iFi Audio ZEN Air DAC BUG recenzija
iFi Audio ZEN Air DAC BUG recenzija

iFi Audio ZEN Air DAC – Novi prvak povoljne računalne akustike – BUG

29. travnja 2022. | Audio/video sistemi, iFi Audio, Recenzije

Redukcijom nekih mogućnosti svojeg slavnog ZEN DAC-a, britanski iFi Audio proizveo je DAC s pojačalom za slušalice koji zvuči praktički jednako dobro, a košta svega 800 kuna

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Svibanj 2022.) – link

Redukcijom nekih mogućnosti svojeg slavnog ZEN DAC-a, britanski iFi Audio proizveo je DAC s pojačalom za slušalice koji zvuči praktički jednako dobro, a košta svega 800 kuna

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Svibanj 2022.) – link

iFi Audio ZEN Air DAC

Ako ste imalo zainteresirani za problematiku visokokvalitetnog zvuka, iFi Audijev ZEN DAC (i nasljednika ZEN DAC V2) ne treba vam posebno predstavljati.

Riječ je o digitalno-analognom konverteru s ugrađenim pojačalom za slušalice, čija smo oba izdanja detaljno opisali i svesrdno preporučili, zbog izvrsne kvalitete zvuka i zaista razumne cijene, koja za ZEN DAC V2 iznosi manje od 1.300 kuna. Za takav novac teško je zamisliti isplativiju i kompletniju nadogradnju ozvučenja za stolna i prijenosna računala, ili smo tako barem mislili, dok svjetlo dana nije ugledao ZEN Air DAC.

ZEN Air DAC najlakše se može opisati kao ZEN DAC s plastičnim kućištem umjesto metalnog, te  bez balansiranog 4,4-milimetarskog konektora za slušalice i balansiranog linijskog izlaza, koji su većini korisnika ionako stajali neiskorišteni.

Promjenom materijala kućišta i eliminacijom balansiranih izlaza, kao i pripadajuće elektronike, cijena uređaja pala je na 800 kuna. Premda iFi navodi i kako je pojednostavio elektroniku nebalansiranog dijela uređaja, zbog čega skuplji ZEN DAC V2 ostaje akustički superiorna opcija, testiranje je pokazalo kako su te razlike u praksi neosjetne.

Sve to znači da se za 800 kuna odsad možemo dokopati zaista impresivnog DAC-a s pojačalom za slušalice. Naravno, za vlasnike slušalica s balansiranim kabelima i konektorima, ZEN DAC V2 nastavlja biti logičan izbor. Svi ostali mogu se radovati zbog činjenice da im je kvalitetna  nadogradnja akustike računala sada još jeftinija.

iFi Audio ZEN Air DAC

iFi Audio ZEN Air DAC - USB DAC + pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 104,00 €

iFi Audio ZEN Air DAC

Umjesto metalnog, ZEN Air DAC ima plastično kućište, što je jedna od nekoliko metoda spuštanja cijene uređaja.  Na prednjici je zadržan odličan metalni kotačić, namijenjen analognom upravljanju glasnoćom zvuka

Ojačana termoplastika

Iako koristi drugačije konstrukcijske materijale, ZEN Air DAC zadržava isti, prepoznatljivi, izgled svoje braće iz linije ZEN. Umjesto od metala, oklop mu je načinjen od sive plastike, za koju proizvođač ističe kako se ne radi o običnoj ABS plastici, već o visokokvalitetnom termoplastičnom polimeru s dodacima za povećanje čvrstoće i bolje upijanje udaraca.

Plastični su i prednjica i pozadina uređaja. Naprijed nalazimo notifikacijsku LED-icu, tipke Power Match i XBass+, 6,3-milimetarski izlaz za slušalice te odlični, metalni kotačić za analogno reguliranje glasnoće zvuka.

Power Match zapravo je promjenjivi gain – ako ga aktivirate, što se preporučuje za sve slušalice osim osjetljivih IEM-ova (in-ear monitora), ZEN Air DAC isporučivat će više snage. XBass+ zadužen je za pojačanje basa u analognoj domeni, gdje kontrolirano i precizno cilja na “podebljavanje” onog dijela bas područja u kojem se najviše razvija osjećaj punoće zvuka. Kada se u ZEN Air DAC spajaju slušalice kojima bi dobro došlo još malo “mesa” u donjem dijelu spektra, XBass+ svakako vrijedi iskušati, jer rezultati redovito bivaju sjajni. Spomenuta notifikacijska LEDica bojom nas informira o razlučivosti ulaznog audiosignala. Zelena boja označava PCM datoteke s 44,1/48/88,2/96 kHz  sempliranjem, žuta PCM datoteke sa 176,4/192/352,8/384 kHz sempliranjem, svijetloplava DSD64/128 datoteke, tamnoplava DSD256 zapise, a crvena MQA sadržaje.

ZEN Air DAC sposoban je za reprodukciju MQA zapisa, premda, za razliku od ZEN DAC-a V2, nije punokrvni MQA dekoder, već samo MQA renderer (kao originalni ZEN DAC). To znači da mu je za dekodiranje MQA zapisa  potreban softver, poput Tidalove službene Windows aplikacije.

Napajanje iz USB-a Na pozadini uređaja su USB ulaz, analogni RCA izlaz za povezivanje s pojačalom ili aktivnim zvučnicima te konektor vanjskog napajanja. U kutiji se dobiva kabel koji na jednom kraju ima priključak za napajanje, a na drugom USB Type-A priključak, stoga za napajanje iFijeva uređaja možemo koristiti vanjski adapter s USB portom.

Doduše, to nije nužno, jer uređaj snagu potrebnu za rad dobiva preko USB sučelja, čim biva povezan s računalom. Priloženi USB kabel neugodno je kratak (40 cm) i plav, oko čega prigovaramo u svakoj recenziji iFijevih DAC-ova, pa bi bila šteta da ova bude izuzetak.

Za digitalno-analognu konverziju audiosignala ZEN Air DAC koristi sposoban Bit-Perfect DSD & DXD DAC s potpisom Burr Browna, podoban za rad s 32-bit/384 kHz PCM datotekama, ali i s bit-perfect DSD (do 12,4 MHz) i DXD (do 384 kHz) zapisima.

Njemu je pridružen 16-jezgreni XMOS mikrokontroler, kakav koristi ZEN DAC V2, čiji je firmware iFi modificirao s ciljem optimalne sinergije s Burr  Brownovim konverterom. Ugrađeno pojačalo preko nebalansiranog izlaza isporučuje 280 mW snage pri 32Ω te 36mW pri 300 Ω, uz ukupnu harmonijsku distorziju (THD+N) manju od 0,04%.

To je dovoljna zaliha snage za uspješno pogonjenje velikog broja hi-fi slušalica, izuzev vrlo zahtjevnih modela, za koje ionako nećete kupovati pojačalo iz cjenovne kategorije ZEN Air DAC-a. Akustički potpis ZEN Air DAC-a ostao je prepoznatljiv i praktički istovjetan skupljem ZEN DAC-u V2. Zvuk koji iz njega izlazi muzikalan je, živahan i čvrst.

Straga nalazimo USB 2.0 ulaz, priključak napajanja, čije je korištenje opcionalno, te analogni RCA izlaz, namijenjen povezivanju uređaja s pojačalom ili aktivnim zvučnicima

Funkcija XBass+ odlično popunjava donji dio frekvencijskog spektra kod slušalica kod kojih je on manjkav, a snaga ugrađenog pojačala za slušalice dozvolit će vam da si date oduška s glasnoćom zvuka kad vas ponese neka osobito  dobra dionica drage vam pjesme.

Pridodamo li svim spomenutim odlikama cijenu od 800 kuna, ZEN Air DAC  iznimno je lako preporučiti.

Riječ je o instant-nadogradnji ozvučenja bilo kojeg stolnog ili prijenosnog računala, koje će za mnoge buduće vlasnike ujedno biti i prvi korak u svijet ozbiljnije akustike.

iFi Audio ZEN Air DAC

Ako u ZEN Air DAC spajate bilo kakve slušalice osim in-ear monitora, tipka Power Match treba biti pritisnuta, jer ugrađeno pojačalo tada isporučuje puni raspon snage

iFi Audio ZEN Air DAC

XBass+ služi pojačanju basa u analognoj domeni te kod slušalica s tanjim basom itekako može utjecati na punoću zvuka

Obitelj na okupu

Zajedno sa ZEN Air DAC-om, iFi je predstavio još tri člana porodice ZEN Air, temeljena na istom principu – blagoj redukciji u kvaliteti konstrukcijskih materijala i mogućnostima, a s ciljem osjetnog obaranja cijene.

Ostali članovi obitelji ZEN Air su Bluetooth DAC ZEN Air Blue, pojačalo za slušalice ZEN Air CAN te MM/MC gramofonsko pretpojačalo ZEN Air Phono. Svi uređaji imaju identičnu cijenu od 799 kuna, a u Hrvatskoj se u ovom
trenutku, osim ZEN Air DAC-a, može kupiti ZEN Air Blue.

iFi Audio ZEN Air serija

iFi Audio ZEN Air DAC

DAC Burr-Brown True Native (PCM 32-bit/44,1-384 kHz, DSD 2,8-12,4 MHz,
DXD 353/384 kHz, MQA)
Ulazi USB 2.0
Izlazi 6,3-mm nebalansirani, RCA
Dimenzije i masa 158 x 117 x 35 mm / 315 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 799,00 kn

DOJAM
DAC s pojačalom za slušalice s fantastičnim omjerom uloženog i dobivenog.

P
  • Uvjerljive akustičke performanse,
  • rafiniran kotačić za glasnoću,
  • odlična funkcija XBass+,
  • fantastičan omjer uloženog i dobivenog
O
  • Samo jedan ulaz (USB) donekle sužava potencijalno područje primjene,
  • kratak, krut i u plavo obojen USB kabel

iFi Audio ZEN Air DAC - USB DAC + pojačalo za slušalice (iFi audio) MPC: 104,00 €

članak by Davor Šuštić

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

RECENZIJE ČLANCI: