PARADIGM

Bolji zvuk iz tvrtke Paradigm.  Povijest velikog zvuka u Kanadi i šire.

Jeste li znali da se Paradigm zvučnici još uvijek dizajniraju, konstruiraju i proizvode upravo ovdje, u sjedištu tvrtke, malo izvan Toronta, Kanada?

Tako je još od 1982. godine kad su suosnivači Jerry VanderMarel i Scott Bagby odlučili, hm, pronijeniti vladajuću proizvodnu paradigmu. Željeli su proizvoditi zvučnike vrhunskih performansi upravo ovdje, kod kuće.

Jerry je upravljao odjelom prodaje, marketinga i oglašavanja, dok je Scott nadgledao dizajn i proizvodnju. Skupili su ekipu vrijednih audiofila i inženjera (i inženjera koji su bii audiofili) i to je bio skromni početak tvrtke Paradigm.

Krenuli su namjenski dizajnirati elemente zvučničkih kutija na temelju znanosti a ne metodom pokušaja. Jednaku su željeli postići prodajne cijene koje bi kupci cijenili.

Veteran prodaje konzumne elektronike i zvučnika, Jerry, povezao se sa Scottom, dugogodišnjim dizajnerom inovativnih zvučnčkih kutija i zajedno su se vratili ploči za crtanje i razvili radikalno novi zvučnik.

Kako bi osigurali najbolje teorijske osnove, koristili su sveučilišne istraživače audija i detaljna znanstvena saznanja sa tog studija. Matična kuća za istraživanja bilo je Nacionalno vijeće za istraživanje Kanade (NRC).

Cilj je bio dostići razinu izvedbe koja bi, na neki način, izbacila zvučnik iz jednadžbe, kao da umjesto zvučnika postoji samo čisti, životni audio, neometan koloracijama, nesputan u sposobnosti da prevede snagu u zvuk. I sve to po cijeni uz koju svatko može iskusiti čaroliju takve reprodukcije.

Iste godine, zvučnici Paradigm 7 i 9 predstavljeni su na Toronto Audio izložbi i ubrzo je desetak audio trgovina potpisalo ugovore o prodaji kolekcije. Mnogi od nih prodaju Paradigm zvučnike sve do danas.

Paradigm bluetooth
Paradigm HT
Paradigm Mini Monitor
Paradigm A2
Ključni datumi u povijesti tvrtke:

 • 1982. Osnivanje Paradigm Electronic
 • 1984. Uvođenje inovativnog treninga i prodajnog alata:
  Pokaži – ispričaj – demonstriraj
 • 1985. Prvo korištenje lijevane šasije
 • 1986. Bill osniva AudioStream radi ciljanog marketinga Paradigm proizvoda u Americi
 • 1989. Prvi zvučnici za ugradnju (AMS 200)
 • 1990. Paradigm osvaja nagradu za najbolji odnos cijena/kvaliteta u prestižnom “Inside Track” časopisu
 

 • 1992. Predstavljanje modela Atom, najprodavanijeg Paradigm zvučnika
 • 1993. Paradigm napredni istraživački centar (PARC) osnovan u Ottwi.
  Vode ga bivši istraživači NRC-a Marc Bonneville i Peter Schuck.
  Ubrzano rade na projektu Athena koji će postati osnova “Paradigm zvuka”.
 • 1996. Predstavljanje Reference serije, Studio serije i Servo 15
 • 1999. Predstavljanje serije Stylus, vrhunskih zvučnika za vanjske prostore
 • 2000. Otvaranje tvornice u Mississaugi, korisne površine od 21000 četvornih metara
 • 2004. Serija SIgnature stiže na tržište
Paradigm Prestige HT
Paradigm Persona
Uvodeći inovaciju za inovacijom, Paradigm je uskoro postao značajni igrač na rastućem kanadskom tržištu konzumne elektronike i zvučnika.

Danas, proizvodni pogoni tvrtke imaju najveću gluhu sobu u privatnom vlasništvu (935 metara kubičnih), dvije prostorije za dvostruko slijepo slušanje, najnaprednijih namjenski sustava za mjerenje i testiranje zvučnika u industriji (ako ne i u svijetu).

Na svim područjima, rezultati dostižu i prestižu standarde propisane od strane NRC-a

Računalno vođena proizvodnja osigurava kontrolu nad cjelokupnim procesom, od izrade kabineta i završne obrade, preciznog tlačnog lijeva do zvučničkih jedinica, skretnica i zavojnica.

Nevjerojatni proizvodni pogoni, kao i ljudi koji u njima rade, učinili su Paradigm vodećim proizvođačem zvučničkih jedinica na kontinentu – ovdje se izrađuje SVE što je potrebno za proizvodnju nagrađivanih Paradigm zvučnika.

U proizvodnom programu nude se sve vrste zvučnika – za stalke, samostojeći, za kućna kina (prednji, centralni, surround, subwooferi), soundbar zvučnici za TV prijamnike, zvučnici za ugradnju u zidove i stropove, za upotrebu na otvorenom, jahtama, aktivne i bežične zvučnike; nadalje slušalice za u uho, klasične slušalice kao i sav popratni pribor za ugradnju, montažu i dodatno opremanje.

Danas je Paradigm svjetski lider na tržištu zvučnika vrhunskih performansi.

Distribucija broji 25 međunarodnih tvrtki a zvučnici su na tržištima 55 zemalja.

Sad kad znate tko i što je Paradigm, dođite i uživajte s nama…

Paradigm rock monitor
Paradigm rock monitor

PARADIGM ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter