TEAC AI-303 BUG preporuka
TEAC AI-303 BUG preporuka

TEAC AI-303 – Junak našeg doba – BUG preporuka

21. prosinca 2023. | Audio/video sistemi, Teac

Najnovije TEAC-ovo integrirano pojačalo u osnovnoj klasi uspostavlja nova mjerila kvalitete i praktičnosti, sukladno prototipu aktualne  generacije kupaca

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Studeni 2023.) – link

 

Najnovije TEAC-ovo integrirano pojačalo u osnovnoj klasi uspostavlja nova mjerila kvalitete i praktičnosti, sukladno prototipu aktualne  generacije kupaca

članak prenešen iz časopisa BUG – Vedran Vukašinović (Studeni 2023.) – link

TEAC AI-303

Svakome s određenom količinom “iskustva” na leđima poneki put se čini da su prošla vremena nudila višeu u nekom pogledu, već ovisno o tome koliko je Save proteklo ispod mosta u odnosu na vrijeme koje  uspoređujemo s današnjicom. Potrebno je podosta mentalne discipline i uistinu širokih nazora kako bi se stvari objektivno sagledale, što je posebno važno kod osoba koje se profesionalno bave plasmanom proizvoda u naručje široke publike. Dihotomija pritom je jasna: oni koji čine velik broj recipijenata  proizvoda, a ulaze u populaciju koja svoja iskustva stvara upravo sada (dakle, mlađe generacije), teško da će se naći u poziciji decision-makera, a oni koji uglavnom i jesu donositelji odluka, ulaze u generacijsku stupicu već na temelju činjenice da je trebalo proći određeno vrijeme kako bi se uopće mogli naći dovoljno visoko u hijerarhiji te organizacije, a da bi  donosili odluke.

Stoga su krucijalne promjene u okviru bilo koje industrije uglavnom postupne i, samim time, relativno spore, a plodove uglavnom ubiru oni koji su bili kadri iznjedriti dugoročnu viziju svojeg opstanka na tržištu,  i vjerojatno se u nekom trenutku pomalo i kockati s budućim trendovima. Kad je riječ i tvrtki TEAC, čini se da su oni odradili taj posao prilično dobro, možda i kao posljedica određenih slučajnosti, no definitivno i na temelju jasnih poslovnih odluka koje su donijeli u prethodnim vremenima.

TEAC AI-303 srebrni

Teac AI-303 USB DAC pojačalo (TEAC) MPC: 845,00 €

AI-303 lifestyle

Naime, još prije tridesetak godina ta je japanska tvrtka radila solidan posao s audiokomponentama malog profila, u prvom redu serija Reference 300, odnosno 500, koje su se pojavile krajem prošlog milenija. Te komponente stekle su priličan ugled, s obzirom na to da su nudile ozbiljan japanski inženjering (gotovo high-end) u kompaktnom profilu polovice standardnih širina hi-fi uređaja, uz klasičan visokovrijedan izgled, prema uzoru na, primjerice, Accuphase, te vrlo kompetentan krajnji performans.

Ta priča možda bi završila i u okviru svojevrsne niše (jer tada očito još nije bilo vrijeme za široko prihvaćanje takve vrste  uređaja) da u TEAC-u nisu, među prvima od konkurenta, započeli s implementacijom uređaja temeljenima na digitalnim ulazima i sklopovima pojačanja u D i sličnim digitalnim klasama.

Ne treba niti reći da je danas takva konfiguracija audiokomponente gotovo standardna.

Današnje generacije kupaca audiouređaja, ako apstrahiramo one koji imaju mogućnosti, volje i sredstava za uspostavu posebnog  prostora isključivo namijenjenog za slušanje glazbe, bez rezerve i u prvom redu traže praktičnost i stil od  svojih budućih hi-fi komponenata, podrazumijevajući pritom maksimalnu kvalitetu glazbenog performansa. Pritom pozamašni gabariti i velika masa tih uređaja, ne samo da više ne predstavljaju zalog kvalitete izrade i krajnjih zvučnih mogućnosti – kao što su to predstavljali prethodnim generacijama korisnika – nego su upravo kočničari odluke za njihovo smještanje u dnevne sobe aktualne populacije kupaca, koje su u prvom redu osmišljene za uživanje u maksimalnom broju multimedijalnih blagodati koje umreženi svijet nudi.

Nakon druženja s njime, možemo reći da novo integrirano pojačalo tvrtke TEAC pod nazivom AI-303, koje se na tržištu pojavilo početkom ove godine, predstavlja trenutačni zenit suvremenog profiliranja ulazne klase hi-fi uređaja.

Prema mjeri švedskih kataloga namještaja

Otkud, dakle, temelj za takvu, pomalo hrabru tvrdnju? Ona se prije svega tiče ispunjenih zahtjeva za funkcionalnostima, te praktičnom obličju. To može pomalo zvučati kontraproduktivno, ako je ona već usmjerena u kontekstu uređaja koji se definira u okvirima sustava “zvuka visoke vjernosti”, s obzirom na to da bi postizanje visokih zvučnih performansi trebao biti osnovni zadatak. No u TEAC-u su vrlo svjesni činjenice koja se ponekad (u nekim slučajevima, čini se, čak i svjesno) zanemaruje od proizvođača i javnosti  u “tvrdoj jezgri” audioentuzijasta. Ta činjenica ogleda se u tome da su, objektivno, današnji elektronski sklopovi, čak i kad je o pristupačnoj cjenovnoj klasi riječ, generalno dosegli tehnološku razinu u kojoj krajnji zvučni performans uopće ne bi trebalo dovoditi u pitanje. U uspostavi kvalitetnog audiodoživljaja u kućnim prostorima aktualni problemi više su vezani uz pitanje adekvatnog smještaja zvučnih kutija, odnosno sobne  akustike, nego što bi se elektronski sklopovi za obradu ulaznog i izlaznog audiosignala mogli pokazati kao slabija karika tog lanca. Naravno, preduvjet je uopće namjera proizvođača za postizanjem kvalitetnog zvuka, jer jasno je da i dalje postoji široko tržište za utilitarne uređaje, bez ikakve vrste ambicija prema kvaliteti zvuka.

TEAC AI-303 crni

Čvrsto aluminijsko tijelo uređaja služi i kao hladilo za pojačivački modul Hypex

U konačnici možemo zaključiti da je osnova svakog uspjeha na tržištu kućne audioopreme kvalitetno profiliranje uređaja, sukladno odjeljku tržišta kojem se on obraća. Čini nam se da su TEAC-ovi uređaji iz aktualnog kataloga vrlo dobro isprofilirani na  uistinu širok segment populacije.

S jedne strane, svojim funkcionalnostima i dimenzijama sposobni su zatitrati velikom broju korisnika s ograničenim prostornim kapacitetima životnog prostora, nudeći svojevrsne “švicarske nožiće” koji anuliraju potrebu za većim brojem uređaja, no naravno, ostavljajući mogućnosti i za takve pojedinačne izbore  (posebno kad je riječ o novoj seriji 700, primjerice).

S druge strane, korištenjem vrhunskih tehnologija, na kojima su izgrađene topologije njihovih uređaja, te kvalitetnih materijala, pružaju potencijalnim kupcima osjećaj sigurnosti glede financijske investicije u kućni audiosustav. Kada zbrojimo, dakle, broj potencijalnih kupaca koji će u TEAC-ovim uređajima prepoznati
dugoročnu kvalitetu izrade i razinu reprodukcije audiosadržaja, polivalentnost upakiranu u male i nezahtjevne dimenzije, te stilski privlačan dodatak kućnom dizajnu interijera iz aktualnih kataloga  namještaja, dobit ćemo uistinu širok krug potencijalno zainteresiranih korisnika sa svih paralela i  meridijana zemaljske kugle.

U skladu s tim receptom, AI-303 ispunjava sve zahtjeve takve vizije TEAC-ova menadžmenta, pa možemo reći kako je realno očekivati da će njegov predstojeći tržišni put i brojkama dokazati da je riječ o nepatvorenoj uspješnici.

TEAC AI-303 srebrni

TEAC-ov uređaj iz ulaznog dijela kataloga odiše stilom i kvalitetom na prvi pogled, bez obzira na minijaturne dimenzije

Čvrst kao sef

Već pri prvom dodiru s TEACovim pulenom, korisnik će osjetiti dojam kvalitete. Naravno, to će zahtijevati onaj mentalni napor za nadilaženjem predrasuda, koja starijoj generaciji uvjetuje masu uređaja kao  pokazatelj kvalitete. Uistinu, težina AI-303 od samo 2,3 kilograma bit će crta razdjela između nove i stare  generacije ljubitelja kućne reprodukcije zvuka – dok će ju ovi mlađi prihvatiti s oduševljenjem, možemo pretpostaviti da će se oni navikli na tradicionalne koncepcije pojačala morati neko vrijeme boriti s crvom  sumnje. U prevladavanju tog osjećaja svakako će pomoći dodir vrlo kvalitetno izrađenog aluminijskog  kućišta, bez obzira na njegove uistinu minijaturne dimenzije. Čvrsto kućište pojačanih stranica (aluminijske
ploče debljine 8 mm), s rebrastim dijelom gornje plohe, koji signalizira određenu vrstu hladila, uz dva podatna okretna potenciometra na prednjoj ploči, tipkama od sjajnog aluminija, suptilnim signalnim  diodama, te naočigled vrlo kvalitetno izvedenog 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice, u kumulaciji odaju dojam vrlo kvalitetnog uređaja.

Dodajmo tome i specijalne antivibracijske nožice s tri dodirne točke, koje TEAC već neko vrijeme primjenjuje na svojim uređajima, i dobit ćemo uređaj koji vanjskim izgledom podržava status kvalitetne audiokomponente, kao komplementarni par tehnologijama koje su korištene u njegovoj unutrašnjosti.

Kad je riječ o ulaznim i izlaznim  konekcijama, AI-303 pokazat će u kolikoj je mjeri riječ o uređaju koji će potencijalnom kupcu donijeti praktičnu vrijednost. Male dimenzije uređaja omogućit će njegovo racionalno smještanje čak i u manje prostore od dnevnih soba, primjerice, dječje sobe (ako se koristi u gejmerskoj  konfiguraciji) ili kućni produkcijski studio.

Stoga je tu, primjerice, i USB-C DAC ulaz najnovije generacije, koji podržava tzv. “Bulk Pet” digitalni audioprijenos, čija je zadaća ostvariti stabilan prijenos podataka izračunavanjem prosjeka opterećenja obrade na obje strane konekcije (PC-USB DAC) kako bi se određena količina podataka u time-frameu dosljedno prenijela.

Navedeni USB ulaz podržava i maksimalne frekvencije sempliranja koje uređaj nudi, odnosno PCM do 32-bit/384 kHz, a DSD do 512 (11,2 kHz).

Uz takvu vrstu korištenja možemo povezati i uistinu elaborirani sklop pojačala za slušalice, koji je krcat raznim tehnologijama,kao što je, primjerice, dizajn sklopa bez veznog kondenzatora (CCLC), a koji omogućuje korištenje zahtjevnijih modela slušalica, zadržavajući pritom kontrolu u niskofrekventnom rasponu, kao i dobar frekvencijski odziv generalno. Isto tako, AI-303 podržava funkciju Crossfeed, koja se podešava preko potenciometra na prednjoj ploči, a koja pruža prirodan osjećaj  raspoređivanja zvukova u slušalicama, naglašavajući prisutnost srednjih tonova, primjerice, ljudskog glasa (naracija i dijalozi).

Sljedeća ključna karakteristika TEAC-ova pojačala jest HDMI eARC priključak, koji  podržava frekvencije sempliranja do 24-bit/192 kHz, s obzirom na to da je jasno kako se, pri profiliranju korisnika, tvrtka sigurno jako orijentirala prema onima koji u svoje slobodno vrijeme, namijenjeno kulturnom uzdizanju, redovno koriste televizor.

Sa stražnje strane uređaja nalaze se uistinu svi oni ulazi i izlazi koji bi mogli biti potrebni potencijalnom korisniku, u kojoj god ulozi on AI-303 zamislio

Sa stražnje strane uređaja nalaze se uistinu svi oni ulazi i izlazi koji bi mogli biti potrebni potencijalnom korisniku, u kojoj god ulozi on AI-303 zamislio

Takvim korisnicima raznih videostreaming servisa TEAC je osigurao i priključak za subwoofer, koji će, jasno, poslužiti i onima s većim sobama, ili onima jednostavno željnim reprodukcije punog frekvencijskog spektra. Ostatak ulazno-izlaznih funkconalnosti odnosi se na već standardne priključke za audiouređaje u užem smislu.

Tako AI-303 ima čak dva para linijskih analognih priključaka, na koje možete priključiti nešto od uređaja retro karaktera, odnosno vanjsko phono pretpojačalo za gramofon. Stava smo kako je dobra odluka tvrtke da ne “nagurava” osjetljivi phono preamp u tako malo kućište, u kojem je smješten priličan broj visokofrekventnih sklopova, od konverzije do pojačanja signala.

Tu su, naravno, i dva S/PDIF digitalna ulaza u oba standarda, koaksijalni i optički, koji podržavaju PCM razlučivost do 24-bit/192 kHz, te DSD64 (do 2,8 MHz). Od ulaza dužni smo spomenuti još tehnološki vrlo napredni Bluetooth prijemnik, koji  podržava trenutačno najkvalitetniji kodek LDAC, koji je razvila tvrtke Sony, a koji omogućuje prijenos hi-res sadržaja, dakle, bez downsamplinga (DSD je još uvijek izuzet od toga). Na kraju još moramo iskazati zadovoljstvo zbog IEC strujnog priključka koji je TEAC opremio s tri standardna izvoda, te spomenuti i vrlo simpatični RC-1337 daljinski upravljač, koji dolazi uz pojačalo, a osim osnovnih funkcija upravljanja, nudi i prilično unikatnu mogućnost izbora digitalnih filtera i filtera up-konverzije signala.

TEAC RC-1337 oznaka je daljinskog  upravljača AI-303 pojačala, koji u prepoznatljivom tvrtkinom form factoru nudi i neke nesvakidašnje funkcije

TEAC RC-1337 oznaka je daljinskog  upravljača AI-303 pojačala, koji u prepoznatljivom tvrtkinom form factoru nudi i neke nesvakidašnje funkcije

Sef s tehnologijama

Iako smo nabrojali, dakle, već nekoliko nesvakidašnjih tehnologija kojima se TEAC-ov uređaj izdiže iz prosjeka klase, impresivan dojam ostavlja zaključak da popisu unikatnih ili visokovrijednih tehnoloških rješenja primijenjenih kod AI-303 tu nije kraj. Započnimo upravo s mogućnostima izbora digitalnih filtera i up-konverzije signala, spomenutim u posljednjem pasusu. Naime, prilikom sviranja sadržaja s PCM kodiranjem, pojačalo omogućuje izbor dva digitalna filtra. Jedan se odaziva na ime RDOT, i proklamiran je kao filter s analognom metodom interpolacije, koji koristi tzv. “fluency logic” algoritme. Njegova misija trebala bi biti rekreacija prirodnog timbra instrumenata. Ako izaberemo navedeni filter, moći ćemo iskoristiti i opciju up-konverzije signala, sve do 352,8 kHz na S/PDIF ulazima, odnosno 384 kHz na USB ulazu. Drugi filter je FIR, i karakterizira ga kratki delay i spori roll-off signala, a up-konverzija je isključena. TEAC tvrdi da bi zvuk provučen kroz taj filter trebao biti “topliji”, odnosno vjerojatno malo suspregnutih  tonova u višim i visokim dijelovima spektra.

Navedeno krojenje zvučne slike TEAC je implementirao pomoću SoC-a za digitalnu obradu, koji, uz navedeno, podržava i MQA dekodiranje, što možda, kako stvari stoje, i neće više biti toliko važno. Druga važna i visokovrijedna karakteristika AI-303 njegov je sklop za atenuaciju. Ako poznajete neku osobu koja uistinu dobro razumije funkcioniranje elektronskih sklopova za pojačanje zvuka (možda nekoga tko je sposoban samostalno projektirati topologiju pojačala), taj će vam bez svake sumnje reći da se kod dobrog  pojačala ne može precijeniti uloga pretpojačala, atenuatora ili općenito sklopa kojim se regulira glasnoća zvuka.

Zato je iznimno vrijedan dodatak TEAC-ovom pojačalu korištenje step-attenuatora, već dugo i dobro poznatog koncepta koji se sastoji od niza grupiranih otpornika, čija je temeljna karakteristika to da koncepcijom pokušava izbjeći generalno lošu ideju kakva već jest struganje golog kontakta po rezistorima – kad govorimo o tradicionalnim mehaničkim potovima, jasno. S obzirom na to da je AI-303 pojačalo  modernog ustroja, možemo pretpostaviti da se njihova verzija step-attenuatora temelji na relejima (dakle, bez ikakvog mehaničkog kontakta), stoga možemo u potpunosti prihvatiti TEAC-ovu tvrdnju da pojačalo postiže nisko izobličenje i visok S/N odnos čak i pri niskim razinama glasnoće, odnosno da se signal izvora zvuka isporučuje izlaznom dijelu pojačala bez ikakvog gubitka kvalitete.

Na kraju, došli smo i do pojačala snage. TEAC navodi da je riječ o nCore sklopu tvrtke Hypex, no osim  podataka o nazivnoj snazi (2x 25 W RMS na 8 Ω), ne spominje se konkretno o kojem je modulu riječ. Ako zavirimo u ekstenzivnu Hypexovu OEM ponudu modula, čini nam se da je tu upregnut model pod nazivom NC52MP, sklop temeljen na nCore tehnologiji s integriranim mrežnim napajanjem, koji je sukladan  navedenim tehničkim podacima za AI-303.

Iako se možda čini da je navedeno rješenje svojom nazivnom snagom potkapacitirano za poslove univerzalnog kućnog integriranog pojačala, u stvarnosti se radi o segmentu uređaja koji je tehnološki (a tako i performansom) sasvim na razini svih nabrojenih visokovrijednih tehnologija kojima se AI-303 diči.

TEAC AI-303 ncore

Dobro zagrijana atmosfera

Argumente za tvrdnju o izvrsnoj usklađenosti pojedinačnih sklopova AI-303, bez obzira na to što su oni individualno na vrlo visokoj tehnološkoj razini, nije teško pronaći. Spomenut ćemo samo da se funkcionalno sve odvija bez ikakve vrste problema, čisto stoga da ta činjenica ne bi ostala visjeti u zraku. No, svakom će potencijalnom kupcu s imalo predznanja već pri prvom susretu s uređajem biti jasno da od TEAC-ova pojačala može očekivati dugoročnu kvalitetu. Osmijeh će na lice entuzijastu izvući spoznaja da je onaj rebrasti gornji poklopac pojačala prilično topao na dodir.

Iako je općenito poželjno da elektronski uređaji što manje generiraju toplinu iz svojih sklopova, taj će faktor onim pomalo sumnjičavim u mogućnosti relativno slabašnog pojačala u D klasi ukazati na to da se u unutrašnjosti AI-303 odvija ozbiljan “posao”, te kako je čvrsto i kvalitetno kućište tog uređaja ispravan put prema konstruiranju kvalitetnog proizvoda. S tim u vezi, potencijalne korisnike potrebno je upozoriti da ipak osiguraju dovoljno zraka oko pojačala na polici, za svaki slučaj.

No najvažnija je činjenica da AI-303 svira bez svake sumnje izvrsno. Kad je riječ o  samoj glazbenoj izvedbi, dakle, sve što smo isprobali na TEAC-u AI-303 dalo je izvrsne rezultate, od  pojačala za slušalice, do Bluetootha (što je samo za sebe prilična rijetkost).

U osnovnoj ulozi stereo pojačala, u sprezi sa zvučnicima relativno visoke osjetljivosti, no i prilično velikih 12-inčnih drivera (restaurirani klasični Tannoy Little Red Monitori), u odnosu na nešto snažnija pojačala koja se inače koriste, AI-303  trebalo je pojačati komparativno nešto više, kako bi se dobila neka standardna kućna razina glasnoće,  odnosno otprilike na polovicu hoda potenciometra.

No pritom je važno naglasiti da čak i kada se glasnoćom otišlo tamo gdje se, kod kućnih pojačala, rijetko ili praktički nikada ne ide (otprilike na 75% hoda potenciometra) apsolutno nikakvih izobličenja ili artefakata nije bilo. Posljedica je to inherentnog nCore tehnološkog koncepta, koji pruža mogućnosti očuvanja kvalitete signala u okvirima u kojim mu neke uobičajene solid-state topologije ne mogu parirati.

Ipak, potrebno je naglasiti da je ovaj konkretan primjerak integriranog pojačala (odnosno korištenog modula) predviđen za neke uobičajene sheme korištenja u okvirima manjih soba, odnosno cijenom i koncepcijom prikladnih zvučničkih sustava. Za uistinu velike sobe i zvučnike sklone velikim padovima impedancije, postoje drugi adekvatni moduli Hypexa, odnosno modeli TEAC pojačala opremljeni dotičnima, a koji nude i na stotine vata čiste snage.

Pokušali smo pomalo isprovocirati TEAC AI-303 – u namjeri da izgubi kontrolu – pustivši preko njega  glazbeni broj sa seminalnog albuma “Blue Lines” iz 1991. godine, britanskog kolektiva Massive Attack.

Tribalni ritmovi pjesme “Five Man Army” duboko su “kopali”, prouzročivši zveckanje porculanskog servisa za jelo na nekoliko metara udaljenoj polici, no mali TEAC ni u jednom trenutku nije ispustio nekakav  neželjeni prizvuk, čvrsto kontrolirajući, kako niske frekvencije, tako i zvonke udarce hi-hatova. U konačnici, TEAC AI-303 ne možemo ne preporučiti. Uz razuman izbor pogodnih zvučničkih konstrukcija, kupac će  dobiti izrazito kvalitetan proizvod, kako tehnološki, tako i izvedbom. Pritom će on biti i izrazito fleksibilan i nezahtjevan za vlasnika, počevši od dimenzija, stila, pa sve do funkcionalne iskoristivosti.

Budući da se vlasnik može pouzdati da će ga AI-303 godinama vjerno služiti, u praktično bilo kojoj ulozi koja se predstavi pred njega – od srca multimedijalnog sustava u dnevnoj sobi, na usluzi videosadržajima i igraćim konzolama, preko potpore kvalitetnom produkcijskom studiju, pa sve do klasičnog audiosustava izvrsnih performansi. I sve to za cijenu koja je, kad uzmemo u obzir što se dobije za nju, zapravo vrlo povoljna.

TEAC AI-303 crni i srebrni

HYPEX

Predvodnici digitalnog pojačanja zvuka

Usprkos svim drugim kvalitetnim tehnološkim rješenjima uključenima u AI-303, vjerojatno je upravo modul pojačala snage, odnosno njegov proizvođač Hypex, u najvećoj mjeri zaslužio da se na njega posebno  osvrne. Naime, upravo je pionirskim radom inženjera Brune Putzeysa, mozga koji stoji iza topologija  digitalnih modula koje proizvodi Hypex, došlo do snažnijeg širenja i općenitijeg prihvaćanja digitalno ustrojenih pojačala u industriju kućnih audiouređaja, koji su se u posljednjih nekoliko godina, u najvećoj mjeri zaslugom nCore platforme, probili bezmalo i u sâm vrh industrije, reklo bi se – na prag high-enda.

Iako je sâm koncept i princip rada digitalnih pojačala poznat već desetljećima, te unatoč tome što su i prije Hypexa neka uistinu velika imena (primjerice, Texas Instruments) proizvodila određena gotova rješenja pojačivačkih sklopova u D i sličnim klasama, sve do relativno nedavno nitko nije ozbiljno razmatrao njihovo korištenje u okvirima kućnih audio hi-fi komponenti. Čini se da je tako bilo u prvom redu stoga što se  smatralo kako je uloga D klase pojačala razvijati velike nazivne snage, a da se pritom ne grije mnogo, niti da troši puno struje.

Tako su tipična tržišta za digitalna pojačala bila u okvirima sustava autoradija, razglasnih sustava, PC zvučnika ili mini linija, dakle, sve one vrste uporabe gdje kvaliteta zvuka i nije baš previše važna. Tako se prije dvadesetak godina dogodilo da je tvrtka Philips angažirala vrlo mladog inženjera Putzeysa,  kako bi za njih razvio jeftin i praktičan sklop pojačala za prijenosne uređaje, kućna kina i mini linije. Putzeys je konstruirao sada već pomalo legendarni sklop UcD, koji je ispunio zahtjev za niskom cijenom, ali i kvalitetom zvuka iznenadio stručnu javnost. No, nakon nekoliko manjih serija gotovih uređaja temeljenih na UcD-u, uprava Philipsa nije više bila zainteresirana za nastavak suradnje. Moglo bi se reći da je to bila kardinalna Philipsova pogreška, kad ukupnost promašaja nekad najveće svjetske elektroničke industrije ne bi danas već bile mjerilo za lošu poslovnu politiku – dovoljno je spomenuti da se taj nizozemski gigant  svojevoljno povukao iz tvrtke ASML, koja proizvodi fotolitografske strojeve, i danas se često navodi kao  “najvažnija svjetska tvrtka”, a kojoj je Philips bio jedan (od dva) osnivača.

U svakom slučaju, Putzeys je našao investitore koji su otkupili UcD patent, te je pod okriljem nove tvrtke – Hypexa – nastavio razvijati module pojačala izvanrednih tehnoloških, a onda posljedično i soničnih  karakteristika.

Prijelomni moment bio je upravo izlazak platforme nCore, koja je bila prva digitalna topologija pojačala  zvuka koja je mnogim zahtjevnim ljubiteljima zvuka podigla obrvu u nevjerici, pogoneći vrlo zahtjevne  zvučničke konstrukcije s nesmiljenim autoritetom, bez imalo artefakata koji su tada još bili sasvim očekivani od digitalno ustrojenih amplifikacija. Hypex se mudro orijentirao na samostalnu produkciju gotovih modula, što mu je dalo mogućnosti za izbor vlastitog razvojnog puta, uz konstantan priljev financija.

Nedavno su tako predstavili novu, dorađenu platformu, pod imenom nCore X, koja se hvali, ni manje ni  više, nego dvostruko boljim tehnološkim karakteristikama od stare, primjerice, kad su u pitanju karakteristike redukcije šuma i THD faktora. Sam Bruno Putzeys, s druge strane, rado “gostuje” u drugim tehnološkim projektima, pa se tako našao u društvu druge dvojice vrhunskih kreativaca u svijetu digitalne amplifikacije, Petera Lyngdorfa i Larsa Risba, u okviru projekta Purifi, koji proizvodi vrhunske zvučničke jedinice te neke od trenutačno najcjenjenijih digitalnih pojačivačkih modula (koje je, primjerice, akvizirao NAD za svoja vrhunska pojačala). Možemo reći da je digitalna amplifikacija konačno stigla u grad, i teško da će ubuduće samo tako otići.

TEAC AI-303 za potrebe<br />
pojačanja signala koristi Hypexov OEM modul iz nCore serije, pod imenom NC-52MP

TEAC AI-303 za potrebe pojačanja signala koristi Hypexov OEM modul iz nCore serije, pod imenom NC-52MP

TEAC AI-303

Tip Integrirano pojačalo s digitalnim ulazima
Nazivna snaga 2 x 25 W pri 8 Ω (THD: 0,03%, S/N: 100 dB)
DAC PCM 32-bit/384 kHz, DSD512
Bluetooth podrška SBC, aptX, aptX HD, LDAC
Analogni ulazi PCM 32-bit/384 kHz, DSD512
Digitalni ulazi 1x RCA koaksijalni, 1x optički S/PDIF, 1x USB-C, 1x HDMI eARC, 1x Bluetooth
Izlazi 1x sub out, 1x 3,5 mm izlaz za slušalice
Dimenzije i masa 215 x 61 x 257 mm, 2,3 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 845,00 €
BUG preporuka 2023
P
  • Izrazito kvalitetna izrada,
  • primijenjene vrhunske tehnologije elektronske topologije,
  • praktične dimenzije,
  • izvrstan zvučni performans
O
  • Ipak će biti potrebe za oprezom pri izboru adekvatnih zvučnih kutija, s
    obzirom na ograničenu nazivnu snagu

DOJAM
Ako uzmemo u obzir sve što TEAC AI-303 nudi, od korištene tehnologije, preko funkcionalnih i praktičnih  benefita, pa sve do krajnjih zvučnih performansi, nije teško zaključiti da ovaj uređaj predstavlja izvrsnu  vrijednost za traženi novac.

Teac AI-303 USB DAC pojačalo (TEAC) MPC: 845,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

TEAC NOVOSTI: