Jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, pijanist i skladatelj Matej Meštrović (https://hr.wikipedia.org/wiki/Matej_Meštrović) pripremio je i održao pravi glazbeni spektakl – gala koncert Matej Meštrović & Friends u HNK. U subotu 2. rujna 2023. od 19.30. svjedočili smo pravom glazbenom hedonizmu – veseloj i raskošnoj svečanosti glazbe!

Nadahnuti  Meštrović okupio je svjetska imena suvremene klasične glazbe kao i domaće snage. Orkestar HNK vodio je slavni dirigent maestro Jonathan Griffith (https://dciny.org/about/jonathan-griffith/), koji je mnogo puta dirigirao u vodećim koncertnim dvoranama Carnegie Hallu i Lincoln Centru. Upravo je Griffith prvi pružio priliku Meštroviću da nastupi pred punom dvoranom Carnegie Halla.

Na koncertu je nastupila sjajna flautistica Iris Gross (https://dciny.org/about/iris-derke/), koja u Zagreb dolazi izravno iz New Yorka kako bi izvela Meštrovićev „Koncert za flautu, klavir i orkestar“, posvećen upravo njoj. Potom, Rob Derke, jazz-saksofonist i pedagog iz New Yorka, kojeg je magazin „JazzTimes“ proglasio „među najboljim soprano saksofonistima današnjice“ (https://robderke.com/press.html).

Naši gosti Matej Meštrović i Friends
Naši gosti Matej Meštrović i Friends
Naši gosti Matej Meštrović i Friends
Naši gosti Matej Meštrović i Friends

Maestro Griffith i Iris Gross utemeljitelji su Distinguished Concerts International New York (DCINY), najveće privatne agencije sa zborom i orkestrom za ozbiljnu glazbu u New Yorku. A svoju virtuoznost na čuvenoj Stradivarijevoj violini publici je predstavio i najbolji svjetski mladi glazbenik 2015., austrijski violinist i skladatelj Yury Revich. (https://www.yuryrevich.com/web/).

Domaći glazbenici, operna diva Lana Kos (https://tartiereartists.com/roster/kos/) svojim je glasom još jedanput oduševila publiku, pijanistica Kristina Bjelopavlović (https://www.instagram.com/kristina_bjelopavlovic/?hl=en) koja s Meštrovićem surađuje već godinama, te ponajbolji bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar (https://www.hds.hr/clan/sercar-borna/) svojim umijećem dali su poseban zvuk ovom koncertu.

Naši gosti Matej Meštrović i Friends

Na programu su se našli Meštrovićevi aranžmani, neki od njih pisani posebno za ovaj koncert, a sve u pratnji orkestra Opere HNK Zagreb. Koncert je otvori Yury Revich na violini Meštrovićevom skladbom za volinu i orkestar, u kojoj se Matej Meštrović prvi put u javnosti pojavio kao dirigent.

Od arije iz opere Vespri Siciliani, preko Mozartove Alla Turce, Brahmsa, Vivaldija do Meštrovićeve čuvene Dunavske rapsodije te glazbe za otvorenje Pelješkog mosta, naslovi su koje smo imali priliku slušati u HNK Zagreb. A čuli smo i svjetsku praizvedbu Meštrovićeve kompozicije za klavir i orkestar Pleter, koja je nedavno snimljena s London Symphony Orchestrom.

Riječ je o jedinstvenoj i vrhunskoj glazbenoj poslastici, ne samo za profinjene glazbene ukuse nego i za širu publiku.

Nakon koncerta upoznali smo se s umjetnicima i dogovorili sjajno, pozitivno druženje koje se nastavilo sljedećih dana u AudioCinema Art, našem izložbeno/demonstracijsko/prodajnom salonu u Mesničkoj 9.

Lijepo smo se zabavili, preslušali mnoge nosače zvuka, a dobrano smo zagrizli i u streaming servise. Naši su gosti bili pozitivno iznenađeni novim tehnologijama i kvaliteti reproducirane glazbe u smislu prirodnosti i svih ostalih parametara, bez obzira radilo se o cijevnim ili tranzistorskim uređajima.

Stekli smo dojam da im se zvuk u AudioCinema Art salonu jako dopao, pogotovo jer su slušali svoje, dobro poznate nosače zvuka. I ostali uređaji, CD reproduktor, pojačalo, predpojačalo ali i zvučnici bili su na visini zadatka.

Uz zalogaje i gutljaje hrvatskih divota, priveli smo druženje kraju uz čvrsto obećanje: vidimo se uskoro!

Naši gosti Matej Meštrović i Friends
Naši gosti Matej Meštrović i Friends
Naši gosti Matej Mestrović i Friends
Naši gosti Matej Meštrović i Friends

Djelomično preneseno iz Večernjeg lista, 02.09.2023.

Fotografije s koncerta: Josip Regovic/PIXSELL

https://www.vecernji.hr/galleries/gallery-572954/?page=1