Advance Paris Playstream A1 recenzija
Advance Paris Playstream A1 recenzija

Advance Paris PlayStream A1 – Aspirant probranom hi-fi društvu – BUG recenzija

15. travnja 2023. | Advance Paris, Audio/video sistemi, Recenzije

Jedno od recentnijih integriranih pojačala iz produkcije francuske kompanije Advance Paris nudi solidno zaokružen paket za audiovizualne potrebe prosječnog korisnika

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Travanj 2023.) – link

 

Jedno od recentnijih integriranih pojačala iz produkcije francuske kompanije Advance Paris nudi solidno zaokružen paket za audiovizualne potrebe prosječnog korisnika

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Travanj 2023.) – link

Advance Paris PlayStream A1 – BUG recenzija

Tvrtka Advance Paris jedan  je od sudionika mlađe generacije u industriji kućne audioopreme. U osvit globalizacijskih trendova, prije nekih dvadesetak godina, pojavio se određen broj europskih tvrtki  (danas bismo ih nazvali startupima), koje su tragale za koliko-toliko pouzdanim partnerima na Dalekom istoku, kako bi zapadnjačkim tržištima ponudile neke nove brendove audiouređaja, solidno  koncipiranih (uglavnom temeljenih na klasičnim topologijama u A/B klasi, kad je riječ o amplifikaciji),
u cjenovnim kategorijama nižim od onih na koje su nas navikla tradicionalna imena, ali uz barem nužni minimum tehnoloških standarda kvalitete u skladu sa zapadnim propisima.

Jedna od njih bila je, dakle, i tvrtka koja se u početku zvala Advance Acoustics, a prije nekoliko godina rebrendirala se u danas aktualnu varijantu pod nazivom Advance Paris. Sve te tvrtke, a riječ je o britanskim, njemačkim, francuskim, talijanskim robnim markama, karakterizirali su uređaji koji su čak i površnijim poznavateljima industrije već na prvi pogled odavali svoje porijeklo iz kineskih tvornica, praktički odmah nudeći i odgovor na pitanje o cijeni povoljnijoj od usporedivih uređaja tradicionalnih brendova.

Stvar je bila prilično jednostavna i logična: za razliku od velikih proizvođača, koji su implementirali vlastite dizajne, čak i kad se krajnji proizvod izrađivao u dalekoistočnim tvornicama, kod ovih su se  “mlađih” proizvođača niske krajnje cijene postizale isključivo korištenjem pretkonfiguriranih, gotovih gradivnih komponenti iz ponude kineskih “izvođača radova”, što je uključivalo i unutarnju topologiju i vanjski dizajn uređaja.

Tako se stvorila cijela jedna niša audiokomponenti koje su nudile relativno dobre vrijednosti za novac, ako je pritom potencijalni europski vlasnik mogao prijeći preko osobnih dizajnerskih izričaja primjerenijih ukusu prosječnog kineskog potrošača, kao i ako se već unaprijed pomirio s činjenicom da interne komponente uređaja nisu prolazile rigoroznije QC postupke, kakvi su standardni kod poznatijih proizvođača (odnosno – onih s višom cijenom).

Tako se u određenom trenutku Advance odlučio za korištenje, iz europske perspektive, relativno neukusnih plavo osvijetljenih VU metara na svojim pojačalima, očito inspiriranih pragmatičnim kineskim poslovnim pristupom da je važno izgledom podsjećati na nešto skuplje (u ovom slučaju uzor je bila McIntosheva elektronika). Taj pristup Advance još uvijek njeguje, no kao da su u posljednje vrijeme postali nešto sofisticiraniji u dizajnerskom izričaju.

Technics SA-C600

Advance Paris PlayStream A1 tvrtkin je uvodni model u liniju integriranih pojačala PlayStream koja podržavaju streaming glazbenih sadržaja

Advance Paris PlayStream A1 HDMI – integrirano mrežno pojačalo (Advance Paris) MPC: 930,00 €
AKCIJA: 699,00 € Kupi

Estetski pročišćen

Ipak, čini se da je na relativno čist i konzervativan dizajn uređaja koji danas recenziramo, integriranog pojačala Advance Paris PlayStream A1, iz tvrtkine linije “Connected”, više utjecalo njegovo početno  mjesto u hijerarhiji, nego nekakvo generalno približavanje estetskih obrazaca kineske industrije  zapadnjačkim vrijednostima – barem kada govorimo o jeftinijim uređajima iz masovne proizvodnje.

Počevši od pakiranja, sve na fizičkoj implementaciji Advanceova pojačala podsjeća na to da je riječ o proizvodu porijeklom iz dalekoistočnih pogona.

Za razliku od tradicionalnih proizvođača, koji svoje proizvode u transportu štite jednako tradicionalnim stiroporom, PlayStream A1 dolazi zaštićen prema starom kineskom običaju: dobro upakiran u dodatnu kutiju od pjenaste umjetne “spužve”. Uz pojačalo, u paketu dolazi i solidan daljinski upravljač, koji može poslužiti i za potrebe ostalih uređaja s potpisom Advance Parisa, te kraći priručnik, napisan na više europskih jezika.

Sâm uređaj, kad ga se uzme u ruke, ipak ostavlja prilično dobar dojam, bez obzira na pomalo “limeni” krajnji utisak, posebno kad je riječ o prilično tankom gornjem poklopcu, zbog čega je teško othrvati se pomisli da on pomalo vibrira u radu. Prednja ploča, bez svake je sumnje, vrlo kvalitetno izvedena, od prilično debelog komada aluminija anodiziranog u antracitnu boju, podijeljenog na dva dijela tankim horizontalnim utorom, koji ide preko cijele dužine pojačala.

Relativno mali ekran s gornje strane te linije ipak ostaje u granicama funkcionalnosti, bez obzira na to što su meniji koje prikazuje nešto teže prohodni nego što bismo željeli. Osim ekrana, na prednjici su  istaknuta još tri upravljačka gumba, od kojih je jedan tipka za uključenje i isključenje u srebrnom finišu.

Druga je multifunkcionalni kotačić, također srebrne boje, pomoću kojeg je moguće prebacivati ulaze, regulirati glasnoću te kontrolirati sadržaje menija na ekranu, u suradnji s trećom tipkom, minijaturnim prekidačem koji služi kao tipka “Back” prilikom prohoda kroz menije.

Iako je prednja ploča, dakle, pri- lično pročišćena, danak da- lekoistočnoj estetici ipak se u neku ruku plaća, i to zbog pomalo nezgrapnog snježnobijelog osvjetljenja rubova veća dva gumba kada pojačalo radi (dok je On/Off prekidač obrubljen crvenim svjetlom kad je pojačalo na standbyu). Barem se ne radi o čestim i neugodnim plavim rasvjetama, sve je što možemo dodati na tu konstataciju.

Osim nabrojanog, na prednjoj ploči nalazimo još USB utor za vanjske memorije s glazbenim sadržajima, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, te još dvije diode. One su smještene centralno u donjem dijelu prednje ploče, paralelno jedna s drugom, te su obje markirane riječju Protect. To bi očito trebalo sugerirati da služe kao indikatori preopterećenja sklopova izlaznih pojačala u dual-mono konfiguraciji, no pitanje je može li o tome objektivno biti riječi, čak i nevezano uz činjenicu da Advance Paris nigdje izrijekom ne spominje pravu balansiranu internu topologiju svojeg pojačala.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, generalno ipak možemo dati prolaznu ocjenu ukupnom dojmu tog pojačala kad je riječ o estetskom izričaju, bez obzira na očigledan zaostatak, kako za tradicionalnim, tako i za avangardnijim trendovima aktualnih dizajnerskih rješenja drugih, etabliranijih proizvođača. 

Technics SA-C600

Daljinski upravljač sposoban je upravljati i s drugim uređajima iz Advance Parisova kataloga

Priključaka ima dovoljno

Sa stražnje strane pojačala nalazimo praktički standardnu postavu ulazno-izlaznih priključaka modernog integriranog pojačala, s dodatnim funkcionalnostima mrežne povezivosti (streaminga) i HDMI-ARC priključka, koje ipak, još uvijek, nisu tako rasprostranjene. U principu, želimo reći da su digitalni ulazi, odnosno mogućnosti interne D/A konverzije signala, danas upravo očekivane od hi-fi amplifikacije u potrošačkim klasama, unatoč određenim skepsama dijela zainteresirane javnosti glede tog pitanja unatrag samo nekoliko godina.

Možemo onda i krenuti upravo od digitalnih priključaka, s obzirom na to da pri vrhu lijeve strane stražnjice PlayStreama A1 baš od njih počinju opcije povezivanja. Tu su jedan koaksijalni i dva optička ulaza, što je dobra odluka, jer to znači da budući vlasnik neće morati posebno razmišljati o tome hoće li imati dovoljno digitalnih ulaza za CD svirač, igraću konzolu ili još nešto treće. Pored njih nalazi se LAN priključak. Tu sekciju nastavljaju Wi-Fi antena, spomenuti HDMI-AR priključak, te USB ulaz za  nadogradnju firmwarea, pored plastikom prekrivenog Bluetooth prijemnika.

Ispod tog digitalnog dijela ulaznih priključaka, smješteni su analogni ulazi i izlazi. Svi su opremljeni RCA utičnicama, a ukupno se radi o tri linijska i jednom phono MM ulazu, te jednom stereo preamp izlazu (koji se u menijima može podesiti da bude fiksni ili varijabilni), kao i jednom mono priključku za subwoofer.

Od polovice stražnje strane raspoređeno je puno manje funkcionalnosti – jedan par zvučničkih terminala, On/Off prekidač, te fiksno pričvršćeni kabel za strujni priključak.

Playstream A1 straga

Stražnja strana pojačala PlayStream A1 nudi analogne i digitalne ulaze, opcije mrežne povezivosti, kao i dobrodošao HDMI-ARC priključak za jednostavno spajanje te upravljanje glasnoćom zvuka pomoću daljinskog upravljača televizora

UGRAĐENE KOMPONENTE

Misterij specifikacije

S obzirom na to da su podaci o specifikacijama i ustroju koje Advance Paris objavljuje na svojim  internetskim stranicama relativno oskudni, poslali smo tvrtki mail sa zamolbom da nam dostave fotografiju unutarnje topologije uređaja, te odgovor na nekoliko pitanja na koja svojom dostupnom dokumentacijom Advance Paris, ne samo da ne odgovara, nego u neku ruku čini dodatnu zbrku. Naime, pitanja su bila usmjerena na informacije o unutarnjoj topologiji uređaja, kao i na određen broj  proturječnih podataka iz dokumentacije, u prvom redu onih koji se tiču nazivne snage te korištenog konverterskog čipa.

Prva nedoumica tiče se toga da ispod zvučničkih terminala piše da se radi o priključku za 8-ohmske  zvučnike (ali pritom to nije sročeno kao upozorenje), dok u priručniku koji se dobije uz pojačalo stoji uputa: “Connect speakers with impedance of 4 Ohms or greater”? U tehničkim specifikacijama iz istog tog priručnika navedeno je da se nazivna snaga od točno 52 W po kanalu odnosi na impedanciju od 6 Ω.

Iako u praksi vjerojatno ne bi trebalo biti problema s preopterećenjem sklopova amplifikacije – pod  uvjetom da se racionalno koristi kontrola glasnoće, jasno – smatramo da je točno deklarirana  specifikacija snage apsolutna nužnost kad je u pitanju i najmanja mogućnost havarije, koja je, bez svake sumnje, moguća ako je kontekst relativno slab izlazni sklop, velika glasnoća i zvučnici skloni padovima  impedancije.

Drugo, u pojedinim katalozima trgovaca spominje se da je DA čip iz produkcije AKM-a, priručnik  uređaja navodi da je PlayStream A1 opremljen nespecificiranim “PCM TI” čipom, dok službena web stranica potpuno ignorira navedeni podatak.

Treća stvar koja nas je interesirala jest činjenica da su dvije paralelne diode na prednjoj ploči označene riječju “Protect”, što bi trebalo sugerirati konfiguraciju izlaznih pojačala u dual-mono konfiguraciji. No ako topološki nije riječ o pravoj balansiranoj konfiguraciji, očito se radi o kozmetičkoj funkcionalnosti, jer onda objektivno one i nemaju neku konkretnu funkciju – kanali ne bi trebali pojedinačno odlaziti u eventualnu distorziju, ako nije riječ o dual-mono konfiguraciji. U prijevodu, vrlo je vjerojatno riječ o onoj pragmatičkoj noti dizajna koja sugerira skuplju stvar nego što to ona uistinu jest.

Iako se u određenom trenutku, nakon ponovljene molbe, Advanceov kontakt javio s upitom o roku u kojem treba poslati odgovor, do zaključenja teksta – danima nakon roka koji smo istaknuli kao krajnji – nikakav odgovor iz Advanceove korisničke službe nije više stigao.

Advance Paris Playstream A5 /7 iznutra

Kako nam proizvođač nije ustupio sliku unutarnje topologije modela A1, možemo pretpostaviti da je kod njega riječ o obrnuto skaliranoj tehnologiji većeg modela iz serije Connected, onog s oznakom A5, uz dodatak HDMI-ARC izlaza, koji navedeni model nema

Igra pogađanja

S obzirom na okolnosti opisane u okviru uz ovaj tekst, u nastavku donosimo određene pretpostavke o unutarnjem ustrojstvu PlayStreama A1. Osim pogleda kroz otvore za hlađenje na gornjem poklopcu, koji otkriva relativno malen toroidalni transformator, za sve drugo možemo se eventualno poslužiti  podacima dostupnim od jačih modela iz iste linije, primjerice, modela A5, za koji postoje neke fotografije unutarnje topologije.

Takvom vrstom dedukcije možemo zaključiti da se nešto slično tome  koristi i u modelu A1, samo skalirano na niže, s obzirom na krajnju izlaznu snagu manjeg modela,  odnosno da je vjerojatno riječ o pojačalu u A/B klasi, ustrojenom od jednog para izlaznih tranzistora po kanalu, omanjeg toroidnog transformatora te klasične postave filterskih kondenzatora osrednjih kapaciteta.

Ako je model A5 neki putokaz, možemo i zaključiti da se radi o tiskanim pločicama i internim komponentama relativno solidne kvalitete, bez obzira na to što je očito da se proizvode u velikim serijama, uz relativno male troškove.

Kad je riječ o sekciji pretpojačala, možemo pretpostaviti da su za potrebe izbora ulaza i regulaciju glasnoće odabrali neko od rješenja utemeljeno na off-shelf čipovima  tipa PGA ili NJW, s obzirom na način funkcioniranja i krajnju cijenu uređaja – teško da može biti riječ o tehnološki superiornijem rješenju. Tu se nadovezuje digitalna komponenta, preko čipa koji podržava maksimalnu razlučivost od 24-bit/192 kHz, za koji nije sigurno iz koje je točno produkcije. No, s obzirom na specifikaciju dekodiranja, možemo ocijeniti da se radi o tehnološkom rješenju adekvatnom današnjim trendovima i potrebama, koje podržava formate kao što su MP3, WAV, FLAC, ALAC, AAC.

Na kraju, tu je Advance Paris logika za uspostavu mrežnog streamanja glazbenih sadržaja. Ni o tome nemamo nekih posebnih informacija, osim činjenice da se mrežnim serverom upravlja preko vlastite  aplikacije zvane Advance PlayStream, dostupne za Apple iOS i Android. Rješenje koje je korišteno podržava Apple AirPlay, ali ne podržava Chromecast, što, čini se, da ima veze za plaćanjem naknade
za korištenje, s obzirom na broj jeftinijih uređaja koji podržavaju Appleov standard, a ne podržavaju Googleov.

Korištenje nije problematično

Od priključenja Advance PlayStreama A1 u ostatak sustava do početka korištenja nije prošlo puno vremena, iako je sâm postupak prijavljivanja na kućnu mrežu i nadogradnje sustava potrajao komparativno nešto duže nego kod sličnih uređaja. Ipak, nije tu bilo riječi o bilo kakvim drastičnim zastojima.

Ono što nas nije oduševilo jest pogled na aplikaciju Advance PlayStream. Radi se o prilično siromašnoj aplikaciji, kako sadržajem, tako i dizajnom i mogućnostima podešavanja. Nije čak riječ niti o nekom  pokušaju estetski čistog izričaja, nego jednostavno o stvari koja ostavlja dojam jeftinog – ali ne u onom dobrom smislu. Bilo kako bilo, pozitivno je to da sve što jest uključeno u nju radi bez ikakva problema, pa ako nije problem prihvatiti da je to u prvom redu sučelje za izbor playliste ili radiopostaje, neće biti ni posebnih zamjerki.

Druga je stvar ako je vlasnik imao dodira s drugim aplikacijama, koje imaju brojnije mogućnosti podešavanja opcija, ili koje omogućuju, primjerice, uključenje uređaja iz aplikacije, da ne spominjemo ergonomiju korištenja – to su stvari u kojima  Advance PlayStream kaska za aktualnim trendovima.

Također, od relativno neuglednog ekrana na prednjoj ploči uređaja teško da će si korisnik nešto posebno pomoći, jer je prostor za informacije ograničen, a meniji idu relativno “duboko” u mogućnosti  podešavanja (tonske kontrole, fiksni/varijabilni izlaz, i slično), pa je vjerojatnost zabune svakako  prisutna.

S druge strane, samo prisustvo streaming m ogućnosti i HDMI-ARC priključka još uvijek se treba računati kao komparativna prednost, jer kad izuzmemo integrirana pojačala koja su konceptualno asketska (to jest, žele sugerirati da je maksimalna pozornost posvećena temeljnoj funkciji pojačanja audiosignala), u nekoj konzumnoj klasi audiouređaja još uvijek, kad su naprednije mogućnosti u pitanju, većinom prevladavaju samo digitalni audioulazi. Isto tako, ne treba na kraju zaboraviti naglasiti da je sve što se tiče funkcioniranja, kako osnovnih, tako i tih naprednijih mogućnosti, u dnevnom ritmu prolazilo bez problema ili “štucanja”.

Aplikacija Advance PlayStream<br />
u principu je “skretnica” pomoću<br />
koje se biraju glazbeni servisi,<br />
internetski radio ili lokalne<br />
datoteke za sviranje

Aplikacija Advance PlayStream u principu je “skretnica” pomoću koje se biraju glazbeni servisi, internetski radio ili lokalne datoteke za sviranje

Sâm svirač u aplikaciji Advance<br />
PlayStream prilično je dobro i<br />
pregledno riješen

Sâm svirač u aplikaciji Advance PlayStream prilično je dobro i pregledno riješen

Svira u skladu s cijenom

Bolje vijesti imamo, također, i u aspektu samih zvučnih performansi uređaja, koje bez svake sumnje, jesu vrlo solidne. Možda interna konfiguracija i nije dualmono, niti je riječ o posebno robusnom strujnom fundamentu pojačala, no sa zvučnicima prosječne osjetljivosti, prosječno stabilne  impedancije, i uz uvjete kućnog slušanja u dnevnoj sobi stana u stambenoj zgradi (dakle, na glasnoćama u okviru kućnog reda), PlayStream A1 nikad nije zaplovio u nepoznatom, stoga nije došlo ni do kakve kompresije zvučne slike, ili uključenja famoznih “Protect” diodica.

Kako bismo se i uvjerili u to, preslušali smo vjerojatno najbolji album koji je u dosadašnjoj karijeri isporučio dvojac R. Garza i E. Hiltor, poznatijih pod nazivom svog projekta Thievery Corporation. Radi se o albumu “Mirror Conspiracy” iz 2000. godine, atmosferičnom elektronskom world-music favoritu za sunčane terase i kišna gradska popodneva. Glazbeni broj istog naziva kao i album “Mirror Conspiracy” obilježen je, primjerice, jakim prisustvom perkusija, koje je odsvirao njihov suradnik Roberto Berimbau, a Advanceov PlayStream A1 ne propušta ih prezentirati onakvima kakve bi trebale biti.

Druga ključna skladba, pod nazivom “So Com Voce”, podcrtava unikatni glas brazilske pjevačice iz slavne porodice  Gilberto, Bebel, kreirajući opuštenu atmosferu bossa nove upravo onako kako ju je slavni DJ dvojac i zamislio. Advance Paris PlayStream A1 možda jest konceptualno obilježen kompromisima glede osnovne logističke premise uvjeta pod kojima se proizvodi.

No kao gotov proizvod, njegovi se inherentni nedostaci mogu staviti u prosjek uobičajenih nedostataka bilo kojeg industrijskog proizvoda, koji su svaki put – kad ih ima – prouzročeni nekom specifičnom okolnošću. To se, dakako, u nekoj mjeri odnosi i na izravne PlayStreamove konkurente, pa u konačnici  možemo reći da je Advance Paris ponudio pojačalo čije nedostatke niveliraju neke druge prednosti u odnosu na konkurenciju. U slučaju pojačala iz ove recenzije, prednosti se očituju u streaming  mogućnostima “iz kutije”, HDMI-ARC ulazu i adekvatnom, vrlo solidnom zvuku za cjenovni razred u  kojem se PlayStream A1 nalazi.

Advance Paris PlayStream A1

Vrsta Pametno integrirano stereo pojačalo
Snaga 2x 52 W (pri 6 Ω, THD 0,004%), klasa AB
DAC Do 32-bit/384 kHz PCM
Vrste zapisa MP3, WAV, FLAC, ALAC i AAC
Analogni konektori 3x RCA ulaz, phono MM ulaz, 1x RCA izlaz,
2x subwoofer izlaz
Digitalni konektori HDMI-ARC, 2x optički (TOSLINK) ulaz, koaksijalni ulaz
Digitalni ulazi 1x optički, 1x koaksijalni, USB-A
Ostali konektori 6,5-mm izlaz za slušalice, USB ulaz
Mreža Ethernet (10/100), Wi-Fi 5, Bluetooth (SBC, AAC, aptX), AirPlay, DLNA
Podržani glazbeni servisi Deezer, Qobuz, Amazon Music, Spotify, Tidal, Tune-In, iHeartRadio, vTuner
Dimenzije i masa 430 x 115 x 365 mm, 6,55 kg
Softver Advance PlayStream (Android, iOS)
Jamstvo 2 godine
Cijena 930,00 €
P
  • Dobre funkcionalnosti u okviru cjenovnog razreda,
  • solidan zvučni performans,
  • streaming mogućnosti i HDMI-ARC priključak iznimno pridonose finalnom korisničkom iskustvu
O
  • Izrada i kontrola kvalitete nisu na najvišem standardu,
  • nelijepa i ne odveć intuitivna upravljačka aplikacija

DOJAM
Uređaji Advance Parisa napreduju s margine prema srednjoj struji svjetske industrije elektronske zabave, zadržavajući pritom relativno povoljne cijene, ali još treba raditi na konstrukciji i estetici

Advance Paris PlayStream A1 HDMI – integrirano mrežno pojačalo (Advance Paris) MPC: 930,00 €
AKCIJA: 699,00 € Kupi

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ADVANCE PARIS NOVOSTI: