Ortofon MC Verismo – stoljeće točnosti zvuka

21. listopada 2021. | Audio/video sistemi, Ortofon

Ortofon je oduvijek bio vodeća tvrtka na području reprodukcije zvuka.

Ortofon je oduvijek bio vodeća tvrtka na području reprodukcije zvuka.

Ortofon

Osnovan 1918. u Kopenhagenu, Ortofon je ranih 1920-ih započeo stvaranjem tehnologije koja je služila za dodavanje zvučnog zapisa nijemim filmovima. Prvu zvučnicu s pokretnim kalemom (MC) razvili su i stavili na tržište davne 1948. godine, a od tada je konstruirano i proizvedeno više od 300 različitih zvučnica s najnovijim remek-djelom – MC Verismo.

Danas je Ortofon vodeći svjetski proizvođač zvučnica. To je rezultat kombiniranja dizajna i tehnologije na najvišoj razini inženjeringa u audio industriji. Akustika, tehnologija materijala i mikromehanika ključne su kompetencije u tehnološkom umijeće tvrtke. Ortofon ima svoja istraživanja i proizvodna postrojenja u Danskoj a proizvodnja zvučnica i komponenti obavlja se u tvornici u Nakskovu. Temelji se na iskusnim operaterima s visokim stupnjem potrebnog znanja i vještina. To osigurava pouzdanost i trajnost, te visoku i ujednačenu kvalitetu proizvoda.
Ortofon je danas prepoznat među potrošačima i profesionalcima u industriji kao kvalitetna
robna marka.

Naši se proizvodi ne koncentriraju samo na pružanje najboljeg zvuka, već, što je mnogo važnije, na vjernu i ispravnu reprodukciju snimljenog materijala. Vrhunski inženjering i proizvodnja najviše svjetske klase neprestano podižu ljestvicu, s velikim nizom proizvoda koji pružaju iznimno visoku kvalitetu performansi i odnosa cijene/kvalitete za slušatelje-ljubitelje glazbe i vrhunske audiofile.

Ortofon MC Verismo

Koja priča stoji iza imena Verismo?

Naziv Verismo izveden je iz talijanskog “vero”, što znači “istinito” a znači “realizam”. Verismo je bio postromantičarski operni žanr, koji je nastao u talijanskom književnom pokretu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Operna tradicija Verismo povezana je s talijanskim skladateljima kao što su Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Umberto Giordano, Francesco Cilea i Giacomo Puccini, koji su nastojali prikazati svijet s većim realizmom.

Naša krajnja težnja je neprestano podizati ljestvicu za pravu, vjernu i točnu reprodukciju snimljenog zvuka. To znači pružiti vrhunsko glazbeno iskustvo kroz mješavinu inovacija i tehničke stručnosti, stvarajući jedinstvenu vrijednost za sve slušatelje, dopuštajući im da otkriju prave unutarnje emocije glazbe. Vjerujemo da se naše naslijeđe najbolje čuva i jača razvojem uzbudljivih novih proizvoda koji Ortofon čini spremnim i  održivim u budućnosti.

Zvučnice Ortofon serije Exclusive nadaleko su poznate i svrstane među najbolje MC zvučnice  na tržištu, a mi neprestano radimo na proširenju Exclusive asortimana kako bismo ljubiteljima glazbe ponudili još više mogućnosti da dožive vrhunsku kvalitetu, preciznost, utjecaj i dinamiku koje su vrhunske zvučnice sposobne isporučiti.

Model MC Verismo razvijen je na temelju našeg širokog znanja o svojstvima vibracija, različitim oblicima i karakteristikama materijala, kao i kompetencijama u magnetizmu, mehaničkom dizajnu i tehnologijama. Ovaj novi, najsuvremeniji proizvod, predstavnik brojnih dizajnerskih ideala Ortofona, pravi je predstavnik najvećeg mogućeg stupnja izvedbe u suvremenoj analognoj tehnologiji reprodukcije.

Elementi dizajna

Vrhunski materijali i tehnološko umijeće

Kućište MC Verismo zvučnice izrađeno je od titana tehnikom selektivnog laserskog taljenja (SLM). Ortofon je SLM tehniku prvi uveo 2008. za proizvodnju MC zvučnica A90 i SPU A90 Anniversary, a od tada je usavršen u modelima Exclusive Serije. SLM tehnologija i proces visoke preciznosti izbjegavaju tradicionalne tehnike i smatraju se inženjerskim otkrićem – SLM postupak zavaruje fine čestice titana, sloj po sloj, kako bi se konstruiralo tijelo od jednog dijela bez stranog materijala. Ova tehnika omogućuje preciznu kontrolu gustoće materijala kućišta, dopuštajući izuzetno visoko unutarnje prigušenje. Konačni rezultat je oslobođenje od vibracija unutar kućišta zvučnice.

Dosljedna uporaba titana u Exclusive seriji zvučnica dodatno je poboljšala ukupnu krutost konstrukcije, težinu i njihovu dinamička svojstva. Za MC Verismo ovakva konstrukcija i izvedba omogućuje savršeno usklađivanje s iznimno širokim rasponom različitih ručki. Zbog prirode konstrukcije temeljene na SLM-u, svako tijelo zvučnice je kozmetički jedinstveno i pokazat će male rupice ili crte pregledom pod velikim povećanjem.

Poboljšane sposobnosti prigušenja

Ortofon element za stabilizaciju polja (FSE), mali cilindar vodljivog materijala strateški smješten unutar magnetskog sustava, jamči da magnetsko polje ostaje stabilno bez obzira na kretanje armature. FSE poboljšava separaciju kanala, a istovremeno smanjuje dinamička izobličenja i intermodulaciju. Rezultat: fantastična dinamika i još više prostora između glazbenika. Jednostavno, u vrhunskom audio sustavu osjetite veću scensku širinu, visinu i dubinu između zvučnika!

Jedna od važnih komponenti je Ortofonov patentirani Wide Range Damping System (WRD), u kojem je mali, teški platinasti disk utisnut između dva gumena apsorbera, oba s različitim svojstvima. To osigurava ne samo iznimne performanse praćenja brazde, već stvara i savršeno prigušivanje kroz cijeli frekvencijski raspon. Zbog toga su izobličenja i rezonancija praktički eliminirani.

WRD sustav, koji je prvotno uveden u MC 20 Mk II 1979. godine, a zatim korišten u svim zvučnicama serije Exclusive, jedan je od značajnih razloga zašto je MC Verismo, iako postiže najlinearniji frekvencijski odziv i najvišu gornju frekvenciju ikad, u isto vrijeme ima slijednost od fantastičnih 80 μm pri vertikalnoj gaznoj sili od 2,6 grama.

Kako bi se postigla optimalna interakcija između komplijanse i prigušenja, korištena je novorazvijena gumena smjesa za sustav ovjesa. Nova formula smjese gume zasnovana je na Multi Wall Carbon Nano Tubes (MWCNT*). Smjesa na bazi MWCNT nudi poželjna mehanička svojstva koja osiguravaju bolje prigušivanje i poboljšavaju ukupne performanse zvučnice.

* Ugljične nanocijevi s više zidova su šuplji, cilindrično oblikovani alotropi ugljika koji imaju visok omjer stranica (omjer duljine i promjera). Njihovo ime potječe od njihove strukture, a stijenke su sastavljene od više slojeva ugljika debljine jednog atoma.

Štitnik za iglu

Štitnik igle predviđen za MC Verismo dizajniran je za jednostavnu zamjenu i skidanje bez opasnosti od kontakta s krhkim sustavom nosača s iglom. Štitnik treba staviti svaki put kad se zvučnica ne koristi, kao i pri skidanju ili montaži zvučnice.

Štitnik se uklanja hvatanjem vanjskih stranca palcem i kažiprstom i povlačenjem ravno uz bokove zvučnice, a zatim naginjanjem prema dolje. Postavljanje štitnika ide obrnutim redoslijedom.

Sustav magneta

Sustav magneta temelji se na iznimno jakom, kompaktnom neodimijskom magnetu, što čini sustav generatora kompaktnim i lakšim zbog svojih minimalnih dimenzija.

Slično kao i njegovi prethodnici, MC A95 i MC Windfeld Ti, MC Verismo koristi posebno dizajniranu armaturu koja se sastoji od metalne legure koja je manje magnetska od običnog željeza.

To daje značajnu prednost dinamičkim sposobnostima zvučnice. Razlog tome je što naša visokotehnološka armatura gotovo nema utjecaja na magnetsko polje tijekom kretanja. Štoviše, omogućuje postizanje iznimne preciznosti u svakom zavoju zavojnice u svim slojevima.

To omogućuje da MC Verismo postigne veći stupanj razdvajanja kanala, dok istodobno nudi manje izobličenja i bolji balans.

Korištenje zavojnica Aucurum od pozlaćenog bakra bez kisika 6NX omogućuje prijenos pokreta dijamanta bez gubitaka preko dijamantnog nosača (cantilever). Ova kombinacija ima malu pokretnu masu i iznimno visok stupanj krutosti.

Dijamantna igla

Replikant 100 – najfiniji dijamant na svijetu

Jedan od preduvjeta za linearnu reprodukciju sa širokim frekvencijskim rasponom i optimalnim performansama sljedivosti je dijamant – čiji je oblik što je moguće bliže obliku izvornog rezača.

Kao i u svim zvučnicama serije Exclusive, MC Verismo koristi Ortofonov dijamant Replicant 100 oblika brušenja. Vrh igle Line Contact brušenja razlikuje se po uskoj i dugoj dodirnoj površini, koja je što je moguće bliže obliku izvornog rezača.

Time se osigurava najpreciznija reprodukcija, najmanja izobličenja i prošireni raspon frekvencija.

Dodavanje čvrstog dijamantnog nosača (cantilevera) pruža najbolje moguće sučelje između igle i armature, zbog svoje tvrdoće i kristalne strukture.

Poboljšanja koja su otkrivena u upotrebi dijamantnog nosača redefinirala su granice analogne reprodukcije, otkrivajući  više unutarnjih detalja, suptilnost i dubinu kao nikada prije.

Podešavanje

Povijesno gledano, Ortofon je uvijek slijedio svoj vlastiti put s obzirom na mehanički dizajn kućišta zvučnice, zbog mehaničke krutosti i potpune slobode od neželjenih vibracija u čujnom frekventnom opsegu, što je jedan od osnovnih preduvjeta za optimlnu kvalitetu reproduciranog zvuka. Kod montaže MC Verismo zvučnice dolazi do kontakta s ručkom preko tri dobro definirane kontaktne točke na gornjoj strani kućišta. To znači da je mehanička integracija uvijek apsolutno savršeno i rezultirat će značajnim povećanjem dinamike koja oduzima dah, razlučivosti i bogatstva detaljima.

S optimiziranom masom i umjerenom komplijansom, zvučnica odgovara većini modernih ručki i kompatibilna je s nizom suvremena high-end gramofonskih kombinacija. Mala unutarnja impedancija od (7 Ω) i nizak izlazni napon (0,2 mV) čini Ortofon MC Verismo savršenim partner za većinu MC pretpojačala, kao i za step-up transformatore, uključujući i Ortofon ST-80 SE.

Podešavanje i održavanje zvučnice presudno je kako bi se osigurali najbolji uvjeti za vrhunsku reprodukciju zvuka. Iako postoje mnoge valjane paradigme o podešavanju zvučnice, Ortofon ne podržava specifičnu metodologiju, već hrabri korisnike da istraže mogućnosti u skladu s prijedlozima distributera, a koji put je potrebna i pomoć profesionalca. Horizontalna kutna greška, azimut, protuklizna sila i VTA (Vertical Tracking Angle – vertikalni kut nalijeganja) odnosno SRA (Stylus Rake Angle – kut nagiba igle) krucijalni su elementi za postizanje maksimalnog potencijala bilo koje vrhunske kombinacije ručka/zvučnica.

Osim podešavanja, mora se uzeti u obzir i prilagodba azimuta, protuklizne sile (anti-skating) i VTA/SRA (vertikalni gazni kut/kut nalijeganja igle) kako bi se povećale potencijalne performanse kombinacije ručka/zvučnica.

Stylus Rake Angle (SRA) – kut nagiba igle u odnosu na brazdu

Kod kompleksnih oblika brušenja vrha igle posebnu pozornost treba obratiti vertikalnom kutu nalijeganja, odnosno kutu nagiba igle u brazdi. Kod Replicant 100 vrha, dulja površina (oštar kraj igle) treba biti skoro okomita na površinu ploče (gledajući sa strane). Kut koji zatvara nosač (cantilever) s površinomo ploče je 23 stupnja, a kut nagiba igle (SRA) otprilike 90 stupnjeva. Odlična startna pozicija je dovođenje cijevi ručke u položaj paralelan s površinom ploče uz preporučenu gaznu silu.

Ovako podešena geometrija već daje približne vrijednosti. Sada se SRA može postupno i pažljivo podesiti mijenjanjem gazne sile ili visine ručke. Cilj treba biti vrijednost od oko 92 stupnja, a sve promjene treba kontrolirati i slušnim testom. Drugim riječima, vrh igle treba biti malo nagnut prema bazi ručke. Najbolje bi bilo SRA izmjeriti i podesiti korištenjem mikroskopa spojenog na računalo uz pogodan softver.

No, važno je napomenuti da će se SRA mijenjati ovisno o debljini ploče i dubini brazde (ili ako je površina ploče neravna), pa je sasvim iluzorno da će taj kut biti uvijek optimalan. Najbolje ga je podesiti na temelju debljine većine ploča iz kolekcije, ili nabaviti ručicu koja ima podešavanje visine (po mogućnosti za vrijeme reprodukcije). Samo u tom slučaju možemo SRA podesiti najtočnije moguće, brzo i efikasno, (ali za svaku debljinu ploče posebno).

Podešavanje azimuta

Da biste postigli maksimalno odvajanje kanala (channel separation), potrebno je podesiti azimut. U slučaju da zvučnica nije savršeno okomita na površinu ploče (gledano sprijeda), zvučnici ili ručki potrebno je promijeniti nagib (odnosno zarotirati) koliko je potrebno da se to postigne. Točan azimut utvrđuje se promatranjem reflektirana slika 2 paralelne prednje linije zvučnice. Prednje linije zvučnice moraju tvoriti ravnu liniju s reflektiranim linijama. Za olakšavanje toga postupka koristi se ravno ogledalo. 

Održavanje

Ortofon ne preporučuje uporabu otapala bilo koje vrste za čišćenje niti površine ploče niti igle zvučnice. Ako je potrebno, ploče se mogu prati u mlakoj demineraliziranoj vodi s vrlo niskom koncentracijom neionskih sapuna/detergenata. Pažljivo uklonite prašinu sa snimljenih površina finom antistatičkom četkom ili krpom prije svake uporabe. Korištenje otapala na sklopu igla/nosač može oštetiti ljepilo; ulaz otapala u zvučnicu može ozbiljno ugroziti unutarnje dijelove. Kad takav tretman uzrokuje kvar zvučnice, jamstvo Ortofona neće vrijediti. Za čišćenje igle upotrijebite priloženu četku od vlakana potežući je nekoliko puta uz nosač (cantilever) u smjeru od unutra prema van, kad god puštate novu ploču ili mijenjate stranu. Njegu površine i brazdi ploča također treba redovito obavljati, a od iznimne je važnosti za produljenje života i stanja igle. Kod većih kolekcija, može se uzeti u obzir i nabavka stroja za čišćenje ploča.

MC Verismo tehnički podaci:

 • Izlazni napon pri 1 kHz, 5cm/sec.:     0.2 mV
 • Balans kanala pri 1 kHz:                     0.5 dB
 • Separacija kanala pri 1 kHz:               25 dB
 • Separacija kanala pri 15 kHz:             20 dB
 • Frekventni raspon:                             20 Hz – 20 kHz +2 dB/-1 dB
 • Sljedivost na 315 Hz pri preporučenoj gaznoj sili:    80 µm
 • Dinamička lateralna komplijansa:     13 µm/mN
 • Tip igle: posebno polirana Ortofon Replicant 100 na dijamantnom nosaču (cantilever)
 • Radijusi vrha igle:                              r/R 5/100 µm
 • Preporučena gazna sila:                     2.6 g (26 mN)
 • Kut nalijeganja:                                  23°
 • Unutarnja impedanca, DC otpor:       7 Ohm
 • Preporučena opteretna impedanca: 10 Ohm
 • Materijal zavojnica: Aucurum, pozlaćeni 6NX bakar, bez kisika
 • Kućište:                                              SLM Titanium
 • Boja:                                                   srebrna
 • Masa:                                                 9.5 g

Ortofon MC Verismo zvučnica (Ortofon) MPC: 51490.00 kn KUPI

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

ORTOFON ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest