Antikvitet, vintage ili retro? Retro vrhunski uređaji ponovno su u modi

02. listopada 2020. | Press

Antikvitet, vintage ili retro? Retro vrhunski uređaji ponovno su u modi

lis 2, 2020 | Press

Odjeća, obuća, namještaj, sagovi, rasvjetna tijela, nakit, električni uređaji, općenito  vi uporabni predmeti pojavljuju se na tržištu u nepravilnim vremenskim razmacima s izgledom koji podsjeća na proizvode iz prošlosti. Kako identificirati, imenovati, prepoznati takve predmete?

članak prenešen iz časopisa BRAVACASA (listopad/studeni 2020.)

Odjeća, obuća, namještaj, sagovi, rasvjetna tijela, nakit, električni uređaji, općenito  vi uporabni predmeti pojavljuju se na tržištu u nepravilnim vremenskim razmacima s izgledom koji podsjeća na proizvode iz prošlosti. Kako identificirati, imenovati, prepoznati takve predmete?

članak prenešen iz časopisa BRAVACASA (listopad/studeni 2020.)

Ne postoji zakon ili propis koji će striktno odrediti što kamo pripada, već su svojstva za  identifikaciju dogovorena između mjerodavnih i moćnih pripadnika zainteresiranih grupacija.

Tako je antikvitet predmet nastao prije 100 ili više godina, sigurno ima nekakvu, ponekad veliku, vrijednost, pogodan je za sakupljanje i može biti vrlo unosna investicija.

Vintage je, općenito govoreći, proizvod iz prošlosti, mlađi od antikviteta, ali stariji od 20 godina, dok bi retro bio novi proizvod koji izgledom podsjeća na slične iz prošlosti. Retro je suvremena reprodukcija koja priziva, reproducira stil iz prošlosti. Vintage (vintidž) ima porijeklo u  francuskom jeziku (vendage), odnosi se na vino i znači otprilike “grožđe ubrano u sezoni”.

Predmetak retro vuče porijeklo iz latinskog, a znači “unatrag ili u prošla vremena”, na primjer  retrogradno, retrospektiva, retroaktivno i slično.

Možda je najispravniji način razmišljanja o razlikama – vintage se odnosi na konstrukciju,
a retro na izgled.

Znači li to da je vintage proizvod izrađen u najbolje vrijeme, kada i kako je trebalo, superiorniji i daleko vrjedniji od retro, koji je samo njegova manje značajna kopija?

U slučaju uređaja za reprodukciju glazbe to zasigurno ne može biti slučaj, jer svaki dizajn unutarnjih sklopova mora biti osuvremenjen i moći komunicirati s novim audiotehnologijama koje danomice napreduju i mijenjaju se.

U tom kontekstu, suvremeni audiouređaji starinskog izgleda MORAJU imati ugrađene nove tehnologije, jer se inače ne bi mogli u potpunosti koristiti.

I ne samo to – neke audiokomponente starinskog izgleda, kao i ostale namjenske uređaje, možemo ugraditi i umrežiti u višesobne sustave (multiroom) i povezati u sustav “pametne kuće”.

Leak 130 integrirano pojačalo s ugrađenim D/A pretvaračem i CDT transport

Nalik su precima, pojačalima Stereo 30 i Stereo 70 iz šezdesetih godina prošloga stoljeća.  Najnaprednije ugrađene tehnologije udovoljavaju svim zahtjevima modernih ljubitelja glazbe, od reprodukcije vinilnih ploča, diskova, USB, Bluetooth povezivanja, do mrežnih glazbenih servisa.

U svojoj cjenovnoj kategoriji teško im je naći suparnike.

Leak Stereo 130 pojačalo (Leak) MPC: 899,00 €

Leak CDT (Leak) MPC: 649,00 €

Roksan Xerxes

Od pojave davne 1985., Xerxes je referentni gramofon koji je naprednom konstrukcijom i radikalnim rješenjima nudio točniju i muzikalniju prezentaciju glazbe s ploča.

Danas ovaj gramofon ne bilježi povratak, već nastavlja život bezvremenskog uređaja; pomlađen, uljepšan i jednako izazovan. Čiste linije, čvrsta konstrukcija, trostruki sustav izolacije i sjajna  završna obrada čine gramofon lijepim, kvalitetnim i lišenim klasičnih problema nepoželjnih  vibracija i smetnji iz okoline.

Warfedale LINTON Heritage zvučničke kutije

kojima Wharfedale obilježava slavnu prošlost, kompletno su redizajnirane korištenjem najnovije tehnike i materijala.

Obložene su prirodnim furnirom, imaju izgled prethodnika, ali skrivaju srce mladića.

Trostazni model za stalke zadržao je slične proporcije starijeg rođaka koji se pojavio davne 1965. godine.

iFi Retro 50

Britanska tvrtka iFi nudi bezvremenski moderni klasik – Retro Stereo 50 sa zvučnicima LS3.5 u  kućištu od bambusa.

Uz većinu novih tehnologija, stereo pojačalo je cijevno s hibridnim izlaznim dijelom snage 25W  po kanalu.

Zvučnici su dizajnirani na temelju legendarnih BBC LS3/5A monitora.

iFi Retro 50 komplet

Koss Pro4AA slušalice

na tržištu su od 1970. godine kao prve dinamičke slušalice punog frekvencijskog  opsega, visoke vjernosti zvuka i s impresivnim mogućnostima izolacije okolne buke.

Umirovljene su u kasnim 80-ima, ali ih je Koss ubrzo vratio u proizvodnju zbog popularnosti i potražnje. Od tada su neizbježan dio studija u radio i glazbenoj industriji i domova zahtjevnih  ljubitelja glazbe.

Koss PRO4AA slušalice (Koss) MPC: 128,34 €

Tivoli Audio Music System Home

iznenađujuće je pametno koncipiran i dizajniran uređaj.

U jedno kućište (dimenzija 410 x 221 x 165 mm – ŠVD) upakirano je stereo pojačalo, zvučnici, CD i mrežni reproduktor, Bluetooth primopredajnik i na kraju DAB+, FM i AM radio.

Po izgledu i mogućnostima jedinstveni spoj.

Tivoli Audio Music System Home - ALL-IN-ONE (Tivoli Audio) MPC: 834,83 €

Tivoli Audio Music System prednja

TEAC Reference NR-7CD mrežni CD reproduktor, integrirano pojačalo i DAC

Od osnutka, 1953. godine, Teac ne odustaje od istraživanja, razvoja i primjene najnovijih tehnologija na polju snimanja i reprodukcije.

To je povijest prikupljanja znanja i tehnologija koje zovu “čežnjom za zvukom”. Serija Reference 7 dobila je ime od milja “New Vintage“ jer spaja najnovije tehnologije i gotovo 70 godina iskustva.

U cilju postizanja idealnog zvuka, Teac ima ekipu koja se bavi slušanjem sastavnica glazbe koje nije moguće mjeriti, a članovi se biraju kriterijem “zlatnog uha”.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!