TEAC VRDS-701
TEAC VRDS-701

TEAC VRDS-701 i VRDS-701T – vrhunski transporti ili reproduktor, birajte!

12. svibnja 2023. | Audio/video sistemi, Teac

Teac slavi 70 godina postojanja i tom je prilikom stavio na tržište novo razvijeni CD transport VRDS-701T, i CD reproduktor s identičnim transportom i odgovarajućim DA pretvaračem, VRDS-701.

Teac slavi 70 godina postojanja i tom je prilikom stavio na tržište novo razvijeni CD transport VRDS-701T, i CD reproduktor s identičnim transportom i odgovarajućim DA pretvaračem, VRDS-701.

TEAC VRDS-701 i VRDS-701T

Teac slavi 70 godina postojanja i tom je prilikom stavio na tržište novo razvijeni CD transport VRDS-701T, i CD reproduktor s identičnim transportom i odgovarajućim DA pretvaračem, VRDS-701.

Ovo su prvi TEAC CD-uređaji s VRDS pogonom u 28 godina, što ih čini vrlo posebnim proizvodima sa snažnim korijenima u zlatnim godinama TEAC CD-reproduktora. Inače, VRDS je kratica za Very Rigid Disc Clamping System, u prijevodu “vrlo kruti sustav za pritezanje diska“.

Očekujemo da će VRDS-701 otvoriti vrata za Reference 701-seriju, budući da su mnogi ljubitelji glazbe čekali na CD-reproduktor u ovoj kolekciji TEAC vrhunskih uređaja.

Teac VRDS-701T nećemo posebno opisivati – samo modelu VRDS-701 oduzmite D/A pretvarač i njegove karakteristike i dobili ste podatke o transportu…

VRDS-701 i AP-701

VRDS-701 CD reproduktor

Obilježavajući 70. godišnjicu našeg osnutka, ovaj model donosi inovaciju i utjelovljuje prednosti TEAC-a, uVRDS-701 CD reproduktorključujući novorazvijeni VRDS mehanizam.

VRDS-701 CD reproduktor koristi novorazvijeni VRDS mehanizam i TEAC originalni diskretni DAC. VRDS je TEAC-originalni CD pogonski mehanizam koji smanjuje rotacijske vibracije i druge neželjene vibracije pritezanjem CD-a na aluminijski okretni tanjur istog promjera kako bi se povećala inercijska masa.

Nadalje, umjesto običnog DAC IC za D/A pretvarač, koji je ključan za audio kvalitetu, VRDS-701 ima TEAC ΔΣ (delta-sigma) diskretni DAC koji uključuje naše jedinstvene algoritme u diskretnom krugu.

Neograničen konvencionalnim definicijama CD reproduktora, VRDS-701 je poboljšan funkcionalnošću za budućnost. Sposobnost reprodukcije MQA CD-ova korištenjem potpunih MQA mogućnosti dekodiranja i podrška za 22,5MHz DSD i 384kHz/32-bit PCM formate kao USB DAC neke su od značajki koje ga čine moćnijim od običnog CD reproduktora.

TEAC VRDS-701

TEAC VRDS-701 CD reproduktor (TEAC) MPC: 2.499,00 €

TEAC VRDS-701T CD transport (TEAC) MPC: 1.999,00 €

VRDS-701

Novorazvijeni VRDS mehanizam

Počevši s pogonom koji smo razvili i koji ima dugu povijest korištenja u aplikacijama za uređaje profesionalne namjene, dodali smo VRDS tehnologije, koje su dio našeg TEAC nasljeđa.

VRDS-701 detalji

Sustav krutog stezanja diska bez vibracija (VRDS)

Ovaj TEAC-originalni pogonski mehanizam smanjuje rotacijske vibracije samog diska kao i neželjene vibracije mehanizma stezanjem CD-a na aluminijski okretni tanjur istog promjera i maksimiziranjem inercijske mase kako bi se stabilizirala rotacija. Servo struja je smanjena s ispravljanjem savijanja i izobličenja samoga diska i poboljšanjem relativne preciznosti optičke osi čitača i strane diska s pitovima. Ovo ostvaruje smanjene pogreške u čitanju diska i znatno poboljšava kvalitetu zvuka.

Dio mosta podupire VRDS

Za most koji nosi okretni tanjur pažljivo smo odabrali lagane materijale koji su vrlo kruti i ne prenose vibracije. Brzim prirodnim smirivanjem vibracija, dobili smo širok, dinamičan zvuk. Most, koji ima torusnu strukturu od smole, fiksiran je samo s jedne strane, a širenje vibracija sa CD mehanizma na suprotnu stranu kroz most je potisnuto, tako da cijeli mehanizam minimalizira neželjene dovedene vibracije.

Poluplutajuće učvršćivanje

Cijeli CD mehanizam montiran je na podvozje u poluplutajućem stanju. Kontroliranjem prijenosa vibracija između CD mehanizma i šasije, utjecaj simpatičkih vibracija je smanjen, a prirodni zvuk reprodukcije ostvaren je u cijelom frekvencijskom rasponu. Izoliranjem vibracija motora od glavnog kućišta sprječavaju se vibracije unutar šasije. U isto vrijeme, i CD mehanizam je izoliran od vanjskih vibracija. Izoliranjem CD mehanizma od vanjskih vibracija i preciznost čitanja je znatno povećana.

TEAC VRDS-701

TEAC ɅƩ (delta-sigma) diskretni DAC (samo VRDS-701)

Umjesto običnog DAC čipa, dio DAC-a, koji je kritičan za određivanje zvuka, je TEAC ΔΣ (Delta Sigma) diskretni DAC krug koji uključuje naše jedinstvene FPGA algoritme. DSD signali ostaju takvi kakvi jesu, dok se PCM signali pretvaraju u 1-bitne pomoću ΔΣ modulatora i zatim izlaze kao visokokvalitetni analogni signali. Zvučno polje koje je široko i savršeno jasno može se ostvariti samo zahvaljujući ovakvom diskretnom dizajnu. Kao rezultat, konačno je postignut zvuk koji smo dugo tražili. Uz TEAC ΔΣ diskretni DAC moguća je reprodukcija 22,5MHz DSD i 384kHz/32-bit PCM podataka.

Dvostruka mono struktura

Korištenjem neovisnih transformatora s lijevom i desnom toroidalnom jezgrom, upotrijebili smo popustljivu dvostruku mono strukturu za napajanje od strujnog kruga preko D/A pretvarača do analognog izlaznog stupnja.

Dvostruka mono struktura ima dva sklopa strujnih krugova koji pružaju kompletne mono puteve za svaki kanal. Time se sprječava interferencija između lijevog i desnog signala i ostvaruje bogat glazbeni izričaj koji naglašava percepciju zvučnog prostora i trodimenzionalnosti.

Potpuno uravnotežen prijenos u svakoj fazi

Potpuno uravnotežen prijenos lijevog i desnog analognog izlaznog signala od D/A pretvorbe do konačnog izlaznog stupnja uvelike doprinosi poboljšanju omjera signala i šuma i proširenju dinamičkog raspona. Osjećaj zraka koji imaju audio izvori visoke rezolucije može se prenijeti bez gubitka u još čišćem stanju.

TEAC VRDS 701T

Izravno povezivanje moguće je s pojačalima snage koja koriste TEAC-QVCS

VRDS-701 se može izravno spojiti na pojačalo snage i koristiti bez pretpojačala zahvaljujući TEAC-QVCS, koji je analogni prigušivač (atenuator) tipa pojačala s promjenjivim pojačanjem i potpuno uravnoteženom strukturom.

TEAC-QVCS (Quad Volume Control System) je kontrola glasnoće tipa pojačala s promjenjivim pojačanjem koja se sastoji od četiri diskretna lijeva, desna, pozitivna i negativna (L+, L–, R+ i R–) kruga. To teoretski sprječava “gang errors” (odstupanja u razini između lijevog i desnog kanala pri niskim glasnoćama) i omogućuje izuzetno preciznu analognu prilagodbu glasnoće u koracima od 0,5 dB od –95 dB do +24 dB.

Dva seta analognih izlaza (uravnoteženi/neuravnoteženi) mogu se postaviti na fiksni ili varijabilni izlaz

S obzirom da transport VRDS-701T ima samo digitalni izlaz, potrebno ga je priključiti na vanjski DAC kojim se kvaliteta zvuka može dodatno unaprijediti.

VRDS-701t i UD-701n

Uključivanje punog MQA dekodiranja omogućuje reprodukciju MQA diskova

MQA (Master Quality Authenticated) je audio kodek visoke kvalitete za reprodukciju glazbe s beskompromisnom kvalitetom mastera snimljenog u studiju. VRDS-701 uključuje MQA dekoder koji kontrolira valne oblike pretvorene iz digitalnog u analogni s preciznošću od čak 5ms kako bi se postigli analogni valni oblici koji su vjerniji izvornim izvorima zvuka. Značajnim smanjenjem “vremenskog zamućenja”, koje se obično javlja u točkama kada su razlike u zvučnom tlaku ekstremne, uključujući kada zvukovi počnu iznenada, može se postići zvuk reprodukcije koji je blizak izvornom izvoru u smislu ljudskog sluha.

Uključivanje MQA potpunog dekodera ne samo da omogućuje uživanje u MQA CD-ovima, već također omogućuje dekodiranje MQA podataka s digitalnih ulaza, dopuštajući reprodukciju MQA datoteka s računala kada se koristi kao USB DAC.

VRDS-701T ima ugrađen MQA jezgreni dekoder i može digitalno emitirati MQA CD-ove na 88,2 kHz. Štoviše, kada se koristi zajedno s DAC-om koji ima MQA funkciju renderiranja, moguća je i reprodukcija pomoću MQA potpunog dekodiranja.

VRDS-701 MQA dekodiranje
VRDS-701t MQA dekodiranje

USB DAC može reproducirati 22,5MHz DSD i

384kHz/32-bitne PCM zapise

USB Type-C priključak služi kao digitalni ulaz, a VRDS-701 je puno više od CD playera. Spojen na računalo putem USB-a, može se koristiti kao USB DAC, omogućujući uživanje u svijetu računala s audio izvorima visoke rezolucije.

VRDS-701 DSD PCM

2 x, 4 x i 8 x pretvorba naviše (upconversion) pomoću RDOT-NEO izlaza

RDOT-NEO (Tehnologija poboljšanog digitalnog izlaza NEO), koja glatko povećava digitalne audio signale, pruža funkciju za povećanje frekvencije uzorkovanja PCM digitalnih signala 2 x, 4 x ili 8 x (do 384 kHz). RDOT, koji primjenjuje analognu metodu interpolacije pomoću fluentne logike (dio AI koji se mijenja tijekom vremena). To je tehnologija koja je razvijena kako bi se omogućila reprodukcija frekvencija viših od 20 kHz koje su izgubljene 44,1 kHz/16-bitnim CD formatom. Na temelju informacija očitanih s CD-a, generiraju se analogni podaci između uzoraka valnog oblika. Kao rezultat, također se generiraju podaci iznad 20 kHz.

VRDS-701 MQA dekodiranje
VRDS-701 external clock

Vanjski ulaz sata s taktom 10MHz

Ulaz sata s taktom od 10MHz omogućuje sinkronizaciju s vanjskim satom. Osim poboljšanja kvalitete zvuka tijekom reprodukcije s VRDS-701, ovo također omogućuje sinkronizaciju cijelog sustava s generatorom takta. Isto se odnosi i na VRDS-701T.

VRDS-701 internal clock

Dvostruki takt visoke preciznosti za višekratnike od 44,1 kHz i 48 kHz s niskim faznim šumom

Ovaj player ima kristalne oscilatore visoke preciznosti s niskim faznim šumom. Uz 44,1 kHz za reprodukciju CD-a, podržava takt od 48 kHz, što je neophodno za reprodukciju datoteka s računala kada se koristi kao USB DAC.

Napajanje pojačano s tri transformatora s toroidalnom jezgrom velikog kapaciteta

Uz transformator s toroidalnom jezgrom za analogne signale, kod VRDS-701, digitalna upravljačka sekcija i CD mehanizam imaju neovisne transformatore s toroidalnom jezgrom velikog kapaciteta. Kroz opskrbu postojanom strujom pomoću ova tri transformatora, iznenadni glasni počeci i prekidi glazbe mogu se jasno izraziti, ostvarujući izvanrednu linearnost zvuka. Svaki transformator je montiran na podšasiju uspješno kontrolirajući vibracije.

VRDS-701T ima 2 neovisna transformatora s toroidalnom jezgrom velikog kapaciteta koji su namijenjeni digitalnoj upravljačkoj sekciji i CD mehanizmu.

TEAC-HCLD 2 – sklop međuspremnika pojačala s jakom strujom

Za analogni izlazni sklop, krug TEAC-HCLD 2 je pojačalo međuspremnika za izlaznu struju koje povećava ključnu sposobnost prijenosa struje. Ovaj model koristi dijamantna* međuspremnička pojačala s visokim izlaznim kapacitetom struje kao linijske pogonske jedinice. Korištenjem pozitivno-negativne strukture dva kruga za svaki kanal, pogon može biti diferencijalan s balansiranim izlazom i paralelan s nebalansiranim izlazom. S povećanim kapacitetom napajanja prijenos audio signala bez smanjenja dinamike postaje moguć.

* Dijamantni međuspremnik koristi se primarno u ulaznim i izlaznim stupnjevima brzih operacijskih pojačala sa strujnom povratnom spregom. Krug je također bitan građevni blok bipolarnih strujnih transportera, a imao je ograničenu upotrebu u audio pretpojačalima na linijskim i izlaznim stupnjevima pojačala snage.

Pojačalo za slušalice

Pojačalo za slušalice ima namjenski poogon koji koristi strujni krug visokog izlaza s niskim izobličenjem, visokim omjerom signala i šuma i visokom brzinom protoka od 2000 V/μs, što je ekvivalentno pogonu izlazne linije koji poboljšava prijenos struje. To će maksimalno povećati potencijal vaših slušalica.

TEAC VRDS-701

Bulk Pet* USB komunikacijska tehnologija omogućuje stabilan prijenos podataka

Prilikom slanja velikih količina digitalnih podataka za izvore zvuka visoke razlučivosti putem USB kabela, mogu se pojaviti velika odstupanja u opterećenjima obrade i prijenosnog računala i prijemnog USB DAC-a. To stvara mogućnost prekida zvuka i druge probleme. Korištenjem Bulk Pet USB tehnologije prijenosa, međutim, postiže konstantan prijenos pri fiksnoj količini podataka, omogućavajući stabilan prijenos izjednačavanjem opterećenja za obradu na oba kraja. Budući da se kvaliteta zvuka može mijenjati promjenom opterećenja računala, mogu se odabrati četiri unaprijed postavljena načina prijenosa prema željenoj kvaliteti zvuka.

*Bulk Pet, skraćeno od Bulk Pure Enhanced Technology, rješenje je koje mijenja kvalitetu zvuka koja proizlazi iz originalne USB prijenosne tehnologije INTERFACE CO., LTD.

Bulk Pet

Temeljit dizajn za kontrolu vibracija

Energetski transformatori, koji imaju tendenciju generiranja vibracija, montirani su na plutajuću strukturu, koja ih odvaja i izolira od donje ploče. Bočna hladila su skrojene tako da imaju različitu duljinu radi eliminacije rezonancija.

Tri potporne nožice izrađene od strojno obrađenog čelika s jedinstvenom strukturom

Vijci za pričvršćivanje tiskane ploče svedeni su na minimum. Nadalje, čelične šiljate nožice imaju originalnu TEAC dizajniranu strukturu koja omogućuje poseban način kontakta s donjom pločom, a koriste se za temeljitu kontrolu vibracija koje bi mogle utjecati na kvalitetu zvuka.

Kontrolni priključci omogućuju koordinirano korištenje s drugim uređajima

RS-232C je prisutan za integraciju s popularnim sustavima upravljanja, a ulazni i izlazni konektori okidača omogućuju koordinaciju napajanja s drugim uređajima.

TEAC HR Audio Player je besplatan

Izvori zvuka visoke razlučivosti, do 22,5MHz DSD ili 384kHz/32-bit PCM, mogu se jednostavno reproducirati s Windows i Macintosh računala pomoću ovog besplatnog namjenskog softvera. Digitalni audio podaci mogu se sa sigurnošću prenijeti pod najboljim uvjetima jednostavnim pokretanjem softvera i odabirom VRDS-701 koji je povezan pomoću USB kabela.

Budući da je softver dizajniran za korištenje s ovim proizvodom, podešavanje USB audio postavki je jednostavno.

TEAC HR Audio Player je besplatan

Glavne značajke VRDS-701

  • Za CD pogon koristi se novorazvijeni VRDS mehanizam
  • Originalni diskretni DAC koji je dizajnirao TEAC koristi se za digitalni audio pretvarač, a ključan je za određivanje kvalitete zvuka
  • Potpuno balansirana dvostruka dual mono struktura ima izvanrednu separaciju kanala
  • Zahvaljujući kontroli glasnoće koja koristi TEAC-QVCS analogni krug pretpojačala, moguće je izravno povezivanje s pojačalom snage
  • Zajedno s reprodukcijom MQA CD-a, moguće je potpuno MQA dekodiranje digitalnog ulaza
  • USB DAC, može reproducirati 22,5MHz DSD i 384kHz/32-bitne PCM podatke u konverziji povećanoj 2 x, 4 x i 8 x pomoću RDOT-NEO tehnologije
  • 10MHz vanjski ulaz sata
  • Analogni, digitalni ulaz/izlaz i krugovi CD pogona imaju namjenske transformatore s toroidalnom jezgrom
  • Izvorni TEAC-HCLD2 krug međuspremnika za poboljšanu struju
  • Pojačalo za slušalice ima visoko izlazni sklop s niskim izobličenjem, visokim odnosom signala i šuma i visokom brzinom protoka od 2000 V/μs
TEAC VRDS-701T

Ostale podatke molimo pregledajte u priloženom pdf dokumentu.

TEAC VRDS-701 CD reproduktor (TEAC) MPC: 2.499,00 €

TEAC VRDS-701T CD transport (TEAC) MPC: 1.999,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

TECHNICS ČLANCI: