iFi Silent Power Collection – kako zvuči tiha snaga?

13. svibnja 2021. | Audio/video sistemi, iFi Audio

iFi novi program SilentPower bori se protiv mrežne buke kako bi poboljšao performanse audio / AV sustava.

iFi audio

iFi novi program SilentPower bori se protiv mrežne buke kako bi poboljšao performanse audio / AV sustava.

iFi Silent Power Collection – kako zvuči tiha snaga?     

iFi novi program SilentPower bori se protiv mrežne buke kako bi poboljšao performanse audio / AV sustava.

Uz svoju nagrađivanu kolekciju audio uređaja za kućnu i prijenosnu upotrebu, uključujući DAC-ove i pojačala za slušalice vodeće u klasi, iFi izrađuje niz dodataka za rješavanje uobičajenih problema koji utječu na performanse audio sustava. Glavni cilj je smanjiti buku u audio signalu, koja se može stvoriti na razne načine, od problema uzrokovanih USB sučeljima do problema s električnom mrežom.

Najnovija kolekcija iFi specijaliziranih dodataka za popravljanje zvuka bavi se posebno šumom povezanim s mrežom. Potpuno nova SilentPower paleta sastoji se od četiri proizvoda: DC Blocker, GND Defender i par IEC naponskih kabela nazvanih Nova i SupaNova.

O dodacima DC Blocker i GND Defender smo već pisali, pa samo u kratko ponavljamo:

Dva mala uređaja izgledaju slično – oba su dimenzija 68 x 37 x 32 mm – ali dizajnirana su za rješavanje različitih problema koji mogu rezultirati čujnim zujanjem. Spajaju se na ulaz za napajanje na stražnjoj strani bilo koje audio komponente, s korisničkim kabelom za napajanje pričvršćenim na drugom kraju. Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno, ovisno o problemima koje korisnik pokušava riješiti.

DC Blocker – iskorijeniti DC na mreži

DC blokator uredno je, vrlo učinkovito rješenje za “DC na mreži” – problem za koji je poznato da utječe na performanse audio opreme i značajan uzrok nadražujućeg brujanja transformatora. U teoriji, električna energija koju dobivamo iz utičnica u našim domovima trebala bi biti čista izmjenična struja, sa savršeno simetričnim sinusnim valom koji se izmjenjuje između pozitivne i negativne faze. U stvarnosti, iz mnogobrojnih i različitih razloga, ovaj izmjenični napon je zagađen istosmjernim naponom u različitim stupnjevima, što uzrokuje „DC pomak“ (DC offset).

Transformatori napajanja koji se obično nalaze u kućnoj audio opremi ne mogu bez smetnji tolerirati prisutnost značajnog istosmjernog napona u mreži. Transformatori mogu postati „zasićeni“, što može izazvati neugodno mehaničko brujanje. To najočitije utječe na hi-fi pojačala koja sadrže toroidne transformatore, a također može utjecati na isporuku snage pojačala.

DC Blocker može poništiti više od 1000mV istosmjernog napona, čime korigira pomak istosmjerne struje i ponovno uravnoteži sinusni val AC. To čini “inteligentno” – drugim riječima, prilagođava svoje performanse u skladu s razinom otkrivene istosmjerne struje, rješava problem brujanja transformatora uzrokovanog istosmjernom strujom iz mreže i pomaže optimizirati zvučne performanse bilo koje audio komponente na koju je povezan.

iFi Audio DC Blocker (iFi audio) MPC: 136,00 €

iFi DC Blocker – maknuti brujanje

GND Defender – borba protiv brujanja petlje uzemljenja

Ako kroz zvučnike možete čuti šum ili zujanje, vjerojatno imate problema s uzemljenjem. To se događa kada su dvije ili više audio komponenata u sustavu povezane na zajedničku točku uzemljenja različitim putovima – na primjer, ako se dvije različite zidne utičnice u istom krugu koriste za napajanje različitih komponenata u jednom audio / AV sustav u kojem su povezane električnim (za razliku od optičkih) signalnih kabela.

Ako postoji problematična petlja uzemljenja, GND Defender rješava problem odvajanjem petlje koja prolazi kroz povezanu komponentu. Korištenjem jednog ili nekoliko GND Defendera u hi-fi sustavu, korisnik može osigurati da su sve komponente povezane na zajedničko uzemljenje putem jednog voda, iskorjenjujući nastalo brujanje kroz zvučnike.

Smetnje uzrokovane zemaljskim petljama također mogu utjecati na kvalitetu slike u AV sustavima, što rezultira problemima kao što su vidljive pomične trake. GND Defender pomaže u rješavanju i ovog problema.

I DC Blocker i GND Defender konstruirani su tako da ne ugrožavaju RFI / EMI zaštitu ili filtriranje na koje utječu sljedeći priključeni naponski kabeli ili uređaj za filtriranje. Čvrsto su izrađeni, kućište im je visoke dielektrične vrijednosti i premašuju najviše sigurnosne standarde. A, s naponom od 90 V do 240 V, mogu se koristiti u cijelom svijetu.

iFi Audio GND Defender (iFi audio) MPC: 104,00 €

iFi GND Defender – prva crta obrane uzemljenja

Nova – pristupačni mrežni kabel visokih performansi

iFi je u svojoj dosadašnjoj devetogodišnjoj povijesti izradio brojne proizvode za čistu energiju napajanja, ali oni do sada nisu sadržavali IEC mrežni kabel za kućne audio komponente! Nova je specijalizirani kabel za napajanje vrhunske konstrukcije koji je po svojstvima daleko iznad tražene cijene, prožimaju zvuk veće jasnoće, prostora i definicije i na taj način pružaju ozbiljnu nadogradnju u odnosu na standardne mrežne kabele.

Nova sadrži pet vodiča, od kojih je svaki izrađen od OFHC bakra (bez kisika visoke toplinske vodljivosti), kontinuirano lijevanog. Dva para vodiča pod naponom i nula su raspoređena s obje strane vodiča za uzemljenje koji je smješten u središtu kabela. Ova geometrijski uravnotežena konfiguracija uzrokuje da se magnetska polja koja stvaraju naponski i neutralni vodiči međusobno savršeno poništavaju, osiguravajući da na vod uzemljenja ne utječu rezidualni magnetizam i neželjeni inducirani napon – iFi ovaj dizajn naziva Ground Zero.

Sljedećih par zračno-dielektričnih graničnika – cijevi od polimerne matrice ispunjene zrakom, postavljeni su s obje strane vodiča za uzemljenje, držeći razdvojena dva para naponskih i neutralnih vodiča, istovremeno poboljšavajući ukupne dielektrične performanse i konstruktivnu čvrstoću kabela.

Svaki pojedinačni neutralni vodič, ili onaj pod naponom ima više slojeva izolacije i oklopa. Prvo se dielektrik izrađen od polimerne matrice istiskuje preko OFHC bakarnog vodiča. Oko njega je štit od OFHC bakra. Sljedeći dioj je daljnji sloj polimerne izolacije.

Ovi pojedinačno oklopljeni vodiči, plus zračno-dielektrični razdjelnici, uvijeni su u kružnu zavojnicu oko središnje ravne žice za uzemljenje koja je također omotana polimernom izolacijom – ovaj uvijeni raspored dodatno pomaže odbijanju RFI / EMI. Kabel je upotpunjen žilavom, ali fleksibilnom vanjskom ovojnicom od polimera i iFi audiofilskim konektorima, s OFHC bakrenim vodičima presvučenim 24 karatnim zlatom otpornim na otiske i mrlje.

Rezultat ove sofisticirane kombinacije materijala i konstrukcije je kabel za napajanje koji nudi stalnu impedancu i vrhunsko odbijanje EMI / RFI, održavajući čistoću mrežne struje koja napaja svaku komponentu u audio ili AV sustavu. Iako je učinak ovog kabela na kvalitetu zvuka značajan kada se koristi samostalno, sjajno se kombinira s iFi PowerStation mrežnom letvom – PowerStation filtrira šum uobičajenog i diferencijalnog načina rada iz mreže, dok Nova održava optimalnu čistoću do povezane komponente.

iFi Audio Nova mrežni kabel visokih performansi (iFi audio) MPC: 314,00 €

SupaNova – pristupačni mrežni kabel s aktivnom filtracijom

Aktivni kabel za napajanje SupaNova uzima Novu i dodaje cilindrično kućište na polovici dužine. Cilindar sadrži Active Noise Cancellation II – najnoviju verziju iFi zaštićene tehnologije za poništavanje buke – u kombinaciji s komponentama za napredno filtriranje.

Većina proizvoda za kondicioniranje mrežnog napajanja uključuje pasivno smanjenje buke odabirom filtara i regulatora. Iako ovo može biti učinkovito, ima urođenih nedostataka u usporedbi s iFi aktivnim sustavom koji koristi inverznu struju šuma kako bi poništio šum u mrežnom signalu. Način na koji ovo funkcionira usporediv je s tehnologijom u slušalicama za poništavanje buke.

Buka u mrežnom napajanju javlja se na različitim frekvencijama, ovisno o uzroku. Pasivni sustavi smanjenja šuma učinkoviti su na gornjem kraju frekvencijskog spektra, ali često manje na nižim frekvencijama. Uz to, pasivni sustavi trebaju velike kondenzatore kako bi bili uistinu učinkoviti, što vrhunske proizvode takve konstrukcije čini glomaznima i skupima. iFi tehnologija Active Noise Cancellation II omogućuje uređaj za kondicioniranje energije koji je vrlo učinkovit za dosljedno smanjivanje buke u cijelom frekvencijskom spektru, ali dovoljno kompaktan i lagan za postavljanje unutar samog mrežnog kabela.

Kombinirajući sofisticiranu konstrukciju s Active Noise Cancellation II, iFi je isporučio cjelovito rješenje kabela za čisto napajanje koje isporučuje optimiziranu snagu pojedinim komponentama audio / AV sustava bez potrebe za zasebnim uređajem za kondicioniranje. Zvučna poboljšanja isporučena SupaNova kabelom za napajanje uključuju veću jasnoću i definiciju, plus poboljšane dinamičke i prostorne kvalitete, izbjegavajući omekšavanje rubnih frekvencija, vrijeme i dinamiku koja se mogu pojaviti kod slabijih proizvoda za filtriranje mrežnog napajanja.

iFi Audio SupaNova mrežni kabel s aktivnom filtracijom (iFi audio) MPC: 524,00 €

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI: