ifi Pro iDSD – ima li išta sličnoga?

15. ožujka 2018. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Kroz nekoliko prethodnih godina, iFi audio je razveselio mnoge audiofile i zbunio mnoge ljude iz struke rastućom ponudom kvalitetnih, jeftinih, prenosivih D/A pretvarača. (DAC). Ljubitelji glazbe u pokretu konačno su mogli slušati DSD (Direct Stream Digital) na uređajima kvalitetne izrade koji ne koštaju kao majčica Zemlja.

Kroz nekoliko prethodnih godina, iFi audio je razveselio mnoge audiofile i zbunio mnoge ljude iz struke rastućom ponudom kvalitetnih, jeftinih, prenosivih D/A pretvarača. (DAC). Ljubitelji glazbe u pokretu konačno su mogli slušati DSD (Direct Stream Digital) na uređajima kvalitetne izrade koji ne koštaju kao majčica Zemlja.

Sada, iFi je pošteno zatresao digitalni svijet stavljanjem na tržište revolucionarnog četverostrukog DAC-a koji će se koristiti sa dolazećim generacijama iFi proizvoda.

Vrijedilo je čekati, jer jednostavno – takav uređaj do sad nije postojao!

Nahranite oči podacima i vidjet ćete što su u iFi-ju imali na umu.

Četverostruka DAC sekcija

iDSD Pro koristi iFi bit-perfect Burr-Brown DSD i DXD DAC-ove naslagane u tzv. umetnutu konfiguraciju. To omogućuje korištenje i miješanje ukupno osam parova diferencijalnih signala – to je četiri para signala po kanalu! Dok iDSD Pro uključuje integrirani krug s programabilnom logičkom matricom vrata (FPGA – integrirani krug dizajniran za konfiguraciju nakon proizvodnje) za digitalno remasteriranje – a vjerujemo da su izvrsni – postoje i vanjske D/A sekcije s ograničenim brojem elemenata. U uređaju koristimo četiri izmjenična pretvarača, svaki sa 64 elementa, kako bismo kreirali DAC sa 256 elemenata po kanalu. Svi signali koji stižu do DAC-a su prošli re-clocking sa Global Master Timing® master clock-om izvedenim iz AMR DP-777.

Studio DSD remasteriranje

Bit-Perfect ili naduzorkovanje (upsampled)

Svo digitalno procesiranje je Bit-Perfect, bez uključivanja asinkronog konvertera mjerača uzoraka (Asynchronous Sample Rate Converter -ASRC) ili naduzorkovanja, ukoliko digitalni filteri nisu eksplicitno uključeni.

Dostupni su različiti digitalni filteri (uključujući Bit-Perfect mod bez digitalnih filtera).

iDSD Pro podržava USB 3.0 tip B i USB 3.1 tip C – prvi za DAC. Svi ulazi su galvanski izolirani a USB ulazi imaju svoje napajanje. SPDIF je razvijen iz AMR DP-777, uključivo najnoviju, solid state implementaciju HD-VDi (HD valve digital input), memorijskog bafera i Global Master Timing® clock sustava.

Mrežni audio visoke razlučivosti

Sljedeća generacija X-Core 200

iDSD Pro uključuje novi XMOS XU216 X-Core 200 Series 16-Core procesor s maksimalnih 2000 MIPS (dvije milijarde instrukcija u sekundi) proračunske snage u dvostrukom modu kao USB sučelje. Može dekodirati signale iz svih ulaza, od USB (do 768kHz/DSD512), AES/EBU ili S/PDIF (do 192kHz/24Bit) i Wifi/mreža/uređaj za pohranu podataka (do 192kHz/32Bit).

Kao vodeći uređaj u zastrašujućoj floti DAC-ova, iDSD Pro ima izuzetno visoke specifikacije. Dodatno tradicionalnim ulazima, sadrži:

 • WiFi/mrežni sustav za reprodukciju sa vodećih streaming servisia
 • MQA (Master Quality Authenticated) dekodiranje za najvišu kvalitetu reprodukcije MQA glazbenih datoteka ili streaming.
 • Podrška mnogim protokolima uključivo Airplay i reprodukciji s USB memorija/čvrstog diska/SD kartica – što ga čini samostalnim streamer/mrežnim reproduktorom s 32 Bit/192 kHz i DSD64 podrškom.
 • Velike mogućnosti online reprodukcije.

Neki primjeri:

 • direktna reprodukcija s SD kartice
 • Airplay mrežna reprodukcija s iPhona, iPada, Mac računala.
 • Korištenje DLNA (Digital Living Network Alliance) za reprodukciju sa pametnih telefona, tablet računala i Windows/Linux računala
 • Reprodukcija s Amazon Music, Audible, Spotify, TIDAL, Napster, Spotify Connect i QQPlayer servisa
 • Reprodukcija sa čvrstog diska, USB memorije ili SDHC (SD High Capacity) memorijske kartice
 • Reprodukcija iz spremnika priključenih u mrežu (Network Attached Storage – NAS)
iFi Audio Pro iDSD Quad Core
iFi Audio Pro iDSD iznutra
Nula Jittera za sve ulaze Podaci svih ulaza šalju se spomenutom memorijskom baferu koji iFi opisuje kao “velik” i “elastičan”. Ovdje se događa “dejitterizacija” kako se jitter izvora ne bi prenio do DAC-a. Podaci iz memorijskog bafera dodatno se podvrgavaju smanjivanju jittera kroz Global Master Timing® clock koji također pogoni X-Core200 (višejezgreni mikrokontroler s 4000 MIPS procesne snage) i FPGA. Studijsko Remasteriranje Dok je X-Core 200 povoljan za USB Audio, AES/EBU/SPDIF dekodiranje i dekodiranje MQA, DSD, nije najbolja platforma za DSP, digitalne filtere i PCM/DSD konverziju. Za takve namjene ovdje uskače Studio DSD Remastering. Izvrstan je za rukovanje zadacima naduzorkovanja i digitalnog filtriranje, a glavni posao povjeren je Crysopeia FPGA Digitalnom sklopu za digitalno filtriranje i koverziju PCM/DSD remasteriranju do DSD1024. Hardversko naduzorkovanje, na tiskanoj pločici omogućuje prevladavanje DSD512 USB strujna ograničenja, kao i implementiranje višestrukih filtera optimiziranih za specifično ponašanje u vremenskoj domeni, uključujući DAC i analogni stupanj, i razinu optimizacije koja nije moguća u generičkom softveru. Pet dostupnih filtera su:

 • Bit-Perfect • bez digitalne fitracije
 • Bit-Perfect+ • bez digitalne fitracije
 • Minimum Phase • minimalna filtracija, bez ulaznih i izlaznih oscilacija
 • ‘Apodising’ • srednja filtracija, bez ulaznih oscilacija, umjerene izlazne oscilacije
 • ‘Transient Aligned’ • maksimalna filtracija, najveće ulazne i izlazne oscilacije
Puna galvanska izolacija Svi ulazi su galvanski izolirani (uključivo USB), kao u AMR DP-777. USB uilaz ima svoje napajanje i čini ga nepropusnim za naknadne dodatke ili pribor za podešavanje. Vrhunska SPDIF tehnologija SPDIF ulazi koriste tehnologiju izvedenu iz AMR DP-777 uključujući implementaciju HD-VDi, memorijskog bafera i Global Master Timing® clock sustava: Opcije vanjskog clocka i sinkronizacija Za sinkronizaciju u studijima za snimanje iDSD Pro podržava DARS (Digital Audio Reference Signal) temeljen na AES3id kao preporuku AES11 standarda udruženja audio snimatelja. A ako slučajno imate zaista dobar atomski sat (clock – u najmanju ruku Sanford Research Systems PERF10), iDSD Pro može ga koristiti kao vanjski clock.

Pasivna filtracija i diskretni analogni stupanj

Mod naponskog izlaza (Voltage Output Mode) daje dinamički opseg od >119dB. Kompletna filtracija je pasivna i koristi balansirani kapacitet/induktivitet/kapacitet filter trećega reda umjesto aktivnog filtera s povratnom spregom i na taj način uklanja ultrazvučne šumove. Korištenje pasivnog CLC filtriranja direktno nakon DAC-a znači da šumovi i RFI neće ni doći do analognog stupnja. Nakon DAC-a i filtera je, u analognoj domeni, Alps potenciometar za kontrolu glasnoće. Za linijske izlaze ova se funkcija može zaobići. Analogni stupanj je A klase, balansiran je, diskretan, bez spojnih kondenzator i korisnik može odabrati lampe ili poluvodičku opciju.

iFi Audio Pro iDSD postavke

Napajanje

Napajanje je klasičnog cijevnog dizajna dovedenog na tehnološku razinu 21. stoljeća – sva istosmjerna struja pretvara se u visokofrekventni valni oblik, zatim ispravlja i filtrira preko filtera s kapacitetima i prigušnicom na ulazu. To stvara prvu razinu DC iz koje se izvode svi daljnji naponi. Taj strujni krug također generira galvanski izolirano naponsko napajanje za USB ulaz. Digitalni dio ima napajanje sa super kapacitetima od 6,6 F (6.600.000 uF) – sve redom Elna Dynacap DZ Super, jer imaju 400 puta manju unutarnju impedancuod običnih super kapaciteta. Pjedinačni niskošumni TI LDO regulatori s lokalnim LC filtriranjem osiguravaju naiskošumno napajanje za sve digitalne sektore, ukupno 6 individualnih regulatora pokriva clock, SPDIF ulaz i DAC digitalnu sekciju. Za analogni stupanj, naročito cijevni potreban je viši napon.Cijeli stupanj efektivno radi na 60 V nudeći masivni potencijalni dinamički raspon. Ulazni USB stupanj ima svoj odvojeni sustav napajanja s višestrukim regulatorima i filtriranjem. Svaki dio u iDSD Pro je dobio veliku pozornost za detalje i spaja klasične tehnike dizajna cijevnih uređaja sa najsuvremenijim tehnologijama za krjanji, vrhunski rezultat.

IFI AUDIO ČLANCI: