za kvalitetu RTV sadržaja, kao što je to  britanski BBC.

U zaista ekstenzivnom izboru njihovih glazbenih sadržaja svih mogućih vrsta, izabrali smo zapise s već mitskih festivala Glastonbury i Reading, koje BBC već desetljećima pokriva.

Pomalo čak zbunjeni mnoštvom nepoznatih nam imena, a na koje publika koja se broji u tisućama  glasno reagira, izabrali smo izvedbu dosad najpoznatije skladbe trenutačne britanske pop-senzacije pod imenom Wet Leg, pjesme naziva “Chaisse Lounge”, koja je izvedena na izdanju Glastonburyja iz  2022. godine.

“Cheeky” cure iz grupe odradile su posao uz veliku dozu entuzijazma, što im očito i  nije tako teško palo, s obzirom na to da je masovna publika aktivno i zdušno sudjelovala u pjevanju jedne, ipak, indie skladbe, relativno mladog sastava, čak i ako stavimo na stranu vrlo vibrantan  tekstualni izričaj navedenog hita.

Uz zadovoljstvo koje smo dobili audiovizualnim poticajima pomoću tih brojeva, pojavio se i mali  oblačić rezignacije pri subsekventnoj pomisli na našu, domaću glazbenu scenu, odnosno na uvjete,  kvalitetu i raznolikost kojom se ona odlikuje (mjeri, možda je bolji izraz). Takvim mislima jedini je lijek racionalna procjena da je tome uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, bilo tako, i optimistički pogled u  sutra.

Tange Ampster TV II daljinski

Ampster TV II posjeduje vlastiti daljinski upravljač, ograničen na one funkcije koje navedeni uređaj ima

Mogao bi do trona

Dati neki konačni sud o ovom Tangentovom uređaju nije jednostavno, no istodobno nije niti previše teško. Bez obzira na to što tako nešto možda zvuči apsurdno, čini nam se da zapravo najbolje opisuje  izlazak Ampstera TV II na tržište – rekli bismo da je u najvećoj mjeri riječ o određenoj vrsti tržišnog eksperimenta, a vrijeme će, naravno, pokazati koliko on može biti uspješan.

Teško je, naime, zanemariti činjenicu da je riječ o integriranom pojačalu, koje posjeduje najviše dvije  funkcionalnosti, od kojih je jedna (i nadalje) više primjerena pomoćnim i prijenosnim glazbenim uređajima, a niti jedna od njih dvije nije sama za sebe univerzalna kao što su to klasični  audioulazi.

Bez obzira na uistinu pristupačnu cijenu samog pojačala, čini nam se da je tako krug interesenata poprilično ograničen, posebno ako uzmemo u obzir da Tangent nudi još jedan “blizanački” uređaj koji, opet, nema HDMI ARC funkcionalnost. Ako bismo stavili tu situaciju u neki fikcionalni razvojni kontekst, rekli bismo da je prvo pitanje razvojnom timu koji ponosno prezentira koncept dva bratska pojačala trebalo biti “a zašto ne jedno, sa svim funkcionalnostima?”. Ne utvarajući si da možemo i  trebamo razumjeti logiku Tangentove uprave, čini nam se da je ovako jednostavno postavljenom pitanju teško pronaći protuargumente. Ako ništa drugo, troškovi izrade tog jednog “Super  Ampstera” teško da bi bili veći od onih jednog od braće polovične funkcionalnosti, barem nauštrb  činjenice da ne bi trebalo naručivati dvije vrste kućišta, i dva različita daljinska upravljača.

A kad već nerezonski dijelimo savjete Tangentovoj upravi, dodajmo kako nam se čini da bi pozornost  na sebe malo više skrenuli kakvom Special Edition verzijom u nekoj živahnoj boji, kad već  imaju tako simpatična kućišta, iznimno pogodna za tako nešto. Ako pritom dodaju još kakav  indikacijski ekran za razinu glasnoće, čini nam se da mogu imati materijal za vrh klase (i u  volumenima prodaje, sigurni smo), a da drastično ne mijenjaju već uhodanu koncepciju uređaja  građenih od solidnih, jeftinih off-shelf elektronskih elemenata.

U međuvremenu, svima onima koji imaju baš taj, isključiv i specifičan zahtjev za ozvučenjem svojih  televizora pomoću klasičnih pasivnih zvučnika, preporučujemo da ne propuste barem navratiti do  uvoznika, na demonstraciju ovog Tangentovog pulena. Stava smo da, u najmanju ruku, neće otići razočarani.

Tangent DAC II detalj
Tangent  Ampster TV II

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

Tangent Ampster TV II

Tip Integrirano pojačalo s HDMI ARC ulazom i Bluetoothom
Nazivna snaga 2x 50 W @ 4 Ω
Ulazi HDMI ARC, Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX HD)
DAC 24-bit/192 kHz
Izlazi Subwoofer out (rezna frekvencija 200 Hz)
Dimenzije i masa 195 x 70 x 194 mm, 1,8 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 212,00 €

 

P
  • Konceptualno unikatan uređaj može se pokazati kao odličan izbor
    određenom sloju kupaca,
  • solidna kvaliteta izrade i zvučnih performansi,
  • vrlo pristupačna cijena
O
  • Vrlo uska (preuska?) tržišna niša zbog ograničenog broja ulaza,
  • nepraktična kontrola glasnoće

DOJAM
Za kupce koji žele bolju kvalitetu zvuka iz svog televizora, no ne i mnogo više od toga, ovaj bi vrlo specijalizirani uređaj mogao biti dobro i povoljno rješenje.

Tangent Ampster TV II - mini pojačalo (Tangent) MPC: 212,00 €