ORTOFON – MC Anna i MC Anna Diamond, zvučnice najviših dosega

24. svibnja 2019. | Audio/video sistemi, High-end audio, Ortofon

ORTOFON – MC Anna i MC Anna Diamond, zvučnice najviših dosega

svi 24, 2019 | Audio/video sistemi, High-end audio, Ortofon

Kroz povijest, Ortofon ima dugu tradiciju imenovati zvučnice po zaslužnim osobama koje su imale veliki utjecaj na povijest audio i glazbene kulture. To su bile zvučnice SPU Meister, MC Rohmann, Kontrapunkt i Windfeld.

Nastavljajući tradiciju, zvučnice MC Anna i MC Anna Diamond posvećene su opernoj pjevačici Anni Netrebko, čija je virtuozna tehnika i muzikalnost beskonačno univerzalna i prepoznatlljiva.

Ortofon zvučnice – MC Anna i MC Anna Diamond

Kao i Anna Netrebko, tako i Ortofon pruža glazbeno iskustvo kroz mješavinu inovativnih tehničkih rješenja i inspiraciju koja otkriva najdublje emocije i kakvoću reprodukcije pomiče na još višu razinu.

Kućište i tijelo zvučnica izrađeni su od titana tehnologijom selektivnog taljenja laserom (SLM). Ta je metoda osmišljena i prvi put primjenjena u Ortofonu  pri proizvodnji MC A90 i SPU A90 zvučnica. Tehnologija je naknadno unaprijeđena u izradi modela Exclusive kolekcije. SLM tehnologijom gustoća tijela zvučnice može se u potpunosti kontrolirati i tako osigurati iznimno visok stupanj unutarnjeg prigušivanja. Zvučnice takvih karakteristika savršeno odgovaraju velikom broju najboljih ručki.

Za pojedine dijelove sustava magneta koristi se visokokvalitetna legura željeza i kobalta. Armatura je dulja od zavojnica (WRD – Wide Range armature Damping),direktno je povezan s gumenim prigušnicama između kojih je mala ali teška pločica platine.

Takav sustav prigušenja nudi konzistentnije pomake a time bolju perspektivu, tranzijente i osigurava potpunu eliminaciju neželjenih rezonancija. Kućište je dodatno prigušeno korištenjem termo-plastičnog elastomera (TPE) koji je ugrađen u dolji dio zvučnice.

Kao što i samo ime sugerira, MC Anna Diamond ima dijamantni kantilever (nosač igle) koji u sprezi sa Ortofon Replicant 100 dijamantnom iglom nudi nevjerojatnu transparentnost i brzinu iznad bilo koje druge kombinacije. Ovaj najsuvremeniji proizvod predstavlja brojne elemente Ortofon dizajna i ideja i pravi je primjer naviše kvalitete reprodukcije.

Replicant 100 je po obliku najsličniji rezaču u proizvodnji ploča, slijedi brazdu najpreciznije od svih poznatih oblika igala. Posebno poliranje dijamanta, uz korištenje dijamantnog nosača predstavlja najbolje sučelje između igle i ostatka sustava i to zahvaljujući tvrdoći i kristalnoj strukturi.

Dijamantni nosač redefinira granice analogne reprodukcije prezentirajući više unutarnjih detalja, suptilnost i dubinu kao ni jedan do sad. Izlazna impedanca od 6 Oma i niski do srednji izlazni napon od 0,2 mV čine MC Anna zvučnice savršenim partnerom za većinu MC fono predstupnjeva i transformatora, uključujući Ortofon ST-80 SE.

Obje zvučnice podesne su za rad s ručkama velike mase i kardanskim ležajevima. Isporučuju glazbu u beskompromisnoj cjelovitosti, s idealnom ravnotežom preciznosti i muzikalnosti, privlačno slušno iskustvo sasvim posebne razine.

Uz finu mikro i makro dinamiku u kombinaciji s fluidnim tonalitetom i teksturama, MC Anna i MC Anna Diamond će zauvijek pomaknuti granice snimljene glazbe.

Optimizirani magnetni sustav je u sprezi s laganom nemagnetičnom armaturom koja također doprinosi dinamičkim dosezima i jedne i druge zvučnice.

Razlog tomu je što, za vrijeme pomicanja, posebno oblikovana nemagnetična armatura ne povećava magnetsko polje. Jednako tako, u kombinaciji sa zavojnicama od ultra čistog OF bakra reprodukcija pomaka nosača igle je savršena, bez ikakvih vanjskih ili unutarnjih utjecaja.

Novi magnetni sustav ima nevjerojatnu gustoću magnetskog toka, stoga je potreba za kompromisnim rješenjima eliminirana. Broj zavoja je smanjen čime je dodatno smanjena masa koju treba pokretati.

Zahvaljujući zračnom prorezu namotaji su totalo odvojeni, neovisni. Kumulativno, rezultat svih navedenih poboljšanja je životna reprodukcija sa skoro neograničenim rubnim područjima slike, povećan dinamički opseg i prostornost kao i bogatstvo detalja.

Tehnički podaci MC Anna/MC Anna Diamond:

 • Izlazni napon (1 kHz, 5cm/sec.):  0.2 mV / 0.2 mV
 • Balans kanala (1 kHz):  0.5 dB / 0.5 dB
 • Separacija kanala (1 kHz): 25 dB / 25 dB
 • Separacija kanala (15 kHz): 22 dB / 22 dB
 • Frekventni odziv: 20 Hz – 20 kHz +/- 1.5 dB / 20 Hz – 20 kHz +/-1.5 dB
 • Slijednost na 315 Hz kod preporučene gazne sile: 80 μm / 80 μm
 • Dinamička komplijansa, lateralna: 9 μm/mN / 9 μm/mN
 • Vrh igle: posebno poliran Nude Ortofon Replicant 100
 • Nosač igle (cantilever): boron / dijamant
 • Radijusi vrha igle: r/R 5/100 μm / r/R 5/100 μm
 • Preporučena gazna sila: 2.6 g (26 mN) / 2.4 g (24 mN)
 • Kut nalijeganja: 23° / 23°
 • Unutarnja impedanca, DC otpor: 6 Oma / 6 Oma
 • Preporučena opteretna impedance: > 10 Oma / > 10 Oma
 • Tijelo zvučnice:  SLM Titanium / SLM Titanium
 • Završna obrada: srebrno/crno / srebrno/crno
 • Masa: 16 g / 16 g
AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest