Klipsch Pro Media Heritage 2.1 - BUG recenzija
Klipsch Pro Media Heritage 2.1

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 – Moćna minijatura – BUG recenzija

10. lipnja 2024. | Audio/video sistemi, Klipsch, Klipsch Multimedia, Mutlimedija/Audio Gadget

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 – Inspiriran čuvenom linijom zvučnika Heritage, Klipschev kompaktni 2.1 sustav na prvu privlači estetikom, a na drugu, treću i svaku sljedeću – živahnim, zaraznim zvukom

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Lipanj 2024.) – link

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 – Inspiriran čuvenom linijom zvučnika Heritage, Klipschev kompaktni 2.1 sustav na prvu privlači estetikom, a na drugu, treću i svaku sljedeću – živahnim, zaraznim zvukom

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Lipanj 2024.) – link

Klipsch ProMedia Heritage 2.1

Američki Klipsch ponosi se svojim “kućnim zvukom”, koji se može nazvati energičnim i autentičnim, u smislu da se nastoji maksimalno približiti iskustvu slušanja glazbe uživo.

Tome najbliže dolaze zvučnici iz tvrtkine linije Heritage, kao što su Heresy, Forte, Cornwall, Klipschorn te monstruozna La Scala. Ulazak u tu kategoriju kućne akustike koštat će vas malo preko 5.000 eura, koliko stoji Heresy IV, a gornja granica postavljena je na negdje oko 15.000 eura, što je iznos koji se traži za aktualnu La Scalu AL5.

Prilično je neobično, stoga, vidjeti zvučnike s riječju “Heritage” u nazivu, a pored njih cijenu s tri znamenke: 399 eura.
ProMedia Heritage 2.1 točnije je nazvati glazbenim sustavom, jer on upravo to i jest.

Sastavljen je od dva kompaktna pasivna satelita, te povelikog aktivnog subwoofera, koji u utrobi posjeduje pojačalo za pogonjenje satelita, kao i vlastite 20-centimetarske membrane. Sateliti su posve zapečaćeni; nemaju bas-refleksni otvor i zbog toga ih je bezbrižno moguće priljubiti uza zid.

Sa subwooferom valja biti oprezniji, što zbog njegovih gabarita, što zbog činjenice da na pozadini ima veliki bas-refleksni otvor, koji će itekako “svirati s prostorijom”.

Integrirana amplifikacija prema subwooferu isporučuje 150 W snage, dok sateliti dobivaju 35 W po kanalu. Zvuči razmjerno skromno, ali treba uzeti u obzir kako su Klipschevi zvučnici poznati po svojoj učinkovitosti, odnosno sposobnosti da uz relativno malo snage postignu impresivnu glasnoću.

Klipsch Pro Media Heritage 2.1

Sva tri zvučnika posuđuju dizajn od Klipscheve legendarne linije zvučnika Heritage

Iz nekih boljih vremena

Osnovna poveznica između sustava ProMedia Heritage 2.1 i spomenutih legendarnih samostojećih zvučnika iz Klipscheve linije Heritage jest prepoznatljiva i mnogima neodoljiva vintage estetika. Sa svojim posve četvrtastim oblikom, atraktivnim kutijama od MDF-a, finiširanim u boji crnog pepela ili oraha, te gustim, platnenim, bež mrežicama, sustav ProMedia Heritage 2.1 izgleda poput djelića hi-fi povijesti.

Osobito će biti simpatičan vlasnicima (ili barem štovateljima) spomenutih velikih zvučnika iz Klipscheve linije Heritage, s obzirom na to da sateliti sustava izgledaju kao njihove umanjene verzije. Dimenzije satelita i subwoofera p odosta n am g ovore o predviđenim mjestima korištenja sustava. Sateliti su dimenzija 13,2×13×22,5 centimetara, a subwoofer broji 25,4 centimetra u širinu, 35 centimetara u dubinu te 32,5 centimetara u visinu.

Klipschevi promidžbeni materijali prikazuju zvučnike na radnom stolu i na komodi u dnevnom boravku, no stava smo kako ProMedia Heritage 2.1 prije svega treba promatrati kao sustav namijenjen spajanju s računalom. Tome u prilog ide izvedba satelita, koji su postavljeni na nakošenu podlogu, s ciljem preciznijeg usmjeravanja visokotonske jedinice prema ušima slušatelja, koji bi, prema toj logici, trebao sjediti u relativnoj blizini zvučnika – ispred monitora, primjerice.

Dodatna potvrda tome da se radi o sustavu primarno namijenjenom uparivanju s računalom dolazi u vidu podržanih načina spajanja. U tom smislu Klipschev sustav, budimo posve iskreni, pomalo djeluje poput relikta iz prošlosti. S izvorima zvuka može se spojiti samo pomoću Bluetootha, pri čemu je podržan isključivo arhaični kodek SBC, te analogno, preko para RCA konektora, smještenih na stražnju stranu subwoofera.

Povezivost zvučnika vrlo je limitirana. Na poleđini subwoofera nalazimo<br />
samo analogni (RCA) ulaz te USB konektor za spajanje vanjske memorije<br />
s pjesmama u MP3 formatu. Tu su još i konektori napajanja te terminali za<br />
satelite. Pozadinom dominira okrugli bas-refleksni otvor, iz kojeg izlazi<br />
pozamašna količina zraka

Povezivost zvučnika vrlo je limitirana. Na poleđini subwoofera nalazimo samo analogni (RCA) ulaz te USB konektor za spajanje vanjske memorije s pjesmama u MP3 formatu. Tu su još i konektori napajanja te terminali za satelite. Pozadinom dominira okrugli bas-refleksni otvor, iz kojeg izlazi pozamašna količina zraka.

Tu ćete još vidjeti i USB konektor, ali neka vas on ne navede na krivi put – namijenjen je isključivo spajanju USB memorije s glazbom (isključivo u MP3 formatu) ili novom verzijom firmwarea. Ne može se iskoristiti kao sredstvo komunikacije između računala i sustava. Sve to u praksi znači da ćete ProMedia Heritage 2.1 prije svega spajati u zvučnu karticu, kao što biste učinili s bilo kojim drugim aktivnim PC zvučnicima. Samim time, mogućnosti čitavog sustava izravno će ovisiti o sposobnostima vaše zvučne kartice.

Dobra vijest je to da su iole modernije matične ploče, osobito modeli iz srednjeg i višeg razreda, opremljeni prilično solidnim zvučnim karticama, koje su sposobne isporučiti zvuk bez upliva interferencija i šuma, te nude korisne dodatke, poput ekvilizatora. Naravno, zvučna kartica ni na koji način neće limitirati raspon glasnoće zvučnika, jer amplifikaciju audiosignala obavlja pojačalo samih zvučnika, koje je, kako smo već naveli, ugrađeno u kućište subwoofera.

Premda njegova vataža na papiru ne impresionira, treba imati na umu da je Klipsch poznat po zvučnicima visoke učinkovitosti, za čiji glasan pjev nisu potrebne stotine vata sirove snage. Takvi su i sateliti sustava ProMedia Heritage 2.1. Ugrađena elektronika dovoljna je da sustav dosegne glasnoću od 110 dB, a to je buka kakvoj u stvarnom životu nećete htjeti biti izloženi apsolutno nikad, bez obzira na to koristite li sustav u nearfieldu, ili ste ga smjestili u dnevni boravak. Što pokušavamo reći: nemojte se opterećivati glasnoćom Klipscheva sustava – sigurno će biti dostatna.

Subwoofer raspolaže 8-inčnom zvučničkom jedinicom, a sateliti imaju<br />
3-inčni bas-srednjetonac te 1-inčni visokotonac u horni

Subwoofer raspolaže 8-inčnom zvučničkom jedinicom, a sateliti imaju 3-inčni bas-srednjetonac te 1-inčni visokotonac u horni

DODAVANJE STREAMERA

Širenje funkcionalnosti

S obzirom na vrlo ograničenu ponudu ulaza te nepostojeću mrežnu povezivost, zanimljiva mogućnost u kontekstu korištenja sustava ProMedia Heritage 2.1 u dnevnom boravku jest povezivanje s glazbenim streamerom.

Takav uređaj tada bi funkcionirao kao izvor zvuka te drastično proširio funkcionalnost sustava, dodajući mu sposobnost reprodukcije sadržaja sa svih relevantnih glazbenih i radijskih servisa.

Taj zadatak dobro će odigrati bilo koji glazbeni streamer s analognim izlazom, kao što su WiiM Mini ili WiiM Pro.

S njihovim dodatkom, Klipschev sustav postaje cjeloviti kućni glazbeni centar, posve prikladan za ugradnju u moderne domove.

WiiM MINI mrežni audio streamer<br />

WiiM MINI mrežni audio streamer

Visoka učinkovitost

Od ukupnih 220 W vršne snage, 150 W opskrbljuje 8-inčni subwoofer, dok sateliti dobivaju 35 W po kanalu. Skidanjem platnenih mrežica s prednje strane zapečaćenih zvučničkih kutija otkrivaju se ugrađene zvučničke jedinice: 3-inčni bas-srednjetonac te 1-inčni visokotonac, postavljen na Klipschevu čuvenu Tractrix “hornu”, koju tvrtka koristi kao jedan od fundamenata učinkovitosti svojih zvučnika.

Subwoofer i ma s tražnji b asrefleksni otvor te je to nešto o čemu treba povesti računa prilikom njegova pozicioniranja u prostoru. U vezi s time, spomenimo jednu zamjerku: sustav se isporučuje s dva zvučnička kabela, potrebna za povezivanje subwoofera i satelita, oba duljine 2,5 metara. Preferirali bismo da je jedan kabel dulji, jer bi to olakšalo pozicioniranje subwoofera lijevo ili desno od ostatka sustava. S dva kabela jednake duljine, subwoofer ćete u mnogim okolinama moći postaviti samo na pola puta između satelita, jer u suprotnom zvučnički kabel neće “doseći” udaljeniji satelit.

Purist će na to ljutito povikati kako zvučnički kabeli obavezno moraju biti iste duljine, ali čak i ako se priklanjate tom mitu, to opet nije isprika za Klipsch – mogli su u pakiranje ubaciti sekundarni, dulji par kabela.

Tim više što se radi o prilično tankim i nesumnjivo jeftinim kabelima. Kako bi ironija bila veća, Klipsch na većini promotivnih fotografija sustava ProMedia Heritage 2.1 subwoofer prikazuje lijevo ili desno od satelita, što je u praksi, s priloženim kabelima, nerijetko fizički neizvedivo.

Srećom, kako se radi o posve standardnim zvučničkim kabelima, barem imamo na raspolaganju rješenje u vidu kupnje duljih kabela, ako i kad se za time ukaže potreba.

Sateliti su<br />
postavljeni na<br />
podloške, čija im<br />
kosina daje nagib<br />
potreban za bolje<br />
usmjeravanje<br />
visokotonskih<br />
jedinica prema<br />
ušima slušatelja.<br />
Takvi detalji<br />
potvrđuju da<br />
je ProMedia<br />
Heritage 2.1 prije<br />
svega namijenjen<br />
povezivanju<br />
s računalom.<br />
Fotografija<br />
je, naravno,<br />
ilustrativne<br />
prirode - u<br />
stvarnosti<br />
će između<br />
oba satelita<br />
i subwoofera<br />
morati biti<br />
razvučeni<br />
zvučnički kabeli

Sateliti su postavljeni na podloške, čija im kosina daje nagib potreban za bolje usmjeravanje visokotonskih jedinica prema ušima slušatelja. Takvi detalji potvrđuju da je ProMedia Heritage 2.1 prije svega namijenjen povezivanju s računalom. Fotografija je, naravno, ilustrativne prirode – u stvarnosti će između oba satelita i subwoofera morati biti razvučeni zvučnički kabeli

Ako bismo zvuk Klipscheva sustava ProMedia Heritage 2.1 morali sažeti na jednu riječ, ta riječ bila bi: zarazno.

Zahvaljujući kombi naciji zaista moćnog subwoofera, koji seže neočekivano duboko, ali istodobno udara čvrsto i konkretno, te vrlo sposobnih i dobro uklopljenih satelita, sustav ostavlja dojam kao da pršti od energije i živosti.

S neopisivim veseljem preslušavali smo playliste s pjesmama koje obično koristimo za testiranje hi-fi opreme, a potom nastavili s desecima drugih dragih nam skladbi i albuma, znatiželjni kako će zvučati u interpretaciji Klipscheva sustava, i koju će nam njihovu novu dimenziju on razotkriti.

Ne radi se o neutralnom, nekoloriranom performansu, kakav neki zagriženiji  hifijaši traže, ali istodobno se ni ne ostaje bez karakteristika koje su takvim slušateljima bitne, poput detaljnosti i prostornosti zvuka.

Klipsch Pro Media Heritage 2.1 daljinski

Priloženi daljinski upravljač može se iskoristiti za upravljanje sustavom. Treba ga uperiti u subwoofer, unutar kojeg se nalazi infracrveni prijamnik

UPRAVLJANJE SUSTAVOM

Potenciometri, daljinac ili nešto treće

Glasnoćom sustava upravlja se pomoću potenciometra na stražnjoj strani subwoofera. Na tom mjestu nalazi se i sekundarni potenciometar, namijenjen reguliranju glasnoće samog subwoofera, što je esencijalno za njegovu kvalitetnu integraciju, odnosno za postizanje efekta da sva tri zvučnika sviraju zajedno, kao skladna cjelina.

U praksi, naravno, nećete posezati iza subwoofera svaki put kada želite utišati ili poglasniti zvučnike, već ćete za to koristiti priloženi plastični daljinski upravljač.

Njega treba usmjeriti prema subwooferu da bi “hvatao”, što baš i nije praktično kada sustav koristimo za računalom, ali u tom slučaju postoji drugo rješenje.

Tada ćete, korištenjem daljinca, glasnoću jednom namjestiti na željenu razinu, te potom koristiti klizač u Windowsima kako biste se kretali unutar namještenog raspona.

Drugim riječima, pomoću daljinca odabrat ćete koja će vam maksimalna glasnoća biti dostupna, a nakon toga će vam on biti potreban samo u slučaju da se poželite prebaciti na neki drugi ulaz (USB, Bluetooth), ili za aktivaciju noćnog načina rada, u kojem se subwoofer deaktivira, a sustav u cijelosti ostaje bez basa (ali barem, u teoriji, ne ometa usnule ukućane i sustanare).

Klipsch Pro Media Heritage 2.1 subwoofer stražnja strana

Kontrole na stražnjoj strani subwoofera

Smještaj u prostoru

Za izvlačenje najboljeg što Klipsch ProMedia Heritage 2.1 može ponuditi, potrebno je potruditi se oko prostornog smještaja sustava. Sateliti su, zbog zapečaćene izvedbe, nezahtjevni za pozicioniranje; dovoljno ih je postaviti lijevo i desno od monitora (ako ćete ih koristiti na radnom stolu, naravno) te malo zakrenuti prema unutra, kako bi nam visokotonci preciznije naciljali uši.

Taj elementarni zahvat bit će dostatan za postizanje fantomskog “centralnog kanala”, efekta gdje se zvuk ne doima kao da dopire iz satelita, već iz prostora između njih. Subwoofer j e u t om s mislu neusporedivo izazovniji, kako zbog velikog, 8-inčnog prednjeg drivera, tako i zbog velikog stražnjeg bas-refleksnog otvora.

Nakon što pronađete položaj u kojem nije sasvim priljubljen uza zid, a ni bočne prepreke, morat ćete pažljivo namjestiti njegovu snagu. To je najbolje učiniti pomoću daljinskog upravljača, tako da sjednete onako kako inače sjedite, pustite ono što najčešće slušate, te tada pronađete glasnoću u kojoj su basovi fino uklopljeni s ostatkom sustava.

Ako vam subwoofer zvuči kao zaseban zvučnik i basovi vam neprestano odvlače pozornost, trebate ga utišati. Cilj je postići akustičku homogenost sustava, koliko god je to moguće. U nekim, življim okolinama, to će značiti da će subwoofer morati biti podosta zatomljen, ali neka vas to ne zabrinjava – nije vam cilj postići da on bude što glasniji, već da sustav zvuči izbalansirano.

Čvrstoća i mesnatost basa nisu narušeni čak ni na nižim razinama glasnoće subwoofera, u prostorijama gdje je takvo što potrebno. Spomena je vrijedna i informacija kako Klipschevom sustavu dobro leži neobično širok spektar glazbenih žanrova.

Ima dovoljno mesnatosti i dubine za trip hop, agilnosti i brzine za rock i metal, dinamike za klasičnu glazbu, kohezije u srednjetonskom području za indie folk, i sve između. Živahan i moćan subwoofer s a s obom d onosi i potrebnu dozu dramatičnosti prilikom igranja igara i gledanja serija i filmova, pa u konačnici dobivamo prilično svestrano rješenje, čijim se akustičkim vještinama, s obzirom na cijenu od 400 eura, ne bismo nužno nadali.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1

Zvučničke jedinice 3″ bas-srednjetonac
1″ visokotonac u horni (sateliti)
8″ (subwoofer)
Pojačala 2x 35 W sateliti + 150 W subwoofer
Frekvencijski odaziv 29 Hz – 20 kHz
Ulazi AUX (RCA), USB (samo za MP3), Bluetooth (SBC)
Dimenzije 13,2 x 13 x 22,5 cm (sateliti)
25,4 x 35 x 32,5 cm (subwoofer)
Jamstvo 2 godine
Cijena 399 €

DOJAM
Akustički vrlo sposoban 2.1 sustav, privlačne estetike, preuzete s jedne od najčuvenijih linija zvučnika u povijesti.

BUG preporuka 2023
P
  • Energičan, mesnat, čvrst i vrlo zabavan zvuk,
  • silno atraktivna vintage estetika,
  • sateliti su postavljeni na nakošene podloške pa nije potrebno kupovati stolna postolja,
  • velika zaliha snage
O
  • Ograničena povezivost,
  • cijenili bismo dulje i kvalitetnije zvučničke kabele,
  • potencijalno izazovna integracija subwoofera u nekim prostorijama

Klipsch Promedia Heritage 2.1 multimedijski zvučnički sustav aktivni (Klipsch) MPC: 399,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

KLIPSCH NOVOSTI: