Audiofil klub Hrvatska bio je i ove subote (09.11.2019.) poprište bespoštedne borbe za dobar, odnosno najbolji zvuk.

U goste nam je stigao gospodin Dave Waters, direktor prodaje Škotske tvrtke Fyne Audio, koji je posjetitelje tijekom kraćeg predavanja upoznao s tvornicom, ljudima, proizvodima i malim tajnama koje ih razlikuju od drugih.

Naglašeno je da su tvrtku osnovala petorica bivših vodećih ljudi Tannoya s ukupno više od 200 godina iskustva u struci.

Prije i nakon predavanja zbivao se najljepši dio večeri – premijera zvučnika F1-10, drugoga po redu s vrha ponude.

Odlikuje ga koncentrično smještena visokotonska jedinica (kompresijski visokotonac titanijske kupole od 75 mm) u centar niskotonca promjera membrane 254 mm. Kao točkasti izvor zvuka ima nevjerojatnu rekreaciju trodimenzionalnosti pozornice. Patentirani FyneFluteTM ovjes niskotonca, s računalno oblikovanim žlijebovima, drastično smanjuje koloracije i doprinosi preciznosti reprodukcije, a kutija ima otvor prema dolje, gdje se na podnožju nalazi BassTraxTM Tractrix difuzor koji pretvara običnu valnu energiju u valnu frontu proširenu na 360 stupnjeva, integrirajući je jednolično u prostor. Osjetljivost je 94 dB/W, frekventni opseg 28 Hz – 26 kHz, dimenzije 1191 x 405 x 581 mm (VŠD) a masa 72 kg po komadu.

Audio sustav koji je pogonio ove sjajne zvučnike bio je jednako respektabilan:

Izvori zvuka bili su modificirani magnetofon Tascam BR-20, zadužen za analognu domenu, dok je cijevni CD reproduktor  Unison Research Unico CD Due čitao glazbu s diskova.

Zbog nesvakidašnje osjetljivosti zvučnika odlučeno je da će pojačalo biti Kondo KSL-Kegon (Audio Note Japan) – paralel single-ended cijevno integrirano pojačalo koje iz dvije 300B lampe razvija 20 W po kanalu. Uređaji su postavljeni na Norstone Spider police i povezani Transparent Gen 5 kabelima.

Nije na nama da ocjenjujemo kvalitetu zvuka i ovakvih događanja općenito, već je naša zadaća uz pomoć prijatelja iz Audiofil kluba Hrvatska i gostiju prenijeti što više emocija iz glazbenog materijala, jer glazba je upravo to – koncentrat emocija.

Nemojte zaboraviti da količina novaca potrošenih na audio uređaje ili kućno kino nije proporcionalna količini zadovoljstva – istina je sasvim negdje drugdje.

Događanje je bilo nadprosječno posjećeno, što pokazuje da smo i ovaj put pobudili zanimanje. Uvijek se s velikim veseljem trudimo ponuditi pojedine uređaje unutar sustava koji su po nečemu posebni. Druženja uz gutljaje, zalogaje, male znakove pažnje i osobito glazbu, ono su čemu težimo.

Veselimo se sljedećem druženju!

U slučaju bilo kakvih dodatnih upita, molimo da nam se bez ustezanja javite.