Klipsch The Sevens BUG preporuka EISA 2024 Nagrada
Klipsch The Sevens BUG preporuka EISA 2024 Nagrada

Klipsch The Sevens – BUG preporuka

03. studenoga 2023. | Audio/video sistemi, Klipsch, Recenzije

Klipschevi zvučnici The Sevens omogućit će vam da na njih spojite televizor,  gramofon i druge izvore te se prepustite uživanju u kvalitetnoj akustici, bez brige oko pojačala, DAC-ova, kabela i drugih komplikacija, koje svijet hi-fija obično donosi.

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Studeni 2023.) – link

 

Klipschevi zvučnici The Sevens omogućit će vam da na njih spojite televizor,  gramofon i druge izvore te se prepustite uživanju u kvalitetnoj akustici, bez brige oko pojačala, DAC-ova, kabela i drugih komplikacija, koje svijet hi-fija obično donosi.

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Studeni 2023.) – link

Klipsch The Sevens

Na snebivanje dijela zagriženijih audiofila, zvučnici poput Klipscheva modela The Sevens budućnost su kućne akustike. Možemo se praviti da su elaborirani sustavi s gomilom komponenti ono čemu valja težiti, no stvarnost je drugačija.

Moderni korisnik želi da su stvari što jednostavnije; da se glazbeni sustav sastoji od što manje dijelova, da za rad ne zahtijeva više od dva-tri kabela, i da za njegovo uspješno sastavljanje ne treba imati doktorat iz elektronike.

U tom smislu, zvučnici Klipsch The Sevens gotovo su savršeni. Sastoje se od samo dva kabela – jednog koji povezuje lijevi i desni zvučnik, i jednog koji ide u strujnu utičnicu – te svoje vlasnike u potpunosti lišavaju brige oko odabira pojačala, jer je amplifikacija, potrebna za rad sustava, ugrađena u primarni zvučnik (sami odlučujemo hoćemo li ga koristiti kao lijevi ili desni). U primarnom zvučniku nalazi se i sva ostala elektronika. Tu su digitalno-analogni pretvarač, koji zna raditi s PCM zapisima razlučivosti do 24-bit/192 kHz, napajanje, te svi dostupni priključci.

Konkretno, radi se o HDMI ARC, USB i optičkom (TOSLINK) digitalnom ulazu, paru  analognih ulaza (3,5-milimetarski i RCA, s prekidačem za odabir između linijskog i gramofonskog), te izlazu za subwoofer. Uz sve navedeno, Klipsch The Sevens podržavaju i bežičnu reprodukciju zvuka, preko Bluetooth kodeka SBC, AAC, aptX i LDAC.

Zanimljiva je prisutnost USB ulaza, koji u pravilu koristimo za što jednostavnije povezivanje aktivnih zvučnika s računalom. Neka vas njegovo postojanje na poleđini The Sevensa ne  natjera na pomisao kako se radi o dobrom izboru za slušanje s udaljenosti manje od jednog metra. Štoviše, Klipscheve zvjerke ne možemo preporučiti ni za jednu manju prostoriju u domu, jer u iole skučenijim okolinama neće biti moguće obuzdati njihov grandiozan bas, čak ni  ako ga reduciramo u mobilnoj aplikaciji Klipsch na optimalnu visinu, i eliminirati mogućnost prijenosa vibracija na komodu ili policu. S televizorom ih u slučaju takvog  postavljanja možete povezati pomoću HDMI ARC sučelja, čime ćete osigurati da se oni zajedno  uključuju, ali i da daljinski upravljač od televizora regulira njihovu glasnoću. Tada vam preostaje spojiti druge željene komponente, poput gramofona ili glazbenog  streamera, i – uživati.

Klipsch The Sevens aktivni bežični bookshelf zvučnici (par) (Klipsch) MPC: 1.509,00 €

Skidanjem platnene mrežice otkriva<br />
se pogled na hornu, u kojoj se<br />
nalazi 1-inčni visokotonac od titana,<br />
te 6,5-inčnu bas-srednjetonsku<br />
jedinicu

Skidanjem platnene mrežice otkriva se pogled na hornu, u kojoj se nalazi 1-inčni  visokotonac od titana, te 6,5-inčnu bas-srednjetonsku jedinicu

Svi ulazi koje biste mogli zatrebati<br />
smješteni su na stražnju stranu<br />
primarnog zvučnika. On može<br />
funkcionirati kao lijevi ili desni kanal,<br />
što biramo pomoću pripadajućeg<br />
prekidača

Svi ulazi koje biste mogli zatrebati smješteni su na stražnju stranu primarnog zvučnika. On  može funkcionirati kao lijevi ili desni kanal, što biramo pomoću pripadajućeg prekidača

Inspirirani najboljima Zvučničke kutije The Sevensa dimenzija su 41,6 x 20,7 x 27,6 centimetara, a silno dotjeran, retro dizajn, označava početak nekog novog poglavlja u Klipschevoj bogatoj karijeri.

Tvrtkini zvučnici za “široke mase” dosad su izgledali pomalo nerafinirano, gotovo industrijski. The Sevens, navodno, su inspirirani modelima iz Klipscheve luksuzne Heritage – načinjeni su od MDF-a, ali sa završnim slojem od pravog drva. Zvučničke jedinice prekrivene su mrežicama  od fine tkanine, što osobito efektno izgleda u testiranoj boji oraha, gdje spoj drvenih kutija i  krem platnenih mrežica naprosto oduševljava svojom vintage estetikom. Za ziheraše, tu je i mat crna varijanta zvučnika.

Kako se ipak radi o nečem vrlo modernom, otkriva gornja ploha primarnog zvučnika, gdje  nalazimo dva metalna kotačića i kaskadu bijelih LEDica. Gornji kotačić namijenjen je odabiru ulaza (HDMI, Bluetooth, optički, USB, AUX ili gramofonski, odnosno linijski, ovisno o spojenom izvoru), a donji reguliranju glasnoće zvuka. Ako vam se ne ustaje iz fotelje, obje te  radnje možete obavljati i preko mobilne aplikacije Klipsch Connect, ili pomoću priloženog  daljinskog upravljača. Potonji razočarava, kako jeftinim, plastičnim dizajnom, tako i iznenađujuće limitiranim dometom – reagira samo kada se usmjeri izravno prema primarnom zvučniku.

Spomenuta mobilna aplikacija sa zvučnicima komunicira pomoću Bluetootha pa povremeno usporeno reagira na podražaje. Nekoliko puta dogodilo nam se i da izgubi konekciju, što se rješava zatvaranjem i ponovnim pokretanjem. To je još jedan danak izostanku Wi-Fi  povezivosti, koja bi drastično povećala brzinu bežične komunikacije sa zvučnicima.

Metalni kotačići na gornjoj strani<br />
primarnog zvučnika namijenjeni<br />
su odabiru ulaza i upravljanju<br />
glasnoće. Aktivni ulaz obilježen je<br />
bijelom LED-icom, no iz sjedećeg<br />
položaja ju, naravno, nećete vidjeti

Metalni kotačići na gornjoj strani primarnog zvučnika namijenjeni su odabiru ulaza i  upravljanju glasnoće. Aktivni ulaz obilježen je bijelom LED-icom, no iz sjedećeg položaja ju, naravno, nećete vidjeti 

Zahvaljujući HDMI ARC ulazu, The Sevens s lakoćom se povezuju s televizorom te možemo koristiti<br />
daljinac od televizora za namještanje glasnoće

Zahvaljujući HDMI ARC ulazu, The Sevens s lakoćom se povezuju s televizorom te možemo koristiti daljinac od televizora za namještanje glasnoće

Daljinski upravljač prilično je neugledan: plastičan i pretjerano osjetljiv na usmjerenost prema zvučniku

Daljinski upravljač prilično je neugledan: plastičan i pretjerano osjetljiv na usmjerenost  prema zvučniku

Aplikacija u svojem sučelju nudi k lizač glasnoće te tipke za pristup ekvilizatoru, funkcijama Dynamic  Bass i Night Mode, izborniku ulaza te naprednijim postavkama zvučnika. Sekcija Equalizer rudimentarna je i svedena na četiri tvornička profila zvuka (Flat, Vocal, Bass, Rock) te jedan manualni (Custom), koji postaje aktivan kada se samostalno poigramo bazičnim tropojasnim  ekvilizatorom, gdje ne možemo upravljati konkretnim frekvencijama, već samo klizačima Bass,  Mid i Treble, i to na skali od -10 do +6 dB.

Dynamic Bass ekstremno pojačava bas sa smanjenjem glasnoće, radi postizanja živosti prilikom tihog slušanja, ali u svemu zajedno ipak odlazi mrvicu predaleko te ga je bolje izbjegavati.

Antipod tome je Night Mode, način rada koji posve reducira basove, kako bi The Sevens zvučali što diskretnije i manje uznemirujuće za usnule ukućane. Izbornik Settings ima  tri važne opcije – onu za nadogradnju firmwarea, za kontrolu “glasnoće” spojenog subwoofera (ako ga dodamo u sustav) te za odabir prostornog položaja zvučnika.

Nude nam se tri opcije: Wall (zid), Corner (kut) i Other (ostalo), pri čemu prva reducira basove za 6 dB, druga za 3 dB, a posljednja ih ostavlja netaknutima. Zgodno i korisno, ali svejedno vas neće spasiti u slučaju  da The Sevens postavite u premalu prostoriju, jer njihova sposobnost reprodukcije dubokih  tonova je impresivna, a opisanim digitalnim škopljenjem samo ćete im zatomiti energičan  karakter.

Za optimalne performanse, zvučnike The Sevens postavite na stalke<br />
i odmaknite što dalje od zidova

Za optimalne performanse, zvučnike The Sevens postavite na stalke i odmaknite što dalje od zidova

Aplikacija za konfiguraciju zvučnika i odabir ulaza za komunikaciju sa zvučnicima koristi Bluetooth konekciju, što rezultira povremenim sporijim reagiranjem na učinjene promjene

Vole prostor

Za reprodukciju zvuka kod The Sevensa zadužena je kombinacija 1-inčnog titanijskog visokotonca, smještenog u 90° x 90° Tractrix “hornu”, 6,5-inčnog bas-srednjetonca s  kompozitnim vlaknima, stražnjeg bas-refleksnog porta i, kumulativno, 200-vatne  amplifikacije, podijeljene na 100 W po kanalu, od čega se s 80 W pogoni bas-srednjetonska jedinica, a s 20 W visokotonska. Naravno, radi se o pojačalima klase D, a njima je pridodan i DSP, čije karakteristike Klipsch ne otkriva.

Deklarirani frekvencijski odziv zvučnika je od 39 Hz do 25 kHz. Korisnički priručnik ne sadrži preporuke za optimalno pozicioniranje zvučnika, ali testiranje je pokazalo kako ih obavezno treba što više odmaknuti od stražnjeg i bočnih  zidova – najmanje pola metra, a prema mogućnosti, i više. Zvučnici međusobno mogu biti  razmaknuti najviše šest metara, jer upravo toliko kabela Klipsch prilaže u pakiranju.

Ako imate prostor gdje biste ih htjeli razmaknuti više od toga, tada bi za njega ionako bili prikladniji neki drugi, veći zvučnici. Također, bilo bi poželjno da ne sjedite uza zid, već da se nalazite u “slobodnom prostoru”, kako vam se niskofrekventni zvučni valovi ne bi akumulirali  iza leđa i prouzročili neugodnu tutnjavu.

To su pravila koja vrijede za sve zvučnike, ali u ovom  ih slučaju posebno naglašavamo zbog varljive veličine The Sevensa. Naime, njihovi bi vas fizički gabariti mogli natjerati na pomisao da će integracija u prostor biti trivijalna, a to u praksi definitivno nije slučaj. U našoj uobičajenoj prostoriji za testiranje zvučnika – akustički tretiranoj sobi od šesnaestak kvadrata – njihov bas naprosto nije bilo moguće obuzdati.

No, nakon što smo ih preselili u dvostruko veću prostoriju otvorenog koncepta, odmaknuli od zidova i pozicionirali se na sredinu prostorije, The Sevens su zapjevali sasvim drugačiju pjesmu.

Klipsch The Sevens
Klipsch The Sevens

Tada do izražaja dolazi njihov silno energičan karakter, postignut kombinacijom duboke ekstenzije i snažnog niskofrekventnog udara, te živahnih, prilikom vrlo glasnog  slušanja povremeno i prodornih visokih frekvencija, koje izlaze iz horne, odnosno ugrađenog 1- inčnog titanskog visokotonca. Premda mogućnost spajanja subwoofera postoji, za većinu  korisnika on će biti suvišan – tolika je dubina i snaga basa Klipschevih zvučnika. Aktivacijom  funkcije Dynamic Bass niske frekvencije postaju još monstruoznije, ali tada više nema govora o njihovoj kontroli i slojevitosti.

Dynamic Bass može biti koristan prilikom gledanja akcijskih filmova, ali općenito ga treba držati isključenim. Krasi ih vrlo dobra dinamika, kao i neočekivana prostranost prezentacije,  kako u horizontalnom, tako i vertikalnom smjeru. Bez osobita petljanja s pozicijom zvučnika,  postigli smo efekt da zvuk dopire iz čitavog prostora, umjesto iz dviju fizičkih kutija. S neviđenom lakoćom dobiva se i fantomski središnji kanal, pojavnost kada glasovi djeluju kao  da dopiru iz prostora između zvučničkih kutija.

Klipsch The Sevens

Sredina frekvencijskog raspona većim je  dijelom neutralna, ali osjeti se kako su neki vokali i instrumenti blago naglašeni, srećom ne  toliko da bi zvučali “izrezano” iz ostatka prezentacije. Općenito su srednje i visoke frekvencije  svojom prisutnošću i detaljnošću vrlo pogodne za velik broj glazbenih žanrova, kao i za  gledanje filmova i serija, što je odlična vijest za sve one koji će Klipscheve zvučnike kupiti s namjerom da ih povežu s televizorom.

Klipsch The Sevens odlični su aktivni zvučnici, koje od savršenstva dijeli samo Wi-Fi povezivost, odnosno mogućnost streamanja glazbe bez dodatnih investicija. Nemojte podcijeniti njihove gabarite, ni pomišljati o guranju u male prostore, jer u tom slučaju nećete im moći stati na kraj. No, smjestite li ih u adekvatno okruženje, oni će vam zahvalno zapjevati,  i ponuditi vam mnogo godina uživancije u zaista dobrom zvuku.

BEŽIČNA POVEZIVOST

Žude za streamerom

Jedino što Klipscheve zvučnike dijeli od potpune povezivosti i savršene integracije u moderne  dnevne boravke, pomalo je iznenađujući izostanak mogućnosti spajanja na kućni Wi-Fi. Samim time, nema podrške za protokole poput Spotify Connecta i Tidal Connecta, a nema ni Chromecasta, AirPlaya, mogućnosti reprodukcije glazbe s mrežno dijeljenih diskova, i sličnih  modernih, digitalnih blagodati. Drugim riječima, za izvore zvuka, izuzev Bluetootha, morat  ćete se snaći sami.

To može biti vaš televizor, koji ćete s Klipschevim zvučnicima spojiti pomoću HDMI ARC  sučelja (i time omogućiti upravljanje glasnoćom zvuka preko daljinca TV-a), no ako želite  slušati glazbu s omiljenih glazbenih servisa i internetskih radijskih postaja bez uključivanja  televizora, najbolje ćete proći kupnjom glazbenog streamera, koji se sa zvučnicima može  povezati optikom (tada digitalno-analognu konverziju signala prepuštate zvučnicima), ili  analogno (u tom slučaju koristi se DAC u odabranom streameru).

U te svrhe poslužit će vam svaki iole sposobniji glazbeni streamer, a ako želite proći što  jeftinije, a još uvijek imati proizvod adekvatne kvalitete, preporučujemo Elipson WM  multiroom WiiM mini.

Dotični košta stotinjak eura, dostupan je u ponudi iste trgovine koja prodaje Klipscheve  zvučnike, a dodaje im praktički sve što im tvornički nedostaje. U još minimalističnijoj varijanti, odlično će vam poslužiti i gotovo zaboravljeni Chromecast Audio, pa ako vam on čuči na dnu  neke ladice, eto prilike da ga vratite u život.

Elipson WM Multiroom WiiM mini

WiiM MINI mrežni audio streamer (WiiM) MPC: 103,00 €

Elipson WM Multiroom WiiM mini BUG
Klipsch The Sevens orah
Osim u varijanti boje oraha, zvučnici se proizvode i u mat crnoj boji

Osim u varijanti boje oraha, zvučnici se proizvode i u mat crnoj boji

Klipsch The Sevens

Zvučničke jedinice 6,5″ bas-srednjetonac i 1″ titanski visokotonac u horni
Pojačala 2x 80 W bas-srednjetonci + 2x 20 W visokotonci
DAC 24-bit/192 kHz PCM
Frekvencijski odaziv 39 Hz – 25 kHz
Ulazi HDMI ARC, USB, optički (TOSLINK), linijski RCA/gramofonski RCA (MM),
AUX (3,5 mm), Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX, LDAC)
Izlazi RCA (subwoofer)
Dimenzije i masa 415,9 x 206,4 x 276,22 mm, 10,1 kg (po zvučniku)
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.509,00 €

DOJAM
Izostanak Wi-Fi povezivosti i mogućnosti bežičnog streamanja glazbe bez dodatne investicije, loš daljinski upravljač, ne podnose male prostore i blizinu zidu, povremeno sporije reagiranje mobilne aplikacije

BUG preporuka 2023
P
 • Energičan i živahan zvuk,
 • dubok i moćan bas,
 • visoka kvaliteta izrade,
 • velik broj ulaza, uključujući HDMI ARC,
 • integrirano gramofonsko pretpojačalo,
 • atraktivna vintage estetika
O
 • Izostanak Wi-Fi povezivosti i mogućnosti bežičnog streamanja glazbe bez
  dodatne investicije,
 • loš daljinski upravljač,
 • ne podnose male prostore i blizinu zidu,
 • povremeno sporije reagiranje mobilne aplikacije

Klipsch The Sevens aktivni bežični bookshelf zvučnici (par) (Klipsch) MPC: 1.509,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!