ifi Audio Uno BUG best buy recenzija
ifi Audio Uno BUG best buy recenzija

iFi Audio Uno – Jedan za sve -BUG recenzija

12. svibnja 2023. | Audio/video sistemi, iFi Audio, Recenzije

Predstavljanjem svojeg najjeftinijeg DAC-a s pojačalom za slušalice, iFi Audio pokrpao je posljednju rupu u svojem impresivnom katalogu akustičkog hardvera

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Svibanj 2023.) – link

 

Predstavljanjem svojeg najjeftinijeg DAC-a s pojačalom za slušalice, iFi Audio pokrpao je posljednju rupu u svojem impresivnom katalogu akustičkog hardvera

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Svibanj 2023.) – link

iFi Audio Uno

U svojoj prebogatoj ponudi digitalno-analognih konvertera s pojačalom za slušalice, iFi Audio nije imao samo jedno: model koji bi bio izuzetno povoljan – nipošto ne skuplji od 100 eura – a istodobno dovoljno dobar da bi predstavljao značajnu nadogradnju zvučnih kartica integriranih u naša stolna i prijenosna računala. Drugim riječima, tvrtki je nedostajao jeftini DAC s pojačalom za slušalice, na čiju bi se kupnju lako odlučili čak i korisnici koji se ni po čemu ne ubrajaju u audiofilsku sektu, ali su ipak, barem donekle, senzibilizirani oko problematike dobrog zvuka. Upravo tako najbolje bi se dao sažeti Uno, jedan od najnovijih proizvoda iz radionice neumornog engleskog proizvođača.

Uno je, dakle, izuzetno kompaktni digitalno-analogni konverter s ugrađenim pojačalom za slušalice. S dimenzijama 88 x 81 x 26 milimetara, uređaj je manji od dlana, a masa od svega 92 grama njegov format čini “džepnim”. Naravno, malena masa znači da ga nije lako stabilizirati na radnoj površini. Premda odozdo posjeduje dvije široke nožice, povlačenje kabela slušalica svejedno ga s lakoćom premješta po stolu.

Za napajanje (5 V/1 A) i prijenos zvučnih zapisa, koristi se USB-C konektor, smješten na pozadinu uređaja. Samim time, Uno se može povezati sa stolnim i prijenosnim Windows i macOS računalima, što mu je i primarna namjena, no također, u obzir dolazi uparivanje s mobitelima, tabletima i konzolama, čije akustičke performanse također može podići na višu razinu. Ipak, treba uzeti u obzir da će negativno utjecati na stanje njihove baterije; čak i prilikom tišeg slušanja, Uno troši oko 1 W energije.

Oblik uređaja očito je inspiriran proizvodima iz iFijeve linije Zen, iako je donekle modificiran, kako u smislu oblika, tako i konstrukcijskih materijala. Prednja “ploča” prekrivena je aluminijem, a samo kućište i pozadina, plastični su. Tekstura kućišta je hrapava, što Uno čini posve stabilnim u ruci. Premda ne bismo rekli kako se radi o osobito lijepom dizajnu, čitava pojava iFijeva mališana toliko je neupadljiva, da njegov izgled praktički nije bitan.

Na gornjoj strani<br />
uređaja naznačen<br />
je trenutačno aktivan<br />
profil zvuka - Game,<br />
Movie ili Music. EQ je<br />
moguće i isključiti; u tom<br />
slučaju plava LED-ica ne svijetli

Na gornjoj strani uređaja naznačen je trenutačno aktivan profil zvuka – Game, Movie ili Music. EQ je
moguće i isključiti; u tom slučaju plava LED-ica ne svijetli

iFi Audio UNO - DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 86,00 €

Može (i) samo kao DAC

Osim spomenutog USB-C ulaza, koji se koristi za podatke i napajanje, Uno straga posjeduje još i dva analogna RCA izlaza. Njih možemo iskoristiti za povezivanje s pojačalom snage, na koje su spojeni pasivni zvučnici, ili za izravnu vezu s aktivnim zvučnicima (studijskim monitorima). U takvoj kombinaciji Uno obavlja digitalno-analognu konverziju audiozapisa, a analogni signal potom biva amplificiran u tom, drugom pojačalu.

Pojačanje audiosignala za slušalice Uno obavlja samostalno, a “izbacuje” ga kroz prednji 3,5-milimetarski priključak, kod kojeg koristi tehnologiju S-Balanced, istu kakva je implementirana u izlaze tvrtkinih mnogo skupljih uređaja, poput iCAN, xCAN i xDSD. Prema specifikacijama, dotična smanjuje razinu šuma te interferencije lijevog i desnog kanala 50%, u odnosu na klasična nebalansirana rješenja.

Središnjim dijelom prednje strane Una dominira kotačić za glasnoću, koji se okreće sasvim glatko, a glasnoćom upravlja analogno. U svojem “podnožju” ima LED-icu, čija nas svjetlost informira o tipu i sempliranju audiosignala. Zelena boja naznačuje PCM signale do 96 kHz, a zelena do 384 kHz. Kad se obrađuju DSD 64/128 zapisi, boja LED-ice je cijan, a prilikom reprodukcija DSD 256 zapisa postaje plava. Najzad, boja fuksije (magenta) ukazuje na MQA zapise. Uno je deklariran kao MQA Renderer, što znači da će uredno reproducirati MQA signal koji dobiva iz, primjerice, Tidalove aplikacije za računala.

Povezivanje s izvorima zvuka obavlja se preko USB-C sučelja. Uno također<br />
raspolaže RCA izlazima, pa se može povezati s drugim pojačalom<br />
i koristiti isključivo kao DAC

Povezivanje s izvorima zvuka obavlja se preko USB-C sučelja. Uno također raspolaže RCA izlazima, pa se može povezati s drugim pojačalom i koristiti isključivo kao DAC

Lijevo od kotačića za glasnoću nalaze se dvije tipke: EQ i PowerMatch. PowerMatch regulira gain pojačala; ako ju pritisnete, Uno će isporučivati više snage te će raspon glasnoće zvuka biti veći. Naravno, ako ste zadovoljni glasnoćom koju dobivate bez korištenja PowerMatcha, tada ga je bolje držati isključenim.

Tipka EQ, kao što joj naziv kaže, upravlja integriranim ekvilizatorom, zapravo prebacuje nas između tvornički konfiguriranih profila zvuka. Profili su Music (pojačan bas), Movie (pojačan bas, a osobito srednje frekvencije, radi lakšeg razaznavanja govora) i Game (pojačan bas i više srednje te visoke frekvencije, kako bi se lakše čuli zvukovi, poput neprijateljskih koraka). EQ također može biti isključen te audiosignal u tom slučaju ostaje u izvornom obliku. Odabrana postavka EQ-a naznačena je svjetlošću pripadajuće oznake na gornjoj strani uređaja. Treba spomenuti da profili Movie i Game podosta mijenjaju tonalitet zvuka, i čine ga neprirodnim. Možda će vam profil Game zaista poslužiti da bolje čujete nadiruće neprijatelje, ali nauštrb ostatka akustičke prezentacije u omiljenim vam igrama. Jedini donekle preporučljiv profil je Music, jer on može unijeti živost u zvuk mlitavijih slušalica. Ako imate dobre slušalice, EQ je najbolje držati isključenim. Preferirali bismo da je iFi Audio, umjesto ekvilizatora, ponudio funkciju TrueBass, koju smo vidjeli kod Zen DAC-a V2, a koja kontrolirano pojačava isključivo duboke frekvencije, čineći zvuk toplijim i raskošnijim. Većini korisnika to bi bilo mnogo upotrebljivije od opisanog EQ-a. Kakva-takva utjeha je postojanje profila Music, premda on djeluje samo u najnižem dijelu dubokih frekvencija, pa više utječe na pozadinsku tutnjavu nego udarnost basa.

Tipka EQ namijenjena je odabiru profila zvuka, a PowerMatch povećava<br />
gain pojačala

Tipka EQ namijenjena je odabiru profila zvuka, a PowerMatch povećava gain pojačala

Nova elektronika

Kad govorimo o ugrađenoj elektronici, zanimljivo je da je iFi Audio u Uno ugradio digitalno-analogni konverter ESS Sabre ES9219, čime je “prekršena” tvrtkina poslovična vjernost Burr-Brownovim DAC-ovima. Bilo kako bilo, radi se o sposobnom 32-bitnom konverteru, koji preko USB-C ulaza podržava PCM zapise kvalitete do 32-bit/384 kHz, kao i DSD64/128/256 te MQA zapise. Njemu su pridodani Muratini višeslojni i TDK-ovi keramički kondenzatori te sposobno pojačalo za slušalice, koje isporučuje 211 mW snage, pri 32 Ω te 39 mW pri 300 Ω. Radi se o zadovoljavajućoj zalihi snage, više nego dostatnoj za ispunjavanje potreba apsolutno svih slušalica, koje bi potencijalni kupci jeftinog DAC-a s pojačalom za slušalice mogli posjedovati.

Za testiranje, koristili smo dva relativno ozbiljna para slušalica, Sennheiser HD 660 S 2 (600 eura) i Oppo PM-3, koje se više ne proizvode niti prodaju, ali u svoje su vrijeme koštale oko 500 eura. Oppove slušalice ne koriste dinamičke, već planarno-magnetske zvučničke jedinice, koje je teže “pokrenuti”, stoga smjesta razotkrivaju potkapacitirana pojačala za slušalice. Uno se odlično snašao s oba spomenuta para slušalica; čak i bez aktivacije PowerMatcha, raspolagali smo više nego dovoljnim rasponom glasnoće. S aktivnim PowerMatchom, glasnoća se mogla povećati do nepodnošljive razine. Naravno, ako posjedujete zahtjevnije planarno-magnetske slušalice, ili dinamičke modele s visokom impedancijom, odnosno niskom osjetljivošću, tada ćete svakako trebati pojačalo za slušalice s izdašnijom zalihom snage – i posegnuti dublje u džep. Ako vam je istodobno bitna i kompaktnost, zanimljiv bi vam mogao biti iFijev vlastiti GO bar, koji smo opisivali unatrag nekoliko mjeseci.

Vrlo kompaktne dimenzije znače da se Uno može koristiti i u kombinaciji<br />
s mobitelima, premda je u praksi svakako prikladniji za uparivanje s<br />
računalima

Vrlo kompaktne dimenzije znače da se Uno može koristiti i u kombinaciji s mobitelima, premda je u praksi svakako prikladniji za uparivanje s računalima

Akustička prezentacija Una uvjerljiva je. Premda je iFi implementirao drugačiji DAC od onog na koji smo od tvrtke navikli, zadržana je karakteristična čvrstoća zvuka u donjem dijelu spektra, kao i relativna neutralnost srednjih frekvencija, koje se reproduciraju bez ikakva umjetnog pojačanja ili povlačenja. U gornjem dijelu spektra na testiranim je slušalicama izostala forsirana analitičnost i hiperdetaljnost; štoviše, visoke frekvencije djelovale su nam blago zaglađeno, s očitim ciljem eliminacije zamora ušiju prilikom dugotrajnijeg slušanja.

Premda u smislu sirove snage nipošto nije najnapredniji jeftini DAC s pojačalom za slušalice, Uno u konačnici ostavlja dojam još jednog promišljenog proizvoda iz iFijeve radionice. Snaga mu je, s obzirom na ciljanu primjenu, sasvim adekvatna, performanse su mu odlične, krajnje je jednostavan za korištenje, te vješto igra ulogu “čistog” DAC-a, koji se može upariti s ozbiljnijim pojačalom za zvučnike ili slušalice. Za traženih 86 eura, radi se o instant-preporuci za svakoga tko želi osjetno poboljšati akustičke sposobnosti svojeg računala.

U minuciozno<br />
organiziranoj<br />
utrobi uređaja našao se<br />
digitalno-analogni konverter<br />
ESS Sabre ES9219, što je novost za<br />
iFi, s obzirom na tvrtkinu dugogodišnju<br />
vjernost Burr-Brownovim rješenjima

U minuciozno organiziranoj utrobi uređaja našao se digitalno-analogni konverter ESS Sabre ES9219, što je novost za iFi, s obzirom na tvrtkinu dugogodišnju vjernost Burr-Brownovim rješenjima

iFi Audio Uno

DAC ESS Sabre ES9219 (PCM 32-bit/384 kHz, DSD 64/128/256, DXD 384 kHz, MQA Renderer)
Ulazi USB-C
Izlazi RCA, 3,5-mm za slušalice
Dimenzije i masa 88 x 81 x 26 mm, 92 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 86,00 €

DOJAM
Za mnoge korisnike najbolji i najpovoljniji način za ulazak u svijet zaista dobrog zvuka

BUG BEST BUY
P
  • Uvjerljive akustičke performanse,
  • rafiniran analogni kotačić za glasnoću,
  • analogni RCA izlazi omogućuju uparivanje s drugim pojačalima,
  • široka podrška za audioformate,
  • odličan omjer mogućnosti i cijene
O
  • Malena masa čini ga sklonim “bježanju” po podlozi

iFi Audio UNO - DAC/pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 86,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO NOVOSTI: