Cambridge Audio CXA61 – Novo lice dugogodišnje uzdanice – BUG recenzija

07. listopada 2021. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio, Recenzije

Nasljednik izvrsnog integriranog pojačala CXA60 donosi nekoliko noviteta sprijeda i straga, još bolje akustičke performanse, ali i nešto višu cijenu

članak prenešen iz časopisa BUG (listopad 2021.) – link

Nasljednik izvrsnog integriranog pojačala CXA60 donosi nekoliko noviteta sprijeda i straga, još bolje akustičke performanse, ali i nešto višu cijenu

članak prenešen iz časopisa BUG (listopad 2021.) – link

Cambridge Audijevo pojačalo CXA61 izravni je nasljednik modela CXA60, koji smo posljednjih nekoliko godina bezrezervno preporučivali svakome tko je kupovao integrirano stereo pojačalo u klasi do 1.000 eura. Za to smo imali nekoliko dobrih razloga: CXA60 isporučuje izvrsne performanse, kvalitetno je izrađen te dobro analogno i digitalno poveziv,čak i za današnje pojmove. Ako ga već posjedujete, CXA61 zavas ne predstavlja osobito smislenu kupnju.

Premda donosi nekolicinu bitnih poboljšanja, u konačnici ipak nije toliko različit da bi vam vrijedio traženih 7.190 kuna (uočavamo porast cijene od oko 800 kuna u odnosu na CXA60). S druge strane, tražite li nadogradnju stereo pojačala niže klase, ili naprosto kupujete vaše prvo ozbiljnije integrirano pojačalo, tada na CXA61 itekako treba  obratiti pozornost.

Spomenimo još i da ovo nije pametno pojačalo – ako od pojačala očekujete da također bude izvor zvuka, odnosno streamer, morat ćete kupiti još i Cambridge Audijev mrežni streamer CXN V2 (8.690 kuna), ili istražiti opcije kod kojih je ta funkcionalnost integrirana. Cambridge Audio CXA61 jest hi-fi uređaj “stare škole”, na čije ulaze zvuk treba dovesti preko drugih komponenti, a na izlaz(e) spojiti kvalitetne pasivne zvučnike.

Cambridge Audio CXA61 integrirano pojačalo (Cambridge Audio) MPC: 949,00 €
AKCIJA: 854,00 € Na upit

Prednjica pojačala dodatno je pojednostavljena u odnosu na CXA60, prije svega zato što su izbačeni iskočni  potenciometri za upravljanje niskim i visokim frekvencijama te balans kanala. Ovakvom pojačalu bolje bi pristajao 6,4-inčni izlaz za slušalice, nego odabrani 3,5-milimetarski

U smislu konstrukcije i dizajna, razlike između pojačala CXA60 i CXA61 prilično su male. Iskusniji promatrači uočit će da je CXA61 izgubio iskočne potenciometre s kontrolama basa, visokih frekvencija i balansa kanala, ali i kako načelno zadržava isti, prepoznatljivi, atraktivni oblik i izgled aluminijskog kućišta, kao i raspored prednjih  elemenata.

Tu ponovno nalazimo veliki kotačić za namještanje glasnoće, dva 3,5-milimetarska konektora (ulaz za vanjske  svirače i izlaz za slušalice) te set kontrolnih tipki, pomoću kojih biramo ulaze (četiri analogna, tri digitalna te USB/Bluetooth), i prebacujemo se između dvije “zone”, zapravo dva seta spojenih zvučnika.

Tipke Direct i Mute, viđene kod prethodnika, uklonjene su. Mute se sada nalazi isključivo na daljinskom upravljaču,  Directa uopće nema, zato što, kako smo već spomenuli, nema više mogućnosti ručnog ugađanja niskih i visokih  frekvencija, pa funkcija Direct nema što “zaobići”. Taj detalj ima kakva-takva smisla u kontekstu postizanja  akustičkog purizma – opće je poznato da će mnoge jedinke iz porodice takozvanih audiofila frknuti nosom na sam spomen tonalnih kontrola. Tome unatoč, ne radi se o promjeni koju pozdravljamo, jer više ne možemo “popraviti” ili barem donekle kamuflirati neke potencijalne nedostatke spojenih zvučnika, ili prostorije u koju smo ih smjestili.

CXA60 bio je dostupan u crnoj i srebrnoj varijanti, a CXA61 proizvodi seu samo jednoj boji, koja je negdje na pola puta: Lunar Gray. Kućište je u potpunosti načinjeno od aluminija, teži preko osam kilograma te djeluje iznimno robusno

Novosti straga

Stražnja strana pojačala promijenila se u nekoliko detalja. Tu i dalje nalazimo standardnu IEC utičnicu za napajanje, dva para terminala za zvučnike, četiri analogna ulaza, izlaz za subwoofer, pre-out, dva optička TOSLINK ulaza,  S/PDIF koaksijalni ulaz i dva RCA konektora za povezivanje s drugim uređajima iz tvrtkine linije CX (mrežni  streamer CXN i CD transport CXC – CD transport je svirač CD-ova, ali bez ugrađena DAC-a – ideja je da konverziju signala obavlja pretvarač u pojačalu CXA). Novost su RS-232C serijski konektor, trigger ulaz i izlaz, ulaz za  infracrveni prijamnik, navoj za priloženu Bluetooth antenu te USB ulaz, namijenjen komunikaciji pojačala i računala, u slučaju da se računalo koristi kao izvor zvuka.

Bluetooth funkcionalnost CXA60 mogao je dobiti samo kupnjom pripadajućeg vanjskog modula, a za USB povezivost valjalo je ispljunuti još koju tisućicu te kupiti snažniji CXA80. Pohvalno je to što je jedno i drugo učinjenodijelom pojačala CXA61. Gramofonskog pretpojačala još uvijek nema – treba nešto ostaviti za nasljednika.

USB sučelje prima zvučne zapise u kvaliteti do 32-bit/384 kHz, kao i DSD256 audiodatoteke. Preko optičkog (TOSLINK) sučelja moguće je reproducirati PCM datoteke u kvaliteti do 24-bit/96 kHz, a koaksijalno (S/PDIF)  sučelje podržava 24-bit/192 kHz zapise. Za pretvaranje digitalnih informacija u analogne signale u svim je  slučajevima zadužen ESSov pretvarač ES9010K2M, koji je u tom smislu svakako sposobniji od DAC-a iz pojačala  CXA60, Wolfsonova čipa WM8740, ograničenog na 24-bit/192 kHz PCM reprodukciju, bez ikakve podrške za DSD zapise. Integrirani Bluetooth 4.2 modul podržava kodeke SBC, AAC i aptX HD, pa se glazba bežično može  reproducirati u kvaliteti do 24-bit/48 kHz. Sama konekcija stabilna je i pouzdana te nema nikakvih problema s inicijalnim uparivanjem mobitela i pojačala, kao ni njihovim svakim sljedećim bežičnim povezivanjem, do kojeg dolazi čim aktiviramo Bluetooth na pojačalu – dovoljno je da se mobitel nalazi u istoj prostoriji. Oznake svih  spomenutih konektora istaknute su s njihove gornje i donje strane, ravno i “naopačke”, pri čemu će vam svrha  potonjeg postati jasna kada se nagnete iza pojačala – “naopaki” natpisi sad će vam biti ravni i iznimno lako čitljivi.

Najzanimljiviji noviteti na poleđini pojačala CXA61 su USB ulaz i prihvat priložene Bluetooth antene. Bluetooth modul sada je integriran te funkcionira mnogo bolje od vanjskog Bluetooth modula, koji su vlasnici pojačala CXA60  morali dokupiti

Daljinski upravljač može se iskoristiti za upravljanje komplementarnim Cambridge Audijevim streamerom CXN i CD transportom CXC. No ako ih nemate, dvije trećine daljinca bit će vam ispunjene tipkama koje su vam sasvim beskorisne

Više svega

Daljinski upravljač nije se mijenjao, što znači da je i dalje prilično glomazan. Samo je gornja trećina daljinca  zamijenjena upravljanju pojačalom. Njegov središnji dio predviđen je za kontroliranje Cambridgeova mrežnog  streamera CXN, a donja trećina kontrolira tvrtkin CD transport CXC. Planirate li posjedovati sva tri, cijenit ćete što ih sve možete koristiti pomoću jednog daljinca, no ako je CXA61 jedini Cambridgeov uređaj u vašem hi-fi sustavu, tada ćete se morati pomiriti s činjenicom kako su vam dvije trećine priloženog daljinskog upravljača beskorisne i da  on zauzima mnogo više prostora no što bi objektivno trebao.

Isto je ostalo i samo pojačalo, barem kad govorimo o njegovim tehničkim specifikacijama. Riječ je o pojačalu klase  B, koje isporučuje 60 W snage po kanalu pri 8 Ω, odnosno 90 W po kanalu pri 4 Ω. Ipak, izravna usporedba modela  CXA61 i CXA60 otkriva kako CXA61 praktički svaku odliku svojeg prethodnika podiže na još višu razinu. CXA61  zvuči izuzetno detaljno, kristalno čisto i mnogo živahnije i moćnije no što bi se iz njegove deklarirane snage moglo naslutiti.

Čitav frekvencijski spektar pod potpunom je kontrolom i lišen ekscesa u bilo kojem dijelu, ali s  autoritativnim nastupom prilikom reprodukcije basa te finom kontrolom visokih frekvencija, kojom se  postiže da one ne bivaju prodorne i umarajuće.

Cambridge Audijevo pojačalo prepušta vašim zvučnicima da iskažu sve za što su sposobni. Doduše, ćete čuti i njihove manjkavosti te nećete imati načina da ih zakamuflirate, čime se ponovno vraćamo na pogrešnu odluku o izbacivanju tonalnih kontrola, koje su nam se kod modela CXA60 nebrojeno puta pokazale korisnima.

Toj manjkavosti unatoč, Cambridge Audio CXA61 izvrsno je integrirano pojačalo, koje u najvećem dijelu predstavlja jasnu akustičku i funkcionalnu nadogradnju svojeg prethodnika. Samim time, nastavlja se raditi o jednom od  najpoželjnijih predstavnika svoje klase i cjenovne kategorije.

Cambridge Audio CXA61

Tip Integrirano stereo pojačalo klase AB
Snaga 2x 60 W (pri 8 Ω), 2x 90 W (pri 4 Ω)
DAC ESS Sabre ES9010K2M (do 32-bit/384 kHz PCM, DSD256)
Analogni konektori 4x RCA, 1x 3,5 mm ulaz, 1x 3,5 mm izlaz
Digitalni konektori 1x USB, 1x S/PDIF koaksijalni, 2x optički TOSLINK
Ostali konektori Bluetooth 4.2 (aptX HD), RS-232C, trigger ulaz i izlaz
Jamstvo 2 godine
Cijena 7.190 kn

DOJAM
Ponovno jedan od najboljih predstavnika svoje klase i cjenovne kategorije.

P
  • Vrhunske akustičke performanse,
  • izvrsna kvaliteta konstrukcije,
  • minimalistički dizajn,
  • pametno osmišljene oznake konektora,
  • integriran USB ulaz i Bluetooth
O
  • Glomazan daljinski upravljač (većina tipki beskorisno),
  • izbačene kontrole basa i visokih frekvencija u odnosu na prethodnika

Cambridge Audio CXA61 integrirano pojačalo (Cambridge Audio) MPC: 949,00 €
AKCIJA: 854,00 € Na upit

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: