ifi audio ican phantom
ifi audio ican phantom

iFi audio iCAN Phantom – ime kao Rolls-Royce

22. lipnja 2023. | Audio/video sistemi, iFi Audio

U proteklih sedam godina, Pro iCAN i kasniji Pro iCAN Signature predstavljali su vrhunac iFi asortimana, naširoko priznati među najbolja pojačala za slušalice na planetu zahvaljujući mješavini korisne svestranosti, izvrsnog dizajna strujnog kruga i vrhunski privlačnih performansi. Ovaj put izgleda da krunu otima još jači šampion pojačala za slušalice – novi iCAN Phantom.

U proteklih sedam godina, Pro iCAN i kasniji Pro iCAN Signature predstavljali su vrhunac iFi asortimana, naširoko priznati među najbolja pojačala za slušalice na planetu zahvaljujući mješavini korisne svestranosti, izvrsnog dizajna strujnog kruga i vrhunski privlačnih performansi. Ovaj put izgleda da krunu otima još jači šampion pojačala za slušalice – novi iCAN Phantom.

iFi Audio iCAN Phantom

iFi-jevo novo analogno pojačalo za slušalice referentne klase temelji se na Pro iCAN, koji iFi velemajstori stručnjaci temeljito dorađuju i poboljšavaju svaki element strujnog kruga kako bi dodatno podigli svoje performanse, uključujući tehnologiju iz Pro iESL-a – prethodno zasebne komponente – za elektrostatske slušalice, i dodaje novo, napredno korisničko sučelje i mrežnii sustav upravljanja.

Rezultat je pojačalo za slušalice doista dostojno svog vodećeg statusa, s uzornom kvalitetom izrade, sofisticiranom tehnologijom, specifikacijama bez premca i izvanrednom svestranošću, stručno projektirano da dovede svaku vrstu slušalica do punog zvučnog potencijala. Od ultraosjetljivih IEM* slušalica, do najfinijih dinamičkih i planarnih magnetskih slušalica, do elektrostatskih dizajna koji troše najviše energije, iCAN Phantom pruža doista iznimno iskustvo – izvrsno skrojeno prema zahtjevima slušatelja.

Još jedna prednost iCAN Phantoma je njegova sposobnost da radi kao vrhunsko hi-fi pretpojačalo, omogućujući slušalicama i zvučnicima da se kombiniraju u jednom audio sustavu visokih performansi. Bez obzira koristite li svoje omiljene slušalice za uključivanje u opojni privatni glazbeni svemir ili uključite svoje zvučnike da ispunite sobu veličanstvenim zvukom, iCAN Phantom je briljantno konstruiran kao srce kućnog audio sustava za najizbirljivije ljubitelje glazbe .

*IEM – In-ear monitors, slušalice koje se umeću u uši

iFi Audio iCAN Phantompojačalo za slušalice

iFi audio iCAN Phantom pojačala za slušalice (iFi audio) MPC: 3.749,00 €

iFi Audio iCan Phantom

Što je u imenu?

Otkako su početkom 20. stoljeća novine prozvale novorazvijeni Rolls-Royce “Silver Ghost”, slavna marka automobila je svojim modelima dala sablasna imena, evocirajući osobine koje su toliko izvanredne da se čine nadnaravnima. U asortimanu Rolls-Roycea postoji “Phantom” od 1925. godine, uvijek cijenjen zbog izvanredne kvalitete izrade, istaknutog izgleda i jezivo glatke, tihe vožnje.

To su kvalitete koje je iFi nastojao odraziti u svom novom vrhunskom pojačalu za slušalice, zbog čega ga je tvrtka nazvala iCAN Phantom – Rolls-Royce među pojačalima za slušalice. Primjer je inženjerske izvrsnosti za pružanje iznimne zvučne izvedbe s ultra niskim šumom, zajedno s prepoznatljivim vanjskim dizajnom i dvoslojnom crnom i srebrnom završnom obradom koja odražava dvobojne sheme boja koje desetljećima krase mnoge Rolls-Royce automobile.

iFi_iCAN-Phantom

Izradnja vodećeg modela

Vodeća audio komponenta trebala bi biti izrađena i dovršena prema iznimnom standardu, a iCAN Phantom svakako odgovara tim zahtjevima. Nije slično niti jednom poznatom pojačalu za slušalice; njegov dizajn daje dojam dviju jedinica, ali je to zapravo jednostruki uređaj s dvije razine, čija je puna visina u potpunosti iskorištena višeslojnim dizajnom sklopova. Čvrsti gornji dio aluminijskog kućište ima dimenzije 256 x 120 x 185 mm (ŠVD), dok su u crno postolje sprijeda i straga ugrađeni priključci, a gornji sloj nudi taktilne kontrole i OLED zaslon u boji.

Gornji dio iCAN Phantoma uključuje ploču od zatamnjenog stakla koja se uklapa u ravninu, kroz koju se može vidjeti strujni krug pojačala – uključujući njegove cijevi. Okrugli aluminijski otvori strše iz stakla, osiguravajući da se unutarnje strujno kolo ne pregrije. Ima mnogo pametnih dizajnerskih detalja; na primjer, kada nisu u upotrebi, utičnice s prednje ili stražnje strane mogu se sakriti urednom aluminijskom pločom koja se pričvršćuje magnetski. (Ova ploča također sadrži podatkovne kartice za postavke prednapona elektrostatičkih slušalica. iCAN Phantom također dolazi s atraktivnim aluminijskim daljinskim upravljačem koji je jednostavan za korištenje i od čijeg se izgleda i kvalitete mnogi daljinski mogu stidjeti…

Cijevi ili solid-state – priča o dva ulazna stupnja

Kao i Pro iCAN prije njega, iCAN Phantom ima nekoliko jedinstvenih značajki koje ga izdvajaju od ostalih pojačala za slušalice. Jedna takva mogućnost je ugradnja dva ulazna stupnja – jedan se temelji na cijevima/lampama, drugi je solid-state (poluvodiči) – što korisniku omogućuje prebacivanje između ta dva načina rada u stvarnom vremenu. Ovi ulazni stupnjevi su potpuno odvojeni, što znači da je put signala kratak i izravan za optimalnu čistoću, umjesto da kompliciraju put signala (na primjer, prebacivanjem načina rada iz jednog sklopa u drugi).

Potpuno diskretni poluvodički ulazni stupanj klase A koristi J-FET-ove, dok krug klase A sa svim cijevima ima ručno odabran, računalno usklađen par cijevi General Electric 5670 (vrhunska varijanta 6922). Ova faza ima dva načina rada koji se mogu odabrati – Tube i Tube+. Potonji minimalizira ukupno pojačanje petlje, a time i negativnu povratnu spregu, dajući drugačiji kompromis između prirodnih harmonika cijevi i tranzijenata.

GE5670 cijevi

Učinak je kao tri pojačala u jednom, svako s drugačijom zvučnom prezentacijom. Iako je svakako zabavno moći uspoređivati razlike između cijevnog i solid-state zvuka u stvarnom vremenu, uključivanje ova dva odvojena ulazna stupnja puno je više od trika. S različitim izvornim uređajima, različitim glazbenim stilovima i obiljem slušalica i vrsta zvučnika koji su dostupni slušateljima, svaki od ovih sklopova isporučuje glazbu na svoj način i može biti poželjan u pojedinim audio sustavima. Na primjer, solid-state stupanj nudi tempo i neposrednost; cijevni način rada dodaje fluidnost i dinamičnu kvalitetu slobodnog disanja; a Tube+ naglašava zvučni utjecaj cijevi, isporučujući očaravajuću romantičnu toplinu koja može odgovarati, na primjer, akustičnim i vokalnim glazbenim stilovima.

Isporučene GE5670 cijevi imaju očekivani životni vijek od oko 100 000 sati. Kada konačno dođe vrijeme za njihovu zamjenu, stakleni vrh iCAN Phantoma lako se uklanja kako bi se omogućio pristup. Pojačalo je također kompatibilno s 6922 cijevima (adapter za pinout 6922 je uključen).

PureWavePRO

potpuno uravnotežen dizajn referentne klase za najčišći zvuk

Uravnoteženi dizajn strujnog kruga dugo se smatrao ispravnim putem do audio izvrsnosti u vrhunskom dizajnu pojačala, ali pojam “uravnotežen” koristi se na različite načine i ne znači uvijek istu stvar. iCAN Phantom dovodi uravnotežen dizajn strujnog kruga do ekstrema – potpuno diferencijalan od ulaza do izlaza, minimizirajući šum i preslušavanje na putu signala za vrhunsku zvučnu čistoću.

U biti, potpuno diferencijalni dizajn sklopa – ili True Differential Balanced, kako ga iFi naziva – znači da je svaki kanal (lijevi i desni) potpuno odvojen u dizajnu sklopa, a svaki od tih kanala ima dva odvojena signala jednake razine, ali suprotnog polaritet (pozitivan i negativan). Ovo zahtijeva četiri odvojena kruga pojačala, dva za lijevi kanal i dva za desni kanal – mnogo skuplje i složenije za implementaciju od jednostranih sklopova, ali su zvučni

True Differential Balanced krug u iCAN Phantom-u povezan je s kontrolom glasnoće sa šest sklopova – po dva za svaki kanal (pozitivni i negativni), a posljednja dva za praćenje rada kontrole glasnoće. Motorizirani potenciometar za kontrolu glasnoće izradio je po narudžbi ALPS u Japanu i iznimne je kvalitete.

Budući da dvije polovice kontrole glasnoće i dvije polovice pojačanja rade različito, one zapravo postaju jedan stupanj.

Dakle, iako je strujni krug namjenski implementiran, on se svodi na najjednostavniji mogući dizajn za pojačalo za slušalice – kontrolu glasnoće, stupanj pojačanja i međuspremnik struje. iFi se godinama zalagao za dizajn uravnoteženih krugova i mnogi od njegovih trenutnih uređaja za pojačala po svim mogućim cijenama uključuju takve principe.

Od 2020. godine, iFi-jevi najnapredniji koncepti uravnoteženih sklopova zajednički su nazvani PureWave, referirajući se na zvučnu čistoću koju postižu zahvaljujući iznimnoj linearnosti i beskrajno niskim razinama šuma i izobličenja. iCAN Phantomov True Differential Balanced dizajn strujnog kruga, koji koristi komponente strujnog kruga najviše kvalitete, krajnji je izraz ovih načela – zato ga iFi naziva PureWavePRO.

iESL tehnologija

za elektrostatske slušalice i više

Većina slušalica stvara zvuk koristeći dinamičke (s pokretnom zavojnicom) pokretače (zvučničke jedinice) za pomicanje zraka. Manji broj koristi planarne magnetske dijafragme, koje su različite po obliku i načinu rada, ali još uvijek koriste magnetska polja za izazivanje gibanja. Na vrhuncu scene slušalica postoji još jedan, rijedak, ali fenomenalan tip pokretača zvuka – elektrostatičke slušalice. One uključuju električki nabijenu dijafragmu smještenu između dvije vodljive ploče ili elektrode; dok dinamičke i planarne (ravne) slušalice obično daju jači odziv basa, ništa ne može nadmašiti otvorenu zvučnu kulisu i čarobne visoke frekvencije elektrostatičkog dizajna vrhunske kvalitete.

Za mnoge korisnike slušalica postoji značajan nedostatak – elektrostatičke jedinice imaju izuzetno visoku impedanciju, što znači da im trebaju specijalizirana pojačala za povećanje napona audio signala – daleko, daleko više od onoga što zahtijevaju druge vrste slušalica, a istovremeno smanjuju struju signala na sigurne razine. Jedan od načina da to učinite je da običnom pojačalu dodate zasebnu jedinicu koja se zove elektrostatički “energizer”; ovo je pristup koji je iFi uzeo sa svojom prethodnom generacijom Pro serije, koja je dala opciju dodavanja Pro iESL energizatora Pro iCAN pojačalu za slušalice.

iFi-Phantom iESL

iFi je odlučio ugraditi svoju iESL energiser tehnologiju u iCAN Phantom, stvarajući tako vrhunsko univerzalno pojačalo koje se može bezbrižno nositi sa svim vrstama slušalica. Ali nisu samo vlasnici elektrostatskih slušalica ti koji imaju koristi od ovog pothvata – kvaliteta komponenti i pametan dizajn strujnog kruga koji su potrebni za postizanje tako visoke razine performansi s elektrostatičkim slušalicama poboljšavaju performanse pojačala i s drugim vrstama slušalica.

Kvaliteta transformatora ključna je za kvalitetu zvuka, zbog čega iCAN Phantom uključuje prilagođene PPCT (Pinstripe Permalloy Core Transformer). Oni uključuju GOSS/Mu-Metal hibridnu jezgru i komplicirano višedijelno namatanje s vertikalnim i horizontalnim presjecima, koristeći izuzetno tanku, precizno rukom motanu žicu. Ovaj transformator ima iznimno široku propusnost, ultranisku distorziju i savršenu linearnost.

Pažnja posvećena svakom detalju sklopa je izuzetna, od ulaza do izlaza. Na primjer, pozlaćeni srebrni kontaktni releji, punjeni inertnim plinom, osiguravaju savršenu izvedbu tijekom dugog životnog vijeka, a pomno izrađeni poluvodiči, zaštićeni od buke u pozlaćenim bakrenim kućištima, daju dosljedan zvuk bez izobličenja.

iFi Phantom izlazi

Snažno pojačanje pruža glazbeno zadovoljstvo

iCAN Phantom je izvanredno snažno pojačalo za slušalice, sposobno isporučiti više od 15.000 mW iz svojih balansiranih izlaza i više od 5.760 mW iz svojih single-ended izlaza na 16 Ω. Što se tiče napona, može dati više od 27 V u opterećenje od 600 Ω; kada su u pitanju elektrostatičke slušalice, isporučuje do 640V.

Kapacitivno baterijsko napajanje iCAN Phantoma, izvorno razvijeno za Pro iESL i ovdje dodatno poboljšano, svojstveno je njegovoj visokoj razini performansi. Umjesto da se oslanja na standardni način rada ispravljača koji se napaja iz mreže, ovdje je u igri najbolje rješenje s velikom baterijom posebno izrađenih filmskih kondenzatora od 1000 V DC koji se povremeno dopunjuje pomoću mrežnog napajanja. Ova “virtualna baterija” isporučuje čistu istosmjernu struju, bez tragova izmjenične struje i smetnji pri prebacivanju –  idealno napajanje visokim naponom za elektrostatske slušalice.

Dva neovisna kruga isporučuju elektrostatički prednapon – jedan za 230V normalan prednapon, a drugi podesiv između 500V i 640V kako bi savršeno odgovarao svim elektrostatskim slušalicama na planetu.

iFi Audio iCan Phantom iznutra

Krojenje zvuka za besprijekorno pristajanje slušalicama

Izbor između poluvodičkog i cijevnog ulaznog stupnja nije jedini način osiguranja da performanse iCAN Phantoma savršeno odgovaraju vašem odabiru slušalica i glazbi koju slušate. Niz podesivih postavki omogućuje vam postizanje savršene izvedbe – evo sažetka:

ZA DINAMIČKE I PLANARNE MAGNETSKE I IEM SLUŠALICE:

Podesivo pojačanje (gain)

Tri postavke – 0dB, 9dB i 18dB – omogućuju pojačalu da precizno odgovara povezanim slušalicama. Jedinstveno pojačanje (0dB) korisno je za osiguravanje niske razine buke s osjetljivijim i IEM slušalicama, dok postavke većeg pojačanja maksimalno iskorištavaju veća opterećenja slušalica, pružajući odličan dinamički prostor.

IEMatch

Ovaj vlasnički iFi sklop prigušuje izlaz kako bi bolje odgovarao visokoosjetljivim IEM slušalicama uklanjajući potencijalnu pozadinsku buku i povećavajući raspon korisne glasnoće. Ovo se po izboru može primijeniti na izlaze od 3,5 mm i balansirane 4,4 mm.

XBass analogno procesiranje

XBass je patentirani sklop koji se može uključiti za poboljšanje odziva niskih frekvencija, a njegova sofisticiranost mu omogućuje zadržavanje definiciju basa bez zamućivanja srednjetonskog opsega. Ovo je blagotvorno pri korištenju nekih otvorenih slušalica koje zvuče svjetlo; jer će pomoći slušatelj da čuje niske frekvencije onako kako ih je umjetnik zamislio. iCAN Phantom nudi tri XBass koraka – 10Hz, 20Hz i 40Hz – ili se može potpuno isključiti iz puta signala.

 XSpace analogno procesiranje

Još jedan vlasnički analogni način obrade signala, XSpace, dizajniran je za povećanje širine i dubine zvučne scene. iCAN Phantom uključuje dvije XSpace matrice, jednu za slušalice, a drugu za zvučnike, s automatskim prebacivanjem. XSpace for Headphones nadoknađuje efekt “lokalizacije u glavi” koji se može pojaviti prilikom slušanja glazbe koja je miksana pomoću zvučnika, proširujući zvučnu pozornicu slušalica kako bi se povećala prostornost, iskustvo poput zvučnika. XSpace for Speakers povećava širinu prividne zvučne scene izvan širine koju diktira položaj zvučnika. Oba oblika XSpacea imaju višestruke razine koje se mogu odabrati prema želji ili potpuno isključiti iz putanje signala.

ZA ELEKTROSTATSKE SLUŠALICE:

Namjenske kartice s ponudom različitih naponskih biasa

Elektrostatičke slušalice imaju različite zahtjeve kada je u pitanju prednapon. iCAN Phantom ima dva izlaza za elektrostatiku – jedan postavljen na “normalni” prednapon od 230V, dok drugi, po izboru korisnika, nudi varijabilni prednapon između 500V i 640V. Ako se odabere pogrešan napon, slušalice bi se mogle oštetiti. Kako bi se ovakva mogućnost sasvim isključila, iFi je stvorio niz podatkovnih kartica koje određuju različite prednapone (isporučuju se s pojačalom). Jednostavno odaberite karticu koja odgovara specifikaciji slušalica i stavite je u utor za karticu – postoje kartice za 500V, 540V, 580V, 600V, 620V i 640V, svaka sa praktičnim vodičem na stražnjoj strani koji pokazuje koja je marka slušalica kompatibilna s tim naponom .

Opteretna impedanca

Impedancija se može podesiti od 16 Ω do 96 Ω. Niže postavke impedancije stvaraju veće pojačanje i proizvest će glasniju razinu zvuka pri istoj glasnoći.

AC termination

Ova postavka niske i visoke impedancije za zajednički čvor između kanala za bias utječe na složeni skup parametara, ali najuočljivije na širinu i dubinu zvučne pozornice.

Namjenske kartice s ponudom različitih naponskih biasa
Namjenske kartice s ponudom različitih naponskih biasa

iFi Nexus – upravljanje povezanom mrežom

iCAN Phantom je prvi proizvod koji uključuje iFi Nexus modul, koji u kombinira s aplikacijom pružia sveobuhvatan, skalabilan mrežni kontrolni sustav. Značajke koje nudi Nexus s vremenom će rasti; pri pokretanju, aplikacija Nexus omogućuje vašem Android ili iOS uređaju da djeluje kao “super daljinski upravljač” za iCAN Phantom, s pristupom dodatnim značajkama koje nisu dostupne preko komandi na pojačalu ili standardnim daljinskim upravljačem.

Aplikacija može prikazati dijagnostičke informacije i omogućiti korisniku da prati operativno stanje iCAN Phantoma u stvarnom vremenu – na primjer, napone, stanje i predviđeni životni vijek vakuumskih cijevi i tako dalje. Također se može koristiti za primjenu bežičnih ažuriranja firmvera iCAN Phantoma, preuzimanjem i instaliranjem ažuriranih datoteka putem vaše kućne Wi-Fi mreže.

Nexus će s vremenom biti ugrađen u više iFi uređaja – na primjer, podržavat će ga nekoliko novih DAC/pojačala srednjeg i najvišeg nivoa koji će stići kasnije ove godine. Kako broj iFi uređaja kompatibilnih s Nexusom raste i funkcionalnost aplikacije se širi, razvit će se iFi “ekosustav” povezan s mrežom – jedna aplikacija za sve vaše zahtjeve, poput usluge vratara za iFi korisnike. Omogućit će isporuku i dijeljenje dodatne funkcionalnosti vođene softverom preko postojećih iFi uređaja, kao i pružanje izravne usluge tehničke podrške, pa čak i potencijalno online trgovine unutar aplikacije.

ifi audio ican phantom

iFi je pokrio svaki način povezivanja

iCAN Phantom pruža niz balasiranih i nebalansiranih opcija povezivanja. Izlazi za slušalice su sprijeda, a ulazi izvora i izlazi pretpojačala straga.

iFi iCan Phantom prednji priključci
iFi iCan Phantom stražnji priključci

Zbirni podaci:

  Izlazi za dinamičke/planarne slušalice: 

  • 1x 3-pin balansirani XLR (L/R)
  • 1x 4-pin balansirani XLR
  • 1x 4.4mm balansirani
  • 1x 6.3mm (pozitivna faza)
  • 1x 6.3mm (invertirana faza)
  • 1x 3.5mm (S- balansirani)

   Izlazi za elektrostatske slušalice:

   • 1x 5-pin normalni bias
   • 1x 5-pin podesivi bias

   Ulazi:

   • 1x balansirani XLR (L/R)
   • 3x RCA (L/R)

   Izlazi pretpojačala:

   • 1x balansirani XLR (L/R)
   • 1x RCA (L/R)

    Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

    IFI AUDIO ČLANCI: