Technics SU-GX70 - BUG recenzija - Smjerokaz budućnosti
Technics SU-GX70 - BUG recenzija - Smjerokaz budućnosti

Technics SU-GX70 – Smjerokaz budućnosti – BUG recenzija

12. siječnja 2024. | Audio/video sistemi, Recenzije, Technics

Novi Technicsov uređaj u klasi “sve u jednom, pa i više od toga” krcat je  mogućnostima i visokom tehnologijom, služeći pritom kao ogledni pokazatelj  koliko će funkcionalnosti današnji, a i budući, korisnici zahtijevati od kućnog audiouređaja

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Siječanj 2024.) – link

 

Novi Technicsov uređaj u klasi “sve u jednom, pa i više od toga” krcat je  mogućnostima i visokom tehnologijom, služeći pritom kao ogledni pokazatelj  koliko će funkcionalnosti današnji, a i budući, korisnici zahtijevati od kućnog audiouređaja

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Siječanj 2024.) – link

 

Technics SU-GX70

Prije sad već gotovo desetljeća, uskrsli Technics očito je ponovno uhodao svoje inženjerske i proizvodne pogone i procese, pa novi uređaji dolaze u redovnim, stabilnim ciklusima. Nakon solidnog naramka u posljednje vrijeme izdanih gramofona u raznim kategorijama  raspoređenih u Technicsove klase – Reference Class, Grand Class, Premium Class), tri modela zvučnika te nekoliko primjeraka minilinija, koje su trenutačno u katalogu, na red je  došlo i novo mrežno integrirano pojačalo, smješteno u Technicsov srednji razred (Grand  Class), odnosno okvirno u srednju kategoriju uređaja generalno na tržištu.

Naime, trenutačno su u Technicsovom katalogu ostala dva relativno klasična integrirana pojačala, oba prilično visoke cijene. No niti jedno od tih klasičnih integriranih pojačala dosad nije imalo dvije gotovo ključne funkcionalnosti u današnje vrijeme, barem kad je riječ o  modernim, “up-to-date” egzemplarima takve vrste uređaja. Radi se, naravno, o mogućnosti mrežnog streamanja glazbenih sadržaja bez pomoći dodatnih uređaja, te notornom HDMI ARC (Audio Return Channel) priključku. Stoga sada na scenu stupa novi Technicsov pulen u kategoriji do 2.000 eura, pod nazivom Technics SU-GX70, koji nudi obje te mogućnosti, uz još neke već poznate tehnologije iz  drugih tvrtkinih uređaja. Kako ta cjenovna kategorija više i nije ulazna u okvirima generalnog  tržišta, a očito je riječ o ulaznoj kategoriji cijene te vrste uređaja u okvirima Technicsova kataloga, primjećujemo da se proces laganog premještanja Technicsa u nešto višu tržišnu nišu od one koju je  tradicionalno, povijesno zauzimao, očito stabilizirao.

Tako je Technics, sada bez svake sumnje, postao u većoj mjeri “premium” marka nego što je to  dosad bio, na stranu što su se u njihovu katalogu, u prethodnim poslovnim ciklusima, redovno  znale nalaziti i poprilično skupe komponente. No stvarnost nove vizije poslovanja tvrtke jest očito u tome da se tamo više i neće moći naići na “budget” komponentu u pravom smislu riječi, posebno  kad je riječ o amplifikaciji. Provjerili smo kako se u tim novim okolnostima i stremljenjima snašao SU-GX70.

Technics Grand Class SU-GX70 (Technics) MPC: 1.799,00 €

Varijanta uređaja u crnom finišu namijenjena je onima koji traže više utilitarni dojam od svojih uređaja

AI-303 lifestyle

Širenje u srednju klasu

A ko ste se već prije susreli s novom generacijom Technicsovih integriranih pojačala, na prvu će vas pomalo iznenaditi relativno krotka vizualna impresija novog tvrtkinog uređaja. Naime, za razliku od skupljih modela, ali i od već izlaznog modela u klasi pod oznakom SU-C700 (koji se još uvijek  može kupiti, iako više nije u službenom katalogu), na prednjici Technicsa SU-GX70 nema ni primisli o korištenju ekstravagantnih vizualnih detalja kao što su to VU-metri, na koje nas je japanska tvrtka na neki način već navikla u ovoj najnovijoj fazi svog djelovanja.

Dapače, SU-GX70 izgleda prilično utilitarno, ne nudeći na svojoj kontrolnoj ploči praktički ništa  što uistinu nije nužno za rukovanje njime. Naime, nakon tipke za uključenje, koja zauzima početnu poziciju funkcionalnosti s lijeve strane prednje ploče, slijede 6,35-milimetarski priključak za  slušalice, USB Type-A priključak za spajanje vanjskih memorija s glazbom, te prozorčić senzora  daljinskog upravljača.

Dalje imamo još ukupno tri kontrole – veliki, podatni gumb za reguliranje glasnoće, relativno  malen, ali pregledan, monokromatski OLED displej, te nešto manji kotačić za izbor ulaza. I to bi zapravo bilo sve, s obzirom na to da se Technics očito odlučio vizualno što više pročistiti svoje  pojačalo u srednjoj  klasi. Razlog tome može biti i želja da se konzervativnijim izričajem uređaj  približi što širem sloju potencijalnih kupaca, pa možemo reći da se tako Technics doslovno vratio u okvire najklasičnijeg mogućeg izgleda integriranog pojačala.

Technics Grand Class SU-GX70 s boka

Technics SU-GX70 novo je mrežno integrirano pojačalo poznatog japanskog proizvođača, krcato visokim tehnologijama i funkcijama

Kad uređaj dolazi u crnom finišu svog u potpunosti metalnog tijela, kao što je to bio slučaj s  primjerkom koji smo dobili na test, gotovo da se može reći kako ništa osim ekrana (koji je ipak  čito znak aktualnog vremena) ne ukazuje da je riječ o komponenti koja je svjetlo dana ugledala 2023.  godine. Stoga bi pokoji neinformirani interesent SU-GX70 vizualno mogao zamijeniti za uređaj star koje desetljeće. Sudeći prema fotografijama, čini se da je verzija u plemenitom srebrnom finišu ipak nešto upečatljivija, što možda ima veze i s nekim arhetipovima plemenitije audioopreme, koja se u pravilu povezuje s uglancanim aluminijskim prednjicama.

No kada u kontekst takvog, relativno konzer vativnog, vanjskog izgleda u ređaja stavimo i uistinu širok raspon funkcionalnosti,  opcija i mogućnosti koje on nudi, možemo zaključiti da je takav finalni proizvod gotovo sigurno rezultat promišljene Technicsove odluke, čiji je menadžment očito zaključio kako je jednu ovakvu “katicu za sve” pragmatičnije učiniti vizualno suzdržanom, kako svojim (eventualno  ekstravagantnim) dizajnom ne bi odbila određeni sloj potencijalnih kupaca, koji su u prvom redu zainteresirani upravo za tu širinu funkcionalnosti i mogućnosti.

Moglo bi se zato reći da je ovaj uređaj zamišljen kao srednja klasa u svakom aspektu, tehnološki svakako, a čini se i sociološki. Uz uređaj se u paketu dobije standardni Technicsov daljinski upravljač, prilično funkcionalan, no ni po čemu osobit, te priručna antena za  potrebe FM/DAB+ prijemnika. To bi bile one pozitivne stvari. Nažalost, SU-GX70 izgubit će bodove s obzirom na to da u kutiji nećete naći strujni kabel,  pa čak niti priložene baterije za daljinski upravljač. Gorki šlag na tortu doći će sa saznanjem da priloženi priručnik i “brza  uputstva” nisu otisnuta čak niti na engleskom, a kamoli na hrvatskom.

Technics Grand Class SU-GX70 prednja

SU-GX70 u srebrnoj izvedbi aluminijske prednje ploče i čeličnog kućišta odiše dojmom klasične audiokomponente visoke klase

Švedski stol s opcijama i mogućnostima

Pravi uvid u konceptualnu viziju SU-GX70 možemo steći pogledom na njegov stražnji panel, ispunjen brojnim opcijama povezivanja. Gotovo sve u lazno -izlazne funkcionalnosti uređaja smještene su na lijevoj strani stražnje ploče. Prvi je na redu, u gornjem lijevom kutu smješten,  priključak za gramofonsku zvučnicu MM tipa, pokraj kojeg stoji priključak za njezino uzemljenje. Pokraj tog prvog analognog RCA ulaza, nalaze se još dva linijska, a taj dio gornjeg reda priključaka završava jednom od dvije antene za bežično povezivanje uređaja na mrežu, odnosno Wi- Fi/Bluetooth funkcionalnosti.

Krenut ćemo opet od lijevog ruba, ovaj put s donje strane stražnje ploče. Tu se prvo nalazi konektor za antenu radijskog prijemnika, koja je označena s FM, no sposobna je prihvatiti i signale sustava DAB+. Pored njega stoji već spomenuti HDMI ARC priključak, koji, ne samo da je općenito  hvalevrijedan dodatak takvoj vrsti uređaja, nego se Technics još dodatno potrudio oko njega,  implementirajući u tu vezu neke svoje unikatne tehnologije, o čemu nešto kasnije.

Daljnji niz ulaza nastavljaju oni digitalni, nudeći jedan koaksijalni i dva optička S/ PDIF-a, a na njih se nadovezuje jedan USB Type-B ulaz za vezu sa streamerom ili računalom. Posljednji ulaz u tom nizu jest LAN port. Po sredini stražnje ploče pojačala smješteni su prilično solidni zvučnički terminali, a s njezine desne strane smješteni su Pre-Out izlazni par RCA priključaka, druga antena bežičnih sustava, te IEC konektor za strujni kabel s tri izvoda. Kad na sve te funkcionalnosti dodamo još i podršku za streaming mrežnih sadržaja, jasno je da Technics SU-GX70 ne propušta niti jednu priliku da udovolji čak i vrlo zahtjevnim konzumentima uređaja kućne elektronike, jer objektivno, ova multifunkcionalna hobotnica neće niti takvima uskratiti nijednu mogućnost  povezivanja bilo kojeg modernog uređaja u koherentni sustav.

Stražnja strana<br />
Technicsa SUGX70<br />
vlasniku<br />
donosi svu silu<br />
funkcionalnosti<br />
usmjerenih na<br />
pojačavanje<br />
i propuštanje<br />
raznih vrsta<br />
ulaznih signala,<br />
a prvi put na<br />
Technicsovoj<br />
audiokomponenti<br />
tu je i HDMI ARC<br />
priključak

Stražnja strana Technicsa SUGX70 vlasniku donosi svu silu funkcionalnosti usmjerenih na pojačavanje i propuštanje raznih vrsta ulaznih signala, a prvi put na Technicsovoj audiokomponenti tu je i HDMI ARC priključak

LAPC

Korak prema boljem razumijevanju pojačala i zvučnika

Razlog zbog kojeg je pomalo neozbiljno dati stopostotno definitivni sud o određenom  udiopojačalu uvijek se nalazi u činjenici da taj uređaj, sam za sebe, zapravo ne predstavlja gotovo nikakav etalon. On, naime, uvijek mora raditi s neizbježnim “dodatkom” kakav predstavljaju zvučnici, kako bi uopće ostvario sama sebe, da tako kažemo. Spregu pojačalo – zvučnici, prema važnosti, može  nadmašiti samo sprega između zvučnika i sobe u kojoj oni djeluju, a ne treba posebno naglasiti da oba ta međuodnosa ovise o velikoj količini, uglavnom nepredvidivih, faktora. Impedancija zvučnika, kako stvari stoje, mijenja se praktički sa svakom reproduciranom frekvencijom, pa nam  je u svrhu vjerne reprodukcije sadržaja potrebno pojačalo koje će biti maksimalno indiferentno na  padove i skokove impedancije. Ipak, kao što i u puno kompleksnijem odnosu kao što je onaj između zvučnika i sobe ima uistinu dosta mogućnosti utjecaja (iako bi riječ “lijeka” pritom bila ipak  pomalo preoptimistična), tako i u nešto jednostavnijem vidu suradnje između pojačala i  zvučnika postoje načini da se taj kompleksan odnos svede na poprilično predvidljive krajnje rezultate.

Kad govorimo o klasičnim solid-state ustrojenim pojačalima, rješenje je bilo prilično jednostavno,  no zahtjevno i skupo. Velika zaliha snage, te sklopovi i komponente sposobni za brz odziv i reakciju  na dinamičke skokove, odnosno povezane padove impedancije, relativno uspješno su  “smirivali” taj odnos čak i kod kompleksnih zvučničkih sustava. Naravno, potreba za takvim  ustrojem pojačala dovela je do neizbježnog porasta cijene troškova njihove izrade, što se u određenoj mjeri odrazilo i na diferencijaciju kompletne industrije (u high-end segment). Druga je  priča s amplifikacijom u D i sličnim klasama, s obzirom na to da je ona konceptualno, inherentno  ustrojena tako da su konvencionalna digitalna pojačala povezana sa zvučnicima preko  niskopropusnog filtra na izlaznom stupnju, pa su stoga snažnije pod utjecajem vrludanja impedancije zvučnika. Također, iako su amplitudne karakteristike digitalnih pojačala poboljšane, u  odnosu na tradicionalne dizajne, zbog korištenja negativne povratne sprege, fazne se  karakteristike nisu mogle poboljšati na tako jednostavan način.

Stoga su se kod digitalno ustrojenih pojačala, prije određenog broja godina, pojavila prva rješenja  adaptivne optimizacije impedancije zvučnika. Svojedobno vrlo popularna i avangardna tvrtka, francuski Devialet, premijerno je tada predstavila svoj sustav pod nazivom SAM, koji je pomoću preddefiniranih profila omogućavao maksimalno pogodne uvjete za veliki broj tržišno dobavljivih  zvučnih kutija (u međuvremenu za preko tisuću modela, uz razne dodatne vrste optimizacije u  posljednjem modelu njihova pojačala). S obzirom na benefite takve vrste tretmana veze sa zvučnicima, Technics je u svojim vrhunskim modelima pojačala krenuo sličnim putem, pa smo  sada, transferom tehnologije, u mogućnosti testirati učinke takve optimizacije i u relativno pristupačnom modelu, kakav je SU-GX70.

Tu su funkciju u Technicsu nazvali LAPC, odnosno Load Adaptive Phase Calibration, koja bi  trebala omogućiti idealan impulsni odziv bilo kojeg para zvučnika priključenog na ovo pojačalo. Naime, Technics je razvio algoritam adaptivne optimizacije impedancije zvučnika koji izvodi  korekciju idealnog impulsnog odziva pomoću digitalne obrade signala, mjerenjem frekvencijskih amplitudno-faznih karakteristika pojačala s povezanim zvučnicima.

LAPC je naziv Technicsove izvedbe<br />
sustava aktivnog usklađenja i<br />
optimizacije impedancije zvučnika,<br />
koji pokušava riješiti probleme<br />
često karakteristične za digitalna<br />
pojačala DSP korekcijom idealnog<br />
impulsnog odziva

LAPC je naziv Technicsove izvedbe sustava aktivnog usklađenja i optimizacije impedancije  zvučnika, koji pokušava riješiti probleme često karakteristične za digitalna pojačala DSP korekcijom  idealnog impulsnog odziva

Ta tehnika omogućuje izravnavanje frekvencijskih karakteristika amplitude i faze, te isporučuje zvuk neometan  međusobnim djelovanjem pojačala i zvučnika, što bi trebalo rezultirati izrazito preciznim, razlučivim zvukom bogate prostorne ekspresije.

Naravno da smo i tu opciju isprobali tijekom testa. Ona zahtijeva minimalnu strpljivost i ponešto zvučnih impulsa u jednom, pa u drugom zvučniku, i uistinu donosi benefite vidljive u čvršćoj,  homogenijoj i stabilnijoj zvučnoj slici. Dapače, ako smo se povremeno i igrali s funkcijom Space Tune (koristeći razne profile, ili isključujući ju), moramo priznati da nam nije palo na pamet  isključivati LAPC, jednom kad smo se uvjerili u harmoničan odnos oba para zvučnika koje smo  isprobali s pojačalom, u odnosu na zvučne dosege prije uključenja tog Technicsovog featurea.

Mogli bismo čak reći da bi bez takve vrste korekcije SU-GX70 bio podosta oštećen u zvučnim  dosezima, u cjenovnoj klasi kojoj pripada. Važno je također spomenuti da, za razliku od funkcije  Space Tune – Measured, LAPC možete bez problema upogoniti i sa svojeg uređaja s Androidom.

Izlog aktualnih tehnologija

Technics je u SU-GX70 implementirao vlastiti patentirani sustav JENO Engine, kojim se želi utjecati na anuliranje digitalnih pogreški titranja ( jitter), reguliranje  generatora takta, te suzbijanje parazitskih signala koji bi mogli dovesti do neželjenih formi. JENO Engine korišten je i u HDMI ARC sučelju, koje je prvi put instalirano u jedan Technicsov proizvod,  a zadatak mu je minimizirati bilo kakav daljnji utjecaj jittera u signalu. Tvrtka priseže da je koristila mehanizam jedinstven na tržištu, podsjećajući na činjenicu da je Panasonic/ Technics davatelj licence za HDMI sustav. U okviru toga, videosignali izlaze iz SU-GX70 nižom brzinom, a digitalna vrijednost boje  svakog piksela postavljena je pritom na nulu. To bi trebalo osigurati rad s niskim opterećenjem između HDMI uređaja za odašiljanje i prijem, te spriječiti neželjeno stvaranje
šuma iz videosignala, odnosno anulirati svaki utjecaj na kvalitetu zvuka. Ponovno moramo  primijetiti da se Technics uistinu potrudio opremiti uređaj maksimalnim brojem sklopova iz vlastitog inženjeringa, koje je tvrtka imala pod čvrstom kontrolom. To nikako ne može biti loše  rješenje, posebno u kontekstu činjenice da svi ti sklopovi i komponente rade u međusobnoj  sinergiji, anulirajući međusobno prepreke inherentne zadanim principima rada pojedinačnih tehnologija.

Technics Jeno engine
Pregledan i dobro organiziran<br />
segment aplikacije Technics Audio<br />
Center, kojim se biraju izvori<br />
reprodukcije

Pregledan i dobro organiziran segment aplikacije Technics Audio Center, kojim se biraju izvori reprodukcije

Kartica reproduktora glazbenih servisa i lokalnih sadržaja estetski je i funkcionalno dobro riješena, te prikazuje grafičku opremu albuma, kao i sve druge potrebne informacije

Kartica reproduktora glazbenih servisa i lokalnih sadržaja estetski je i funkcionalno dobro  riješena, te prikazuje grafičku opremu albuma, kao i sve druge potrebne informacije

Lijepo dizajniran i funkcionalan Technicsov daljinski upravljač već nam je poznat s drugih njihovih uređaja

Lijepo dizajniran i funkcionalan Technicsov daljinski upravljač već nam je poznat s drugih njihovih uređaja

Centar veza i operacija

Technicsova vlastita aplikacija Audio Centar, koja podržava platforme Android i iOS, mjesto je s  kojeg je moguće obaviti najviše ponuđenih operacija koje se tiču upravljanja uređajem SU-GX70.  Ona je i nadalje organizirana jasno i pregledno, a moguće je koristiti usluge brojnih glazbenih  servisa, internetskog radija, lokalne mreže ili vanjske memorije s glazbenim datotekama, te usto upravljati funkcijama FM/DAB/DAB+ radija. Streaming funkcije u s – postavljaju se preko aplikacije za podržane ser vise, a integrirani su Spotify Connect, Tidal, Deezer, Qobuz i Amazon  Music HD.

Zanimljivo je da postoji i opcija odabira Podcasta, kojih postoji popriličan broj izlistanih na hrvatskom jeziku. Za sve ostale streaming avanture, tu su podrška za Chromecast i AirPlay2. Aplikacija podržava i mogućnost MQA audiostreaminga, za koji, prema posljednjim vijestima, izgleda nije sve gotovo (barem u smislu kodeka- renderera), s obzirom na to da je prava na njega otkupila grupa Lenbrook, za potrebe svoje platforme Bluesound.

Moramo spomenuti da segment aplikacije koji otvara internetske radiopostaje ima veliku ponudu radiostanica, uključujući i one koje emitiraju u lossless formatima, lijepo prikazuje grafička rješenja pojedinih stanica, no, nažalost, nije u stanju prikazati tagove s informacijama o pojedinim skladbama koje sviraju. Druga važna funkcija aplikacije Audio Center jest upravljanje raznim funkcijama pojačala. Osim klasičnog izbora pojedinih ulaza, iz aplikacije je moguće upravljati funkcijama upravljanja zvučnom slikom. Njih ima poprilično, što je značajan dodatak na onaj, već sam za sebe širok, popis hardverskih featurea Technicsa SU-GX70, a to ovo pojačalo uistinu čini visokotehnološkim uređajem.

Najzanimljivija je i dalje opcija Space Tune, koja, uz preddefinirane ekvilizacijske setove, nudi i funkciju digitalne korekcije prostora, koja je u izborniku označena – Space Tune – Measured. Napominjemo da taj ključni dodatak radi samo na iOS platformi, s obzirom na neusporedivo manje parametara Appleovih mikrofona iz pojedinih modela uređaja, u odnosu na neprohodnu šumu uređaja temeljenih na Androidu.

Technics Grand Class SU-GX70 gornja
Technics Grand Class SU-GX70 gumb

Za utjehu, u okviru Androida moći ćete barem izabrati preddefinirane opcije smještaja zvučnika, koje također donose primjetljive pomake u kvaliteti reprodukcije, ovisno o konkretnoj situaciji u kojoj su zvučnici smješteni. No, kad je riječ o funkciji Measured, radi se o gotovo krucijalnoj opciji, pa potencijalnom korisniku preporučujemo da barem pozove u goste poznanika s iOS uređajem i obavi mjerenje sobe, ako već sâm nema podržan Appleov gadget. Nju  je, naime, moguće obaviti u nekoliko minuta, i ostaviti preddefiniranom u  daljnjem korištenju. Bez obzira na to što se pažljivijim proučavanjem frekvencijske krivulje korekcije koju dobijete tako može otkriti da korekcija signala ne ide u registre više od 8.000 Hz, taj upliv u kritična područja niskih i srednjih frekvencija učinit će značajna poboljšanja krajnjim  rezultatima reprodukcije u vašoj sobi.

Druga važna opcija koja zahtijeva ponešto mjerenja jest funkcija LAPC. Osim te dvije, najvažnije opcije, koje SU-GX70 nudi, sučelje aplikacije Audio Center omogućuje još i naramak drugih podešavanja i krojenja zvuka, od korištenja balansa kanala i tonskih kontrola pojačala, uključenja ili isključenja pre-out izlaza, pa do, primjerice, funkcija zakretanja faze analognih ulaza, subsoničnih filtera phono ulaza, o dnosno v eć s pomenute Pure Amplification funkcije. Uz to, SU- GX70 nudi opširne mogućnosti podešavanja brojnih opcija upravljanja, kako s uređajem (sleep, auto off ) i njegovim ekranom (dimmer), tako i s raznim podešavanjima HDMI i Bluetooth  funkcija. Posebno je pohvalno to što se iz aplikacije bez problema može uključiti i isključiti uređaj, što je opcija koja zna, poprilično neshvatljivo, izostati iz uređaja takve vrste (i cijene).

Technics Grand Class SU-GX70 srebrni i crni

IMPLEMENTIRANE TEHNOLOGIJE

Digitalan, s primjesama analognog

Ako počnemo proučavati kojim je sve tehnologijama opremljen novi Technicsov pulen, mogli bismo potrošiti prilično mnogo vremena, jer popis je uistinu dugačak. To apsolutno vrijedi i kad se  osvrnemo samo na hardversku osnovu.

Za početak, Technics SU-GX70 upotrebljava potpuno digitalno pojačalo s vlastitom tehnologijom,  odnosno čipom pod nazivom BU26902. Pojačalo nominalno isporučuje 40 W na 8 Ω (odnosno, 80  W po kanalu na 4 Ω), s 1% deklarirane harmoničke distorzije. Radi se o rješenju koje smo već prije  upoznali, a spomenimo samo kako ga karakterizira činjenica da je signal do samog izlaza u  digitalnoj domeni. Stoga i nema potreba za posebnim DAC čipom, jer se ne izvodi klasična  digitalno-analogna konverzija prije pojačanja signala, nego se koristi PWM koncept za modulaciju  izlaznih impulsa (u dijelu pojačanja signala).

SU-GX70 koristi switch napajanje velike brzine (približno 130 kHz). Technics se odlučio na  odvojena napajanja za sklopove obrade, odnosno pojačanja signala, kako bi osigurao što čišću  razinu ulaznog i izlaznog signala iz tih pojedinih sklopova. Iz tvrtke navode da dvostruko napajanje korišteno na SU-GX70 omogućuje uređaju visok omjer signala i šuma (vjerojatno, između ostalih aspekata cjelokupnog tehnološkog rješenja) kako bi osigurao detaljan glazbeni performans, bez  neželjenih padova razlučivosti, no ne navode i konkretnu vrijednost. Pritom se koristi tehnologija  koju tvrtka naziva Clean Power Clock Generator, preuzeta iz komponenata serije Reference Class. Ona također utječe na rad digitalnih napajanja, te pripomaže preciznoj digitalnoj obradi signala. 

Kad se podigne poklopac, SU-GX70 više izgleda kao računalo, nego kao<br />
elektronski sklop koji služi pojačanju audiosignala. Naravno, riječ je o<br />
digitalnoj klasi amplifikacije

Kad se podigne poklopac, SU-GX70 više izgleda kao računalo, nego kao elektronski sklop koji služi pojačanju audiosignala. Naravno, riječ je o digitalnoj klasi amplifikacije

Unatoč digitalnom ustrojstvu amplifikacijskog segmenta uređaja,<br />
Technics je sklop koji se tiče ulaza analognog signala izveo u<br />
klasičnoj, diskretnoj tehnici

Unatoč digitalnom ustrojstvu amplifikacijskog segmenta uređaja, Technics je sklop koji se tiče ulaza analognog signala izveo u klasičnoj, diskretnoj tehnici

To sve, naravno, ima puno smisla, s obzirom na to da je u takvoj vrsti potpuno digitalnih ustroja  napajanje faktično integrirani dio topologije. Korištenjem najkraće moguće veze između napajanja  i sklopa pojačala snage, SU-GX70 osigurava zanemarivi šum i nisku impedanciju signala, a implementacija topologije toliko je detaljna da se pazilo čak i na to da spojevi između konektora zvučnika i izlaznih vodova pojačala snage koriste nemagnetske mesingane vijke.

Očita iznimka od tog pristupa su analogni ulazi, pa je stoga Technics, kako bi osigurao što bolje suglasje s digitalnom osnovom pojačala, sklop diskretnog analognog ulaza koji se koristi u SUGX70 redizajnirao i  prilagodio na osnovi onog iz vrhunskog pojačala tvrtke, SU-R1000. Korišten je isti simetrični  raspored ulaznih sklopova, kao i drugi visokokvalitetni audiodijelovi koji se koriste u tom top-of-the-line modelu. Technics navodi FET komponente vrhunske  kvalitete, tankoslojne otpornike i metal-film kondenzatore na putu signala. Tu nije kraj  poveznicama s vrhom Technicsove ponude, jer se u SU-GX70 koriste isti elektrolitski  kondenzatori (Panasonicovi, očito) kao i u najskupljim modelima tvrtke, konkretno u  sklopovima napajanja i komponentama pojačala snage. Dodajmo još da je pojačalo moguće  staviti u način pod nazivom Pure Amplification, koji isključuje napajanje s mrežnih i HDMI sklopova, kako bi osjetljivim analognim ulazima omogućio maksimalno neometano djelovanje.

Tehnološki predvodnik

Kada trebamo zaokružiti stav o onom što SU-GX70 uistinu pruža, ne možemo izostaviti činjenicu da je riječ o tehnološki vrlo naprednom uređaju, krcatom vlastitim Technicsovim “in-house” tehnologijama, kao niti činjenicu da mu – funkcionalno – nije moguće naći ozbiljniju manu. Kad je riječ o zvučnim dosezima, odmah nakon uključenja bilo je jasno da je sposoban za vrlo solidnu zvučnu predstavu u svojoj cjenovnoj klasi, koja može ispratiti jednako kvalitetne, pretpostavimo ponešto otmjenije zvučnike za funkcionalne zajedničke prostore ili dnevne sobe, uređene prema ukusu svih članova obitelji. Pritom tih četrdesetak vata RMS-a na 8 Ω neće predstavljati neki  problem čak niti za malo “zaguljenije” zvučne sustave (uostalom, tu je i funkcija LAPC), no krajnji zvučni utisak možda neće biti dovoljno uzbudljiv za već formirane slušatelje, koji posjeduju  prethodno iskustvo s komponentama iz slične cjenovne klase. Stvar se u tom smislu podosta promijenila nakon uključenja funkcija Space Tune i LAPC, pa bismo rekli da to i jesu glavni aduti  ovog uređaja, s obzirom na to da njihov upliv na krajnji zvučni rezultat dovodi ovaj uređaj u ravan s određenim brojem konkurentskih uređaja koji možda nisu tako praktični, ili ih je potrebno kupiti  više za ukupno sličnu cijenu, kako bi se dobila funkcionalnost i zvučni doseg koji Technics daje u jednoj kutiji.

Tako, posvjedočili smo da je ovom uređaju potreban samo jedan dobar par zvučnih kutija, kako bi  utjelovio što zapravo znači kvalitetan hi-fi sustav u vašem domu, a na to možemo samo pridodati i benefite korisnih funkcionalnih opcija koje ovaj Technicsov uređaj sam za sebe nudi.

Počastili smo se stoga brojem s albuma “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” iz davne 1972. godine, pokojnog Umjetnika (veliko prvo slovo nije tipfeler, nego adekvatno priznanje) Davida Bowieja. “Moonage Dayd ream” u uvjerljivoj izvedbi Technicsova uređaja, odvela nas je istodobno i unatrag i unaprijed u vremenu, kako to samo izvorna umjetnička djela  mogu, s obzirom na to da ih same za sebe definira upravo takva vrsta bezvremenosti. Mnoga djela velikog britanskog autora jednako dobro funkcioniraju danas kao i u vrijeme kad su nastala, a jednako dobro vibrirat će i generacijama koje dolaze. Poželimo Technicsu (i njegovom pulenu) barem dio takve vrste uspjeha, jer ova kompanija svakako zaslužuje uveseljavati svojim  proizvodima buduće sretne korisnike. Čini nam se da je Technics SU-GX70 svakako solidan korak prema takvom razvoju situacije.

Copyright RCA Victor - izvor Wikipedia

Copyright RCA Victor – izvor Wikipedia

Technics SU-GX70

Tip Mrežni streaming receiver
Nazivna snaga 2x 40 W pri 8 Ω / 2x 80 W pri 4 Ω
Analogni ulazi 2x RCA linijski / 1x phono (MM)
Digitalni ulazi HDMI ARC, 2x optički (TOSLINK), 1x koaksijalni, 1x USB-A, 1x USB-B
Analogni ulazi PCM 32-bit/384 kHz, DSD512
Analogni izlazi Analogni ulazi 1x pre-out, 6,3 mm (za slušalice)
Mrežna povezivost LAN (10/100), Wi-Fi, Bluetooth 5.1 (SBC, AAC)
Tuner DAB/DAB+/FM
Podrška za bežične platforme Chromecast, AirPlay 2, UPnP
Podržani glazbeni servisi Spotify Connect, Deezer, Tidal, Amazon Music, Qobuz, internetski radio
Dimenzije i masa 94 x 340 x 341 mm, 6,6 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.790,00 €
P
  • Mnogo funkcionalnosti u kompaktnom pakiranju,
  • kompetentan zvuk u klasi,
  • izvrstan dizajn,
  • HDMI ARC priključak daje mu potrebnu dozu funkcionalnosti za prosječnog današnjeg kupca
O
  • Uključeni paket opreme je manjkav,
  • upravljačka aplikacija ima manje nedostatke,
  • krajnjim zvučnim performansom ipak nije premašio prosjek cjenovne klase

DOJAM

Ovaj multifunkcionalni paket bit će vrlo dobar izbor za kupce koji neće žaliti novca kako bi dobili sveobuhvatno, praktično i vrlo kvalitetno izvedeno rješenje za potrebe ozvučenja svog doma

Technics Grand Class SU-GX70 (Technics) MPC: 1.799,00 €

Technics SU-GX70 i SL-1500C-W - Zajedno smo jači!

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

TECHNICS NOVOSTI: