Klipsch Reference On Ear Bluetooth BUG recenzija

tra 5, 2017 | Audio/video sistemi, Klipsch, Recenzije

Tako se to radi
Ime Klipsch u našim krajevima nije osobito poznato pa će vas možda iznenaditi da ta američka tvrtka iza sebe ima punih 70 godina razvoja vrhunskih zvučnika i slušalica. Kad nataknete ove slušalice na glavu i pustite omiljenu glazbu, toga ćete itekako postati svjesni.

*recenzija u cijelosti prenešana iz časopisa BUG TRAVANJ 2017.

Da su ove slušalice u redakciju stigle na vrijeme da ih uvrstimo u prošlomjesečni usporedni test bežičnih modela, bez mnogo bismo ih rezerve proglasili našim izborom. Cijena im iznosi nemalih 1.890 kuna, ali kvaliteta ulazi u teritorij još skupljih modela, kao što je Bowers & Wilkinsov P5 Wireless (pobjednik spomenutog testa). Teško bismo vam odgovorili na pitanje jesu li i bolje od njih, jer će to ovisiti isključivo o preferencijama slušatelja.

Tako je to u svijetu skuplje audioopreme, gdje početničkih grešaka i stršećih mana nema, a odlučuju nijanse. Dok se P5 Wireless diči dubinom i razornošću basa, Klipsch ni u jednom dijelu akustičkog spektra ne ide u ekstreme. Ove slušalice prekrasno su izbalansirane i ujednačene u prezentaciji dubokih, srednjih i visokih tonova.

Nemojte iz toga zaključiti da su dosadne za slušanje, jer je istina dijametralno suprotna. Uzmimo za primjer bas, većini najdraži i najvažniji element svakog izvora zvuka. Itekako je prisutan, ali ne tako da ostavlja dojam prenapuhanosti i muljanja, već ponajprije preciznosti i brzine. To je odlična vijest za ljubitelje svih glazbenih žanrova, no osobito ćete ju cijeniti ako slušate rock, metal i
slične pravce, gdje su mogućnost razaznavanja svakog pojedinog udarca snarea i činela, ili masakra dvostruke bas-pedale, visoko na cijeni. Uz bas koji seže upravo onoliko duboko koliko bi trebao, čiste vokale i živahne visoke tonove, korištenje ovih slušalica  istinsko su zadovoljstvo.

Klipsch

Klipsch Reference On Ear BT

Izvedba Zatvorene
Impedancija 32 Ω
Sklopive Da
Masa 232 g
Baterija 400 mAh (20 h sviranja)
Dodaci Integriran mikrofon, čvrsta futrola, plosnati kabel
Cijena 1.890,00 kn
Klipsch Reference On Ear Bluetooth
Klipsch Reference On Ear Bluetooth
Vrlo se lako zaljubiti u zvuk koji proizvode, a kad se to dogodi, uhvatit ćete se u preslušavanju pjesama koje niste čuli godinama, samo da biste čuli kako zvuče u Klipschevoj interpretaciji. Naravno, zamamne akustičke performanse ne bi bile dovoljne za pisanje hvalospjeva da su jedino što te slušalice mogu ponuditi. Srećom, nisu. Da budemo posve otvoreni, teško im je naći manu, jer Klipsch baš ništa nije prepustio slučaju.

Konstrukcija je čvrsta i uvjerljiva, s debelo podstavljenom unutarnjom stranom obruča i izrazito mekanim jastučićima, obučenim u umjetnu kožu, kao najistaknutijim detaljima. Bilo je itekako važno da su jastučići mekani, jer radi se o on-ear slušalicama, koje naliježu izravno na uši. Kome to nije po volji, neka znade da Klipsch za malo više novca nudi istovrsni over ear model, čije školjke posve okružuju uši.

Na udobnost nemamo prigovora; tek bi vlasnici vrlo velikih glava ili nepravilnih ušiju nakon dva do tri sata neprekidnog slušanja mogli osjetiti manje bolove. Slušalice se mogu razvući po “visini” i sklopiti prema unutra, kako bi zauzimale manje mjesta u torbi. Prilikom prenošenja možete se poslužiti priloženom čvrstom futrolom, no ništa im neće biti ni ako ih jednostavno ubacite u ruksak s laptopom, kabelima i ostalim drangulijama.

Kad se s izvorom zvuka povežu preko Bluetootha (kodek aptX je, naravno, podržan), pomoću tri tipke na desnoj slušalici moguće je pokretati i zaustavljati pjesme, prebacivati se između njih, namještati glasnoću zvuka i javljati se na telefonske pozive (mikrofon je integriran u slušalice).

Voljeli bismo da su tipke fizički razdvojenije, jer tada bi ih bilo lakše napipati. To što se ista tipka, samo s različitom duljinom pritiska, koristi za utišavanje zvuka i skakanje na prethodnu pjesmu (a druga za povećanje glasnoće i prebacivanje na sljedeću), u praksi ne smeta – gotovo nikad nam se nije dogodilo da smo željeli obaviti jednu radnju, a izvršili drugu. Ugrađena baterija sposobna je
ponuditi izdašnih dvadesetak sati rada. Kad se isprazni, u pomoć priskače priloženi plosnati kabel, čijim spajanjem slušalice smjesta prekidaju Bluetooth konekciju s uređajima i postaju pasivne.

Konektor na strani slušalica je 2,5-milimetarski, čime nismo oduševljeni, jer nepotrebno komplicira pronalazak zamjenskog kabela. Srećom, drugi kraj, onaj koji ćete gurnuti u izvor zvuka, standardni je 3,5-milimetarski.

Ako tražite bežične slušalice koje izvrsno zvuče, praktične su za svakodnevno korištenje, dugo traju na bateriji i dobro pasivno blokiraju vanjsku buku, upravo ste ih pronašli.

Cijena im je visoka, ali barem se zauzvrat dobiva proizvod o čijem je svakom aspektu netko očito pomno brinuo.

Čvrsta futrola za prenošenje poslužit će vam za ubacivanje sklopljenih slušalica i njihova kabela, koji će dobro doći u slučaju pražnjenja baterije
Čvrsta futrola za prenošenje poslužit će vam za ubacivanje sklopljenih slušalica i njihova kabela, koji će dobro doći u slučaju pražnjenja baterije
Ugrađeni 40-milimetarski dinamički driveri ušima vam serviraju zvuk u koji se lako zaljubiti
Ugrađeni 40-milimetarski dinamički driveri ušima vam serviraju zvuk u koji se lako zaljubiti
Klipsch Reference On Ear BT
Klipsch Reference On Ear BT
*recenzija u cijelosti prenešana iz časopisa BUG TRAVANJ 2017.