TEAC UD-505X BUG preporuka - recenzija
TEAC UD 505X BUG preporuka - recenzija

TEAC UD-505-X – Akustika za odlikaše – BUG preporuka

01. srpnja 2022. | Audio/video sistemi, Recenzije, Teac

Iako izlazak TEAC-ovog DAC-a, pretpojačala i pojačala za slušalice nije nužno bio  planiran, drago nam je što postoji, jer radi se o moćnom komadu audiofilskog hardvera

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Srpanj/Kolovoz 2022.) – link

Iako izlazak TEAC-ovog DAC-a, pretpojačala i pojačala za slušalice nije nužno bio  planiran, drago nam je što postoji, jer radi se o moćnom komadu audiofilskog hardvera

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Srpanj/Kolovoz 2022.) – link

TEAC UD-505-X

Japanska tvrtka TEAC, najpoznatija prema svojim kućnim i profesionalnim uređajima za  reprodukciju zvuka, prije tri godine predstavila je moćan digitalno-analogni konverter s pojačalom  za slušalice UD-505. U ovom ćemo se opisu pozabaviti modelom UD-505-X, koji možemo nazvati njegovim neplaniranim nasljednikom.

Naime, premda TEAC nije imao potrebu mijenjati nijednu karakteristiku hvaljenog UD-505, aktualna kriza u industriji čipova zaustavila je njegovu proizvodnju, prije svega zato što je AKM-ov čip za D/A konverziju AK4497, koji je TEAC-ova zvjerka koristila, postao nedostupan. Točnije, UD-505 koristio je dva takva čipa u takozvanoj dual mono konfiguraciji, dakle, za lijevi i desni kanal zasebno, s ciljem njihove potpune separacije i onemogućavanja međusobnih interferencija.

Teac UD-505 X USB DAC/pojačalo za slušalice (TEAC) MPC: 1.783,00 €

UD-505-X dostupan je u crnoj i srebrnoj izvedbi. U oba slučaja kućište mu je načinjeno od metala

Fundamentalna razlika između TEAC-ovih modela UD-505 i UD-505-X, koji ga nasljeđuje, jest to što su se u utrobi potonjeg nastanila dva ESS-ova DAC-a ES9038Q2M Sabre32, također u dual mono izvedbi. Iako se mnogi audiofili zaklinju u nenadmašni akustički karakter AKM-ovih čipova za digitalno-analognu konverziju, treba kazati kako se spomenuta ESS-ova elektronika susreće u uređajima s velikim ambicijama, stoga nipošto ne  smatramo kako se radi o koraku unatrag.

U ESS-ovoj vlastitoj nomenklaturi, ES9038Q2M plasiran je među referentne DAC-ove. Koristi 32-bitnu arhitekturu HyperStream II, hvali se omjerom signala i šuma od preko 110 dB, i izrazito niskim harmonijskim izobličenjem (ispod 0,002%). Za borbu s digitalnim šumom ( jitter) zadužen je Time Domain Jitter Eliminator. Ako vas zanima bolesno detaljan tehnički pregled tog čipa, upućujemo vas na ESS-ovu vlastitu dokumentaciju, koju možete pronaći na adresi go.bug.hr/es9038q2m.

TEAC UD-505-X sa strane

Zbog izbočenja na lijevoj i desnoj strani, UD-505-X na trenutke djeluje kao nešto što bi trebalo ugraditi u serverski ormar. Nismo sigurni da će taj industrijski štih svima biti po volji

Podržava sve

Kad je riječ o vrsti i kvaliteti audiozapisa s kojima je UD- 505-X sposoban raditi, teško ćete pronaći nešto što će mu biti nepoznanica. Preko USB ulaza, uređaj uredno barata s PCM zapisima kvalitete do 32- bit/768 kHz, kao i s DSD256 i DSD512 datotekama (do 22,5 MHz). Optički i koaksijalni digitalni ulaz maksimalno podržavaju 24-bit/192 kHz PCM zapise te DSD64 format, koji reproducira metodom DoP (DSD over PCM – DSD signal kamuflira se kao PCM, a bez gubitka kvalitete).

Raspolažete li kolekcijom glazbe u DSD-u, TEAC preporučuje da ju slušate pomoću njihove aplikacije HR Audio Player, dostupne za operacijske  ustave Windows i macOS. UD-505-X također je opremljen MQA dekoderom, stoga ni ljubitelji tog kontroverznog formata neće ostati kratkih rukava.

U postavkama uređaja, kojima se pristupa pomoću lijevog kotačića na njegovoj prednjici ili pomoću priloženog, nepotrebno golemog daljinskog upravljača, dostupna je sekcija Upconvert. Tu možemo aktivirati sustav za interno povećanje razlučivosti dolaznog signala, i to tako da se stopa  sempliranja ulaznog PCM signala povećava za dva, četiri ili osam puta (do maksimalnih 384 kHz), ili da on biva konvertiran u formate DSD256 ili DSD512 (do 24,5 MHz). Ulazni DSD signal nije moguće konvertirati ni u što “bolje”, jer takvo što ne postoji.

Neki ljubitelji visokokvalitetnog zvuka zaklinju se kako upsampling u DSD rezultira uglađenijom akustičkom prezentacijom, pa će takve svakako  obradovati postojanje spomenute funkcije u TEAC-ovom DAC-u. Drugi, pak, tvrde kako je softverski upsampling (poput onoga u audiofilskom softveru Roon) u pravilu kvalitetniji od hardverskog. Mi ćemo savjetovati da s upsamplingom budete oprezni.

TEAC UD-505-X sa strane

Svi stražnji konektori dovoljno su razmaknuti, stoga nema problema sa spajanjem debljih, odnosno kvalitetnijih, kabela

Naime, prilikom testiranja sa zvučnicima (Adam A7X, KEF Q550), nismo čuli nikakvu spomena vrijednu razliku između pojedinih razina upsamplinga.
Kada smo se prebacili na slušalice (Sennheiser HD 660 S), promjena je definitivno bila čujna, ali nije bila nabolje.

Naime, dolazilo je do pojave šuma i artefakta, koji su, doduše, bili tihi i suptilni, ali svejedno dovoljno prisutni da iritiraju slušatelja s istančanim (ili utreniranim) sluhom. Pošteno valja priznati da UD-505-X košta više od zvučnika i slušalica s kojima smo ga testirali, što svakako nije idealno, ali ne  vidimo kako bi situacija bila bolja s još rezolutnijim sustavom. U konačnici, ništa vas ne košta da iskušate sve razine upsamplinga te sami provjerite daje li vam neka od njih kvalitetniji zvuk.

Naravno, kako smo od ozbiljnijih DAC-ova navikli, u postavkama se također mogu odabrati razni digitalni PCM filtri: Linear Fast, Linear Slow, Minimum Fast, Minimum Slow, Apodizing Fast, Correct Min Fast i Brick Wall. O digitalnim filtrima mogla bi se napisati disertacija, stoga ćemo ovom prilikom kazati isto kao i za funkciju Upconvert: iskušajte sve i ustanovite sviđa li vam se neki od njih više od ostalih.

Ističemo i da se digitalno PCM filtriranje može isključiti – izbornik također nudi postavku Off.

Moćno pojačalo

Osim zaista moćnog digitalno-analognog konvertera, TEAC UD-505-X raspolaže izrazito sposobnim pojačalom za slušalice, koje je također dobilo  nekolicinu poboljšanja u odnosu na UD-505. Dotično ima zavidnu zalihu snage te je u stanju isporučiti 700 mW po kanalu kad se koristi balansirani izlaz, odnosno do 500 mW po kanalu na nebalansiranom izlazu.

Bez obzira koje smo slušalice na njega spojili, snage je bilo dovoljno da nikad nismo imali potrebu ići preko 70% ukupnog raspona glasnoće. U  analognoj sekciji pojačala koriste se po dva izlazna tranzistora za lijevi i desni kanal, dakle, ukupno ih je četiri. TEAC ističe kako se radi o kvalitetnijem sklopu nego što je to bio slučaj kod modela UD-505; naziv mu je TEAC-HCLD2. Formalno su podržane slušalice u rasponu impedancija od 16 do 600.

Zanimljivo je kako su izvedeni izlazi za slušalice. Ima ih ukupno tri – dva 6,3-milimetarska i jedan 4,4-milimetarski Pentaconn, koji se koristi isključivo
za balansirane slušalice. Dva 6,3-milimetarska izlaza mogu raditi u balansiranom i nebalansiranom ustroju, pri čemu se odgovarajuće balansirane slušalice spajaju u oba 6,3-milimetarska konektora, a nebalansirane u jedan.

To također znači kako UD-505-X istodobno može pogoniti dva para nebalansiranih slušalica, doduše bez mogućnosti za odvojene regulacije glasnoće, stoga je bitno da se koriste slušalice sličnih impedancija i osjetljivosti.

AUDIO - TEAC UD-505-X

TEAC je ponosan na dizajn nožica, koje se doimaju labavima, ali takve su namjerno, kako bi se uređaj mogao prilagoditi podlogama koje nisu savršeno ravne

Na metalnoj prednjici uređaja još se nalaze prekidač za uključenje, digitalni ulaz (optički/koaksijalni; u kutiji je priložen koaksijalni adapter), tipka za pristup izborniku, kotačić za odabir ulaza i navigiranje po izbornicima (može se prisinuti kao tipka) te zadovoljavajuće precizni kotačić za glasnoću.

Tu je i monokromatski OLED zaslon, na kojem se ispisuju informacije poput vrste i stope sempliranja ulaznog signala, odabranog ulaza i glasnoće.

Svi ostali konektori smješteni su straga. Tu nalazimo par balansiranih XLR izlaza za povezivanje s naprednijim pojačalima ili aktivnim zvučnicima, RCA izlaz, RCA ulaz, USB ulaz za komunikaciju s računalima, optički (TOSLINK) i koaksijalni digitalni ulaz, BNC priključak za vanjski digitalni sinkronizacijski clock (TEAC CG-10M-A) te IEC utičnica za napajanje.

Tu je još i servisni Micro-USB port.

Sposobno pretpojačalo

Osim kao DAC i pojačalo za slušalice, TEAC UD-505-X može funkcionirati i kao pretpojačalo. U postavkama biramo hoće li mu analogni izlaz biti fiksni ili varijabilni, a ako odaberemo potonje, UD-505-X obavljat će digitalno-analognu konverziju audiosignala te upravljati razinom njegova pojačanja.  Ako na stolu imate studijske monitore, znate koliko je ta funkcija praktična, zato što više ne morate posezati za kotačićima na zvučnicima kako biste ih poglasnili ili utišali. Najzad, TE AC-ova zvjerka nudi i Bluetooth povezivost. Ni u tom aspektu ništa nije prepušteno slučaju; podržani su kodeci SBC, aptX, aptX HD i LDAC. Izostanku vanjske antene unatoč, bežična konekcija u praksi se pokazala stabilnom, a povezivanje s mobilnim uređajima brzo i pouzdano. TEAC UD-505-X istodobno je sjajan DAC, izvrsno pojačalo za slušalice i kvalitetno pretpojačalo. Pridodamo li toj svestranosti kristalnu  čistoću, čvrstoću, detaljnost te sjajan tonalni balans zvuka koji dopire iz svih njegovih izlaza, preostaje nam zaključiti da i nije toliko nejasno zašto se u
audiofilskim krugovima sve češće navodi kao jedna od najisplativijih ovogodišnjih kupnji. Naravno, cijenu od 12.590 kuna prosječnim će korisnicima biti potpuno nemoguće objasniti i opravdati, ali nema veze – takvima UD-505-X ionako nije namijenjen.

Teac daljinski

Daljinski upravljač sigurno je mogao biti upola manji, ali barem nudi sve potrebne kontrole

TEAC UD-505-X

DAC 2x ESS ES9038Q2M Sabre32 Reference (32-bit/768 kHz PCM, DSD256/DSD512)
Ulazi USB, 2x optički/koaksijalni, RCA
Izlazi 2x 6,3 mm i 4,4 mm Pentaconn balansirani za slušalice, balansirani XLR i nebalansirani RCA za zvučnike
Dimenzije i masa 290 x 84,5 x 248,7 mm, 4,1 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 12.590,00 kn

DOJAM
Izuzetno moćan DAC s pojačalom za slušalice, također iskoristiv kao pretpojačalo, koji mogućnostima i cijenom očito cilja na zahtjevnu publiku

P
  • Vrhunske akustičke performanse,
  • potpuna dual mono topologija,
  • snažno pojačalo za slušalice,
  • sposobno pretpojačalo,
  • podrška za sve relevantne audioformate i razlučivosti,
  • robusna metalna izrada,
  • podržani napredni Bluetooth kodeci aptX HD i LDAC
O
  • U slušalicama čujan šum i artefakti prilikom korištenja Upconverta,
  • daljinski upravljač zacijelo je mogao biti kompaktniji,
  • diskutabilan dizajn prednjice

Teac UD-505 X USB DAC/pojačalo za slušalice (TEAC) MPC: 1.783,00 €

članak by Davor Šuštić

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

RECENZIJE: