FINK Team

FinkTeam zvučnici – svijet je na koljenima

FINK team

Postoji više tipova dizajnera zvučnika. Jedni dizajniraju, konstruiraju, proizvedu zvučnik i krenu voditi sami svoju tvrtku – pa dokle ide. Drugi angažiraju stručnjake i zajedno s njima rade na razvoju zamišljenog projekta i svojih ideja.

A ima i onih koji su kao siva eminencija radili vrhunske zvučnike za druge, bez spominjanja imena ili zasluga koji su često skrivani pod plaštom „Ugovora o neotkrivanju podataka“.

Jedan od njih je i Karl-Heinz Fink koji je možda jedinstven po tome što pripada u obje skupine; njegovo savjetovanje o dizajnu rezultiralo je sjajnim zvučnicima za mnoge tvrtke, ali i sam vodi brzo rastući posao proizvodnje svojih zvučnika.

On je apsolutni majstor svog zanata, a već nekoliko desetljeća razvijao je zvučnike i elektroničke komponente iz ponude poznatih robnih marki: Denon, Heco, Magnate, Mission, Q Acoustics, Tannoy, Yamaha, Naim, Monitor Audio, Thorens… Ipak, zvučnici se mogu smatrati esencijom svega što je naučio tijekom svoje opsežne karijere.

Kao odjel vrhunske europske savjetodavne tvrtke o dizajnu zvučnika, uključeni smo u stvaranje mnogih različitih zvučnika u širokom rasponu cijena.

Proizvođači zvučnika angažiraju nas zbog naše stručnosti, iskustva i izuzetno dobro opremljenih simulacijskih i mjernih sustava. No, mi smo „dječaci iz pozadine“ pa je veliki dio našeg savjetodavnog posla povjerljiv: naša tvrtka se spominje samo ako klijent odluči navesti našu uključenost.

Kad smo počeli raditi na dizajnu zvučnika za sebe, od temelja i praktički bez ograničenja troškova, zamislili smo to i kao demonstraciju naših sposobnosti i kao vrlo korisnu internu referencu. Nismo imali namjeru taj zvučnik ponuditi tržištu. Mi smo inženjeri za konstrukciju i dizajn zvučnika, a ne proizvođači – barem smo tada tako mislili.

No, događaji su se neočekivano preokrenuli kada je ambasador robne marke Marantz, Ken Ishiwata, čuo rani i ne baš oku ugodan prototip (interno je bio poznat kao “perilica rublja”).  

Zamolio nas je da dovršimo započeto i napravimo zaokruženu, do u detalja zamišljenu verziju koju bi mogao koristiti za demonstraciju audio sustava koje je dizajnirao.

Zvučnik WM-3 čiji izgled zahvaljujemo industrijskim dizajneru Kieronu Dunku iz IDA-e u Engleskoj, predstavili smo na High End sajmu u Münchenu 2016. godine. Bio je jako dobro prihvaćen i morali smo dobro razmisliti – poput proizvođača koji prikazuju konceptni automobil koji oduševljava novinare i javnost, shvatili smo da postoji neočekivana potražnja za onim što smo stvorili.

Stoga smo se odlučili pretvoriti ga u „pravi“ proizvod, proces koji je uključivao mnogo više od stvaranja male proizvodne linije. Odlučili smo poboljšati dizajn u ključnim aspektima: zamjenom lijepe, ali ne i savršene niskotonske jedinice WM-3 za vlastiti dizajn, poboljšanjem šasije srednjetonske jedinice i odabirom različitog, po našim specifikacijama uređenog AMT (Air Motion Transformer) visokotonca tvrtke Mundorf. Naravno, sve je to zahtijevalo promjene i skretnice i kabineta.

Tako se na tržištu pojavio WM-4, je ogroman zvučnik s papirnatom membranom niskotonca promjera 381 mm (15-inča) u donjoj polovici kućišta.

U gornjem dijelu su ugrađene dvije BMR srednjetonske jedinice a između njih AMT visokotonac.

Ovakvi su zvučnici skupi, ali je nakon promocije bilo mnogo zahtjeva za pristupačnijom, jeftinijom i prilagođenom alternativom. Tako je nastao BORG, a kasnije KIM.

Proizvodi

Mi u FinkTeamu, dizajniramo na način na koji to radimo zato jer možemo. Vjerojatno imamo najbolje opremljenu kombinaciju ispitnih laboratorija, jednu od najvećih gluhih soba i slušaonica u Europi i ne bojimo ih se koristiti. Također imamo ogromnu zbirku glazbe na pločama, CD-ima i nematerijalnim glazbenim zapisima (download), te vrhunski hi-fi sustav za njihovu reprodukciju. Volimo dizajnirati zvučnike s kojima uživamo u glazbi, a nadamo se i drugi.

WM-4 – Veličina je važna

Naš prvi komercijalni dizajn kao FinkTeam, na koji smo još uvijek neizmjerno ponosni. Napredovali smo i naučili više otkad smo ovo osmislili, ali WM-4 i dalje stoji ponosno na vrhu ljestvice.

BORG – Otpor je uzaludan

Naš prvi dizajn s obzirom na to da većina ljudi nema velike sobe. Borg će vrhunski raditi u malim do velikim prostorijama i isporučivati snagu, opseg i suptilnost gotovo u istom glazbenom opsegu. Sposoban je uvući svakoga u glazbu kao rijetko koji drugi zvučnik.

KIM – Ljepotica bez zvijeri

Naš najnoviji dizajn, pa čak i ako sami neskromno kažemo da smo najponosniji, mali je zvučnik i zauzima daleko manje prostora nego prethodni modeli, ali pruža glazbu, emocije i razmjere na način koji iznenađuje s obzirom na dimenzije.

FINK TEAM ČLANCI:

Pin It on Pinterest