Cambridge Audio Yoyo (S) BUG recenzija

tra 7, 2017 | Cambridge Audio Multimedia, Mutlimedija/Audio Gadget, Recenzije

Svira i prati pokrete
U moru raznih prijenosnih bežičnih zvučnika, ovaj se nije istaknuo samo porijeklom, već i jednom atipičnom značajkom. On, naime, voli da mu gestikulirate.

*recenzija u cijelosti prenešana iz časopisa BUG TRAVANJ 2017.

Cambridge Audio Yoyo (S)

Forma Prijenosni bežični zvučnik s baterijom
Povezivost Bluetooth, AUX 3,5 mm, NFC
Sklopive Da
Dimenzije 67x67x180 mm
Masa 548 g
Cijena 1.390,00 kn
Ime Cambridge Audio već je podugo s nama u Bugu, i premda je u prošlosti češće bilo povezivano sa zvučnicima koji ruše zgrade,  ovaj put otamo dolazi ipak nešto iz lakše kategorije. Riječ je o prijenosnom, baterijskom Bluetooth zvučniku srednjeg formata – prevelikog za džep, ali dovoljno malog za putnu torbu.

Za početak, palac gore konstrukciji: čvrsto kućište, većim dijelom presvučeno tkaninom raspoloživom u više boja, djeluje solidno i izdržljivo, kao što bi se od jednog prijenosnog zvučnika i očekivalo. Što se praktičnosti tiče, većina kontrola nalazi se s gornje strane – tipka za uključivanje, dodirni senzori za glasnoću, status izvora (linijski ili Bluetooth), javljanje na pozive s obzirom na to da je ovo i speakerphone, te kaskada LED-ica koje pokazuju trenutačnu glasnoću. Korisno je i to što imaju pozadinsko osvjetljenje. Ostatak kontrola je s donje strane: tamo je u udubini skriven USB za punjenje drugih uređaja, linijski ulaz, ulaz za napajanje te tipka kojom se s gornje  strane, umjesto statusa glasnoće, prikazuje razina baterije. Uparivanje s uređajem je moguće i kroz NFC.

YOYO S
YOYO S
YOYO S
YOYO S

Upravljanje mahanjem

Do ove točke – sve je manje-više standardno. No tajni adut tek slijedi: upravljanje gestama. Mahanjem ruke nekoliko centimetara iznad zvučnika u lijevom smjeru trenutačna se pjesma zaustavlja, a u desnom nastavlja, ili, ako već teče, prebacuje na sljedeću. To u praksi radi komforno i jednostavno – nije previše osjetljivo na točnu brzinu ruke, i funkcionira bez obzira na razinu vanjskog svjetla.

Ta  atipična ideja većim će dijelom vremena biti mnogo praktičnija nego napipavati tipke, ali njen nezgodan popratni efekt je tendencija lažnom prepoznavanju gesti ako uređaj držite u ruci hodajući – treba ga pažljivo hvatati tako da ništa ne bude ispred njegovih senzora. Koliko će to u praksi biti problematično? Vjerojatno nimalo, s obzirom na to da ćete takav zvučnik postaviti na željeno mjesto i pomicati ga tek kad završite s korištenjem.

Kvaliteta zvuka

Na testu onog najvažnijeg elementa, kvalitete zvuka, ocjene su vrlo dobre. Ako ste u idealnoj poziciji za slušanje, dakle ravno ispred zvučnika, zvuk je pun i čist. No, visoke frekvencije su mu usko usmjerene, jer nema posebnih zvučnika koji ciljaju prema gore, tako da ćete primijetiti njihov manjak ako zvučnik, recimo, držite na površini radnog stola.

Bas je čvrst i jasan, i vlastiti šum je praktički neprimjetan. Maksimalna glasnoća je otprilike u prosjeku klase – dovoljna za sobu ili manje druženje na otvorenom, i pozitivno je što niti tada bas primjetno ne izobličava. Od opreme očekujte napajanje (koristi se posebni konektor, ne USB) te jedan AUX kabel s 3,5-milimetarskim priključkom s obje strane.

Što se cijene tiče, nećemo vas pokušati uvjeriti da je umjerena. Umjesto toga, reći ćemo da uređaj nema istaknute mane, kako svoj osnovni posao radi dobro te da ga opisane dodatne mogućnosti čine upečatljivim i drugačijim od većine konkurentskih modela. Svakako se radi o ozbiljnoj svoti koju treba iskrcati za jedan mobilni zvučnik, no vrijedi spomenuti kako je on dovoljno dobar i da vam posluži kao standardni stolni zvučnik, ako ga već nemate.

YOYO S
YOYO S
YOYO S
YOYO S
Cambridge Audio

Cambridge Audio ČLANCI: