iFi Audio NEO stream
iFi Audio NEO stream

iFi NEO Stream – open source streamer/DAC donosi potpunu slobodu

29. listopada 2022. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Najnoviji uređaj koji se pridružio iFi-jevoj srednjoj NEO seriji glazbeni je streamer/DAC iFi NEO Stream koji pruža svestranost i performanse vodeće u klasi.

Najnoviji uređaj koji se pridružio iFi-jevoj srednjoj NEO seriji glazbeni je streamer/DAC iFi NEO Stream koji pruža svestranost i performanse vodeće u klasi.

iFi NEO Stream – open source streamer/DAC

Najnoviji uređaj koji se pridružio iFi-jevoj srednjoj NEO seriji glazbeni je streamer/DAC iFi NEO Stream koji pruža svestranost i performanse vodeće u klasi.

Danas je digitalni streaming najrašireniji način konzumiranja glazbe, bilo s mrežnih servisa ili lokalno pohranjenih datoteka. Postoje različiti načini povezivanja unutar mreže u cilju streaminga glazbe, od pametnih zvučnika opremljenih Wi-Fi mrežom koji mogu koštati manje od 500 kn, skupljih sve-u-jednom sustava, do višekomponentnih sustava s odvojenim komponentama. Kao i kod fizičkih formata poput CD-a i vinila, izgradnja sustava od dobro odabranih odvojenih uređaja  – na primjer, spajanje glazbenog streamera s pojačalom i parom zvučnika – trebalo bi postići najbolju kvalitetu zvuka.

iFi-jev novi NEO Stream izgrađen je od temelja kako bi pružio optimalnu svestranost i zvučnu izvedbu. Kombinira najnoviju verziju iFi-jevog iznimnog mrežnog streaming sklopa sa vrhunski projektiranim DAC stupnjem; povežite ga s pojačalom i zvučnicima po svom izboru i isporučit će razinu kvalitete streamingom prenesenog i reproduciranog zvuka koja je prije bila nedostižna, a da ne potrošite puno više od cijene inferiorne konkurencije (oko 1300 Eura).

Zahvaljujući svom čistom dizajnu i nizu zaštićene tehnologije NEO Stream se izrazito razlikuje od ostalih sličnih glazbenih streamera na tržištu. Većina proizvođača kupi na tržištu gotove platforme i hardver za ugradnju u svoje glazbene streamere; to znači da nema mnogo izbora i razlika između njih u smislu funkcionalnosti i performansi. Neki vas uređaji vežu i ograničavaju uz limitirani broj specifičnih uređaja s određenim kontrolnim aplikacijama i/ili partnersku opremu. Ova ograničenja, i zvučna i funkcionalna, NEO Stream potpuno uklanja. To je idealan streamer za strastvene ljubitelje glazbe koji žele pristupiti glazbi putem svoje kontrolne aplikacije ili glazbene platforme i uvijek doživjeti iznimnu kvalitetu zvuka, bez pretjerano visokih cijena traženih za druge vrhunske streamere.

iFi Audio NEO stream
iFi Audio NEO stream

iFi Audio NEO stream (iFi audio) MPC: 1.364,00 €

NEO po imenu – i po prirodi

NEO Stream je drugi uređaj koji se pridružio NEO seriji – iFi srednjem rasponu uređaja za kućnu upotrebu (220V), smješten između ZEN serije i Pro serije. Naziv “NEO” odabran je jer je prvi uređaj u seriji, NEO iDSD, imao potpuno novi dizajn i nekoliko novih značajki u svojoj kategoriji proizvoda. NEO iDSD – DAC/pojačalo za slušalice s USB, S/PDIF i Bluetooth vezom ostaje aktualan, jer pretpostavka da je NEO Stream samo NEO iDSD bez pojačala za slušalice i dodanim streamerom, ne stoji.

Veličina aluminijskog NEO Stream kućišta podsjeća na NEO iDSD i određuje pripadnost istoj obitelji. Ali dok se njegov sklop temelji na postojećem iFi dizajnu, unutarnja arhitektura i prateći atributi razlikuju se od bilo čega drugog na tržištu. Ovo je nova vrsta glazbenog streamera, koju su izgradili strastveni entuzijasti, izričito za strastvene entuzijaste.

iFi Audio NEO stream

Arhitektura otvorenog koda – audio streaming bez ograničenja

Mnogi uređaji za strujanje zvuka zaključavaju korisnike na određenu platformu. Pod pretpostavkom da su sadržaji u ponudi u skladu sa zahtjevima korisnika i da su zadovoljni sučeljem to ne mora biti problem. No, ako žele odabrati neke druge željene platforme i aplikacije za streaming bez ograničenja, uz mogućnost prilagodbe i razvoja kako se zahtjevi mijenjaju, uređaj s arhitekturom otvorenog koda je jedino rješenje i nudi jasne prednosti.

iFi je razvio vlastiti mehanizam za strujanje, namjenski izgrađen za pružanje fleksibilnosti i performansi. Njegova priroda otvorenog koda, izgrađena na snažnom četverojezgrenom ARM Cortex procesoru i operativnom sustavu temeljenom na Linuxu, omogućuje da se razvija tijekom vremena, istovremeno osiguravajući da korisnici nisu ograničeni na određenu platformu. Vi birate način na koji želite streaming, odabirete svoju omiljenu aplikaciju ili platformu za strujanje i budite uvjereni da će se glazba isporučivati uz najvišu moguću kvalitetu zvuka, bez obzira na konfiguraciju sustava.

Najvažnije je da je iFi mehanizam za streaming dizajniran iz temelja za jedinu svrhu -visokokvalitetnog strujanja zvuka i vrhunske reprodukcije. Radeći u skladu s vlastitim, zaštićenim softverom tvrtke, hardver je napravljen da pruži najbolju moguću kvalitetu zvuka. Od upravljačkih programa uređaja, do kernela* (srca operativnog sustava), do ljuske** (koja je u sučelju s kernelom), do aplikacija i korisničkog sučelja, sve je u potpunosti optimizirano za besprijekoran rad i izvrsne zvučne performanse.

iFi Audio NEO stream

Uredan, kompaktan i jednostavan oblik NEO Stream-a ne ukazuje na vrhunsku kvalitetu i sofisticiranost njegovih namjenski izrađenih sklopova visokih performansi i svestranog dizajna.

Firmware koji je u srcu ovog prilagođenog mehanizma za strujanje prvi je put korišten u ZEN Streamu – „streaming transportu” koji je lansiran 2021. – i od tada se značajno razvio.

Korisnici ZEN Streama već su imali koristi od ažuriranja za poboljšanje performansi i funkcionalnosti; NEO Stream kombinira najnoviju verziju ovog firmvera s poboljšanim hardverom kako bi isporučio uistinu posebne karakteristike.

*Kernel je vrsta programa niske razine koji ima svoje sučelje s hardverom na kojem se pokreću sve aplikacije (diskovi, RAM, CPU, itd.).

**Ljuska je u osnovi sučelje između kernela i korisnika. Kernel je sama jezgra tipičnog OS-a. Značenje. Ljuska je CLI (command-line interpreter; interpretator naredbenog retka).

iFi Audio NEO stream

Vrhunski zvuk, bez obzira kakav je streaming

Postoji više načina na koje se NEO Stream može povezati s mrežnim uslugama strujanja ili glazbom pohranjenom na vašoj lokalnoj mreži. Zahvaljujući arhitekturi otvorenog koda NEO Streama oni će se s vremenom proširiti. Evo nekih od opcija koje se nude pri pokretanju:

Roon Ready

Platforma Roon postala je standard za visokokvalitetno upravljanje digitalnom glazbom i streaming, zahvaljujući odličnom sučelju, snažnoj fleksibilnosti i visokokvalitetnom zvuku. NEO Stream ima Roon Ready certifikat, što znači da je spreman za ugradnju izravno u Roon audio okruženje i besprijekoran rad s Roon softverom

Apple AirPlay

Integrirani Airplay osigurava besprijekoran streaming s Apple uređaja.

DLNA/UPnP

Za kontrolu NEO Streama i pristup audio sadržaju s mrežnih usluga i mrežnih uređaja za pohranu s DLNA certifikatom, može se koristiti bilo koja aplikacija za streaming kompatibilna s DLNA/UPnP (na primjer: BubbleUPnP, mconnect, Audirvana i tako dalje).

Integrirani Tidal Connect i Spotify Connect

Korisnici ovih iznimno popularnih mrežnih glazbenih usluga mogu streamati izravno iz aplikacija Tidal i Spotify – jednostavno, besprijekorno i učinkovito. 

Rad kao NAA

NEO Stream može raditi kao NAA (Network Audio Adapter – mrežni audio adapter) u kombinaciji sa Sygnalist HQPlayerom

Streaming s lokalne pohrane – Stream-iFi app

iFi-jeva aplikacija “Stream-iFi” jednostavan je alat za pomoć pri početnom postavljanju NEO Streama i pokretanje strujanja s lokalnih uređaja za pohranu – NAS diska, na primjer.

iFi Audio NEO stream servisi

Digital audio ultra-rezolucije

NEO Stream se može koristiti na dva načina: spojiti na pojačalo i zvučnike putem ugrađenog DAC stupnja i analognih izlaza ili spojiti jedan od dostupnih digitalnih izlaza na vanjski DAC. U potonjem načinu rada, NEO Stream djeluje kao “streaming transport” ili “mrežni most”, poput ZEN Streama, ali s višom razinom performansi “ultra rezolucije”.

Bez obzira je li ugrađeni DAC uključen ili ne, NEO Stream audio podrška visoke razlučivosti je vrhunska: PCM podaci do 32-bita/768kHz, sve razine DSD-a do DSD512 i jednostruka i dvostruka brzina DXD. Nevjerojatno, ova razina zvuka visoke rezolucije nije podržana samo preko LAN i USB kabelskih ulaza, već i preko Wi-Fi-ja, ali je potreban stabilan Wi-Fi signal pune snage od 5 GHz za PCM od 384 kHz, DSD256 i više.

MQA – tehnologija strujanja visoke razlučivosti, koju koristi Tidalova razina “HiFi Plus” – sveobuhvatno je podržana, uz potpuno dekodiranje MQA datoteka do 384 kHz. To znači da se potpuni proces dekodiranja s “tri razmatanja” može izvesti interno, za razliku od samo konačnog razotkrivanja na način MQA “renderiranja”. Kada se digitalni izlazi koriste za povezivanje vanjskog DAC-a koji podržava MQA, podržani su i MQA prolaz i “prvo odvijanje”.

Prilagođeni DAC stupanj za izniman zvuk

Integralni DAC stupanj NEO Streama temelji se na Burr-Brown čipsetu koji iFi intenzivno koristi, a odabran je zbog muzikalnosti, prirodnog zvuka i True Native arhitekture. Projektiranje uzornog DAC stupnja uključuje puno više od odabira određenog DAC čipa, već je potrebno iskustvo kojega iFi ima na pretek.

Jedna takva kritična komponenta je XMOS čip koji iFi koristi za obradu audio podataka primljenih preko digitalnih ulaza. NEO Stream uključuje 16-jezgreni XMOS mikrokontroler, programiran od strane iFi-jevog internog tima za optimizaciju kvalitete zvuka koji osigurava savršeno partnerstvo s Burr-Brown DAC-om.

Zahvaljujući četverokanalnom True Native dizajnu DAC čipa, PCM i DSD idu odvojenim putovima i ostaju bit-perfect u svom izravnom izvornom obliku, sve do analogne pretvorbe. U slučaju DSD-a, nema pretvorbe u PCM ili primjene multi-bitne obrade – tako neobičan način rada čini NEO Stream izvrsnim izborom za DSD čistunce.

Dobro povezan. A onda neki…

NEO Stream nudi povezivanje koje je jedinstveno u mrežnim glazbenim streamerima ovog cjenovnog razreda, kako u širini tako i u specifikacijama, pružajući neusporedivu svestranost u nizu konfiguracija sustava.

Ulazi

 • Dvopojasni Wi-Fi prijem (2,4 GHz i 5 GHz) s podrškom za 802.11a/b/g/n/ac
 • Gigabit Ethernet (LAN) – 1x RJ45; 1x M12; 1x optički LAN
 • 2 x USB-A (podržani USB 2.0 i SuperSpeed USB 3.0)
 • 1 x USB-C priključak za ažuriranje sustava (OTA – Over The Air – dostupna su i ažuriranja)

Izlazi

 • Analogni – 1 x stereo RCA; 1 x 4,4 mm balansirani
 • Ultra-res digital (PCM 768kHz, DSD512) – 1 x HDMI-I2S; 1 x USB-A (USB3.0)
 • Hi-res S/PDIF digitalni (PCM 192kHz) – 1 x optički; 1x koaksijalni; 1 x AES/EBU
iFi Audio NEO stream straga

Optički LAN – za najjasniji prikaz glazbe

Za one koji se na svoj mrežni usmjerivač (router) spajaju putem kabela umjesto da se oslanjaju na Wi-Fi, NEO Stream uključuje jedinstvenu opciju uz svoje RJ45 i M12 priključke – optički LAN. Ovo je iFi-jeva vlastita tehnologija i radi spajanjem OptiBox primopredajnika na ruter, a NEO Stream na OptiBox putem optičkog kabela – i OptiBox i kabel uključeni su u NEO Stream paket.

Optički LAN pruža najkvalitetniju moguću digitalnu audio vezu između routera i streamera, omogućujući ultrabrze podatkovne brzine do 10 Gbps i bit-perfect prijenos zvuka ultra-razlučivosti, s minimalnom degradacijom na udaljenosti do 1 km. OptiBox regenerira, reclockira i rebalansira LAN signal iz routera; primijenjena je prava galvanska izolacija, s nultim parazitnim kapacitetom i induktivitetom.

Hajde, izliječi buku

Od digitalnih ulaza do pravog diferencijalno balansiranog analognog izlaznog stupnja, NEO Stream je mukotrpno projektiran za uklanjanje šuma i izobličenja iz audio signala. USB priključci – i ulazni i izlazni – imaju koristi od iFi-jevog ANC II aktivnog uklanjanja buke; slično, S/PDIF izlazi uključuju iPurifier tehnologiju. Digitalni signal regulira najnovija verzija iFi-jevog femto-preciznog GMT (Global Master Timing) satnog sklopa kako bi se iskorijenilo podrhtavanje – podmukli oblik digitalnog izobličenja. Čak se i TFT retina zaslon od 5 cm može pohvaliti SilentLine dizajnom, koji osigurava da ne stvara električni šum koji bi ometao audio signal.

Pažljivo odabrane komponente uključuju diskretne, visokokvalitetne površinski montirane elemente kao što su TDK C0G višeslojni keramički kondenzatori i Taiyo Yuden i Murata induktori. Oni su skuplji od uobičajeno korištenih ekvivalenata, ali zbog niskog ESR-a (ekvivalentni serijski otpor), visoke linearnosti i niske buke, donose velike koristi u smislu kvalitete zvuka, i vodeće su kvalitete u klasi.

Regulatori napona s visokim PSRR (Power Supply Rejection Ratio), niskom strujom mirovanja i niskim ispadanjem, zajedno sa sinkronim 1,2MHz brzim regulatorom napajanja koji poboljšava učinkovitost filtriranja, osiguravaju da buka napajanja bude neprimjetno niska. Ovo je povezano s iFi-jevim iPower 2 AC/DC adapterom koji stvara znatno manje buke od drugih sličnih uređaja zahvaljujući ANC II tehnologiji, a isporučuje se u NEO Stream kompletu.

Sva ova pozornost posvećena detaljima pridonosi čistim performansama NEO Streama bez izobličenja. Za uho, to se prevodi kao više jasnoće i teksture, te dinamičnija i privlačnija izvedba – jednostavno, čujete više glazbe, baš kao što je umjetnik i namjeravao.

iFi Audio NEO stream vertikalno

Postavke koje odgovaraju

Nekoliko različitih postavki omogućuje korisnicima da prilagode performanse NEO Streama kako bi odgovarale njihovom sustavu i načinu na koji vole strujati. Na primjer, korisnici mogu birati između ekskluzivnih načina rada – pojedinačnih postavki koje optimiziraju performanse fokusiranjem rada na jedan način korištenja. Postoje specifične postavke za Roon, Tidal Masters, DLNA i NAA, kao i opći način rada za korištenje na više platformi.

Daljnje osobno prilagođavanje osiguravaju četiri digitalna filtra po izboru korisnika, od kojih svaki ima suptilan, ali jasno uočljiv učinak na zvuk. Korisnici mogu birati između Bit-Perfect, GTO (Gibbs Transient Optimised), Minimum Phase i Standard, prema osobnom ukusu i bilo kojoj postavci koja najbolje odgovara njihovom izboru glazbe.

Mali, a moćan

Kompaktan oblik NEO Streama (214 x 151 x 41 mm) znači da se može smjestiti u uže prostore od mrežnih streamera tradicionalne veličine. Može se postaviti vodoravno ili okomito na isporučeno postolje – njegov se zaslon automatski okreće kako bi odgovarao željenoj orijentaciji korisnika – dok glatko višenamjensko rotirajuće dugme kontrole osigurava da je NEO Stream jednostavan za korištenje, unatoč njegovoj sofisticiranosti i svestranosti.

TFT retina zaslon u boji možda je manji od zaslona koji se nalaze na nekim drugim streamerima, ali iFi vjeruje da prednosti kompaktnijeg uređaja koji se lakše postavlja na stol ili policu nadmašuju prednosti većeg zaslona. Većina ljudi provodi daleko više vremena gledajući u zaslon na svom kontrolnom uređaju – pametnom telefonu, tabletu ili prijenosnom računalu, na primjer – nego u zaslon na streameru. Unatoč tome, zaslon NEO Streama prikazuje koristan niz teksta i grafike, uključujući naslovnicu.

iFi je sestrinska marka tvrtke Abbingdon Music Research (AMR) sa sjedištem u Southportu, UK. Ove dvije marke redom dizajniraju i proizvode prijenosne, stolne i lifestyle audio proizvode te vrhunske hi-fi komponente. Kombinirani interni timovi za razvoj hardvera i softvera te pristup “glazba na prvom mjestu” omogućuju iFi-ju i AMR-u stvaranje naprednih audioproizvoda koji pružaju nove razine dizajna, funkcionalnosti i performansi po odgovarajućim cijenama. Od osnivanja iFi-ja 2012., njegovi su proizvodi osvojili mnoge nagrade diljem svijeta, što je pomoglo da postane jedan od najbrže rastućih brendova u svom području.

iFi Audio NEO stream straga vertikalno

ifi Audio NEO stream specifikacije:

Ulazi: Wi-Fi / Ethernet (M12 X-code 8-pin/RJ45/Optički) USB-A i USB-C (prednja ploča) (USB DISK, HDD itd.)
Formati:
 • DSD 512 / 22.6MHz
 • PCM 768kHz
 • MQA puno dekodiranje
Analogni izlazi: Balansirani 4.4mm 4V RMS / nebalansirani RCA 2V RMS
Digitalni izlazi:
 • USB-C (prednja ploča) / USB3.0 Type-A x 2 (USB2.0 kompatibilan)
 • S/PDIF Optički (PCM do 192kHz, 24-bit)
 • S/PDIF koaksijalni (PCM do 192kHz, 24-bit)
 • AES/EBU (XLR – jedan priključak, PCM do 192kHz)
 • I2S preko HDMI konektora
 • Izvodi: 1) Data – 2) Gnd 3) Data + 4) Bck + 5) Gnd 6) Bck -7) Wck – 8) Gnd 9) Wck + 10) Mck + 11) Gnd 12) Mck -13,14,15,16) DSD Enable;   L=PCM, H=DSD 17) Gnd 18) 5V Power Enable Output; L=Off, H=On 19) N/C 20,21,22,23) Gnd
Izlazna Impedanca: Balansirani ≤74 Ω / nebalansirani ≤370 Ω
Odnos signal/šum: <-106dB(A) @ OdBFS (BAL/UnBAL)
Ukupna harmonijska izobličenja: <0.0025% @ OdBFS (BAL/UnBAL)
Potrebno napajanje: DC 9V/2.0A, 12V/1.8A, 15V/1.2A (centre pin +)
Potrošnja: <0.5W na čekanju, 14W najveća
Dimenzije: 214 x 151 x 41 mm
Masa: 1.00 kg

iFi Audio NEO stream (iFi audio) MPC: 1.364,00 €

iFi Audio NEO stream mogućnosti

iFi Audio NEO stream vodič za postavljanje

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI: