Cambridge Audio EDGE M – mono pojačalo snage

04. prosinca 2020. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

Profesor Gordon Edge konstruirao je prvo pojačalo s toroidalnim transformatorom koje je uvelo britanski zvuk u mnoge domove, najavilo nove trendove i uređaje koji će proslaviti tvrtku i promijeniti svijet. To je bilo proslavljeno P40 integrirano pojačalo, od kojega mnogi primjerci i danas uveseljavaju ponosne vlasnike.

Profesor Gordon Edge konstruirao je prvo pojačalo s toroidalnim transformatorom koje je uvelo britanski zvuk u mnoge domove, najavilo nove trendove i uređaje koji će proslaviti tvrtku i promijeniti svijet. To je bilo proslavljeno P40 integrirano pojačalo, od kojega mnogi primjerci i danas uveseljavaju ponosne vlasnike.

Cambridge Audio EDGE M – mono pojačalo snage

Tijekom priprema 50. obljetnice tvrtke, postavili smo našim inženjerima jednostavno pitanje – što biste napravili da je SVE moguće?

Zaboravite trošak. Zaboravite ograničenja. Stvorite sustav koji je u stanju ponuditi neotkrivene slojeve detalja, visoko je transparentan i nudi nedostižnu reprodukciju. Proizvod vjeran temeljima tvrtke Cambridge Audio u pogledu kreativnih inovacija i poduzetničke ambicije.

Tako je objelodanjena kolekcija beskompromisnih uređaja u čije je projektiranje i proizvodnju uloženo golemo znanje, vrijeme i trud. U toj kolekciji vrhunskih uređaja nudi se Edge A integrirano pojačalo, Edge NQ predpojačalo i mrežni reproduktor i Edge W stereo pojačalo snage. Nije se štedilo niti na vremenu, niti na kvaliteti ugrađenih dijelova. Jedino što je minimalizirano je duljina puta signala, koji je skraćen koliko je to bilo moguće i na taj se način smanjio utjecaj na kvalitetu reproduciranog zvuka. Rezultat te ideje vidi se u izvedbi stereo pojačala snage Edge W –signal prolazi kroz samo 14 elemenata od ulaza do izlaza, dok je kod sličnih uređaja taj broj između 30 i 50.

Pred nama je i proizvod koji smo s nestrpljenjem čekali – mono pojačalo snage Edge M, koje će dopuniti potrebe korisnika koji žele samo najbolje od najboljeg. Mono pojačala snage predstavljaju (za neke) sam vrhunac, dok su za druge čisto pretjerivanje. Ipak, ako ste ikad bili u prilici uživati u zaista vrhunskom audio sustavu, prednosti mono izlazna pojačala u odnosu na stereo pojačalo iste snage čujne su i evidentne. Bolja separacija, manje preslušavanje kanala, brži dinamički uzleti… Ne treba zaboraviti da se mono pojačala mogu smjestiti blizu (iza) zvučnika i tako značajno uštediti na zvučničkim kabelima koji su u sustavima ove kategorije vrlo skupi.

Pojačalo XA klase

Korištenje standardne tehnologije pojačala klase A nije bilo dovoljno učinkovito za Edge M. Umjesto toga dodali smo prednapon tradicionalnom dizajnu klase AB, smanjujući izobličenja na nečujne razine. Ova jedinstvena konfiguracija također proizvodi manje topline i čini cijeli sustav mnogo učinkovitijim.

U dizajnu pojačala klase AB dolazi do izobličenja tamo gdje signal prelazi s jednog tranzistora na drugi. To je poznato kao točka križanja i ako se dogodi pri amplitudnoj nuli, može postati čujno.

Za klasu XA, točka križanja se pomiče tako da je jedan set tranzistora isključen sve dok signal ne dosegne dovoljnu razinu glasnoće. To znači da sa signalima niske razine pojačalo radi u A klasi, a tranzistori se prebacuju samo kada je signal dovoljno glasan. Na taj se način maskira bilo kakvo izobličenje uslijed „križanja“  signala.

Snaga za isporuku.

Par Edge M Monoblock pojačala ima dovoljno snage u pričuvi za snažan i jasan pogon i najzahtjevnijih zvučnika. Budući da je svaki Edge M potpuno balansiran od ulaza do izlaza, neosjetljivi su na izobličenja i mogu isporučiti vašu glazbu točno onako kako je umjetnik zamišljao – ništa nije dodano, ništa nije oduzeto – bez obzira na glasnoću.

Snaga s finoćom

Bez obzira koliko par Edge M pojačala imao snage, ona ostaju izuzetno detaljna. Zvuk je fino uravnotežen s dubinom i jasnoćom koja dolazi sa svakom notom. Razvili smo cijeli Edge sustav pažljivim osluškivanjem svakog ugrađenog elementa i odabirom samo onih koji su nas oduševili. Ništa nije odabrano po kriteriju cijene ili specifikacijama. Krajnji rezultat je pojačalo snage koje izvornu snimku oživljava na zaista spektakularan način.

Kratko i slatko

Iako je minimalan u svom vanjskom dizajnu, unutrašnjost Edge M sadrži složeni audio inženjering. Da bismo uklonili prepreke između vas i vaše glazbe, naporno smo radili na smanjenju broja elemenata na putu signala.

Kao rezultat toga, Edge M donosi vjerniju reprodukciju izvorne snimke; impresivno detaljan trodimenzionalni zvuk, s upečatljivo pozicioniranim instrumentima i fokusiranom pozornicom.

Više glazbenih detalja

Mi smo prvi, desetljećima prije, u napajanju pojačala upotrijebili toroidne transformatore u, što je dovelo do poboljšanih performansi. U Edgeu smo krenuli korak dalje, koristeći dvostruke toroidalne transformatore suprotne simetrije. To ukida elektromagnetske smetnje bez obzira na glasnoću, nudeći izvanrednu snagu i održavajući dosljedan tonalitet.

Savršeni partneri

Uređaji iz serija Edge dizajnirani su za rad u savršenoj sinkronizaciji. Spojite par moniblokova Edge M sa svestranim pretpojačalom i mrežnim reproduktorom Edge NQ kako biste stvorili audio sustav najvišeg ranga, koji izgleda i radi kao nijedan koji poznajete.

Cambridge Audio EDGE M (1 kom) (Cambridge Audio) MPC: 4.979,00 €

Karakteristike:

Trajna izlazna snaga: 200W RMS na 8 Ω
350W RMS na 4 Ω
Ukupna harmonijska izobličenja: <0,002 % 1 kHz pri nazivnoj snazi (8 Ω)
<0,02 % 20 Hz – 20 kHz pri nazivnoj snazi (8 Ω)
Frekventni odziv: <3 Hz- >80 kHz +/-1 dB
Odnos signal/šum (1w na 8 Ω): >93 dB
Odnos signal/šum (najveća snaga): >115 dB
Pojačanje: 28 dB (RCA) / 22 dB (XLR)
Ulazna osjetljivost: 1,7 V RMS (RCA) / 3,4 V RMS (XLR)

 

Ulazna impedanca: balansirani 100 kΩ
nebalansirani 47 kΩ
Ulazi: balansirani, nebalansirani
Izlazi: zvučnički, izlazna petlja
Najveća potrošnja: 1000 W
Potrošnja u mirovanju: 0,5 W
Dimenzije (VŠD): 150 x 460 x 405 mm
Masa: 23,6 kg

 

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: