FinkTeam KIM – ljepotica bez zvijeri

07. listopada 2021. | FinkTeam, High-end audio

Borg je dobio manjeg brata

Borg je dobio manjeg brata

KIM

Definiranje novog modela za relativno novu tvrtku na tržištu uvijek je izazov. Zahvaljujući inovacijama, Borg je bio drugi uspješni model u našoj ponudi.

Imajući na umu napredak tvrtke, za treći model tražili smo savjet od naših prodavača i distributera. Nisu bili sigurni treba li novi model pod imenom KIM biti veći ili manji, skuplji ili jeftiniji. Dakle, učinili smo ono u čemu smo dobri – krenuli smo svojim putem! U obzir je dolazio samo zvučnik koji bismo i sami željeli koristili i čiji bi nas dizajn veselio i bio zabavan.

Borg je i uvijek je bio zvučnik kojim smo pokazali vodeće znanje i iskustvo u struci. Masivan i vidljiv, nikada nije pokušavao sakriti da je konstruiran sa što manje kompromisa. Pa kako bi novi model mogao i smio biti drugačiji? Gledali smo koje bi se Borgove inovacije mogle koristiti? Kako bismo mogli doseći maloprodajnu cijenu koja zvučnik čini dostupnim za više ljudi bez gubitka kvalitete?

Nekoliko osnovnih načela dizajna ostalo je isto. Refleksni sustav, niskotonska jedinica s papirnatom membranom i velikim magnetom, dvostazna konstrukcija s AMT visokotoncem, opet temeljena na Mundorfovim konstrukcijama, ali po našim specifikacijama. Kabinet sa svime što je potrebno za izbjegavanje neželjenog zračenja iz kutije i skretnica s visokokvalitetnim dijelovima. 

Pa što je drugačije?

Očigledno veličina. Ideja je bila pronaći oblik i veličinu kabineta koji bi se lako integrirao u stambene prostore. Odlučili smo da visina zvučnika ne bude veća od prozorske daske, stolica, stolova, ormarića kako bi se lakše integrirao s ostalim stvarima u dnevnoj sobi.

Kabinet bi trebao biti odgovarajuće veličine za 200 mm (8 ”) niskotonac i manje masivan od Borga. Rezultat je pravokutni glavno kućište i prednja pregrada koji smanjuju probleme s difrakcijom pogonske jedinice. Oblik koji može ponuditi slična dvobojna rješenja kao i Borg.

Zbog male visine zvučnik je potrebno postaviti na namjenske nagnute stalke, što u normalnom položaju osigurava ispravnu visinu i veličinu zvučne pozornice. Postoji mogućnost dodatnog podešavanja kuta u slučaju da je slušatelj bliže ili dalje od zvučnika.

Budući da je postolje toliko važno za konačni zvuk, isporučuje se zajedno sa zvučnicima. Stalak je izrađen od nehrđajućeg čelika i ima vrlo male površine koje bi mogle rezonirati te je dovoljno lagan da ne skladišti energiju. Položene na stalke, kutije su nagnute za 5° i pogodne su za slušanje s 3-4 metra udaljenosti. Stalci su opremljeni 6 mm šiljcima ili kupastim nožicama za različite vrste podloga.

Ploča za priključivanje kabela koristi jedan set priključaka od čistog bakra i dva prekidača. Filozofija je da  jedan dobar kabel zvuči bolje od dva, stoga je bolje koristiti jedan kvalitetniji.

Svrha gumba „Damping“ je omogućiti zvučnicima partnerstvo s različitim pojačalima. Pozicija 1 je za tranzistorska pojačala s velikim faktorom prigušenja, položaj 2 je za tranzistorska pojačala koja imaju niže faktore prigušenja za prostorije s problemima niskih tonova, a položaj 3 je namijenjen za upotrebu sa cijevnim pojačalima. Drugim prekidačem (High) podešava se razina visokih frekvencija (smanjuje ili povećava za 0,5 dB).

Skretnica slijedi tradiciju Linkwitz -Rileyjevog filtera 4. reda na niskih 2200 Hz, AMT visokotonac je povezan putem pasivnog odgode za podešavanje faze u odnosu na niskotonac – nešto što je u Borgu radilo vrlo dobro.

Zračna jezgra korištena je na svim važnim induktivitetima i kondenzatorima; oni su mješavina Mundorfovih komponenti plus neke prilagođene za FinkTeam kako bi se postigla tonska ravnoteža. Svi otpornici su bifilarni, niske induktivnosti, svi izrađeni po mjeri i niskim tolerancijama. 

Zvučnik koristi papirnatu membranu, ovaj put s gumenim ovjesom. Na 200 mm zvučničkoj jedinici nije moguće koristiti valovitu tkaninu bez previše kompromisa. Kad bi se, u tom slučaju rezonantna frekvencija spustila na razinu optimalnu za veličinu kućišta, smanjila bi se kvaliteta srednjih frekvencija i dodala neželjena koloracija.

Na kabinetu smo koristili sve trikove i saznanja koje smo naučili godinama. Bočnice su izrađene od dvije ploče s najnovijim prigušnim ljepilom između njih, sve je oprezno pažljivo optimizirano, dodani su rezonatori kako bi se izbjegli stojni valovi bez ubijanja dinamike iz kutije s prekomjernim materijalom za prigušivanje. Otvor je izrađen prema istim principima razvijenim za Borg, ali ovaj put je  integriran u stražnju ploču.

A ime? U početku smo imali naziv “Canale Grande”. To je bilo zato što je unutarnja konstrukcija s nekoliko Helmholtzovih rezonatora izgledala kao karta Venecije! Kasnije smo odlučili dati mu drugo ime iz „Startrek“ serije i ovaj put smo odabrali Kim – lijep prijateljski lik, ne toliko masivan, koji bi se dobro uklopio u našu ideju kako zvučnike lakše integrirati u dom.

Specifikacije KIM

 • Frekventni odziv:                    35Hz-25kHz -10dB, 45Hz-23kHz -10dB
 • Prosječna impedanca:                       > 8 Ohm
 • Minimalna impedanca:          5,9 Ohm @ 160 Hz
 • Osjetljivost:                            86 dB @ 2.83 V / 1 m
 • Izobličenje:                             0,2 % THD @1W
 • Rezna frekvencija:                  2200 Hz
 • Nskotonska jedinica:              velike snage, Ø membrane 200 mm,  Ø zavojnice 38 mm
 • Visokootonska jedinica:         110 mm AMT
 • Dimenzije (VŠD):                    854 x 300 x 310 mm
 • Dubina sa stalcima 412 mm
 • Masa:                                     25,1 kg
 • Kabinet:                                   Refleksni s višestrukim apsorberima i prigušenim dvoslojnim sendvič panelima s jednodimenzionalnim podupiranjem i CleanPort rezonatorom. Integrirano postolje
 • Opcije prekidača:                   3 pozicije za razinu visokih tonova,
 • 3 pozicije za prigušivanje niskih tonova
 • Priključci:                                Bakarni, jedan par

Završne obrade:

Stražnji dio kabineta je od furnira pravog drveta, osim bijele i crne boje.

Prednje ploče su u mat bojama.

Standardne završne obrade:

 • Amarra ebanovina s crnom prednjom pločom
 • Američki orah s bijelom prednjom pločom
 • Bijeli mat sa čelično sivom prednjom pločom
 • Crni mat s crnom prednjom pločom

Nestandardne završne obrade:

 • Američki orah s crnom prednjom pločom
 • Američka crna trešnja s kameno sivom prednjom pločom

Vrhunska završna obrada:

 • Klavir lak visokog sjaja s mat crnom prednjom pločom

Neke recenzije i nagrade:

LP Magazine – Product of the Year 2021.!

FinkTeam KIM je nevjerojatno dobro uravnotežen, savršeno podatan zvučnik koji svira koherentno i koherentno od početka do kraja. Svakako, jedan od najboljih u ovoj klasi.

HiFi Critic – Audio Excellence Award!

KIM bi mogao biti upola manji veličine i cijene Borga, ali nudi mnogo više od polovice performansi, kompaktan dizajn zučnika za stalke koji nadmašuje očekivanja, čak i za Fink dizajn. Ponaša se kao studijski monitor i prenosi nevjerojatnu količinu informacija o glazbenoj produkciji i programskom sadržaju, a pokazao se i kao alat u ocjenjivanju ostalih audio proizvoda. Rezultati laboratorijskih ispitivanja su uzorni u svakom pogledu, ali posebno u pogledu točnosti frekvencije, uparivanju, koloraciji i izobličenjima. Potencijal za kašnjenje i korekciju faze u stvarnom vremenu putem Roona dodaje i vrijednost i performanse, ali osim toga, KIM-ova zarazna, dobro tempirana muzikalnost reproducira zvuk izvan pukog procesa, kako bi se postigla veća razina uključivanja i zadovoljstva slušatelja.

Dobitnik je nagrade HIFICritic Audio Excellence Award, i to slavodobitno.

HiFi Pig – Editor’s Choice!

Relativno kompaktan, dobro napravljen i zgodan zvučnik koji se uspijeva snaći u svim zadćama – da bude suptilan i profinjen, ali sa sposobnošću da zagrmi. AMT visokotonac je šlag na torti i dodaje zvučniku mnogo karaktera, bez osjećaj dominacije bilo kojeg područja, tako da isporučuje lijepo uravnoteženu reprodukciju kroz cijeli frekventni opseg. Ako imate deset tisuća € koje želite i možete potrošiti na par zvučnika, vašem traženju je kraj!

HI-Fl News Verdict – Outstanding Product

Kombinirajući pomalo staromodne proporcije „velikih samostojećih zvučnika“ s inovativnim dizajnom,  postavljene pod kutom na vitkim, ali krutim stalcima, model KIM izgleda vrlo neobično, pa bi bili u iskušenju potrošiti isti novac na veće zvučnike. Ipak, njihov velik i profinjen zvuk ima preciznost i uvjerljivost koje je teško zanemariti, posebno jer stvaraju gotovo čarobno fokusirane i proširene zvučne slike koje vas uvlače u samu srž glazbene izvedbe.

LowBeats Germany – Outstanding Product (4,9 od 5)

Koje se velike riječi ovdje mogu izgovoriti? FinkTeam je najbolje zvučeći zvučnik u ovom cjenovnom razredu. Da, to se odnosi i na samostojeće i kompaktne klase zvučnika slične cijene. Zasigurno ima dosta ljubitelja glazbe koji sanjaju o Borgu, ali je za njih cijena jednostavno previsoka. Dakako, ni Kim baš nema jeftine alternative, ali je još uvijek dohvatljiv: za manje od 40% cijene Borga, s Kimom dobivate mnogo toga što referentnu oznaku LowBeats zvučnika čini tako posebnom.

Činjenica da s Kimom dobivate i rijedak zvučnik koji oprašta, može ga pogoniti gotovo svako pojačalo, što također povećava njegovu atraktivnost. Ako vam to još uvijek nije dovoljno, upućujemo vas na mogućnost Roon ugađanja pomoću datoteke za tonske korekcije. To daje korisniku mogućnost finog podešavanja u traženju trodimenzionalne slike i preciznosti basa koje se teško mogu postići čak i dobrim aktivnim zvučnicima.

Lite-magazin.de – 98/100, Referenzklasse

S modelom Kim, FinkTeam dokazuje da je reprodukcija svjetske klase moguća i u kompaktnom formatu. Ovaj dvostazni zvučnik pruža divnu otvorenost, transparentnost i finu razlučivost, zvučnu sliku obasjava izuzetnom prostornošću i opipljivom trodimenzionalnošću zvučne slike, zadivljuje bogatim i snažnim dinamičkim uzletima i mikrodinamikom – i gotovo zadivljuje svojim iznimno voluminoznim, ali uvijek suverenim basom. Kim može veselo živjeti u umjerenom prostoru dnevnog boravka, a smještaj u prostoru nije kritičan jer se zbog zahvalnog dizajna lako uklapa u svaki raspored. Na pitanje može li se FinkTeam Kim s ovom lakoćom integrirati u  vrhunski HiFi sustav u prostoriju odgovor je veliki “Da”.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

HIGH-END AUDIO ČLANCI: