Fyne Audio F501 – What Hi-Fi? Nagrada za najbolji zvučnik do 1500£ u 2018. godini

09. studenoga 2018. | Audio/video sistemi, Fyne Audio, Recenzije

Uzbudljivo dotjeran par samostojećih zvučnika po pristojnoj cijeni – prenosimo dio recenzije…

Nagrađivani F501 zvučnici su manji iz serije 500, ali su svejedno sposobni isporučiti zaista duboki bas i dinamiku bez napora iz kompaktnog, elegenatnog kućišta. Dodatna snaga i veličina zvuka postiže se 150 mm jedinicom sa zaštićenom IsoFlare tehnologijom i odgovarajućom bas jedinicom promjera membrane 150 mm.

IsoFlare  tehnologija zadužena je za izotropsko zračenje točkastog izvora konstantnog usmjerenja, koje osigurava nevjerojatnu trodimenzionalnost zvuka, čak i izvan osi.

Fyne Audio F501 (Fyne Audio) MPC: 2.098,00 €
AKCIJA: 1.499,00 € Kupi

Idealni za manje do srednje prostore, F501 kućište ima zaštićeni, patentirani BassTrax Tractrix sustav difuzije koji jednolično integrira energiju basa u prostor.

Luksuzne završne obrade, moderno osmišljeni kabinet može biti u prirodnom furniru tamnog ili crnog hrasta i sjajnom crnom ili bijelom laku. Ne samo estetski, lagano zaobljena prednja i stražnja ploha doprinose zvuku smanjivanjem koloracija.

Ako još niste čuli za Fyne Audio, ne brinite – nitko nije. To je novo ime na audio nebu, i nemojte se žalostiti što izgleda potrošeno – to je sasvim novi proizvođač zvučnika Škotskog podrijetla čije nove uratke s veseljem čekamo.

Tvrtka se pojavila u punoj spremi, naoružana s dvije kompletne serije zvučničkih kutija (F300 početni modeli i F500, veči i kvalitetniji), plus „statement“ (čitaj – skupi, otmjeni) zvučnici F-10.

Izrada i značajke:

Visine 980 mm, širine 200 mm i 320 mm dubine, F501 je u skladu s dimenzijama većine ovakvih proizvoda.

U smislu kakvoće izrade, ono su što i trebaju biti:  čvrsto napravljeni, od grubih šiljaka za sidrenje u pod na donjoj ploči postolja, sve do lagano zakrivljenih ploha MDF-a presvučenih prirodnim furnirom.

Savršna obrada je glatka i bešavna – furniranje je po opipu sjajno kao i po izgledu, a sjajna srebrna traka iznad sustava oduška na dnu kutije je suptilna prije nego upadljiva.

Tehnička razina je intrigantna kombinacija predvidljivog i neobičnog – dva i pol stazni dizajn, 25 mm visokotonac, 150 mm mid/bas jedinica impedance 8 Oma i 90 dB osjetljivosti neće uzdignuti ničije obrve.

Ipak, Fyne se pobrinuo da ne bude sve predvidljivo i uobičajno – visokotonac krute titanijske membrane – smješten je u centru grla mid/bas jedinice u konfiguraciji koju u Fyne Audiju zovu IsoFlare. To je dizajn točkastog izvora, s težnjom da sačuva vremensko usklađivanje kao i trodimenzionalnu sliku, koji nije nepoznat, ali demonstrira da nova kompanija ima tehničko iskustvo i znanje za pokretanje zrelog i ozbiljnog projekta.

Veće zvučničke jedinice imaju višeslojne papirne membrane s neobično oblikovanom gumom ovjesa. Fyne Audio nazvao je takav dizajn FyneFlute, i tvrde da nudi učinkovitu disipaciju energije membrane i posljedično smanjivanje neželjenih rezonancija.

Na dnu kutije, primjenjena se jedinstvena patentirana rješenja a nazvali su ih „BassTrax Tractrix Diffuser System“ koji se sastoji od otvora na dnu kutije okrenutog prema dolje i pažljivo profiliranog koničnog difuzora.

Takva konstrukcija pretvara standardnu energiju ravnog vala u valnu frontu od 360° koja se jednoličnije dispergira prema podu i pozicioniranje zvučnika u prostoru prestaje biti kritično.

Sva niskofrekventna regulacija odvija se iza rešetkastih otvora, što doprinosi vizualnoj atraktivnosti inače predvidljive estetike. Zaštitne mrežice fiksiraju se magnetima koji su nevidlljivi, nalaze se ispod furnira.

Skinute mrežice pohranjuju se na zadnjoj strani gdje su također smješteni magneti upravo za tu namjenu.

Za slušanje, zvučnici su smješteni slobodno u prostor, malo zakrenuti prema unutra, vrlo slično konkurenciji.

Odreeđena sinergija unutar sustava uvijek je potrebna, a u slušaju F501 je neophodna. Dok gornje područje nije nemoguće isprovocirati, a uzbudljiva brzina niskotonskog područja može se pomiješati s nedostatkom ekstenzije, svakako treba izbjegavati elektroniku svjetloga zvuka.

Sve najbolje reprodukcijske karakteristike najistaknutije su kod glasnoća koje možemo nazvati maloiznad pristojnih, raskoš je čujna na svim glasnoćama.

Karakteristike:

 • Sustav: 2 ½ stazni, otvor prema dolje, sa BassTraxTMTractrix difuzorom. Refleksni otvor s dvije šupljine
 • Preporučena snaga pojačala (Watt RMS): 35- 150
 • Kontinuirana snaga pojačala (Watt RMS): 75
 • Osjetljivost (2.83 Volt @ 1m): 90dB
 • Nominalna impedanca: 8 Ohm
 • Frekventni odziv u prostoru (-6dB): 36Hz- 34kHz
 • Zvučničke jedinice:
  • 1 x 150 mm IsoFlareTM, multi-fibre bas/mid s kompresijskim visokotoncem s titanskom membranom promjera 25 mm,
  • 1 x 150mm multi-paper bas
 • Rezne frekvencije skretnice: 250 Hz i 1,7 kHz
 • Tip skretnice:
  • 2. reda, low pass,
  • 1. reda, high pass
 • Dimenzije: 984 x 200 x 320 mm (VŠD)
 • Masa: 18,9 kg po komadu

Kompletna recenzija:

https://www.whathifi.com/fyne-audio/f501/review

Ocjena:

Hrabro je pojaviti se u cjenovnoj grupi s kojom se F501 natječe – ali je itekako čujno da Fyne Audio s tim nema problema, F501 su izuzetno uvjerljiva najava.

Za:

 • Izvrsna izrada i završna obrada
 • Neki vrlo zanimljivi tehnički detalji
 • Detaljni, otkrivajući, privlačan i nadasve siguran zvuk

Protiv:

 • Potreban je pažljiv odabir ostatka sustava
 • Najbolje zvuči pri razumnim glasnoćama

Za sve dodatne upite i demonstraciju molimo da nam se javite!

Očekujte neočekivano!

FYNE AUDIO ČLANCI: