Cambridge Audio Aero

Zvučnički sustav Cambridge Audio Aero

04. travnja 2013. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

U novim vodama
Iako Cambridge Audio u svojem programu ima zvučničke sustave, njihova je proizvodnja do sada bila tvrtkina sporedna djelatnost. Međutim, istraživanja provedena tijekom nastanka Minx serije, pokazala su da njihova vlastita BMR (Balanced Mode Radiator) tehnologija može biti sjajno primijenjena i u izradi konvencionalno ustrojenih zvučničkih sustava.

Tako je nastala Aero serija u kojoj su BMR jedinice zamijenile tradicionalno ustrojene visokotonske jedinice i sjajno se srodile s konvencionalnim jedinicama s konusnom membranom. Rezultat je iznimno čist, prirodan i kompaktan zvuk.
BMR zvučničke jedinice imaju još jednu prednost – zvučničke kutije u kojima se nalaze postaju znato manje osjetljivije na smještaj u prostoru.

Serija Aero namijenjena je prvenstveno sustavima za kućno kino, a čine je samostojeće zvuničke kutije Aero 6, malolotražne Aero 2, surround zvučnici Aero 2, središnji zvučnik Aero 5 i subwoofer Aero 9.

Samostojeće zvučničke kutije Aero 6

Aero 6
Aero 6
Aero 6 ima jednu 6 mm BMR jedinicu i dvije 163 mm bas/srednjetonske jedinice. Kutije su se pokazale jednako kvalitetnima kao reproduktori stereo zvuka kao i dio ambicioznog sustava kućnoga kina.
BMR jedinice su širokopojasne, što znači da skretnica ne reže frekvencije na oko 3 kHz, u području ljudskom uhu najosjetljivijem na izobličenja, već na 250 Hz, daleko izvan osjetljivih dijelova tonskog spektra. Širokopojasne jedinice, k tomu, omogućavaju da bas/srednjotonske jedinice reproduciraju samo one dijelove spektra za koje su konstrukcijski ustrojene. Bas frekvencije zato su čisto i precizno iznesene, masivne su i pune detalja.

Aero 5 središnji zvučnik

Aero 5
Aero 5
Nema dobrog sustava kućnog kina bez središnjeg zvučnika. Filmski dijalozi jednostavno ne mogu biti tako dobro izneseni kao sa središnjim zvučnikom u sustavu. Međutim, nije dovoljno tek imati središnji zvučnik. On mora biti kvalitetan kako bi govor bio prenesen vjerno i čisto, bez izobličenja koja se nerijetko javljaju u središnjim zvučnicima slabije kvalitete.
I kod ovih kutija glavnu ulogu igraju BMR jedinice koje su preuzele ulogu tradicionalno ustrojenih visokotonaca. I kod njih rezna frekvencija skretnice pomaknuta je iz uhu osjetljivog srednjotonskog područja od 3 kHz u područje od 250 Hz, na koje je ljudski sluh znatno manje osjetljiv. Vrlo je bitno i ovdje naglasiti da su zvučničke kutije s BMR jedinicama znatno manje osjetljive na smještanje, što bitno olakšava njihovu uporabu.

Aero 3 stražnje surround zvučičke kutije

Aero 3
Aero 3
Glavni sastojak ovih posebno ustrojenih kutija su, naravno, BMR jedinice. Same kutije su bipolarno ustrojene, što znači da su u njima dvije BMR jedinice s membranom promjera 100 mm. Njihov izrazito širok frekvencijski odziv od 80 – 22 kHz čini ih bitno drugačijima od većine sličnih. Isijavanje zvuka u dva različita smjera čini ih idealnima za primjenu u 5.1-kanalnim sustavima kućnog kina. Međutim, u 7.1-kanalnim sustavima, Aero 3 mogu raditi i u dvostrukom mono režimu. To znači da jedna jedinica reproducira surround signale, a druga stražnje surround signale. Kao malo koji zvučnički sustav te vrste, Aero 3 su uporabno vrlo svestrani, a zvuk ima je naglašeno čist, precizan i prirodan.

Aero 2 zvučničke kutije

Aero 2
Aero 2
Aero 2 malolitražne zvučničke kutije – Ove kutije su mala replika Aero 6 modela. Sve je u njima isto osim dimenzija i, shodno tomu, jedne bas/srednjotonske jedinice manje.

Aero 9 subwoofer

Aero 9 subwoofer
Aero 9 subwoofer

 

Malo koji sustav kućnog kina može zvučati upečatljivo bez subwoofera. Aero 9 suwoofer nema BMR jedinicu, ali je njegova dinamička jedinica konstrukcijski ustrojena tako da se idealno slaže s njima. Zahvaljujći tomu Aero sustav u cijelosti odlikuje se masivnim, brzim i čistim bas frekvencijama što doživljaj gledanja filmova ili slušanja glazbe (pogotovo koncerata) čini iznimno privlačnim i uzbudljivim.

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: