iFi ZEN CAN – novi adut u rukavu!

13. kolovoza 2020. | Audio/video sistemi, iFi Audio

iFi ZEN CAN – novi adut u rukavu!

kol 13, 2020 | Audio/video sistemi, iFi Audio

Je li moguće napraviti analogno pojačalo za slušalice koje pruža vrhunske performanse sa svim vrstama slušalica i ponuditi ga svakom ljubitelju glazbe za 1.350 kn?

Ako itko može, iFi MOŽE!

Je li moguće napraviti analogno pojačalo za slušalice koje pruža vrhunske performanse sa svim vrstama slušalica i ponuditi ga svakom ljubitelju glazbe za 1.350 kn?

Ako itko može, iFi MOŽE!

ifi audio ZEN CAN

U samo nekoliko kratkih mjeseci, prvi proizvodi iFi serije ZEN – ZEN Blue i ZEN DAC – etablirali su se kao neprikosnoveni prvaci u kategoriji do 1.500 kn za stolni  DAC, čineći zvuk visokih performansi pristupačnijim nego ikad prije. Sada, iFi proširuje ovaj nagrađivani asortiman potpuno analognim pojačalom za slušalice, ZEN CAN, u istom kompaktnom aluminijskom kućištu i nudi jednaku izuzetnu vrijednost za novac.

S maloprodajnom cijenom od 1.350 kn (s PDV-om), ZEN CAN nudi mnoge značajke obično rezervirane za high-end pojačala za slušalice po višestruko višoj cijeni. Sposobnost pokretanja zahtjevnih slušalica, uravnotežen dizajn sklopova, neobično niske razine izobličenja i svestrane mogućnosti zvučnog podešavanja za optimiziranje performansi vrlo su neobične po tako pristupačnoj cijeni. Kombinirajući ih u jednom kućištu, iFi još jednom podiže letvicu stolnih audio uređaja s odličnim odnosom cijena/kvaliteta.

Kao potpuno analogno pojačalo za slušalice, ZEN CAN nema ni USB ni drugih digitalnih ulaza. Povezuje se s bilo kojim izvorom koji ima analogni izlaz, poput izlaza za slušalice iz DAP-a (Digital Audio Player), prijenosnog računala, tableta ili pametnog telefona ili RCA izlaza iz, recimo, CD reproduktora ili fono pretpojačala. Može se upariti sa ZEN Blue za dodavanje Bluetooth prijema ili kombinirati sa ZEN DAC-om za nadogradnju DAC-ovog pojačala za slušalice. Kao i pojačalo za slušalice, može se koristiti i kao pretpojačalo za napajanje pojačala snage ili para aktivnih zvučnika.

iFi Audio ZEN CAN - pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 1290.00 kn KUPI

Kako dobiti puno glazbe za malo novaca?

Kao i kod ostalih proizvoda iz serije ZEN, ZEN CAN ima čvrsto, inteligentno oblikovano kućište veličine 158 x 35 x 100 mm (švd). Na sredini prednje ploče je okretni regulator glasnoće s glatkim hodom, a na desnoj niz utičnica i gumba. Na lijevoj strani, pored gumba za uključivanje i ulaznog prekidača, nalazi se regulator za odabir odgovarajućeg pojačanja.

Četiri postavke imaju šest dB koraka – 0dB, 6dB, 12dB i 18 db i omogućuju pojačalu odabir odgovarajuće vrijednosti u skladu sa spojenim slušalicama; dobitak 0 dB koristi se za osiguravanje niske buke s osjetljivim monitorskim slušalicaa, dok postavke s višim pojačanjem omogućuju veće opterećenje slušalica, pružajući izvrstan raspon dinamike.

S desne strane nalazi se par 6,3 mm izlaza za slušalice koje imaju standardni priključak za single-ended (kompatibilan sa svim slušalicama) i balansirani izlaz 4.4 Pentaconn (za slušalice koje nude balansiranu vezu).

Sve veći broj visokokvalitetnih slušalica i monitora dobiva se s takvom opremom ili daje mogućnost odvajanja kabela i nadogradnje na 4.4 mm Pentaconn konektor, a ovaj izlaz čini ZEN CAN pogodnim za svaki ustroj (posebno se preporučuje kod slušalica visoke impedance).

Kraj priključaka za slušalice nalazi se prekidač za uključivanje najnovijih verzija iFi-jevih “XBass” i “3D” postavki. XBass prilagođava frekvencijski odziv kako bi poboljšao reprodukciju niskih frekvencije – posebno korisno kod otvorenih slušalica koje „propuštaju“ niske tonove.

Opcija 3D pomaže rješavanje nedostatka trodimenzionalnosti zvuka koji se često pojavljuje kada slušalicama slušate glazbu koja je miksana u studiju pomoću para zvučnika – učinkovito proširujući zvučnu scenu u slušalicama, kako bi vam pružili bolji prostorni raspored glazbenika, doživljaj poput slušanja zvučnika.

I XBass i 3D uključuju potpuno analogno procesiranje i po potrebi se mogu zaobići.

Sa stražnje strane, ZEN CAN nudi stereo RCA i 3,5 mm single-ended ulaze, plus balansirani 4,4 mm Pentaconn ulaz. Omogućen je i balansirani izlaz od 4,4 mm za spajanje na pojačala i aktivne zvučnike opremljene takvim ulazom – bilo s Pentaconn 4,4 mm, bilo s XLR ulazima putem adapter kabela od 4,4 mm na XLR. Ovaj balansirani izlaz također se može koristiti za nebalansirano (single-ended) spajanje ako balansirani ulaz nije dostupan. Svi ulazi i izlazi ZEN CAN su pozlaćeni za optimalnu vodljivost.

Najbolje od sklopova: postizanje ravnoteže snage

ZEN CAN sklopovi su balansirani, simetričnog dual-mono dizajna – topologije obično rezervirane za high-end pojačala za slušalice. John Curl, sada tehnički savjetnik za iFi, već dugo podržava balansirane sklopove s obzirom na njihovu sposobnost smanjivanja buke unutar puta signala. U dizajnu i proizvodnji vrhunskog analognog sklopa usko je surađivao s Thorstenom Loeschom i internim tehničkim iFi timom.

Iz diskretnog sklopa klase A razvijenog za Pro iCAN, 12 puta skuplje vodeće pojačalo za slušalice, razvio se niz ključnih elemenata. Nudi nevjerojatne mogućnosti za tako jeftini uređaj, isporučujući 1600 mW (7,2 V) na 32 Ω iz single-ended izlaza, uz 15 V + dostupnih za opterećenja od 300 Ω ili više kroz balansirani izlaz, osiguravajući da ZEN DAC može pogoniti i „gladne“ planarne slušalice.

ZEN CAN sklop koristi mnoge diskretne, visokokvalitetne površinski ugrađene komponente za postizanje maksimalne zvučne čistoće, kao što su TDK C0G i Panasonic ECPU kondenzatori, te tankoslojni otpornici ultra-niskog izobličenja. iFi prilagođeni OV4627 quad-amp stupanj sadrži četiri neovisna FET pojačala koristeći dizajn preklopne kaskode, s povratnom vezom niske impedance za optimizaciju performansi.

Namjenski dizajnirano operaciono pojačalo za ulazni stupanj sadrži automatsko niveliranje razine preko TOCOS preciznog potenciometra, dok potpuno diskretni, balansirani, komplementarni bipolarni izlazni stupanj koristi isti bufer klase A koji se nalazi u Pro iCAN. Napajački sklop uključuje Stealth naponski pretvarač, opet izveden iz Pro iCAN-a, s linearnom regulacijom, filtriranjem buke, fizičkom izolacijom od osjetljivih audio sklopova i kapacitetom od 4000 μF kako bi se zadržala dovoljna rezerva snage za reprodukciju tranzijenata i dinamike glazbe.

Čak je i način na koji ZEN CAN prelazi između postavki dizajniran da osigura transparentnost zvuka. Mikrokontroler upravlja prekidačem koji se temelji na FET-u, koji se uključuje tek kad korisnik promijeni postavku i na taj način poništava bilo kakav utjecaja na zvuk.

Sva mukotrpna pažnja prema detaljima bila bi impresivna u naprednom pojačalu za slušalice; činjenica da je iFi uspio implementirati tako visokokvalitetni sklop u uređaj ove cjenovne kategorije je više nego izvanredna. Bogati detalji, uzbudljiva dinamika i mogućnost upravljanja svim vrstama slušalica s lakoćom – ZEN CAN dodatno proširuje reputaciju iFi ZEN serije koja pruža izvanredan zvuk po više nego prihvatljivim cijenama.

iFi ZEN CAN – glavne karatkeristike:

 • Balansirani, dual-mono dizajn analognih sklopova
 • Vrhunski dijelovi diskretnih sklopova
 • Sposobnost pogona i najzahtjevnijih slušalica
 • Pojačanje podesivo u 4 stupnja– 0 dB, 6 dB, 12 dB, 18 dB
 • 3D analogni sklop za povećanje trodimenzionalnosti zvuka
 • XBass – ekvaliziranje zvuka za pogon slušalica sa slabijim odzivom niskih tonova
 • Ulazi:
  • Single-ended analogni izlazi: 1 x stereo RCA; 1 x 3.5 mm
  • Balansirani analogni ulaz: 1 x 4.4 mm Pentaconn
 • Izlazi:
  • Za slušalice: 1 x 6.3 mm; 1 x 4.4 mm Pentaconn
  • Balansirani analogni pre-out: 1 x 4.4 mm Pentaconn
 • Snaga – na 6.3 mm single-ended izlazu:
  • 1000mW (4.0 V) @ 16 Ω
  • 1600mW (7.2 V) @ 32 Ω
  • 196mW (7.6 V) @ 300 Ω
 • Snaga – na 4.4 mm balansiranom izlazu:
  • 1890mW (11.0 V) @ 64 Ω
  • 756mW (15.1 V) @ 300 Ω
  • 385mW (15.2 V) @ 600 Ω
 • Dimenzije: 158  x 117 x 35 mm (ŠVD)
 • Masa: 515 g

iFi Audio ZEN CAN - pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 1290.00 kn KUPI

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest