Ortofon – Slavimo 200 godina od otkrića elektromagnetizma

05. lipnja 2020. | Audio/video sistemi, Ortofon

Ortofon – Slavimo 200 godina od otkrića elektromagnetizma Danskog fizičara H. C. Oersteda

Ortofon – Slavimo 200 godina od otkrića elektromagnetizma Danskog fizičara H. C. Oersteda

C. Oersted i njegovo izvanredno otkriće

Hans Christian Oersted (14. kolovoza 1777. – 9. ožujka 1851.) bio je poznati danski fizičar i kemičar koji je otkrio da električna struja stvara magnetsko polje, otkriće koje je dramatično utjecalo na znanstveni i tehnološki razvoj 19. stoljeća.

Tijekom jednog od svojih predavanja (1820.), H.C. Oersted je opazio da se igla kompasa odbija od magnetskog sjevera kada je u blizini uključen/isključen električni tok iz izvora struje, što je pokazalo odnos između istosmjerne struje i magnetizma. Njegova prva interpretacija bila je da se magnetizam pojavljuje uokolo žice koja vodi električnu struju, kao i svjetlost i toplina. Započeo je intenzivnije istraživanje i objavio svoja otkrića, pokazujući da električna struja proizvodi kružno magnetsko polje dok teče kroz žicu.

Po njemu je i nazvana jedinica za magnetsku indukciju (Oe).

Oerstedov eksperiment pokazao je da su elektricitet i magnetizam povezani.

Otkriće H. C. Oersted pokazalo je da povezivanjem polova baterija žicom, oko nje nastaje neovisno magnetsko polje. Ako se nalazi blizu magneta, ovisno o smjeru struje žicu će se približiti ili udaljiti od njega. Različiti poznati fizičari nastavili su istraživanja ovoga otkrića i ti su napori urodili vrijednim rasvjetljivanjem tajni magnetizma i njegove primjene.

Tehnologija i primjena

Elektromotori, mikrofoni, zvučnici i transformatori su samo dio izuma temeljenih na otkriću elektromagnetizma bez kojega bi svakodnevni život bio nezamisliv.

Ortofon se specijalizirao za razvoj i proizvodnju gramofonskih zvučnica, slušnih pomagala za koštanu vodljivost i simulatora impulsa, a svi su električni pretvarači. Električni pretvarač je uređaj koji pretvara jednu vrstu energije u drugu, poput električne energije u mehaničku ili akustičku i obrnuto.

Ortofon zvučnice slijede zakon elektromagnetizma

Kada se materijal koji može provoditi električnu energiju (srebrna ili bakrena zavojnica) pokreće okomito na magnetsko polje ili kada se magnet pomiče u blizini takvog vodljivog materijala, u krugu se stvara električna struja. Smjer i brzina pokreta određuju amplitudu i frekvenciju struje.

Tako generator zvučnice pretvara pomicanje igle i nosača na koji je učvršćena u napon koji nazivamo izlaznim signalom. Magnet i zavojnica dvije su glavne komponente koje nam omogućuju pretvorbu mehaničke energije u električni signal.

Ostali električni pretvarači, kao što su npr. mikrofoni, pretvaraju zvučne valove u električne signale, a zvučnik pretvara električne signale natrag u zvučne valove.

Gramofonske zvučnice

Kao što je spomenuto, Ortofonovi proizvodi uvelike se oslanjaju na princip elektromagnetizma. Ortofon zvučnice, kako za DJ tako i za Hi-Fi korisnike, predstavljaju značajan dio proizvodnih kapaciteta.

Postoji nekoliko različitih principa rada zvučnica – Ortofon se u proizvodnji oslanja na dva tipa – zvučnice s pokretnim magnetom (MM – Moving Magnet) i zvučnice s pokretnom zavojnicom (MC – Moving Coil).

U MM zvučnici magnet je montiran na krutu cjevčicu (kantilever-cantilever) i smješten između zavojnica. Kantilever se kreće u skladu s pokretima igle koja slijedi brazde na ploči i time se magnet kreće s njim. Kako se približava jednoj od zavojnica, magnetsko polje inducira struju u zavojnici.

Za razliku od MM, u zvučnicama s pomičnom zavojnicom (MC) primjenjuje se obrnuti princip. Ovdje se koristi snažni fiksni magnet, a zavojnice su montirane na samom kantileveru. Kad se zavojnice pomiču u magnetskom polju u njima se inducira napon.

Funkcija zvučnice je pretvoriti gibanje igle u brazdi vinila u električne oscilacije, koje se zatim pojačavaju u pojačalu kako bi napokon pokrenuli zvučnike u HiFi sustavu. Zajedničko svim zvučnicama je dijamantna igla koja mehanički prati brazdu zapisa, prenoseći svoje modulacije putem kantilevera u minijaturni generator, koji pretvara mehaničke pokrete u električnu struju/signal.

Ove su godine tri Ortofon zvučnice osvojile 1. mjesto (Zlatno uho) časopisa Stereoplay u svojim kategorijama: Ortofon SPU Century, Concorde Century i MC Quintet Red.

Kako bi obilježili ovo izvanredno otkriće, Ortofon će obnoviti određeni broj ekskluzivnih i vrhunskih starijih proizvoda kroz koncept, kako su ga nazvali „Škrinju s blagom“ (Treasure Trove).

Imamo niz izvrsnih zvučnica koje se ne mogu redovito prodavati, jer su korištene za demonstracije, obuku, recenzije i slično. Mogu biti iz ugašene proizvodnje ili iz postojećih linija. Pojavljivati će se neredovno i u manjem broju na Ortofon e-prodavaonici Treasure Trove. Mislimo da bi ovi proizvodi trebali stvarati glazbu, umjesto da idu u kantu za smeće!

Obnovljeni su i testirani, a jamstvo će im biti godinu dana. Ortofon certifikat biti će priložen uz isporučeni proizvod.

Napomena: ograničeno na jedan proizvod po kupcu.

Proizvodnja zvučnice MC Anna Diamond:

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ORTOFON ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest