Mala škola: Kako i zašto treba usvirati zvučnike?

13. kolovoza 2021. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio, High-end audio, Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Mutlimedija/Audio Gadget

Kako to da se zvuk novih zvučničkih kutija mijenja iz dana u dan i nikako da se ustali?

Cambridge Audio pokušava odgovoriti na to pitanje.

Kako to da se zvuk novih zvučničkih kutija mijenja iz dana u dan i nikako da se ustali?

Cambridge Audio pokušava odgovoriti na to pitanje.

Nastojimo postići vrhunske performanse svakog proizvoda koji nudimo. Od moćnih DAC-ova, naših pojačala do softverskih zamršenosti u našim AVR -ovima, ne ostavljamo prostora za greške u izvlačenju najboljeg iz uređaja kako bismo poboljšali vaš užitak. Jedino u čemu vam ne možemo pomoći (koliko god bismo doista željeli) je da umjesto vas usviramo novi set zvučnika.

Zašto moram usvirati zvučnicike?

Usviravanje novih zvučnika slično je prilagođavanje nedavno kupljenih cipela. Nosimo ih po malo, po kući, dok se potpuno ne prilagode nozi. Da skratimo, to je dovođenje zvučnika (i ostalih uređaja) do optimalnih performansi…

Počinjemo s membranom ili konusom zvučnika (to je površina koja okružuje štitnik od prašine); pričvršćena je na zavojnice bakrene žice  koje je pokreću, kako bi vibracije zraka došle do vaših ušiju. Tzv. pauk, krug od tkanine pričvršćen na zavojnicu ispod membrane, služi kao oprugu za vraćanje membrane u prvobitni položaj (nakon što ga je zavojnica pomaknula u skladu s ulaznim signalom).

Kad zvučnici rade, spider se učestalo razvlači i vraća zbog stalnih klipnih pokreta membrane naprijed – natrag, dopuštajući joj da bude fleksibilnija i slobodnija. Slično kao kad nosite nove cipele, istežete ih kako bi odgovarale obliku vašeg stopala. Ne brinite, analogije s obućom će uskoro prestati. Ova fleksibilnost omogućit će zvučniku da stvori glatkiji i ugodniji zvuk s ispravnom količinom basa.

Kako usvirati zvučnike?

Najosnovniji način usviravanje zvučnika je postavljanje u sustav i normalno korištenje. Obično je za usviravanje potrebno 20-30 sati normalne uporabe, ali je sasvim moguće da će se zvuk nastaviti nastaviti razvijati i poboljšavati prvih stotinjak sati.

Postoji, međutim, malo prikladniji i brži način da se postigne isti rezultat, bez vikenda nerviranja susjeda.

Prvo postavite zvučnike jedan prema drugom s razmakom od oko 10 cm i povežite ih s pojačalom na uobičajen način. Zatim jednostavno promijenite polaritet na jednom od zvučnika. To znači da na jednom kraju kabela zamijenite pozitivne ili negativne priključke.

Promjena polariteta i sviranje zvučnika okrenutih jedan prema drugome pomaže im da se niski tonovi akustički ponište, što znači da ćete moći čuti samo visoke tonove kako ne biste morali tresti prostoriju glasnim basom. To vam daje mogućnost povećanja pomaka membrane bez preglasnog zvuka koji bi mogao smetati drugima, čime se povećava pokret u zvučničkim jedinicama kako bi se poboljšalo tijek rada. Preporučujemo da glasnoću držite malo višom od razine slušanja.

Među korisnicima vlada nesloga o vremenu usviravanja, ali mi smatramo da će 36 sati ovakvog načina rada biti sasvim dovoljno.

Kakva glazba je pogodna za usviravanje zvučnika?

Neki će vam savjetovati da preuzmete određene mp3 pakete koji su specijalizirani za usviravanje sa nizom zapisa koji sadrže 30 sekundi ultra niskog basa ili super visokofrekventnog zvučnog efekta (i nema ništa loše u toj metodi), ali Cambridge Audio preporuča ono za što su zvučnici i namijenjeni – GLAZBU!

Kad krenete usviravati zvučnike, pokušajte s popisom pjesama za testiranje zvučnika koju su sastavili Cambridge Audio inženjeri.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: