Cambridge Audio DacMagic 200M – Novo ruho legendarnog DacMagica

17. lipnja 2021. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio, Recenzije

Jedan od najpoznatijih digitalno-analognih konvertera u svojem je najnovijem izdanju bolji i poželjniji nego ikad prije – Cambridge Audio DacMagic 200M

članak prenešen iz časopisa BUG (lipanj 2021.) – link

Jedan od najpoznatijih digitalno-analognih konvertera u svojem je najnovijem izdanju bolji i poželjniji nego ikad prije – Cambridge Audio DacMagic 200M

članak prenešen iz časopisa BUG (lipanj 2021.) – link

Novo ruho legendarnog DacMagica

U svijetu digitalno-analognih konvertera, malo koji uređaj poznat je poput Cambridge Audijeva DacMagica. Linija je lansirana u devedesetim godinama proš-log stoljeća, s DacMagicom 1, a obrise svoje sadašnje forme dobila je 2009., kad je svjetlo dana ugledao uređaj jednostavno nazvan DacMagic.

Premda nipošto nije bio ni prvi, a ni najbolji DAC u povijesti, Dac Magic oduševio je ponudom konektora, performansama, ali i relativno razumnom cijenom.

Prije 12 godina PC se nije smatrao “ozbiljnom” platformom za slušanje glazbe, stoga je Cambridge Audio za DacMagic na raznim mjestima, uključujući njegovo metalno kućište, koristio frazu “upsampling DAC”.  Tako se vjerojatno htjelo naglasiti da on nešto “poboljšava” – da povećava razlučivost audiosignala i našu glazbu čini “boljom”.

Cambridge Audio DacMagic 200M (Cambridge Audio) MPC: 523,00 €

S tom pričom mi je taj Dac-Magic iz 2009. godine uspješno prodan, u trenutku kad sam kupovao svoj prvi, mali kućni hi-fi sustav. Premda sam u trgovinu došao “samo” po stereo pojačalo i kompaktne bookshelf zvučnike, entuzijastični prodavač ukazao mi je da zvučna kartica mojeg računala naprosto nije dostojna drugih odabranih komponenti (pojačalo NAD C 326BEE i zvučnici Klipsch B2, za znatiželjne).

Iako je DacMagic predstavljao neplanirani dodatni trošak od nekoliko tisuća kuna, na što tada nisam bio spreman, ponuđeno mi je da ga ponesem sa sobom, isprobam te vratim ako mi se ne svidi. Nekoliko dana kasnije zaista sam ga donio nazad, uvjeren da mi zvučna kartica odrađuje dovoljno dobar posao pretvorbe audiosignala iz digitalnog u analogni.

Međutim, kad sam se vratio svojem novom sustavu, sada bez DacMagica kao jedne od karika u lancu, odjednom mi više ništa nije zvučalo kao prije. Vjerojatno pogađate kamo to vodi: već idućeg dana opet sam bio u trgovini i zbrajao traženu svotu na pult.

DacMagic 200M naziv je najnovije, ovogodišnje iteracije Cambridge Audijeva čuvenog digitalno-analognog konvertera.

Točnije, sada se radi o DAC-u s ugrađenim pojačalom za slušalice, koji je zadržao prepoznatljiv aluminijsko-čelični dizajn i temeljne karakteristike izvornika – bogatu ponudu konektora i odlične performanse – te je dobitnoj formuli pridodao nekolicinu detalja, koji su u današnje vrijeme neizostavni.

Jedan od njih nalazi se sprijeda, a radi se kotačiću, pomoću kojeg se upravlja glasnoćom spojenih slušalica i zvučnika. Izlazi DacMagica 200M mogu biti fiksni ili varijabilni, što znači da on prema potrebi funkcionira (i) kao pretpojačalo. Ako ga želite iz varijabilnog prebaciti u fiksni način rada, dovoljno je istodobno pritisnuti kotačić glasnoće i tipku Filter, dok je DAC isključen. U tom slučaju glasnoću zvuka namještat ćete na pojačalu ili aktivnim zvučnicima, s kojima je DacMagic 200M povezan.

Na stražnjoj strani DacMagica 200M nalaze se nebalansirani RCA i balansirani XLR izlazi za pojačala i aktivne zvučnike, dva optička i koaksijalna ulaza, USB ulaz te antena za Bluetooth. Prekidač pored USB konektora, s položajima Ground i Lift, u problematičnim okolinama može pomoći eliminacijom šuma

Prepoznatljivo kućište DacMagica 200M načinjeno je od kombinacije aluminija i čelika te je prilično kompaktnih dimenzija, od 215 x 191 x 52 milimetara

zlaz za slušalice uvijek je varijabilan. Spajanjem slušalica stražnji se izlazi smjesta isključuju te se zvuk “prebacuje” u slušalice. Usput budi rečeno, kombinacijom prednjih tipki i kotačića također ćete obaviti radnje poput resetiranja DacMagica 200M na tvorničke postavke (istodobni pritisak tipki Source i Filter), isključenja zvuka na svim izlazima (pritisak kotačića) te deaktivacije funkcije Auto Power Down, koja automatski isključuje uređaj kad on 20 minuta ne primi nikakav signal. APD isključuje se pritiskom i držanjem kotačića pet sekundi, uz prethodno isključenje DAC-a.

Prima bežično

Drugi novitet obitava na poleđini DacMagica 200M. Riječ  je o malenoj anteni, koja se fiksira na ugrađeni konektor, s ciljem poboljšanja  prijema Bluetooth signala. Uređaj podržava Bluetooth kodek aptX, uz  standardni SBC, što rezultira vrlo dobrom kvalitetom bežične reprodukcije zvuka.

Smjesta treba kazati kako DacMagic 200M nema nikakve osobite “pameti” te ga nije moguće umrežiti ili povezati s mobilnom aplikacijom. Nema ni daljinskog upravljača, a to znači da ćete Bluetooth način rada morati aktivirati na staromodni način – šetanjem do uređaja i  pritiskom tipke Source, koja se nalazi lijevo od kotačića za glasnoću. Na isti način odabiru se i preostala tri digitalna ulaza – USB, D1 i D2, pri čemu su D1 i D2 zapravo parovi optičkog i koaksijalnog ulaza. Što se izlaza tiče, straga su na raspolaganju nebalansirani RCA te  balansirani XLR izlazi za pojačala snage, aktivne zvučnike i studijske monitore, a sprijeda je 6,3-milimetarski izlaz za slušalice.

Prednjicu krase tipke za izbor ulaza i filtra te kotačić za glasnoću. Ako izlaze DacMagica 200M prebacimo u varijabilni način rada, on će funkcionirati kao pretpojačalo, dakle, upravljat će glasnoćom zvučnika ili pojačala s kojim je povezan

Iza izlaza za slušalice nalazi se pojačalo k lase A /B, koje isporučuje 300 mW snage pri 32 Ω, odnosno 65 mW pri 150 Ω, a sposobno je  pogoniti slušalice impedancija od 10 do 600 Ω. S tom zalihom snage, razumljivo je da ono s lakoćom izlazi na kraj sa širokim spektrom hi-fi slušalica, uključujući brojne zahtjevnije modele. Na prednjoj strani DacMagica 200M još nalazimo tipku za odabir digitalnih filtera.

Ponuđeni su Fast, Slow i Short Delay. Cambridge Audio preporučuje korištenje filtra Fast, ali sugerira iskušavanje drugih dvaju. Neke razlike među njima vjerojatno postoje, ali toliko su minorne da ih ne možemo argumentirano komentirati.

Preko USB-a također su nativno podržani DSD sadržaji (do DSD512), za čiju se reprodukciju kroz optičku i koaksijalnu konekciju koristi metoda DoP (DSD over PCM), gdje se DSD signal kamuflira kao PCM, a bez gubitka kvalitete.

DacMagic 200M nativno podržava i kontroverznu tehnologiju MQA, što znači da ćete ga moći iskoristiti za slušanje Tidal Mastersa, navodno autentičnih studijskih zapisa, dostupnih u sklopu Tidalova najskupljeg pretplatnog modela HiFi.

Zadaci reprodukcije svih tih zapisa, odnosno njihove pretvorbe iz digitalnih u analogne, povjereni su paru ESSa Sabreovih čipova ES9028Q2M, u mono konfiguraciji – jedan je zadužen za lijevi, a drugi za desni kanal.

Najzad, između tipke Filter i izlaza za slušalice nalazi se kaskada bijelih LED-ica, čija nas svjetlost informira o karakteristikama ulaznog audiosignala. Pomniji pregled oznaka ispod tih LED-ica otkriva kako je Dac- Magic 200M sposoban raditi s PCM datotekama kvalitete do
32-bit/768 kHz, doduše, samo preko USB-a. Optičko sučelje limitirano je na 24-bit/96 kHz reprodukciju, a koaksijalno na 24-bit/192 kHz datoteke.

O akustičkim performansama digitalno-analognih konvertera relativno je nezahvalno diskutirati, jer ne radi se o uređajima koji iz temelja mogu preporoditi zvuk vašeg sustava. No svakako se mogu pobrinuti za to da vaši zvučnici i slušalice uspijevaju iskazati svu svoju raskoš, što je s DacMagicom 200M svakako slučaj. Svi zvučnici i slušalice s kojima smo ga uparili, kao što su Adamovi fenomenalni aktivni  studijski monitori A7X ili Sennheiserove hi-fi slušalice HD 660 S, zvučali su posve nesputano – čvrsto, moćno i detaljno, baš kao što bismo od njih očekivali.

S time na umu, Cambridge Audio DacMagic 200M lako je preporučiti – robusno je izrađen, oku ugodan, nudi sve potrebne priključke,  podržava Bluetooth, MQA i sve relevantne PCM i DSD razlučivosti audiodatoteka, ima snažno i kvalitetno pojačalo za slušalice te uspješno izvlači najbolje iz ostatka vašeg sustava. Voljeli bismo da je opremljen daljinskim upravljačem, a koliko će vas taj nedostatak pogađati, ponajviše će ovisiti o mjestu i načinu korištenja.

Za sve koji će ga držati na radnoj površini i kao izvor zvuka koristiti računalo, DacMagic 200M praktički je uređaj bez istaknute mane. S time na umu, ni cijena do 4.000 kuna ne doima se sumanutom. Doduše, ako tražite  rješenje koje ćete uparivati isključivo sa slušalicama, tada možete proći mnogo jeftinije s nečime poput iFi Audijeva Zen DAC-a (1.200 kuna), ili još kvalitetnije, nabavkom iFi Audijeva Zen Signature Bundlea (4.300 kuna).

S druge strane, za korisnike u potrazi za DAC-om kojim će povezati slušalice i zvučnike te dobiti visoke performanse u oba režima rada, DacMagic 200M izvrstan je odabir.

Svjetlost prednjih LED-ica informira nas o razlučivosti ulaznog signala. Pored LED-ica nalazi se 6,3-milimetarski konektor za slušalice. Spajanje slušalica smjesta isključuje stražnje izlaze za zvuk

Cambridge Audio DacMagic 200M

DAC 2x ESSa Sabre ES9028Q2M (32-bit/768 kHz PCM, DSD512, MQA)
Ulazi Nebalansirani RCA, balansirani XLR, 6,3-mm za slušalice
Izlazi USB (DAC)
Jamstvo 2 godine
Cijena 3.990 kn

 

DOJAM
Izvrsno novo izdanje jednog od najpopularnijih DAC-ova svih vremena, dostojno svojeg legendarnog imena.

P
  • Robusna izrada,
  • široka podrška za audioformate,
  • balansirani i nebalansirani izlazi za pojačala i aktivne zvučnike,
  • snažno pojačalo za slušalice,
  • podrška za Bluetooth kodek aptX,
  • uvjerljive cjelokupne performanse
O
  • Daljinski upravljač olakšao bi korištenje “iz naslonjača”

Cambridge Audio DacMagic 200M (Cambridge Audio) MPC: 523,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: