ORTOFON – ST-70 MC transformator

28. lipnja 2019. | Audio/video sistemi, Ortofon

ORTOFON – ST-70 MC transformator

lip 28, 2019 | Audio/video sistemi, Ortofon

Čemu uopće služe MC step-up transformatori?
Step-up transformatori za zvučnice s pokretnim kalemom su ezoterične, relativno skupe komponente u Hi-Fi svijetu, što djelomično objašnjava zašto su tako rijetko u upotrebi. Šteta, jer korištenje dobrog transformatora može dati zvučnici puni potencijal i spektakularne sonične rezultate, naročito ako je zvučnica iz gornjeg cjenovnog razreda.

Princip rada zvučnica

Najbolje je krenuti od načina na koji zvučnice rade. Kao što im samo ime kazuje, zvučnice s pokretnim magnetom (MM, moving magnet) na nosaču igle imaju pričvršćen magnet koji se miče u skladu s pomacima igle i kantilevera (nosač igle), a struja se inducira u fiksnim zavojnicama u blizini magneta. U zvučnicama s pokretnim kalemom (MC, moving coil) stvar je sasvim obrnuta – magneti su fiksni, a zavojnice su učvršćene na nosač igle i miču se u magnetskom polju. Velika prednost MC principa leži u znatno manjoj masi koju treba pokrenuti (masa zavojnica mnogo je manja od mase magneta), stoga zavojnice brže i preciznije odgovaraju na pomake igle. Ipak, problem je u tome što je inducirani napon u MC zvučnicama oko 20 dB (oko 7 puta) niži od onog u MM zvučnicama i takav signal je potrebno dodatno prilagoditi ulazu u pretpojačalo. To se može učiniti MC pretpret-pojačalom ili transformatorom. Najčešči način je korištenje aktivnog predstupnja (solid-state, op-amp ili cijevi), ali transformatori ostaju najboljim rješenjem kad cijena nije u pitanju.

Naravno, pitanje je zašto baš transformatori?

Nekad je bilo nemoguće dobiti dovoljno pojačanje bez transformatora. Dobitak od 20 ili čak 30 dB nije bio problem, ali je korištenje lampi, tranzistora ili operacionih pojačala uzrokovalo znatnu količinu šumova, jer nemojmo zaboraviti da se uz signal pojačava i sve ostalo…

Moderna tranzistorska i operaciona pojačala nude bolji odnos signal/šum, ali ispred cijevnih MM fono stupnjeva i danas je najbolje koristiti transformatore za niskošuman rad sa MC zvučnicama. Alternativa su pret-pret pojačala, tranzistorska ili operaciona, koja podižu izlazni napon MC na razinu MM zvučnica.

Kvaliteta zvuka transformatora, uz pojačanje bez čumova, je nešto na što se zagovornici kunu tvrdeći (opravdano) da su izobličenja transformatora sasvim druge prirode od onih iz pret-pret pojačala. Harmonijska izobličenja transformatora su veća na nižim, a rastu s porastom frekvencija, dok je u tranzistorskim uređajima pravilo rast izobličenja s porastom frekvencije. Još važnije, intermodulacijsko izobličenje je manje u transformatorima no u tranzistorskim pojačalima.

Iako transformatori nisu „cijepljeni“ od izobličenja (nijedan uređaj nije!), ona su benigna, neškodljiva i manje smetaju u usporedbi s drugim uređajima.

Da ne razvlačimo previše, navedeno objašnjava zašto je zvuk MC zvučnice uz transformator tako uzvišen i može stvoriti otvorenu i prostranu zvučnu pozornicu s nevjerojatno prirodnim rasporedom instrumenata. Jedini razlog protiv transformatora je cijena. Tranzistori mogu stajati nekoliko kuna (ili manje, ovisno o količini), dočim transformatori koštaju daleko više, obzirom na skupe materijale, vrstu jezgre, žicu i način motanja, kao i cijenu rada.

Mogli bi razmatrati i probleme unutarnjeg opterećenja u odnosu na izlaznu impedancu, broja namotaja i napona primara i sekundara, zvonjavu s obzirom na kapacitivnost i nižu impedancu sekundara i mnoge druge elemente… No kad se jednom proba vrhunski prilagodni MC transformator, teško se vratiti na bilo koju drugu varijantu. Pogotovo ako je gramofonska kombinacija, a i cijeli audio sustav, na razini koja podnosi takvu cijenu.

Ortofon STS-70 ima dual mono konstrukciju diskretnih sklopova za svaki kanal posebno, što rezultira eliminacijom preslušavanja i mogućih izobličenja. Čišća reprodukcija i povećana stereo slika zaslužni su za životni realizam i preciznu tonsku ravnotežu oslobođenu koloracija.

ST-70 je kompatibilan s većinom MC zvučnica a ima unutarnju premosnicu za dva stupnja pojačanja/impedance što povećava univerzalnost. Iako odgovara većini MC zvučnica, idealan je partner Cadenza kolekciji MC zvučnica.

Tehnički podaci ST-70 MC transformatora:

Konfiguracija A:

  • Preporučena impedance zvučnice: 5 – 50 Ω
  • Dobitak/pojačanje na 1 kHz: 24 dB
  • Frekventni odziv: 10 Hz – 100 kHz ± 1 dB
  • Preporučeno opterećenje: 47 kΩ // 200 pF

Konfiguracija B:

  • Preporučena impedance zvučnice: < 10 Ω
  • Dobitak/pojačanje na 1 kHz: 30 dB
  • Frekventni odziv: 10 Hz – 80 kHz ± 1 dB
  • Preporučeno opterećenje: 47 kΩ // 200 pF
  • Dimenzije: 58 x 135 x 150 mm
  • Masa: 1,233 kg

Za sve dodatne informacije molimo da nam se bez ustezanja obratite.

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter te ostvari 15% popusta za kupnju iznad 2.000,00kn* i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta! *u popust nisu uključeni Technics uređaji

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest