Pure Evoke Home BUG recenzija

Pure Evoke Home – Neočekivano specijaliziran – BUG recenzija

07. rujna 2023. | Audio/video sistemi, Pure, Recenzije

Pureov kućni sve-u-jedan glazbeni sustav iznenađuje toplinom zvuka, a mogućnosti su mu prilagođene korisnicima s relativno specifičnom listom zahtjeva

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Rujan 2023.) – link

Pureov kućni sve-u-jedan glazbeni sustav iznenađuje toplinom zvuka, a mogućnosti su mu prilagođene korisnicima s relativno specifičnom listom zahtjeva

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Rujan 2023.) – link

Pure Evoke Home

Pure Evoke Home moderna je interpretacija sve-u-jedan glazbenog sustava, onoga što su stariji među nama nekoć poznavali pod nazivom “mini-linija”. Ako vam je tako jednostavnije, također ga možete promatrati kao pametni zvučnik s ugrađenim CD sviračem, FM i DAB radijskim prijemnicima, internetskim radijem, Bluetoothom i Spotify Connectom.

Cijena mu je 473 eura, što znači kako se za većinu kupaca neće raditi o impulzivnoj kupnji nečega što će im drndati u pozadini, već će ga razmatrati oni koji traže bežični zvučnik za svakodnevno korištenje i trajnu zamjenu klasičnijeg (skupljeg i većeg) glazbenog sustava.

Evoke Home svojom deklariranom snagom od 100 W, kao i vanjskim gabaritima od 36,8 x 18,4 x 10,7 centimetara, pristaje prostorijama do nekakvih dvadesetak kvadrata, a tu se mogu uklopiti dnevni boravci, spavaće i dječje sobe, zajednički prostori u vikendicama i slično.

PURE Evoke Home all-in-one – svestrani glazbeni sustav s CD reproduktorom (PURE) MPC: 473,00 €

Pure Evoke Home

Lijep i hrapav

Radi se o prilično atraktivnom uređaju, koji je ugodnije gledati nego dirati. Kućište je načinjeno od hrapave plastike i u rukama djeluje kao da bi bolje pristajalo upola jeftinijem zvučniku, no zapravo se ne radi o zamjerci koja će osobito pogoditi njegove buduće vlasnike, jer Evoke Home nije predviđen za redovito prenošenje, a osobito ne za korištenje u problematičnim okolinama, primjerice, na plaži ili pored bazena. On, naime, ne posjeduje bateriju, već za rad iziskuje strujnu utičnicu. Otuda, pretpostavljamo, potječe sufiks “Home” u njegovom nazivu, i to je glavni razlog izostanka ikakvog rejtinga otpornosti na prašinu ili tekućine.

Čitava prednjica prekrivena je dopadljivom mrežicom od reciklirane vune, zahvaljujući kojoj zvučnik izgleda pitomo i zaista se skladno uklapa u svaki prostor, bez obzira odlučite li se na bijelu ili crnu varijantu. Straga se nalazi klasična izvlačiva antena za FM i DAB radijske prijemnike, par 3,5-milimetarskih konektora (ulaz za vanjske svirače, gramofon ili nešto tome slično, te izlaz za slušalice), i servisni Micro-USB port.

Pure Evoke Home

Većina “akcije” događa se na gornjoj strani zvučnika, gdje nalazimo preklopni 2,8-inčni ekran u boji, utor za CD-ove, kotačić za glasnoću s obodom osvijetljenim bijelom rasvjetom te niz tipki: za izbacivanje CD-a, preskakanje pjesama, odabir aktivnog ulaza, brzi prebačaj na spremljene radijske postaje (njih do šest) i slično. Razlučivost spomenutog ekrana proizvođač ne specificira, no ona je relativno niska, jer su elementi poput fontova i ikona s male udaljenosti vidljivo nazubljeni. Nije navedena ni tehnologija matrice, ali očito je kako se radi o jeftinom IPS panelu, od kojeg ne možemo očekivati dubok prikaz crne boje.

Ekran ima korisne funkcije; primjerice, može prikazivati sat, odabranu radijsku postaju, omot albuma i informacije o pjesmi koju slušamo preko Spotifya, i slično. Koristi se i za navigaciju kroz izbornike za konfiguraciju i odabir ulaza. Međutim, u praksi preferirali smo ga držati sklopljenog. Zvučnik tada izgleda mnogo skladnije, jer mu ništa ne narušava simetriju. Osim toga, stava smo kako bi pametni zvučnik s cijenom od gotovo 500 eura morao imati OLED ekran, kod kojeg bi crna zaista bila crna, a ne siva, i koji bismo s radošću imali trajno uspravljenog. Ipak, ako osrednju kvalitetu prikaza ne nalazite problematičnom, zanimat će vas da ekran ima široke kutove gledanja pa biva čitljiv iz svih dijelova prostorije.

U slučaju da ga ipak držite sklopljenim, zvučnikom ćete još uvijek moći upravljati, kako preko priloženog (neuglednog) daljinskog upravljača, tako i preko mobilne aplikacije Undok. Aplikacija nudi intuitivno sučelje, podijeljeno na tabove za brz odabir ulaza, uvid u ono što trenutačno svira i pretraživanje unutar trenutačno aktivnog ulaza. Radi iznenađujuće brzo i glatko, do te mjere da može poslužiti kao uzor konkurenciji.

Pure Evoke Home Sadržaj preklopnog ekrana s udaljenosti teško je pročitati, a iz blizine vidljivo je kako se radi o zaslonu relativno niske razlučivosti

Sadržaj preklopnog ekrana s udaljenosti teško je pročitati, a iz blizine vidljivo je kako se radi o zaslonu relativno niske razlučivosti

Gornja ladica za umetanje CD-ova i pripadajuće tipke za upravljanje, koje<br />
također funkcioniraju kada glazbu slušamo s drugih izvora

Gornja ladica za umetanje CD-ova i pripadajuće tipke za upravljanje, koje također funkcioniraju kada glazbu slušamo s drugih izvora

Kotačić za glasnoću okružen je bijelim svjetlećim prstenom. Ispod njega<br />
nalaze se tipke za izravni odabir spremljenih radijskih postaja

Kotačić za glasnoću okružen je bijelim svjetlećim prstenom. Ispod njega nalaze se tipke za izravni odabir spremljenih radijskih postaja

Preferira Spotify

Svestranost je jedan od glavnih aduta Pure Evoke Homea. Tržište ne nudi mnogo bežičnih zvučnika s ugrađenim FM i DAB radijskim prijamnicima i sviračem CD-a, pa ako tražite baš tu kombinaciju mogućnosti, Evoke Home nametnut će vam se kao ozbiljan kandidat. Pohvalna je i ugrađena podrška za Spotify Connect, koja nam dozvoljava da glazbu sa Spotifya puštamo unutar Spotifyeve službene aplikacije, gdje se Evoke Home, nakon spajanja na kućni Wi-Fi, uredno pojavljuje na popisu uređaja za reprodukciju glazbe.

Međutim, koristite li neki drugi glazbeni ili radijski servis, poput Deezera, Tidala, Apple Musica, YouTube Musica, Amazon Musica ili TuneIn Radija, bit ćete prisiljeni povezati se s Pureovim zvučnikom preko Bluetootha i puštati glazbu s mobitela. To nije idealno zbog više razloga: prisiljeni ste paziti da vam mobitel ostaje u dometu zvučnika, pojačano mu cijedite bateriju, a u konačnici ne dobivate maksimalnu kvalitetu zvuka, s obzirom na to da su podržani samo rudimentarni Bluetooth kodeci SBC i AAC. Integracija Chromecasta i AirPlaya 2 bila bi pravo rješenje za korisnike obaju mobilnih “ekosustava”, ali takvo što Pure Evoke Home ne nudi, i time sâm sebi sužava broj potencijalnih kupaca.

Velika antena korisna je za mjesta s lošijim prijemom FM i DAB radijskog<br />
signala. U našem slučaju, odličan signal dobivali smo bez izvlačenja ili<br />
podizanja u uspravni položaj

Velika antena korisna je za mjesta s lošijim prijemom FM i DAB radijskog signala. U našem slučaju, odličan signal dobivali smo bez izvlačenja ili podizanja u uspravni položaj

Premda se radi o fizički malenim driverima, koji na papiru ne ulijevaju povjerenje, akustičke performanse jak su adut Evoke Homea. Pure je, naime, donio pametnu odluku da se ne pokušava baviti audiofilskim pimplanjem, već je zvuk oblikovao tako da bude punašan i izrazito topao. Evoke Home nije zvučnik koji će vas zadiviti dinamikom ili ekstremnom prozračnošću prezentacije, ali zvuk mu je toliko zavodljivo ugodan da ćete se nakon nekoliko taktova omiljene vam pjesme prestati zamarati takvim stvarima.

Vunena mrežica na prednjoj strani zvučnika krije ukupno četiri zvučničke jedinice: po dva 90-milimetarska bas-srednjetonca i dva 20-milimetarska visokotonca s mekanom kupolom. Postavljeni su u blizinu lijevog i desnog ruba zvučnika, naravno, s ciljem postizanja što bolje separacije kanala; izostanak pravog stereo efekta tipična je boljka kompaktnih zvučnika.

Premda se radi o fizički malenim driverima, koji na papiru ne ulijevaju povjerenje, akustičke performanse jak su adut Evoke Homea. Pure je, naime, donio pametnu odluku da se ne pokušava baviti audiofilskim pimplanjem, već je zvuk oblikovao tako da bude punašan i izrazito topao. Evoke Home nije zvučnik koji će vas zadiviti dinamikom ili ekstremnom prozračnošću prezentacije, ali zvuk mu je toliko zavodljivo ugodan da ćete se nakon nekoliko taktova omiljene vam pjesme prestati zamarati takvim stvarima.

Maleni daljinski upravljač dobro će doći u nuždi, ali pretpostavljamo da će<br />
većina zvučnikom radije upravljati preko mobilne aplikacije

Maleni daljinski upravljač dobro će doći u nuždi, ali pretpostavljamo da će većina zvučnikom radije upravljati preko mobilne aplikacije

Sveprisutna toplina

Ta toplina zvuka postignuta je vještim balansiranjem basova i srednjetonskog područja. Spomenuta dva dijela frekvencijskog spektra odlično se nadopunjuju; duboke frekvencije zvuče neočekivano mesnato, ali istodobno baš nikada ne nadglasavaju pjevače i instrumente, čak ni u kompleksnijim pjesmama i žanrovima, gdje bi takvo što za jedan kompaktni bežični zvučnik bilo očekivano i razumljivo. Vokali zvuče vrlo ugodno, detaljno i prisutno, stoga se Evoke Home dobro snalazi i s tipovima glazbe s minimalističkim instrumentalnim aranžmanima, odnosno s pjevanjem u prvom planu.

Visoke frekvencije pročišćene su od ikakve prodornosti i zamora prilikom dugotrajnijeg slušanja, ali ipak nisu toliko zauzdane da bi Evoke Home zvučao tupo i dosadno. Ako ih nekome nedostaje, u aplikaciji Undok na raspolaganju su klizači za bas i visoke frekvencije, pomoću kojih se one mogu pojačati (ili reducirati).

Skala glasnoće Pureova zvučnika ima raspon od 0 do 32. U pjesmama s naglašenijim basovima treba se kloniti zadnja tri-četiri “koraka”, jer tada dolazi do čujnih distorzija. U nekim specifičnim slučajevima – jedan takav je pjesma “Bad Guy” mlade i talentirane Billie Eilish – distorzije se javljaju i mnogo ranije, na glasnoćama od oko 20 naviše.

Doduše, stekli smo dojam da se ne radi o distorzijama zvučničkih membrana, već neugodnim vibracijama plastičnog kućišta, što je još jedna potvrda kako je taj aspekt Evoke Homea trebao biti odrađen bolje. Srećom, Pureov zvučnik ne treba gurati preko 30 da bi popunio prosječno veliku prostoriju svojim ugodnim zvukom, koji ni u jednom trenutku ne djeluje kao da dopire iz zvučnika širine 37 centimetara, i mase manje od četiri kilograma.

Tipke ispod ekrana koriste se za navigaciju kroz izbornike, u slučaju<br />
da konfiguraciju zvučnika obavljamo na samom zvučniku

Tipke ispod ekrana koriste se za navigaciju kroz izbornike, u slučaju da konfiguraciju zvučnika obavljamo na samom zvučniku

Straga nalazimo 3,5-milimetarski ulaz i izlaz za zvuk te servisni<br />
Micro-USB port

Straga nalazimo 3,5-milimetarski ulaz i izlaz za zvuk te servisni Micro-USB port

Pure Evoke Home u konačnici nas ostavlja podijeljenima. S jedne strane, u 2023. godini ne možemo bezrezervno preporučiti bežični zvučnik bez nativne podrške za ijedan glazbeni servis osim Spotifya. No ako ste vjerni upravo Spotifyu, a još k tome tražite kompaktni sve-u-jedan glazbeni sustav, na kojem ćete također moći uživati u DAB i FM radiju i vlastitoj kolekciji CD-ova, tada bi za Evoke Home u vašem domu definitivno trebalo biti mjesta.

Pure Evoke Home
Aplikacija Undok koristi se za odabir ulaza, puštanje glazbenih sadržaja<br />
i namještanje postavki Pureovog zvučnika, poput razine basa i visokih<br />
frekvencija

Aplikacija Undok koristi se za odabir ulaza, puštanje glazbenih sadržaja i namještanje postavki Pureovog zvučnika, poput razine basa i visokih frekvencija

Pure Evoke Home

Povezivost Wi-Fi, Bluetooth 4.2 (SBC, AAC), Spotify Connect, FM radio, DAB,
internetski radio
Ulazi 3,5 mm AUX
Izlazi 3,5 mm za slušalice
Dimenzije i masa 36,8 x 18,4 x 10,7 cm, 3,9 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 473,00 €

PURE Evoke Home all-in-one – svestrani glazbeni sustav s CD reproduktorom (PURE) MPC: 473,00 €

P
  • Topao i vrlo ugodan zvuk, neočekivana širina zvuka,
  • dopadljiv dizajn,
  • brza i intuitivna mobilna aplikacija Undok,
  • integrirani CD svirač,
  • Spotify Connect,
  • dobar prijem FM i DAB radijskih postaja
O
  • Izostanak Chromecasta i AirPlaya 2,
  • svi glazbeni servisi osim Spotifya mogu se reproducirati jedino preko Bluetootha,
  • plastično kućište,
  • distorzije prilikom vrlo glasnog slušanja glazbe s naglašenim basom

DOJAM
Ovisno o vašim potrebama i preferencijama, Evoke Home oduševit će vas, ili ga uopće nećete uzeti u obzir

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!