Cambridge Audio Azur 751R upsampling AV receiver

25. veljače 2012. | Audio/video sistemi, Cambridge Audio

AV uređaji u osnovi su namijenjeni radu u sustavima kućnog kina i uglavnom su ustrojeni tako da im je prva funkcija kvalitetna reprodukcija zvuka koji prati filmsku radnju. Međutim, uvijek ima i iznimaka koje pored osnovne funkcije odlično obavljaju inače im sporednu funkciju – kvalitetnu reprodukciju glazbenog zapisa.

Svi uređaji u sustavu izgledom podsjećaju na uređaje kakve obično nalazimo u tonskim studijima, ali su vrhunski stilizirani, tako da ne djeluju grubo i pomalo nedorađeno kako nerijetko izgledaju pravi studijski uređaji. Osim toga, djeluju i pomalo retro, što se posebno odnosi na najvažniji uređaj u sustavu, integrirano pojačalo AI-501DA.
U takve spada i Cambridge Audijov Azur 751R upsampling AV receiver. Ovaj receiver u osnovi je dizajniran da kvalitetno obavi obje zadaće. Zahvaljujući Anchor Bay ABT2010 skaleru, korisnik može doživjeti svu raskoš pune 1080p Ful HD razlučivosti čak i iz analognog videosignala. Da bi se izbjeglo dvostruko skaliranje signala koji su već upscalirani u vanjskim uređajima (kao što su Cambridge Audijov blu-ray plejar ili igraća konzola PS3, npr.), Azur 751R ima jedinstveno riješenu premosnicu koja to onemogućava.

Ovaj AV receiver upsamplira i audiosignale. Bilo koji audioformat, od MP3 do najkvalitetnijih streamanih signala može biti podignut na razlučivost do 24-bita/192 kHh koja kvalitetom značajno nadmašuje zvuk zapisan na CD-ovima.
I audiozapisi s prijenosnog računala mogu biti upsammplirani putem asinkronog USB ulaznog priključka. Tako se zaobilazi zvukovna kartica u računalu koja je tu uglavnom zvog reprodukcije kakvih upozoravajućih signala, a ne glazbe i postiže vrhunska reprodukciuja glazbe s računala u različivosti do 24 bita/192 kHz.

Osim raskošnih mogućnosti upsampliranja video i audiosignala, Azur 751R ima i 7.1  izlazni stupanj (s mogućnosti pogonjenja dvaju subwoofera), dva Texas Instrumentsova 32-bitna digitalna procesora zvuka (DSP) koji podržavaju široki raspon surround formata i postava zvučnika te zavidnu postavu HDMI ulaznih i izlaznih priključaka. Tu je i tvrtkina jedinstvena opcija “Follow Main” Zone 2 koja omogućava slušanje istog digitalnog izvora zuka koji svira u glavnoj sobi i u drugoj sobi. Većina drugih suvremenih AV receivera digitalnu reprodukciju omogućava samo, u glavnoj sobi, dok je u drugim sobama reprodukcija analogna.

Još jedna posebna funkcija ovog AV receivera je DTS remapping. koja omogućava savršenu reprodukciju DTS-HD High Resolution i audiosignala Master Audio formata putem 7.1-kanalnog sustava kućnog kina. Vrhunskoj reprodukciji zvuka pridonosi i vrhunski toroidalni transformator u ambiciozno ustrojenom napajačkom sklopu. Kućište uređaja je iznimno čvrsto, a X-Tract rashladni sustav gotovo nečujan u radu.

Azur 751R razvija 2 x 200 W u stereo postavi (na 6 ohma), odnosno 120 W po kanala na 8 ohma u 7.1 kanalnom sustavu.

CAMBRIDGE AUDIO ČLANCI: